Αρχική » ΦΛΩΡΙΝΑ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΦΛΩΡΙΝΑ

Γενικά στοιχεία 

Ο Νομός Φλώρινας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ο οποίος από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και μία από τις τέσσερις που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Είχε πληθυσμό 51.414 κατοίκους, κατά την Απογραφή του 2011, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μετά την Κοζάνη. Η έκταση της ανέρχεται σε 1.924 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Βρίσκεται στο βόρειο-βορειοδυτικό (ΒΒΔ) τμήμα της Ελλάδας και συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων (Περιφέρεια Πελαγονίας) και την Αλβανία (Νομός Κορυτσάς) στα βόρεια και δυτικά αντίστοιχα, ενώ στα νότια συνορεύει με τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς και στα ανατολικά με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Φλώρινα, η οποία αποτελεί την πιο “παγωμένη” πόλη της Ελλάδας, με μέση ετήσια θερμοκρασία 11,2 βαθμούς Κελσίου. Κωμόπολη του νομού είναι το Αμύνταιο που βρίσκεται στα νότια, κοντά στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Κοντά στο Αμύνταιο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου βρίσκεται 29 χλμ. βορειοδυτικά της Φλώρινας και δυτικότερα οι Λίμνες Πρέσπες.

Ιστορία

Στον Μακεδονικό Αγώνα, η πόλη ανέδειξε σημαντικούς οπλαρχηγούς, όπως ο Νικόλαος Πύρζας (1880 – 1947)και ο Πέτρος Χατζητάσης,ενώ ηγετική μορφή στην περιοχή ήταν ο Ξενοφών Πούσκας.Σε απογραφή των πατριαρχικών κατοίκων της πόλης που διενεργήθηκε το 1905 από το Μητροπολίτη Μογλενών και Φλωρίνης Άνθιμο για τον χωρισμό τους σε ενορίες καταγράφονται 406 ελληνορθόδοξες οικογένειες.Από το καλοκαίρι του 1906, η δράση των ελληνικών αντάρτικων σωμάτων καρποφόρησε, και στην πόλη της Φλώρινας, καθώς και στη γύρω περιοχή, σταμάτησαν πλέον να δρούν βουλγαρικές ένοπλες ομάδες. Ταυτόχρονα, η ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα είχε επικρατήσει πλήρως, παρά την άστοχη παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου.Τον Ιούλιο του 1907, οι Βούλγαροι δολοφόνησαν τον ιερέα της πόλης παπα-Κωνστάντιο. Σε αντίποινα ο Αρ. Γιαννόπουλος, γραμματέας της Μητρόπολης, σκότωσε τον Βούλγαρο ιερέα παπα-Ηλία. Για την ενέργειά του αυτή, συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις οθωμανικές αρχές. Κατά τα έτη 1906 και 1907 οι συγκρούσεις ελληνικών και βουλγαρικών ομάδων στην περιοχή ήταν τόσο έντονες, που οι οθωμανικές αρχές για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση προέβαιναν σε αθρόες συλλήψεις, φυλακίσεις, αλλά και φόνους Χριστιανών. Αυτό προκάλεσε μαζικές μεταναστεύσεις κατοίκων προς τις ΗΠΑ. Στα τέλη του 1907, η οθωμανική καταστολή απέδωσε αποτελέσματα και συνέλαβε πολλούς Έλληνες οπλαρχηγούς και οπλίτες. Έτσι, νέα ένοπλα βουλγαρικά σώματα άρχισαν να δρουν στην περιοχή δολοφονώντας Έλληνες, όπως έγινε με τη δολοφονία του Γεώργιου Στεφάνου στην πόλη της Φλώρινας, στα μέσα Ιανουαρίου του 1908.

 

 

Χιονοδρομικό κέντρο

Στη θέση Βίγλα, δεκαοχτώ χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, στον αυχένα όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και του Βαρνούντα, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, από τα πρώτα που λειτούργησαν στην Ελλάδα, σε υψόμετρο 1.650 μέτρων.

Το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο, το μοναδικό στην Ελλάδα που βρίσκεται σε Εθνική Οδό, εκτός από το πολύ χιόνι που κρατάει, για πολλούς μήνες έως και την άνοιξη, προσφέρει πίστες διανοιγμένες σε δασώσεις πλαγιές, φυσικά οριοθετημένες από τα δέντρα και τέσσερις αναβατήρες, δύο εναέριους και δύο συρόμενους, τρεις πίστες εγκεκριμένες από τον F.I.S., μία από τις οποίες, του Πισοδερίου (μήκους 2.500 μ.), εκπληρώνει τις επιθυμίες των πιο απαιτητικών χιονοδρόμων. Λειτουργεί επίσης ορειβατικό – χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνας, σαλέ, εστιατόρια, καφετέρια, ενοικιάσεις εξοπλισμού, μαθήματα σκι.

Το καλοκαίρι εναλλακτικά, υπάρχουν δυνατότητες για ιππασία και περιπάτους.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση