Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού.[6] Εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.
Για να δούμε όμως τι γνωρίζουμε για αυτή τη γιορτή!!!
«Τι γιορτάζουμε το Πάσχα;»
«Την άνοιξη»
«Το Χριστούλη»
«Το Χριστό που πέθανε»
Διαβάσαμε το παραμύθι
«Τα πάθη και η Ανάσταση του Χριστού»
και βάλαμε με χρονολογική σειρά τις εικόνες από τα πάθη του Χριστού.
Δεν τελειώσαμε όμως εδώ, οι μικροί μας καλλιτέχνες ζωγράφισαν εικόνες από τα πάθη του Χριστού και έφτιαξαν ένα βιβλίο με την ιστορία του Πάσχα
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Οι Εβραίοι φόρεσαν ένα στεφάνι από αγκάθια στο Χριστό και του φόρτωσαν ένα ξύλινο σταυρό. Ξεκίνησαν για το Γολγοθά. Εκεί σταύρωσαν το Χριστό μαζί με δύο ληστές. Του κάρφωσαν τα χέρια και τα πόδια πάνω στο σταυρό. Η Παναγία και ο Ιωάννης, ο μαθητής του Χριστού, ήταν εκεί και έκλαιγαν. Ο Χριστός πέθανε. Την ίδια ώρα που πέθαινε ο Χριστός έγινε σεισμός. Κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου.
Με βάση τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στα ελληνικά σπίτια πλάθουν κουλουράκια ή/και τσουρέκια (τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη), ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αυγά. Ζυμώνουν το Λαμπρόψωμο προς τιμήν του Αναστημένου Χριστού σχηματίζοντας με ζυμάρι στην επιφάνειά του τα αρχικά γράμματα του πασχαλινού χαιρετισμού Χριστός Ανέστη βάζοντας στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό. Τα λαϊκά έθιμα κατά τον σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν το άναμμα λαμπάδων και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια από την τελετουργία της Ανάστασης στις εκκλησίες, δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις.
Βαμμένα αυγά, λαμπάδες και τσουρέκι Μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης Σούβλισμα αρνιού την ημέρα του Πάσχα
Αφού είδαμε εικόνες με τα πασχαλινά έθιμα και μιλήσαμε για αυτά, διαλέξαμε την εικόνα από το αγαπημένο μας έθιμο και βρήκαμε την καρτέλα με την ονομασία του. Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τα έθιμα στις ανάλογες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ζωγραφίσαμε το αγαπημένο μας πασχαλινό έθιμο!!
Στην Ελλάδα η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, στις 12 ακριβώς τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα της εκκλησίας και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…». Στην συνέχεια ιερείς, ψάλτες και πιστοί βγαίνουν στο περίβολο της εκκλησίας όπου γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της Αναστάσεως και ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.
Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν τουλάχιστον τρεις με σαράντα ημέρες. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια. Για να φτιάξουν τις λαμπρόπιτες, βάζουν ζυμάρι μέσα σε στρογγυλό ταψί, και φτιάχνουν κάτι σαν πηγάδι μέσα στη μέση της ζύμης, το γεμίζουν με γέμιση από τυρί και αυγά και τις αλείφουν με αυγό πριν τις ψήσουν.
Φτιάξαμε λοιπόν και εμείς τις δικές μας λαμπάδες
και τα πασχαλινά καλαθάκια με τα αυγά μας!!
Φτιάξαμε πασχαλινές κατασκευές με λαγουδάκια στην ώρα των Αγγλικών και ευχηθήκαμε HAPPY EASTER
Φτιάξαμε και λαγουδάκια για να στολίσουμε τη τάξη μας!!
Τι ευχές λέω το Πάσχα;
Σχηματίσαμε την έκφραση «Καλό Πάσχα» με κεφαλαία, αλλά και με πεζά γράμματα. Στη συνέχεια γράψαμε την έκφραση «ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ» και ζωγραφίσαμε το πασχαλινό αυγό μας!!
