Το 8ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, στο πλαίσιο της πολιτικής ασφαλείας του, δίνει μεγάλη σημασία σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και κυρίως σε θέματα πρόσβασης, χρήσης και συμπεριφοράς στο διαδίκτυο, καταπολέμησης του εκφοβισμού και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων των παιδιών.
Λαμβάνονται σοβαρά υπόψη θέματα σχετικά με την χρήση των υποδομών, των εφαρμογών, του δικτύου και του διαδικτύου, με τη χρήση των κινητών συσκευών, την προστασία των δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων, τη χρήση ψηφιακού βίντεο και εικόνας, καθώς και τις σχετικές ενημερωτικές δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο μας. Συγκεκριμένα:
Υποδομή: Τα υπολογιστικά συστήματα του σχολείου διαθέτουν προγράμματα ασφάλειας συμπεριλαμβανομένου ενός τείχους προστασίας (firewall), σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς και η προϊσταμένη έχουν συμμετάσχει και εξακολουθούν να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές δράσεις σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και κατανοούν τόσο το περιβάλλον μάθησης όσο και διαχείρισης.
Πολιτική: Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είναι υπεύθυνοι να διαχειρίζονται όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην πολιτική ψηφιακής ασφάλειας του σχολείου και να ενημερώνουν όλο το σχολείο.
Πρακτική: Αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου επιμορφώνονται τακτικά για θέματα ψηφιακής ασφάλειας.
Ως προς τη χρήση αφαιρούμενων συσκευών
- Επιτρέπεται η χρήση αφαιρούμενων συσκευών (κάρτες μνήμης flash, φορητοί σκληροί δίσκοι, CD, DVD και USB sticks) μόνο όταν είναι απαραίτητο, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία ή για τις εργασίες του σχολείου.
- Τα αφαιρούμενα μέσα πρέπει να ελέγχονται από λογισμικό προστασίας για ιούς (antivirus) για να αποφευχθεί η μόλυνση του συγκεκριμένου υπολογιστή.
Ως προς την προστασία ευαίσθητων δεδομένων
- Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι αυστηρά προσωπικοί και δεν διανέμονται.
- Κατά την χρησιμοποίηση των διαδικτυακών εργαλείων Web 2.0 γίνεται έξοδος (sign out) μετά το πέρας κάποιας διδακτικής δραστηριότητας.
Ως προς την προστασία από κακόβουλο λογισμικό
- Σε περίπτωση που γίνεται χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν χρειαστεί να καταφορτωθεί κάποιο αρχείο οποιασδήποτε μορφής, πριν το άνοιγμα ελέγχεται με πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Ως προς την χρήση ασφαλών κωδικών
- Δίνεται έμφαση στην χρήση ασφαλών κωδικών οι οποίοι πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 6(έξι) χαρακτήρες και να αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς, σύμβολα και σημεία στίξης.
- Επίσης δίνεται έμφαση στον προσωπικό χαρακτήρα των κωδικών και στη μη κοινοποίηση ή διανομή σε τρίτους.
Χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο
Υποδομή: Το 8ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης αναγνωρίζει ότι η προσωπική επικοινωνία μέσω κινητών συσκευών αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής του προσωπικού και των γονέων, αλλά απαιτεί η χρήση τους να γίνεται με ασφάλεια σύμφωνα με το νόμο, π.χ. για την προστασία δεδομένων, την εμπιστευτικότητα, την ασφάλεια δεδομένων κ.α
Πολιτική: Η Πολιτική Ορθής Χρήσης παρέχει ένα πρωτόκολλο για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο βάσει και των οδηγιών του Υπουργείου και περιέχει ξεκάθαρες κατευθυντήριες οδηγίες για την κατοχή, τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο και τις συνέπειες παραβίασής της.
Πρακτική: Οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων τα οποία πρέπει να είναι απενεργοποιημένα ή σε αθόρυβη κατάσταση, κατά τη διάρκεια της του μαθήματος.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι εποικοδομητικά ενσωματωμένη στο σχολικό πρόγραμμα και γίνεται όταν παρίσταται ανάγκη κατά την υλοποίηση προγραμμάτων (σχολικών δραστηριοτήτων, eTwinning).
