25η Μαρτίου: -“Χρόνια Πολλά Ελλάδα!”-

Η 25η Μαρτίου δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο· είναι η καρδιά της ιστορίας μας.

Φέτος, στο σχολείο μας, επιλέξαμε να τιμήσουμε την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας ανοίγοντας τις πόρτες των αιθουσών μας. Κάθε τμήμα οργάνωσε τη δική του εκδήλωση, προσκαλώντας τους γονείς σε κλίμα ζεστό και γιορτινό!

Ήταν πραγματικά υπέροχο να βλέπουμε τις τάξεις στολισμένες με τις χειροτεχνίες των παιδιών —από τα χάρτινα ελληνάκια μέχρι τα αντίγραφα των σημαιών της Επανάστασης. Οι φωνές των μαθητών μέσα στις αίθουσες ηχούσαν με μια ιδιαίτερη δύναμη, υπενθυμίζοντας σε όλους μας το διαχρονικό μήνυμα του 1821.

“Η ελευθερία είναι πολύτιμο αγαθό που αξίζει θυσίες”

 

Διακόσμηση τραπεζιού με ασπρό και γαλάζιο ύφασμα στρυφογυρισμένα παι πάνω τουςτο φάριο και η ελληνική σημαία

 

Φέτος, το Τμήμα 1 γιόρτασε αυτή την ημέρα με έναν τρόπο διαφορετικό και απόλυτα συναισθηματικό,

ανεβάζοντας το θεατρικό δρώμενο «Ένα φόρεμα γεμάτο αναμνήσεις»,

όπου η Ελλάδα εμφανίζεται σαν μια ζωντανή μορφή που φορά ένα φόρεμα υφασμένο από την ιστορία της.

Τα παιδιά, ως σύγχρονοι φύλακες της μνήμης, πλησιάζουν και αποθέτουν πάνω στο ένδυμά της αντικείμενα/σύμβολα του 1821. Κάθε αντικείμενο είναι μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της ελευθερίας μας.

Μέσα από αυτή τη συμβολική κίνηση, τα παιδιά δεν αναπαριστούν απλώς την Επανάσταση, αλλά συνθέτουν ξανά τη συλλογική μας ταυτότητα, θυμίζοντάς μας α. πως το φόρεμα της πατρίδας υφάνθηκε με θυσία, πίστη και όνειρα β. πως η ελευθερία των λαών δεν είναι κάτι δεδομένο και γ. πως η ιστορία δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία, αλλά και στα αντικείμενα που οι άνθρωποι εκείνης της εποχής άγγιξαν ή αγάπησαν.

Κάθε αντίκειμενο σε κάθε δαντελένια πτυχή του φορέματος είχε να διηγηθεί και μια ιστορία:

  • Ιστορίες αγώνα και λευτεριάς από το 1821.

  • Μνήμες αποχωρισμού και ελπίδας.

  • Παραδόσεις, ιδέες, αξίες και ιδανικά της εποχής

Έτσι που αυτό το φόρεμα δεν ήταν πια ένα απλό ύφασμα … αλλά η περηφάνια της πατρίδας μας.

Με αφορμή το παραπάνω σενάριο, τα παιδιά ασχολήθηκαν με την Σημαία της Ελλάδας

Μέσα από δραστηριότητες:

  • γνώρισαν τα χρώματα και τα σύμβολα της σημαίας
  • συζήτησαν για το σύνθημα “ΕΛΕΥΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ” με τις 9 συλλαβές τόσες όσες και οι λωρίδες της σημαίας
  • δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές και ζωγραφιές

 

Κολλάζ από φωτογραφίες κατασκευής ελληνικής σημαίας

 

Τα παιδιά από το τμήμα 1 κρατώντας τις σημαίούλες

Ακόμα ασχολήθηκαν και με τις σημαίες της επανάστασης που αποτέλεσαν μέρος του σκηνικού

Έτσι γώρισαν τη ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤOY ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ  ΆΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ, ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ,  ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΎΔΡΑΣ …

Εικόνα από τις σημαίες της επανάστασης πάνω στο χάρτη της Ελλάδας

 

Αλλά και με τα διαμερίσματα της Ελλάδας με αφορμή ένα κεντημένο μαξιλάρι

που επάνω του ήταν κεντημένος ο χάρτης της Ελλάδας με τα 9 διαμερίσματα!

 

Κεντητό μαξιλάρι..με τα διαμερίσματα της Ελλάδας

 

Η πρόσκληση

Ακρονύμιο της λέξης ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσκληση ακρονύμιο της λέξης ΕΛΛΑΔΑ

Το βιβλίο “Τα Ελληνάκια” της Φακίνου

έγινε η “πόρτα” για να γνωρίσουμε τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής τέχνης!