Αφού μάθαμε να γράφουμε τις ευχές ήρθε η ώρα για την πασχαλινή μας κάρτα!!
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι η μέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάσταση του Λαζάρου από τη Βηθανία, ένα γεγονός το οποίο περιγράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον. Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ο Λάζαρος ήταν ο αγαπημένος φίλος του Χριστού που ζούσε στην πόλη Βηθανία. Είχε δυο αδερφές τη Μάρθα και τη Μαρία που τον υπεραγαπούσαν. Κάποτε ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και οι αδερφές του έστειλαν μήνυμα στον Ιησού να πάει και να τον κάνει καλά. Ο Ιησούς όμως εσκεμμένα αργοπόρησε να πάει. Πήγε μετά από τέσσερις μέρες που ο Λάζαρος είχε πεθάνει . Ο Χριστός μάλιστα είπε στους μαθητές του «πάμε τώρα να τον ξυπνήσω». Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου και ζήτησε να δει το τάφο του. Όταν έφθασε εκεί, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: «Λάζαρε, δεῦρο ἔξω».
Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο νεκρός μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του. Αυτό το θαύμα λοιπόν γιορτάζουμε την ημέρα αυτή.
Ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών όταν τον ανέστησε ο Χριστός μας και έζησε άλλα 30 χρόνια. Λέγεται μάλιστα ότι μετά που αναστήθηκε δεν ξαναγέλασε παρά μόνο μια φορά.
Στην Ελλάδα, το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν ειδικά ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο άνθρωπο και ονομάζονται λαζαράκια, ενώ τα παιδιά τραγουδούν τα λαζαρικά, κάλαντα ειδικά για την ημέρα.
https://www.youtube.com/watch?v=dfcxkBe55V4
Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λάζαρου, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
Ένα όμορφο έθιμο το οποίο σήμερα έχει ξεχαστεί ήταν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Τα Κάλαντα αυτά από τόπο σε τόπο είχαν πολλές παραλλαγές. Άλλοτε τα τραγουδούσαν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες «Λαζαρίνες» , ντυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες, που έλεγαν τα κάλαντα πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαθάκια με λουλούδια και οι άνθρωποι τους έδιναν χρήματα ή διάφορα φαγώσιμα. Άλλοτε πάλι τα τραγουδούσαν παιδιά, κυρίως αγόρια, που την παραμονή της γιορτής έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου, το «Λάζαρο» και την ημέρα της γιορτής έβγαιναν στις γειτονιές και τα έλεγαν.
Με τα παιδιά του Α τμήματος του νηπιαγωγείου μας είπαμε λοιπόν να αναβιώσουμε αυτό το έθιμο… λέγοντας τα κάλαντα του Λαζάρου και εμείς…
Μάθαμε τα κάλαντα
ετοιμάσαμε τα καπέλα και τα λαζαράκια μας ….
Και ξεκινήσαμε να βγούμε για τη νέα μας περιπέτεια…
Η Γη είναι το σπίτι μας, οφείλουμε να την προστατέψουμε!
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γηςγιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και των κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.
Με αφορμή λοιπόν όσα μάθαμε τη χθεσινή μέρα για τη προσαστία του πλανήτη μας, σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο χώρο του νηπιαγωγείου τη ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.
Η ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε. είναι αρμόδιος φορέας για την οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων όλων των ειδών Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, όπως λευκές συσκευές, οθόνες, προϊόντα τεχνολογίας, λαμπτήρες, φωτιστικά, μικροσυσκευές, φωτοβολταϊκά πλαίσια κλπ., χωρίς καμία εξαίρεση.
Η εκπαιδευτική δράση στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των παιδιών και αυριανών πολιτών, και στην εδραίωση της ανακύκλωσης αποβλήτων ως θετικής συμπεριφοράς και πράξης που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.
-Τι ανακυκλώνουμε;
-Γιατί ανακυκλώνουμε;
-Πώς ανακυκλώνουμε σωστά;
-Πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε;
Μέσα από το βίντεο μας δίνονται απαντήσεις για τα παραπάνω ερωτήματα αλλά πάνω απο όλα ….. ενθαρρύνεται κάθε μικρή πράξη ανακύκλωσης με δημιουργικό όχημα τη «μαγική δύναμη» που κρύβεται μέσα μας και που μπορεί να κάνει την ανακύκλωση-πράξη και τον κόσμο μας καλύτερο.
(κανάλι ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗΣ στο youtube)
Μας έγινε στην αρχή, από την υπεύθυνη μια ενημέρωση για τη διαδικασία της Ανακύκλωσης αποβλήτων και πόσο σημαντική είναι αυτή η πράξη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
Ενημερωθήκαμε για ανακυκλώσιμαείδη/προϊόντα, τα σημεία συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τον τρόπο απόρριψηςτων ειδών αυτών στους ειδικούς κάδους συλλογής του φορέα, τα στάδια τηςανακύκλωσης αποβλήτων, τους λόγους που δεν πρέπει να πετάμε τις παλιές ή άχρηστες οικιακές συσκευές μαζί με τα λοιπά οικιακά μας απόβλητα, αλλά να τις οδηγήσουμε στην Ανακύκλωση ώστε να ξαναγίνουν χρήσιμα υλικά για τον άνθρωπο.
Είδαμε τους κάδους στους οποίους μπορούμε να κάνουμε φωτοκύκλωση και τι μπορούμε να ανακυκλώνουμε στον καθένα!!
Μας δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και οδηγίες για να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όλους όσους γνωρίζουμε!!
Το σημείο που μας έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η ενημέρωση μας οτι αν μαζεύαμε τα καλώδια που δεν χρησιμοποιούμε και απλά πετάμε και δεν ανακυκλώνουμε θα μπορούσαμε να τυλίξουμε το φεγγάρι γύρω γύρω τρεις φορές.
Στο τέλος ζωγραφίσαμε ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε πια δίνοντας τους ανθρώπινα χαρακτηριστικά για να μεταφέρουν το μήνυμα της φωτοκύκλωσης!!
Στο τέλος του προγράμματος δόθηκαν στα δύο τμήματα ημερολόγια φτιαγμένα απο ανακυκλωμένο χαρτί
Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη Κυρία Κυριακοπούλου Δήμητρα για την ευκαιρία που μας έδωσε μέσα από ένα τόσο εξαιρετικό πρόγραμμα να μάθουμε οτι όλα γύρω μας ανακυκλώνονται και με αυτό το τρόπο μπορούμε και εμείς να συμβάλλουμε στη προστασία του πλανήτη!
Επίσης σήμερα το Α’ τμήμα του νηπιαγωγείου μας έστειλε τις συμμετοχές του στο διεθνή διαγωνισμό
«Φως: νοιάζομαι, φροντίζω»
Ο διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία ζωγραφικών έργων από μαθητές/τριες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Βασικός σκοπός είναι, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες αναφορικά με το θέμα της φωτορύπανσης και της σωστής χρήσης του φωτός στη ζωή μας. Επίσης, επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες τις προκλήσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνολογία του φωτός. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές/τριες θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της αειφορίας αλλά και με τις προκλήσεις της ραγδαίας ανάπτυξης. Θέματα που συνδέονται με τους Παγκόσμιους Στόχους 7 & 9 της Βιώσιμης Ανάπτυξης αφού αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και, ταυτόχρονα, φέρνουν σε επαφή τους/τις μαθητές/τριες με τη βιομηχανία φωτός και την καινοτομία. Τέλος, η δράση αποβλέπει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου από την UNESCO, προκειμένου να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση, η κοινωνική αλληλεγγύη, το συναίσθηση ευθύνης, η ευαισθησία, η πρωτοβουλία, η συνεργασία, η αυτομέριμνα.
Πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα και οι ετοιμασίες στο νηπιαγωγείο μας έχουν ξεκινήσει….
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση απο το τι γίνεται στις τάξεις μας….
Προετοιμασία πασχαλινών κατασκευών στο Β’ τμήμα…
Φτιάξαμε λαγουδοκουτάκια και αυγοθήκες σε σχήμα κοτούλας
Και επειδή είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι “ενεργοί πολίτες” τα φτιάξαμε όλα από ανακυκλώσιμα υλικά. Αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον.. σε κάθε μας δράση!!!
Έτοιμα να υποδεχθούν τα πασχαλινά μας αυγουλάκια, αλλά και πολλές ακόμη εκπλήξεις….
Η περίοδος του σχολείου είναι γεμάτη από νέες εμπειρίες, φίλους και γνώσεις. Ωστόσο, μια ανησυχία που μπορεί να ανακύψει είναι η πιθανότητα μετάδοσης των ψειρών. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αναπόφευκτο, υπάρχουν μικρά μυστικά πρόληψης και αντιμετώπισης που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι φθείρες συνήθως εξαπλώνονται αμέσως και μπορούν να επιβιώσουν και για σύντομο χρονικό διάστημα στα ρούχα ή σε άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Οι ψείρες γεννούν αυγά που ονομάζονται κόνιδες. Είναι πιο συχνά σε μικρά παιδιά που είναι στην προσχολική ηλικία ή στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συχνά παίζουν μαζί στενά και μπορούν να μοιράζονται βούρτσες, καπέλα και άλλα. Οι ενήλικες που ζουν με τα παιδιά έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν φθείρες.
Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να είναι λευκές, ή καφέ. Συνήθως φωλιάζουν στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά.
Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι οι ψείρες είναι τόσο κολλητικές όσο και το κοινό κρυολόγημα αφού σχεδόν το 80 έως 90% των παιδιών κάποια στιγμή θα κολλήσουν. Επίσης το να κολλήσει ένα παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με το αν ένα κεφάλι είναι καθαρό ή βρώμικο αφού οι ψείρες μεταδίδοναι με τη στενή επαφή των μαθητών όταν παίζουν. Οι παιδικοί σταθμοί βέβαια είναι το ιδανικό μέρος!
Πρόληψη
1. Ενημέρωση:
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία πρόληψης είναι η ενημέρωση. Ενημερώστε τα παιδιά σχετικά με το τι είναι οι ψείρες, πώς μεταδίδονται και τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να λαμβάνουν.
2.Κοινή Χρήση Προσωπικών Αντικειμένων:
Ενισχύστε το μήνυμα της ατομικότητας. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να μοιράζονται καπέλα, πετσέτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα.
3. Επιθεώρηση Κεφαλής:
Κάντε την επιθεώρηση των κεφαλιών μέρος της καθημερινής ρουτίνας. Αναζητήστε την παρουσία των ψειρών και των αυγών τους.
4.Μακριά Μαλλιά:
Τα κοντά μαλλιά δυσκολεύουν τις ψείρες να κολλήσουν. Συνιστάται να κρατάτε τα μαλλιά των παιδιών σε λογικό μήκος για να μειώσετε τον κίνδυνο.
5.Ενημέρωση του Σχολείου:
Αν ανιχνεύσετε ψείρες στο παιδί σας, ενημερώστε το σχολείο ώστε να μπορέσουν να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την προστασία των υπολοίπων μαθητών.
Αντιμετώπιση
1.Χρήση Σαμπουάν κατά των Ψειρών:
Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν κατά των ψειρών που μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεσή τους. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
2. Χειροποίητη Αφαίρεση:
Η αφαίρεση των ψειρών και των αυγών τους με λεπτές χτένες είναι αποτελεσματική, αλλά χρονοβόρα διαδικασία. Αυτή η μέθοδος απαιτεί υπομονή και προσήλωση.
