ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2024

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ EUROPEANSCHOOLRADIO.EU

Η 6η Φεβρουαρίου 2024 είναι η ημέρα που ολόκληρος ο κόσμος ενώνει τη φωνή του και ζητάει ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.SID2024 Save the date

Το saferinternet4kids.gr κάθε χρόνο μας προτείνει πολύ πλούσιο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό , κατανοητό απο τα παιδιά και εύχρηστο απο τους γονείς.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE (https://www.betterinternetforkids.eu), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προσφέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε τις θετικές χρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και να διερευνήσουμε το ρόλο που όλοι διαδραματίζουμε συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας καλύτερης και ασφαλέστερης διαδικτυακής κοινότητας. Παρακάτω βλέπουμε ένα χάρτη με τους υποστηρικτές της Ημέρας, που έμπρακτα ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας για ένα ασφαλέστερο και ποιοτικότερο διαδίκτυο για εμάς και τα παιδιά μας.

Στιγμιότυπο οθόνης 82

Πηγή : https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2024/sid-2024_challenges/

Γνωρίσαμε τον νέο μας φίλο τον Παπάκη απο την σελίδα: https://saferinternet4kids.gr/digiduck/    

και διαβάσαμε τις  ιστορίες του :

Ο ΠΑΠΑΚΗΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ @ΠΑΠΑΚΗ

Μπορείτε να ακούσετε και άλλες ιστορίες του @ΠΑΠΑΚΗ (όπως και άλλο πρόσθετο υλικό ) εδώ https://saferinternet4kids.gr/yliko-nhpiagwgeiou/page/2/?age%5B0%5D=for-pre-school&submit=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7

Επικεντρωθήκαμε στη μεγάλη απόφαση που πήρε τελικά ο φίλος μας ο Παπάκης… φτιάχνοντας ένα ιστόγραμμα για την ιστορία που είδαμε!!

Τα παιδιά από την προσχολική ηλικία κιόλας  ασχολούνται με τους υπολογιστές  και να ζητάνε να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μόνα τους. Έχουν την ικανότητα να ακολουθούν οδηγίες και εντολές στον υπολογιστή, να παρακολουθούν βίντεο και να παίζουν παιχνίδια.

Φτιάξαμε τους δικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να μπορούμε να σερφάρουμε με ασφάλεια στο διαδίκτυο!!

collage 1 collage

Οι γονείς, μαζί με τα παιδιά, μπορούν να επισκεφθούν ιστοσελίδες με κατάλληλο εκπαιδευτικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό υλικό και να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν την ορθή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που κρύβει.

Μικρές συμβουλές:

  • Προτιμότερο θα ήταν να   μην αφήνετε τα παιδιά αυτής της ηλικίας να συνδέονται μόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά μόνο μαζί σας.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να αποτελούν πρότυπα για τα μικρά παιδιά, καθώς αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

poster 1 poster 2 poster 3

Μάθαμε τι είναι ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και τους λόγους που καθιστούν επικίνδυνο το να τα ανεβάζουμε στο διαδίκτυο!!

IMG 20240205 120728 IMG 20240205 120757 IMG 20240205 120814 IMG 20240205 121039

Κυρία μια πατούσα στον Υπολογιστή μας….

original 4357584 1

Το ψηφιακό αποτύπωμα είναι μια συλλογή από όλα τα ηλεκτρονικά “ίχνη” που αφήνουμε πίσω μας, καθώς περιηγούμαστε στο Internet. Κάποια από αυτά είναι περιεχόμενο, που οι ίδιοι συνεισφέρουμε εθελοντικά, όπως είναι το προφίλ στο Facebook. Κάποια άλλα ίχνη είναι παθητικά, για παράδειγμα τα cookies , που ένα online κατάστημα αποθηκεύει στον browser μας κ.ο.κ. Το σύνολο των δεδομένων αυτών μπορεί να αναζητηθεί και να συλλεχθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προφίλ για εμάς, τα παιδιά μας και την online φήμη τους.
Αυτό που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά σχετικά με το ψηφιακό αποτύπωμα είναι πως το Internet είναι ένα ανοιχτό περιβάλλον. Οι προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται σταθερά και αποθηκεύονται για δεκαετίες από εταιρείες, για παράδειγμα, που επιθυμούν να πουλήσουν προϊόντα και προβάλλονται σε άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά σας.”
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ
Πηγή πληροφοριών και εποπτικού υλικού:
Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του και γράψαμε παρέα  τις πληροφορίες που  αναζητούν στο διαδίκτυο και ποια θέματα τα απασχολούν. Για παράδειγμα, παιχνίδια με αυτοκίνητα, ποδόσφαιρο, σελίδες με πληροφορίες για ζώα, τραγούδια παιδικά, αναζητήσεις ανάλογα με το σχολικό μάθημα κτλ. 
1706869004017 1706869004010
Φτιάξαμε και το ψηφιακό αποτύπωμα της τάξης βάζοντας μέσα όλες τις σελίδες που επισκεπτόμαστε συχνά!!
1706869004023

Στη συνέχεια παίξαμε με διάφορα online puzzle για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όσα έχουμε ήδη μάθει: 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στη σελίδα: https://saferinternet4kids.gr/?s=puzzle

“Βρέχει κινδύνους, αλλά εμείς κρατάμε ομπρέλα”
Στην αφίσα μας φτιάξαμε μια ομπρέλα και από πάνω πέφτουν σταγόνες που απεικονίζουν κάποιους από τους κινδύνους του διαδικτύου
4fd88f27 c2cf 499d 9297 6b4f19a61e76

Πηγή ιδέας: https://e-children.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?spref=pi