Αρχική » ΦΑΛΑΚΡΟ

Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

ΦΑΛΑΚΡΟ

Γενικά στοιχεία

Το Φαλακρό  είναι βουνό του νομού Δράμας, στη Μακεδονία με υψηλότερη κορυφή στα 2.232 μέτρα. Στο Φαλακρό λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο, Διαθέτει 3 σαλέ , δύο στην βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα. Επίσης διαθέτει κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολές εκμάθησης, ιατρείο , ευρύχωρο parking 9 αναβατήρες και 20 πίστες.Το Φαλακρό είναι το ψηλότερο βουνό της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την κορυφή της να ανέρχεται στα 2232 μέτρα. Συνδέεται στα δυτικά με τον Όρβηλο, ενώ στα ανατολικά καταλήγει στην κοιλάδα του Νέστου, που το διαχωρίζει από την Κεντρική Ροδόπη. Στα βόρεια εκτείνεται εντός του βουλγαρικού εδάφους, λίγο νοτιότερα από το χωριό Μπάσλαινη στην επαρχία Άνω Τζουμαγιάς , με υψηλότερη κορυφή το Μπαΐρι Τσιπλάκη στα 1.090 μ. Στο Φαλακρό λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο λίγο πιο πάνω από το χωριό Βώλακας.

Οι κορυφές του όρους Φαλακρό είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000, κατά μία έκταση 99,57 τ.χλμ .Η περιοχή περιλαμβάνει ψηλές κορυφές, βραχώδη ασβεστολιθικά πετρώματα, αλπικά και υποαλπικά λιβάδια που καλύπτονται από δάση και θαμνώνες. Σε χαμηλότερο υψόμετρο υπάρχουν δάση πεύκων και πλατύφυλλων.

Η προστατευόμενη χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει πολλά φυτικά είδη περιορισμένης κατανομής στον ελλαδικό χώρο, όπως: αμελάνχιερ το ωοειδές, γλαδιόλος ο ελοχαρής, ιμαντόγλωσσο κάπρινο, βιόλα δελφινάνθα, ανδροσάκη βιλόσα, αρκουδοστάφυλα, χαμπερλέα της Ροδόπης, νιγριτέλα η μελανή, καμένη ορχιδέα, βαλεριάνα, τσάι του βουνού, σιληνή η φασολοειδής, κ.α.

Στην προστατευόμενη πανίδα περιλαμβάνονται τα ασπόνδυλα: αγροδίαιτος νεφοϊπτάμενος, μακουλινέα η Άλκον, ροπαλόκερα και ψευδοχάζαρα κλπ και τα θηλαστικά: ευρωπαίκές ενυδρίδες, τρανομυωτίδες, λύκοι, δενδρομυωξοί, τρανονυχτερίδες, αγριόγατες, βουνομυωξοί, καφέ ωτονυχτερίδες, πιπιστρέλλοι, αλεπούδες κοκ.

Ιστορία 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ομάδα ερευνητών βρέθηκε στο βάραθρο της Χιονότρυπας για να συλλέξουν πολύτιμο υλικό που θα τους επέτρεπε να μελετήσουν τα δεδομένα αλλων περιοδων της ιστορίας. Αντιμετώπισαν το βάραθρο ως χρονοκάψουλα που διατηρεί άθικτα πολλά δεδομένα από προηγούμενες γεωλογικές περιόδους. Τα δείγματα οργανικής ύλης που βρίσκονται σε κάθε τοίχο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς με βάση αυτά μπορούσαν να συμπεράνουν το κλίμα της κάθε χρονικής περιόδου.Ο προβληματισμός που εξέφρασαν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της ομάδας επισκέφτηκαν τη Χιονότρυπα, αυτή τη φορά διαπίστωσαν σημαντική μείωση στη στάθμη του πάγου. Όπως εξήγησε ο σπηλαιο-εξερευνητής  Σταύρος Ζαχαριάδης «φέτος το επίπεδο ήταν δραματικά χαμηλότερο. Οι αισθητήρες που είχαμε εγκαταστήσει παλιότερα ήταν μη προσβάσιμοι, γιατί σε κάποια μέρη έπεσε ο πάγος περισσότερο από δύο μέτρα»….

Χιονοδρομικό Κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλίες του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, με στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες αναψυχής και άθλησης της γύρω περιοχής. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων, το Χιονοδρομικό Κέντρο απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν:

  • Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου.
  • Μία πίστα snowmobile.
  • Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Στο ένα από τα σαλέ στη βάση του κέντρου, λειτουργεί εστιατόριο και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διανυκτέρευσης 80 ατόμων.
  • Σημεία εστίασης.
  • Σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230μ μέχρι 1500μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από 2232 μ έως 1615 μ σε βορινές πίστες, που είναι κατάλληλες και για αθλητικές διοργανώσεις.
Παράλληλα, η άριστη ποιότητα χιονιού, οι πολλές βορινές, βορειοδυτικές και βορειοανατολικές πλαγιές-φυσικές πίστες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 2000μ., η απουσία εδαφικών εξάρσεων και ταυτόχρονα οι εναλλαγές κλίσεων προσφέρουν εξαιρετική ποικιλία επιλογών για όλα τα επίπεδα χιονοδρόμων και για όλους τους τύπους χιονοδρομίας.
Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση όσο και στο μεγάλο υψόμετρο, καθώς η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1720μ και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2232μ.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση