Αρχική » ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Η Ελάτη ή Τύρνα είναι ορεινό χωριό με 406 κατοίκους (απογραφή 2011) της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων του Δήμου Πύλης στο Νομό Τρικάλων. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 30 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και 13 από την πόλη της Πύλης. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 921 μ., στο όρος Κερκέτιο (Κόζιακας). Αναφορές σχετικά με την χρονολογία ίδρυσης δεν υπάρχουν αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικήθηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό μαρτυρούν και τα διάφορα Βυζαντινά ευρήματα. Η σημερινή θέση του χωριού είναι νέα. Το χωριό, πριν το 1943, βρισκόταν δυτικότερα και προς το ποτάμι. Το χρόνο αυτό κάηκε από τούς Γερμανούς. Η Ελάτη βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου και γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Έχει τουριστική κίνηση όλο το χρόνο και είναι απο τα πιο τουριστικά χωριά του Ορεινού Όγκου της Πύλης. Σήμερα υπάγεται Διοικητικά στην Πύλη από όπου και εξυπηρετείται.

 

 

Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων στον Δήμο της Πύλης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Το Περτούλι υπάγεται διοικητικά στο δήμο της Πύλης. Ο πραγματικός πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 73 κάτοικοι. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα. Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό. Oι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως Βλάχικης καταγωγής συγκεκριμένα τα 2/3 του χωριού ωστόσο υπάρχουν και Σαρακατσαναίοι με τα κονάκια τους καλύπτοντας το 1/3 του χωριού .Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου, η οποία υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το χωριό της Ελάτης αλλά και τα τριγύρω χωριά διαθέτουν μια πληθώρα αξιοθέατων που θα συναρπάσουν κάθε επισκέπτη. Η Πύλη Τρικάλων διαθέτει το ξακουστό και γραφικό μεγάλο τοξωτό γεφύρι όπου είναι τόπος φωτογράφισης για όλους τους ταξιδιώτες που περνάνε από την περιοχή! Μην παραλείψετε να βγάλετε τις δικές σας αναμνηστικές φωτογραφίες. Πέρα από αυτό όμως υπάρχει και η περιοχή της Παλαιοκαρυάς με τους δημοφιλή καταρράκτες. Εκεί, ύστερα από μια διαδρομή 500 μέτρων σε χωματόδρομο, θα συναντήσετε έναν καταρράκτη καθώς και τον ποταμό που περνάει από δίπλα σας. Ένα μέρος σπάνιας ομορφιάς όπου έχετε την ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο δίπλα στην φύση. Εξοπλιστείτε με μπαταρίες καθώς οι φωτογραφίες που θα βγάλετε θα είναι αρκετές και εκπληκτικές. Ανεβαίνοντας προς τα πάνω και αφήνοντας την Ελάτη πίσω μας, θα συναντήσουμε το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου – ένα χιονοδρομικό κυριολεκτικά πάνω στον δρόμο. Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι σχετικά μικρό όμως διαθέτει  όλες ανέσεις και υπηρεσίες ενός σύγχρονου κέντρου. Θα βρείτε τόσο υπηρεσίες ενοικίασης σκι και snowboard όσο και σχολή αρχαρίων. Επίσης, όσες ημέρες υπάρχει αρκετή χιονόπτωση, υπάρχουν διαθέσιμα group με snowmobile όπου διοργανώνονται μικρές εκδρομές μισής ώρας απέναντι στο βουνό. Αν ο καιρός είναι καλός και δεν υπάρχει χιόνι, αντί για snowmobile υπάρχουν τα πανέμορφα άλογα που με τον καθοδήγηση οδηγού θα έχετε μια υπέροχη βόλτα στο δάσος. Απολαύστε την ιππασία στην Ελάτε σε ένα καταπράσινο και απείρου κάλος σκηνικό της φύσης.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση