Μαρ 30
Οι μουσικοί του Ε’2
Στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ενότητας “Μουσική της Γλώσσας” στην Ε’ τάξη του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη σχέση μεταξύ μουσικής και γλώσσας με έναν δημιουργικό τρόπο. Η ενότητα αυτή συνδύασε τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή, καθώς οι μαθητές κατασκεύασαν τα δικά τους αυτοσχέδια μουσικά όργανα.
Με τη βοήθεια απλών υλικών, όπως κουτιά, λάστιχα, ξύλα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, τα παιδιά δημιούργησαν κιθάρες, τύμπανα, και άλλα μουσικά όργανα, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τις βασικές αρχές του ήχου και της μουσικής παραγωγής. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη μουσική ως μορφή επικοινωνίας και έκφρασης, ενώ συνειδητοποίησαν πόσο κοντά είναι η γλώσσα και η μουσική, τόσο ως τέχνες όσο και ως εργαλεία για τη μετάδοση συναισθημάτων και ιδεών.
Η διαδικασία αυτή ενίσχυσε την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών, ενώ τους πρόσφερε μια ευχάριστη και πρακτική εμπειρία που συνδύαζε τη μάθηση με τη διασκέδαση.
Μαρ 30
Ο βυζαντινός περίπατος της Ε’ τάξης
Στις 13 Φεβρουαρίου 2025, οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια αξέχαστη εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα Βυζαντινά και Ρωμαϊκά μνημεία της περιοχής.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με ξενάγηση στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, επισκέφθηκαν τη Ρωμαϊκή Αγορά, το μνημείο της Ροτόντα και τον Άγιο Δημήτριο, μαθαίνοντας για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές επιρροές των διαφορετικών εποχών που διαμόρφωσαν την πόλη. Εντυπωσιαστήκαν από την αρχιτεκτονική των μνημείων και τον τρόπο που αυτά διασώζουν στοιχεία του παρελθόντος.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την περιήγηση μέχρι την Αψίδα του Γαλερίου, μέρη που αποτέλεσαν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της πόλης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στοιχεία που συνδέουν το Βυζάντιο και τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.
Η εκδρομή αυτή αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης τους και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις για τη σημασία αυτών των μνημείων στην ιστορική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης.
Μαρ 17
Επίσκεψη στη Χ.Α.Ν.Θ. από τους μαθητές της Α΄ τάξης
Τα παιδιά της Α΄ τάξης, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, επισκέφθηκαν τη Χ.Α.Ν.Θ. για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Πολιτισμοί της αρχαίας Ελλάδας και κεραμική τέχνη”.
Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία των παιδιών με τον πολιτισμό και την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Το πρώτο μέρος με παιγνιώδη τρόπο, περιελάμβανε τη γνωριμία τους με χαρακτηριστικά στοιχεία του πολιτισμού ανά τους αιώνες, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, κολάζ και δημιουργία αφίσας. Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην κεραμική τέχνη και τις πληροφορίες που αυτή μας δίνει για κάθε εποχή.
Οι μαθητές μας φιλοτέχνησαν μικρά πήλινα ανάγλυφα με το πρόσωπο του Μινώταυρου. Αυτές τις δημιουργίες τις πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό της επίσκεψής τους. Ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας και φανταζόμαστε ότι με μεγάλη χαρά και περηφάνια παρουσίασαν τα έργα τους στους γονείς τους.
Οι δασκάλες των τάξεων:
Γυμνοπούλου Χριστίνα
Ιακωβίδου Φανή
Μαρ 10
Μαθαίνουμε πως να επικοινωνούμε στο διαδίκτυο!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Έκφοβισμού (6 Μαρτίου), το Ε’2 επεκτείναμε τις δραστηριότητες μας και στον τομέα του διαδικτυακού εκφοβισμού, μελετώντας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και το σχετικό εργαστήρι πώς να επικοινωνούμε σωστά και ευγενικά στο διαδίκτυο με τους φίλους μας.
Έτσι, ασχοληθήκαμε πιο αναλυτικά με το netiquette, και αφού παρακολουθήσαμε τις αντίστοιχες παρουσιάσεις στον διαδραστικό πινακα, στη συνέχεια αναλάβαμε ενεργό ρόλο μπαίνοντας στη θέση των παιδιών που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εφαρμογών εκτός
σχολείου. Παίξαμε παιχνίδια ρόλων και συμπληρώσαμε τα αντίστοιχα φυλλάδια δραστηριοτήτων.
Οι μαθητές/τριες του Ε’2
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νούλα Ελένη
Μαρ 09
Δράσεις από τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού
Στους μεγαλύτερους μιλάμε
για να μας βοηθάνε
με τη βία που περνάμε.
Φύγε βία, έλα φιλία.
Όλοι μαζί μια παρέα
για να μην υπάρχει bullying
και να περνάμε ωραία.
(ποίημα γραμμένο από τους μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης)
Η 6η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι το σχολείο πρέπει να είναι ένας χώρος ασφάλειας, σεβασμού και αποδοχής για όλους τους μαθητές.
Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι απλώς μια δυσάρεστη εμπειρία. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ο φόβος, η απομόνωση και η ανασφάλεια που νιώθουν τα θύματα του bullying δεν πρέπει να μένουν αόρατα. Γι’ αυτό, η δράση όλων μας – μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων – είναι απαραίτητη.
Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν σε δράσεις όπως συζητήσεις, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια που στόχο είχαν την κατανόηση του προβλήματος και την αναζήτηση λύσεων. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές είδαν πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναγνωρίζουν περιστατικά εκφοβισμού και να αντιδρούν με θάρρος και αλληλεγγύη.
Με συνεργασία, αλληλοσεβασμό και ενεργή συμμετοχή οι μαθητές κατάφεραν να παράγουν πολύ όμορφα έργα γεμάτα με μηνύματα για τη μέρα αυτή και κατανόησαν πόσο ουσιαστική είναι η συμβολή του καθενός για ένα σχολικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν η καλοσύνη, η φιλία και η συνεργασία.
Οι δασκάλες της Ε΄ τάξης
Ευδοξία Μεταλλίδου και Νούλα Ελένη
Οι δασκάλες της ΣΤ΄ τάξης
Αλεξιάδου Νικολέττα και Νάκη Σμαραγδή
Μαρ 06
Εγγραφές μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-26
Οι αιτήσεις εγγραφών στην Α΄ τάξη στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 6 Μαρτίου 2025 έως 26 Μαρτίου 2025. Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2025-2026 στην Α ́ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές/τριες που γεννήθηκαν από 1-1-2019 έως και 31-12-2019.
Για τις εγγραφές θα μπορείτε να προσέρχεστε στο σχολείο μόνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο 2310 774467.
Οι εγγραφές στα δημόσια Δημοτικά σχολεία γενικής εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού». Οδηγός για την ηλεκτρονική εγγραφή υπάρχει παρακάτω. Σε περίπτωση όπου ο γονέας/κηδεμόνας/έχων-ουσα την επιμέλεια αδυνατεί ή δεν επιθυμεί για οποιοδήποτε λόγο, να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Εγγραφή στην Πρώτη Δημοτικού», η αίτηση υποβάλλεται διά ζώσης στον/η Διευθυντή/ντρια – Προϊστάμενο/η του δημοτικού σχολείου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά που οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν:
1) Βεβαίωση φοίτησης από το νηπιαγωγείο.
2) Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας (π.χ. συμβόλαιο, λογαριασμός ΔΕΗ).
3) Το βιβλιάριο υγείας από το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουν γίνει τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Στην περίπτωση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι γονείς και κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, χωρίς αυτή να αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.
Αιτήσεις εγγραφής δύνανται να υποβάλλουν και γονείς ή κηδεμόνες που διαμένουν εκτός σχολικής περιφέρειας, εφόσον στο σχολείο φοιτούν ήδη αδέλφια του προς εγγραφή μαθητή.
πίνακας με τα όρια των ΔΣ του Ελευθερίου-Κορδελιού (2025-26) Οδηγιες_Χρησης_Εγγραφη-_Α_Δημοτικου