Λήψη και δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο στο σχολείο
Υποδομή: Στην ιστοσελίδα του σχολείου, δεν δημοσιεύονται προσωπικά δεδομένα δίπλα στις φωτογραφίες των μαθητών ούτε προσωπικές πληροφορίες του προσωπικού. Τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου θα είναι η διεύθυνση, το email, και ο αριθμός τηλεφώνου του.
Πολιτική: Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική με συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο παιδείας για τις φωτογραφίες και τις εικόνες. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και η ευρύτερη σχολική κοινότητα είναι ενημερωμένοι και η πολιτική του σχολείου υπενθυμίζεται τακτικά με τη χρήση και της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Γονικής Συγκατάθεσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Πρακτική: Το σχολείο μας διατηρεί ειδική κατηγορία στην ιστοσελίδα του στην οποία υπάρχουν έγγραφα και βοηθητικά αρχεία (φόρμες συναίνεσης για φωτογραφίες και βίντεο) όπου όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν πρόσβαση.
Κάθε εκπαιδευτικός που υλοποιεί προγράμματα (σχολικών δραστηριοτήτων, eTwinning, Τ4Ε, Erasmus) είναι υποχρεωμένος να διανείμει στους μαθητές το σχετικό από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έντυπο γονικής συγκατάθεσης για τη λήψη και δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο.
Σε περίπτωση που οι γονείς/κηδεμόνες δε συναινούν στη λήψη και δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο των παιδιών τους, ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να το λάβει υπόψη του κατά την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.
Συστήνεται στους εκπαιδευτικούς να μην εμπλέκονται σε συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του σχολείου και διασύρουν τη φήμη του σχολείου.
Ενσωμάτωση της ψηφιακής ασφάλειας στο σχολικό πρόγραμμα
Υποδομή: Επειδή υπαγόμαστε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο η ψηφιακή υποδομή είναι αρκετά ασφαλής και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο φιλτράρεται.
Πολιτική: Η ψηφιακή ασφάλεια ενσωματώνεται στο σχολικό πρόγραμμα, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να έχουν επίγνωση της κοινής ευθύνης τους αλλά και οι μαθητές/τριες να κατανοήσουν την σημασία της για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.
Πρακτική: Η ψηφιακή ασφάλεια διδάσκεται στο σχολείο μας κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων (σχολικών δραστηριοτήτων, eTwinning) καθώς και κάθε φορά που δίνεται αφορμή.
Συγκεκριμένα:
- ενώ οι μαθητές μας λαμβάνουν ειδική καθοδήγηση με την εξέταση κάποιου σχετικού θέματος.
- Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν θέματα ψηφιακής ασφάλειας στους μαθητές τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης προγραμμάτων (σχολικών δραστηριοτήτων, eTwinning, T4E Erasmus) καθώς και κάθε φορά που δίνεται μια αφορμή. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τους μαθητές πραγματοποιείται έπειτα από επίδειξη και επίβλεψη από τον εκπαιδευτικό σε συγκεκριμένο και εγκεκριμένο υλικό, το οποίο υποστηρίζει τα μαθησιακά οφέλη, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες των μαθητών.
- Επίσης το σχολείο μας κάθε χρόνο συμμετέχει στον εορτασμό για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, σαν υποστηρικτής, πραγματοποιώντας δράσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι μαθητές.
- Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται για την πολιτική χρήσης εικόνων, μουσικής και βίντεο από το διαδίκτυο ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να χρησιμοποιείται υλικό που δεν υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.
Πληροφορίες για τους γονείς
Πολιτική: Στην ιστοσελίδα του σχολείου υπάρχει υλικό σχετικό με την ψηφιακή
ασφάλεια.
Πρακτική: Οι γονείς ενημερώνονται σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας με την αποστολή της έγγραφης δήλωσης γονικής συγκατάθεσης σχετικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο στην ιστοσελίδα του σχολείου, ενώ οι μαθητές μας εμπλέκονται μέσα από την δημιουργία αφισών, στη διανομή μηνυμάτων για την ψηφιακή ασφάλεια προς τους γονείς.