Hμέρα ασφαλούς διαδικτύου 2025
Κάθε δεύτερη μέρα, της δεύτερης εβδομάδας, του δεύτερου μήνα κάθε έτους, έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Φέτος εορτάστηκε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ. Xιλιάδες άνθρωποι ενώθηκαν για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Στο σχολείο μας οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν, την Παρασκευή 7/2/2025, στη διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ήταν πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα που θίχτηκαν και απαντήθηκαν όλες οι απορίες των μαθητών. Μέσα από αληθινές ιστορίες που διηγήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, οι μαθητές προβληματίστηκαν, “θορυβήθηκαν” από τις καταστάσεις που βρέθηκαν συνομήλικα παιδιά και κατανόησαν την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης του διαδικτύου με σεβασμό και ευγένεια χωρίς να εκθέτουν τον εαυτό τους και να δημοσιεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου
Η 31η Ιανουαρίου ορίστηκε ως η Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου. Οι μαθητές/τριες έλαβαν μέρος σε αθλητικές δράσεις με στόχο την αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας και την προώθηση του γενικότερου φίλαθλου πνεύματος.
Με κεντρικό σύνθημα “Η καρδιά του αθλητισμού είσαι ΕΣΥ, καμία φανέλα πάνω από τη ΖΩΗ, όλοι οι μαθητές/τριες μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους εξέφρασαν το δικό τους μήνυμα φιλάθλου πνεύματος “Ευ Αγωνίζεσθαι” ως συμμετέχοντες σε αθλητικά δρώμενα και ως φίλαθλοι.
Σχολικό πρόγραμμα-Οι ελληνικές παραδόσεις
Στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα την παράδοση στην Ελλάδα, που εφαρμόζουν οι εκπαιδευτικοί της:
Γ΄, Δ΄, ΣΤ΄ καθώς και του Τμήματος Ένταξης οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, δημιούργησε δύο εργασίες με θέμα την παράδοση του τόπου τους.
Οι μαθητές μετά από διάφορες παρουσιάσεις και δράσεις που κάνουν, πάνω στην παράδοση της Ελλάδας, ταξιδεύουν κάθε φορά και γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα του κάθε τόπου αλλά και τους παραδοσιακούς χορούς, την μουσική παράδοση, τα μουσικά παραδοσιακά όργανα και τις παραδοσιακές στολές του κάθε τόπου – περιοχής της χώρας μας.
Μέσα από αυτό το ταξίδι που αρχίζει από την αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα, οι μαθητές έψαξαν και βρήκαν στοιχεία και για την παράδοση του τόπου τους την Λιβαδειά και την ευρύτερη περιοχή.
Η Μόνα σε καινούριο σχολείο – Γ Δημοτικού
Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη Θεματική Ενότητα: Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, στο εργαστήριο με θέμα: “Όλοι μαζί στη σχολική ζωή” η Γ τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, ενημερώθηκε για θέματα σχολικού εκφοβισμού και αντιμετώπισης τους. Μεταξύ των δραστηριοτήτων στο συγκεκριμένο εργαστήριο, μελέτησαν την ιστορία της Μόνας της χελώνας και επιμελήθηκαν την εικονογράφησή της. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου αυτού θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
Etwinning Πρόγραμμα- Φώτα, κάμερα, πάμε!
Το σχολείο μας το πρώτο τρίμηνο- Οκτώβριος 2004 ως Ιανουάριο 2025- συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Lights, camera, action!” με το δημοτικό σχολείο “Diego Martínez Rico” στο Ceutí στη Μούρθια της Ισπανίας.
Το πρόγραμμα αυτό επιλέχθηκε σε συνδυασμό με τη λειτουργία του εκπαιδευτικού ομίλου του σχολείου μας, την κινηματογραφική λέσχη: “Τα Λιβαδάκια πάνε σινεμά”. Πήραν μέρος τόσο μαθητές που είναι μέλη της λέσχης αλλά κι άλλοι μαθητές από την Πέμπτη και Έκτη τάξη.
Κατά την ανάπτυξη αυτού του έργου-προγράμματος, μοιραστήκαμε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον κινηματογράφο. Οι μαθητές ανακάλυψαν εάν μαθητές από άλλη χώρα έχουν τα ίδια γούστα στον κινηματογράφο, κάνοντας περιγραφές χρησιμοποιώντας τα αγγλικά ως μέσο επικοινωνίας κι εκφράζοντας τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες δημιουργώντας μια ταινία μικρού μήκους ως την τελική εργασία του έργου.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, ως πρώτη δραστηριότητα, μοιράστηκαν σε ένα Padlet την αγαπημένη τους ταινία.
Στην επόμενη δραστηριότητα, σε ένα συλλογικό Canva, οι μαθητές μας μοιράστηκαν σχέδια και περιγραφές, όπου φαντάζονται τους εαυτούς τους ως αστέρες του κινηματογράφου. Με αυτόν τον τρόπο, ανέπτυξαν την επικοινωνιακή τους ικανότητα στα Αγγλικά καθώς και τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Μπορείτε να δείτε τις ζωγραφιές τους πατώντας εδώ.
Στο τελικό στάδιο του έργου μας eTwinning, η τελευταία μας πρόκληση ήταν να δημιουργήσουμε μια ταινία μικρού μήκους με θέμα το χειμώνα, τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Κάθε σχολείο έδωσε μια μοναδική προσέγγιση με βάση τα ενδιαφέροντα των μαθητών του. Μπορείτε να δείτε τις ταινίες της κάθε χώρας:
Τέλος, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των μαθητών των δυο σχολείων όπου είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν τα αγαπημένα τους σχολικά μαθήματα αλλά και δραστηριότητες. Ήταν πολλά τα οφέλη του προγράμματος, η συνεργασία ήταν άρτια κι ευχόμαστε να συνεχιστούν τέτοιου είδους προγράμματα και συνεργασίες με ευρωπαϊκά σχολεία!
Πρόσφατα σχόλια