3.Πλύσιμο Ενδυμάτων & Κρεβατιού:
Πλύνετε όλα τα ρούχα, τα σεντόνια και τα πετσέτες σε υψηλή θερμοκρασία για να εξαλείψετε τυχόν ψείρες.
4.Καθαρισμός Περιβάλλοντος:
Καθαρίστε το σπίτι σας προσεκτικά. Σκουπίστε, πλύνετε και απολυμάνετε τα αντικείμενα που είχαν επαφή με το παιδί.
5.Ενημέρωση του Σχολείου:
Ενημερώστε το σχολείο μόλις εκδηλωθούν ψείρες. Αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης.
Ο αγώνας ενάντια στις ψείρες μπορεί να φαίνεται απαιτητικός, αλλά με τη σωστή προσέγγιση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης. Μέσω της πρόληψης, της ενημέρωσης και της σωστής αντιμετώπισης, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μικροί μας μαθητές θα απολαμβάνουν μια υγιή και ασφαλή σχολική εμπειρία.
Το Πάσχα πλησιάζει και η αναζήτηση λαμπάδας και δώρου έχει ξεκινήσει πυρετωδώς….
Εμείς ετοιμαστήκαμε, στήσαμε το χώρο μας και σας περιμένουμε…. Να βοηθήσουμε σε αυτή την επιλογή με λαμπάδες για όλες τις ηλικίες, πασχαλινά δωράκια….και πολλές εκπλήξεις….
Στα πλαίσια της ενίσχυσης του αισθήματος της συμπερίληψης, της αποδοχής και του σεβασμού, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο Α’ τμήμα του νηπιαγωγείου μας ένα πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.
Στόχος των δραστηριοτήτων του προγράμματος η “γνωριμία” με την πατρίδα των φίλων μας, με την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμα!!
Τίτλος του προγράμματός μας
“ Ελάτε να σας γνωρίσω την πατρίδα μου, τη Συρία”
Πρώτα απο όλα μάθαμε που βρίσκεται η Συρία στον χάρτη…
Εντοπίσαμε και τη δική μας χώρα και ενώσαμε τις δυο χώρες με μία γραμμή για να δούμε την απόσταση!!
Επεξεργαστήκαμε την εφαρμογή GOOGLE EARTH και στη συνέχεια εντοπίσαμε την Ελλάδα και τη Συρία…
Μιλήσαμε για τις ηπείρους και ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη ενώ η Συρία ανήκει στην Ασία..
Χρωματίσαμε τις ηπείρους και μάθαμε ποιες είναι….
Στη συνέχεια μάθαμε μερικά στοιχεία για τη Συρία…
Η Συρία (αραβικά: سوريا ή από το 2005: سورية) είναι χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας. Η έκτασή της είναι 185.180 τ.χλμ. και έχει πληθυσμό 22.125.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2022.[1][4] Συνορεύει στα βόρεια με την Τουρκία, στα ανατολικά με το Ιράκ, στα νότια με την Ιορδανία, στα νοτιοδυτικά με το Ισραήλ και τον Λίβανο και στα βορειοδυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρωτεύουσα της χώρας, είναι η Δαμασκός, ενώ η μεγαλύτερη πόλη είναι το Χαλέπι.
Είδαμε τη σημαία και το εθνόσημο της χώρας και προσπαθήσαμε και εμείς να την ζωγραφίσουμε…
Στη συνέχεια στα φύλλα που είχαμε χρωματίσει τις ηπείρους, βρήκαμε που βρίσκεται η χώρα μας και που η Συρία και κολλήσαμε τις σημαίες στην αντίστοιχη θέση!!!
Στη συνέχεια του προγράμματός μας ασχοληθήκαμε με τη μορφολογία της Συρίας. Είδαμε οτι έχει αρκετά βουνά και τρεις πολύ μεγάλους και σημαντικούς ποταμούς!!