Παρατηρώντας την εικονογράφηση, τα παιδιά εντόπισαν στοιχεία που μοιάζουν με:

  • Κεντήματα: Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα ρούχα και στα δέντρα.

  • Υφαντά: Τα έντονα χρώματα και τις γεωμετρικές γραμμές.

  • Λιθογραφίες: Τον τρόπο που απεικονίζονται οι ήρωες, θυμίζοντας παλιές εικόνες στους τοίχους των παλιών σπιτιών.

Με έμπνευση από το βιβλίο, τα παιδιά έπιασαν τους μαρκαδόρους:

  1. Σχεδίασαν τα δικά τους μοτίβα: Λουλούδια, πουλιά και καράβια, ακριβώς όπως αυτά που στόλιζαν τα παλιά εργόχειρα.

  2. Έγινε αναφορά στην παραδοσιακή ελληνική φορεσιά: Τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο από το πρόγραμμα Little Botanists με διάφορες παραδοσιακές φορεσιές από τα συνεργαζόμενα κράτη (το βίντεο δημιουργήθηκε ως συνεργατικό προϊόν στην δραστηριότητα με το παραδοσιακό ψωμί κάθε τόπου (το 8ο ΝΠΓ Ν εάπολης συμμετείχε με τα κουλούρια Θεσσαλονίκης) και συμπεριέλαβε παραδοσιακές φορεσιές και αξιοθέατα κάθε πόλης)

 

«Η λαϊκή τέχνη δεν είναι μόνο στα μουσεία, είναι στις καρδιές μας και στις ζωγραφιές των παιδιών μας!»

Τα έργα λαϊκής τέχνης των παιδιών και τα ελληνάκια!

Εργασίες με χρήση δαντελένιου στρογγυλού σεμέν και χάρτιου πιάτου

Το σκηνικό της γιορτής

Το σκηνικό της γιορτής Ένα φόρεμα γεμάτο αναμνήσεις!

Επίσης επεξεργάστηκαν τον πίνακα ζωγραφικής «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» (1858),

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα, Ελλάδα, του Βρυζάκη.

Πρόκειται για έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού απεικονίζει την Ελλάδα

με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς,

εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821,

να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της.

  • Πίνακας ζωγραφικής Theodoros Vryzakis Grateful Hellas 1858

 

Η Εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 και οι δραστηριότητες γύρω από τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής επανάστασης φέτος είχαν μια διαφορετική οπτική και για τα παιδιά στους δεύτερου τμήματος.

Συγκεκριμένα εστιάσαμε στην φετινή επέτειο και τιμήσαμε τα 200 χρόνια από την έξοδο του Μεσολογγίου στο σχολείο μας. Επεξεργαστήκαμε το ποίημα του Διονύσιου Σολομού “Ελεύθεροι πολιορκημένοι” και προσπαθήσαμε να το αποδώσουμε με διάφορες δραματικές τεχνικές οι οποίες οδήγησαν και στην τελική μας γιορτή, που είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε με γονείς και κηδεμόνες στην τάξη μας.

Μελετήσαμε πίνακες με σχετική θεματική, όπως αυτοί του Βρυζάκη και του Ντελακρουά και προχωρήσαμε σε σχετικές δίκες μας δημιουργίες. Τα παιδιά, εμπνευσμένα από τα ιστορικά γεγονότα που συζητήσαμε, έβαλαν τους αγώνες των Ελλήνων και Ελληνίδων μέσα στο ελεύθερο παιχνίδι τους και κατασκεύασαν την πόλη του Μεσολογγίου.

Παράλληλα μελετήσαμε και τη λαϊκή παράδοση, εστιάζοντας κυρίως στις ελληνικές φορεσιές, που φόρεσαν τα ίδια τα παιδιά στην γιορτή.

Τελος κατασκευάσαμε κούκλες με ανακυκλώσιμα υλικά για να θυμούνται την ιστορία από το παραμύθι “Τα ελληνάκια”, που τους ενθουσίασε και τους έκανε να αντιληφθούν σημαντικές έννοιες όπως αυτή της ελευθερίας.

Kafe Lito Kolaz Dhmosieysh Facebook 20260330 211517 0000

Η ανταπόκριση των παιδιών και στα δύο τμήματα και των γονέων ήταν συγκινητική.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! 🇬🇷

Και του χρόνου με υγεία!

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά-Μη Εμπορική Χρήση 4.0.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *