Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού.[6] Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.
Για να δούμε όμως τι γνωρίζουμε για αυτή τη γιορτή!!!
«Τι γιορτάζουμε το Πάσχα;»
«Την άνοιξη»
«Το Χριστούλη»
«Το Χριστό που πέθανε»
Διαβάσαμε το παραμύθι
«Τα πάθη και η Ανάσταση του Χριστού»
και βάλαμε με χρονολογική σειρά τις εικόνες από τα πάθη του Χριστού.
Δεν τελειώσαμε όμως εδώ, οι μικροί μας καλλιτέχνες ζωγράφισαν εικόνες από τα πάθη του Χριστού και έφτιαξαν ένα βιβλίο με την ιστορία του Πάσχα
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Οι Εβραίοι φόρεσαν ένα στεφάνι από αγκάθια στο Χριστό και του φόρτωσαν ένα ξύλινο σταυρό. Ξεκίνησαν για το Γολγοθά. Εκεί σταύρωσαν το Χριστό μαζί με δύο ληστές. Του κάρφωσαν τα χέρια και τα πόδια πάνω στο σταυρό.
Η Παναγία και ο Ιωάννης, ο μαθητής του Χριστού, ήταν εκεί και έκλαιγαν. Ο Χριστός πέθανε. Την ίδια ώρα που πέθαινε ο Χριστός έγινε σεισμός.
Κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου.
Με βάση τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στα ελληνικά σπίτια πλάθουν κουλουράκια ή/και τσουρέκια (τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη), ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αυγά. Ζυμώνουν το Λαμπρόψωμο προς τιμήν του Αναστημένου Χριστού σχηματίζοντας με ζυμάρι στην επιφάνειά του τα αρχικά γράμματα του πασχαλινού χαιρετισμού Χριστός Ανέστη βάζοντας στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό. Τα λαϊκά έθιμα κατά τον σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν το άναμμα λαμπάδων και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια από την τελετουργία της Ανάστασης στις εκκλησίες, δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις.
-
Βαμμένα αυγά, λαμπάδες και τσουρέκι Μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης Σούβλισμα αρνιού την ημέρα του Πάσχα
-
-
- Αφού είδαμε εικόνες με τα πασχαλινά έθιμα και μιλήσαμε για αυτά, διαλέξαμε την εικόνα από το αγαπημένο μας έθιμο και βρήκαμε την καρτέλα με την ονομασία του. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα έθιμα στις ανάλογες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας πασχαλινό έθιμο!!
- Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.
-
-
-
- Φτιάξαμε λοιπόν και εμείς τις δικές μας λαμπάδες
-
-
- και τα πασχαλινά καλαθάκια με τα αυγά μας!!
Φτιάξαμε πασχαλινές κατασκευές με λαγουδάκια στην ώρα των Αγγλικών και ευχηθήκαμε HAPPY EASTER
Φτιάξαμε και λαγουδάκια για να στολίσουμε τη τάξη μας!!
Τι ευχές λέω το Πάσχα;
Σχηματίσαμε την έκφραση «Καλό Πάσχα» με κεφαλαία, αλλά και με πεζά γράμματα. Στη συνέχεια γράψαμε την έκφραση «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ» και ζωγραφίσαμε το πασχαλινό αυγό μας!!
Αφού μάθαμε να γράφουμε τις ευχές ήρθε η ώρα για την πασχαλινή μας κάρτα!!