Ο μεγαλύτερος από όλους τους ποταμούς της Συρίας είναι ο Ευφράτης. Πηγάζει από το οροπέδιο της Αρμενίας, διέρχεται από τη Συρία, δεχόμενος πολλούς παραποτάμους και στη συνέχεια εισέρχεται στο Ιράκ. Κατά την περίοδο της αύξησης του νερού, ολόκληρο το τμήμα του ποταμού, που διέρχεται από τη Συρία είναι πλωτό. Όταν όμως μειώνονται τα νερά του, μόνο στις εκβολές του μπορούν να εισέλθουν τα ποταμόπλοια.
Άλλος μεγάλος ποταμός της χώρας είναι ο Τίγρης, που διέρχεται από το βορειανατολικό άκρο της. Ο πιο σημαντικός ποταμός της Συρίας, από οικονομική άποψη, είναι ο Ορόντης, που πηγάζει μεταξύ Λιβάνου και Αντιλίβανου και δημιουργείται από την τήξη των χιονιών των δύο αυτών οροσειρών. Είναι ο μόνος ποταμός που προχωρεί από νότο προς βορρά και διέρχεται από τη γόνιμη περιοχή της δυτικής Συρίας, επιδρώντας θετικά στην οικονομική ζωή της χώρας. Για την καλύτερη άρδευση της περιοχής, έχουν καταρτιστεί σχέδια που ρυθμίζουν τα νερά του. Σημαντικός επίσης είναι και ο μικρός ποταμός Χρυσορόας, που δημιουργείται από τα νερά του Αντιλίβανου και ποτίζει ολόκληρη την περιοχή της Δαμασκού. Άλλοι σημαντικοί ποταμοί είναι: ο Κουβέικ που στις δύο όχθες του υπάρχει ανεπτυγμένη καλλιέργεια και ο Ιερομύαξ.
Μάθαμε γιατί ο καθένας απο τους μεγάλους ποταμούς είναι σημαντικός (μετακινήσεις, αλιεία, καλλιέργειες κα.), τους βάλαμε σε ανοιχτή ψηφοφορία και κέρδισε ο Ευφράτης για τη σπουδαιότητα του για τη χώρα!!
Στη συνέχεια μάθαμε πως απεικονίζουμε τα βουνά και τους ποταμούς σε ένα χάρτη και φτιάξαμε τους δικούς γεωμορφολογικούς χάρτες!!
Κυρία Ρούλα μιλάνε και εκεί ελληνικά, όπως μας μιλάει ο Α. (συμμαθητής μας);
Όχι εκεί μιλάνε και γράφουν στα Αραβικά… θέλετε να σας δείξω;;;
Είδαμε με τα παιδιά δείγματα αραβικής γραφής, η οποία αποτελείται από σύμβολα κυρίως και γράφονται από δεξιά προς τα αριστερά. Το αραβικό αλφάβητο χρησιμοποιείται για τη γραφή της αραβικής γλώσσας. Αποτελείται από 28 γράμματα, από τα οποία μόνο τα 3 είναι φωνήεντα και μάλιστα όλα μακρά, ενώ όλα τα υπόλοιπα γράμματα είναι σύμφωνα.
Είδαμε τα γράμματα του αραβικού αλφάβητου και προσπαθήσαμε να γράψουμε κάποιες λέξεις της καθημερινότητας όπως καλημέρα, σε αγαπώ!!
Επιπρόσθετα με τη βοήθεια του google translate προσπαθούμε να μάθουμε να λέμε κάποιες λέξεις στα αραβικά.
Αρχικά είδαμε παραδοσιακά όργανα απο τη Συρία, τα παρατηρήσαμε, τα συγκρίναμε με τα δικά μας βρίσκοντας ομοιότητες και διαφορές και τέλος τα κατηγοριοποιήσαμε σε πνευστά, κρουστά και έγχορδα.. πάμε να τα δούμε
Ακούσαμε παραδοσιακά αράβικα τραγούδια και χορέψαμε στο ρυθμό τους όπως μπορούσαμε!!
Είδαμε και τον παραδοσιακό χορό του Δερβίση που μας εντυπωσίασε πάρα πολύ!!
Ακόμη αναρωτηθήκαμε γιατί σε κάποια βίντεο που είδαμε οι γυναίκες φορούσαν μαντίλα στο κεφάλι…
Στον σύγχρονο λόγο, χιτζάμπ (αραβικά: حجاب ) ή μαντίλα ονομάζεται το κάλυμμα κεφαλής που φορούν οι μουσουλμάνες γυναίκες. Ενώ τα ισλαμικά καλύμματα κεφαλής μπορούν να έχουν πολλές μορφές, το χιτζάμπ συχνά αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα ύφασμα τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, που καλύπτει τα μαλλιά αλλά αφήνει το πρόσωπο ορατό. Ο όρος χιτζάμπ χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να δηλώσει ένα χώρισμα, μια κουρτίνα ή χρησιμοποιούταν γενικά στους ισλαμικούς κανόνες σεμνότητας και ενδυμασίας για τις γυναίκες. Ο όρος για τη μαντίλα στο Κοράνι είναι khimār ( αραβικά: خِمار ). Για μερικούς, το χιτζάμπ φοριέται από μουσουλμάνες κοπέλες και γυναίκες για να διατηρήσουν σεμνότητα και ιδιωτικότητα από άσχετους άνδρες. Σύμφωνα με την Encyclopedia of Islam and Muslim World, η σεμνότητα αφορά τόσο το βλέμμα, το βάδισμα και τα ρούχα .Το Κοράνι καθοδηγεί τις μουσουλμάνες γυναίκες και άνδρες να ντύνονται σεμνά.
Κυρία τι είναι το Κοράνι;;
Εξηγήσαμε πολύ περιληπτικά στα παιδιά με τη βοήθεια εποπτικού υλικού τη θρησκεία του Ισλαμισμού και την παρακολουθήσαμε σε συνδυασμό με το Χριστιανισμό ( Αγία Γραφή – Κοράνι, Ιερέας – Ιμάμης, τρόπος προσευχής, χώρος προσκυνήματος εκκλησία- τζαμί)
Στη συνέχεια μιλήσαμε για παραδοσιακά φαγητά της Συρίας και με οδηγό τις εικόνες φτιάξαμε έναν κατάλογο μενού με φαγητά από τη Συρία ( το κάθε παιδί φτιάχνει όποιο θέλει και τα ενώνουμε σε ένα βιβλίο)
Παραδοσιακή κουζίνα
Σους Μπαράκ
Ούζι
Φρίκε
Μααλούμπε
Σακρίε
Μφάρακε,
Μχάμαρα
τα κλασικά φαλάφελ
το μπαμπαγκανούς
το χούμους
Κλείσαμε το πρόγραμμα μας μιλώντας πολύ γενικά για το γεγονός του πολέμου στη Συρία , για τις καταστροφές και τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα και τα σπιτικά τους. Είδαμε εικόνες πριν και μετά απο τον πόλεμο…με μεγάλη ευκολία τα παιδιά εντόπισαν τις εικόνες πριν τον πόλεμο, μετά από αυτόν (χαλάσματα) αλλά και κατά τη διάρκεια (εκρήξεις). Πολλές απορίες γεννήθηκαν στα παιδιά, για τις ανυπολόγιστες απώλειες που προκαλεί ο πόλεμος αλλά και για την ασφάλεια όσων παρευρίσκονται.. Δημοσιογράφους, ανταποκριτές.. Πώς τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες… Ποιοι συμβάλλουν έπειτα.. Στρατός, βοήθεια άλλων χωρών…
Παρακολουθήσαμε το βίντεο του τραγουδιού «Καρδιοχτύπι» και τα παιδιά γράφοντας το μήνυμα “Τα παιδιά ζητούν ειρήνη” الأطفال يطلبون السلام
έβαλαν χρώμα στις ζωγραφιές τους αποτυπώνοντας τα τελευταία στιγμιότυπα του βίντεο που τους εντυπωσίασαν και θέλησαν να μεταφέρουν το μήνυμα της Ειρήνης!!!!
Ένα μήνυμα από τα παιδιά που πλήττονται από την εξάχρονη σύγκρουση στη Συρία. Η UNICEF και ο παγκοσμίου φήμης Ιορδανός πιανίστας και συνθέτης, Zade Dirani, Περιφερειακός Πρεσβευτής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παρουσίασαν το “Heartbeat” (Καρδιοχτύπι) ένα τραγούδι για τη Συρία που μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας από τα παιδιά της Συρίας στον κόσμο. Τα παιδιά στο τραγούδι, που δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει τη συμπλήρωση έξι ετών πολέμου στη Συρία, στέλνουν ένα απλό αίτημα στον κόσμο, να πάρουν πίσω την παιδική τους ηλικία. Το τραγούδι, που συνέθεσε και δώρισε στη UNICEF ο Dirani, ερμηνεύεται από τη 10χρονη Ansam, ένα εσωτερικά εκτοπισμένο κορίτσι στη Συρία που γεννήθηκε τυφλό. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού γυρίστηκε σε μια περιοχή κατεστραμμένη από τις συγκρούσεις στη Συρία και συμμετέχουν και άλλα εκτοπισμένα παιδιά ζωγραφίζοντας τα συντρίμμια γύρω τους με φωτεινά χρώματα. Τα 22 κορίτσια και 18 αγόρια ζουν σε καταφύγιο για εκτοπισμένες οικογένειες στη Συρία που υποστηρίζεται από τη UNICEF. Στο καταφύγιο, η UNICEF και οι συνεργάτες της παρέχουν στα παιδιά ψυχοκοινωνική υποστήριξη, μεταξύ άλλων μέσω θεάτρου, τέχνης, μουσικής και ζωγραφικής. Η κεντρική τραγουδίστρια, Ansam, είναι ένα από τα 3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα παιδιά στη Συρία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των μαχών. Σε ολόκληρη τη Συρία, η UNICEF εργάζεται με τα παιδιά για να τους παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, να αποκαταστήσει μια αίσθηση ομαλότητας και να τα επανασυνδέσει με την παιδική τους ηλικία.
Όλα όσα μάθαμε όμως θέλαμε με κάποιο τρόπο να τα μοιραστούμε με τους γονείς μας… αποφασίσαμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε την εξαιρετική ιδέα της συναδέλφου Γεωργίας Κοκκινάκη .. και να φτιάξουμε ένα lapbook!!!
Από φέτος και κάθε χρόνο πλέον η 4η Απριλίου θα είναι μια ημέρα γεμάτη δράσεις για τους αγαπημένους φίλους του ανθρώπου τα ζώα. Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων ζώων καθιερώνεται στη χώρα μας ως Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας με στόχο :
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.
Την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
Ξεκινήσαμε τη μέρα μας προβάλλοντας ένα ιδιαίτερο βίντεο…
Ένα βίντεο που άγγιξε τα παιδιά…. τα βοήθησε να εκφράσουν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα τους βλέποντας ζωάκια μόνα τους στο δρόμο…να προσπαθήσουν να εξηγήσουν συμπεριφορές και πράξεις που δεν τους άρεσαν στο βίντεο… αλλά το πιο σημαντικό ….. θέλησαν να αλλάξουν το τέλος της ιστορίας ….. δίνοντας σπίτι, φαγητό και αγάπη στον πρωταγωνιστή μας…
Στη συνέχεια φτιάξαμε τη δική μας αφίσα για τη σημερινή μέρα… γράφοντας σπουδαία μηνύματα αγάπης και εν συναίσθησης για τους μικρούς μας φίλους…
Φτιάξαμε και σελιδοδείκτες με ζωάκια για να μας συντροφεύουν όταν διαβάζουμε τα παραμύθια μας στο σπίτι!!
Ας θυμηθούμε και τη συμμετοχή μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Φιλοζωίας…
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή