Το Πρόγραμμα «Το Παπάκι Πάει…» είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας που παρέχεται από τον Οργανισμό « Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιον λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που νομίμως ασκεί την επιμέλεια τους.
Μέσα απο το θεματικό κύκλο Ζω καλύτερα – Ευ ζην των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της υποθεματικής
“Αυτομέριμνα και πρόληψη- Ψυχική Υγεία”
οι δραστηριότητες και οι δράσεις μας σκοπό είχαν να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν αυξημένη επίγνωση των κινδύνων και να είναι σε ετοιμότητα (increase awareness), αναπτύσσοντας την ικανότητα της αυτοπροστασίας και της αυτομέριμνας.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από τους/ τις νηπιαγωγούς αφού πρώτα λάβουν σχετική επιμόρφωση από το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η απαραίτητη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πριν την υλοποίηση του προγράμματος έχει βιωματικό χαρακτήρα και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγους) του φορέα.
Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε την αναδρομή μας αυτούς τους δύο μήνες….
Το 1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
«Χάθηκα, τώρα τι θα κάνω;;»
Μία έκπληξη περίμενε σήμερα τα παιδιά. Μετά τις πρωινές μας ρουτίνες ένας περίεργος ήχος ακούστηκε από κάπου μέσα στη τάξη. Κάναμε απόλυτη ησυχία για να εντοπίσουμε από πού έρχεται και όλοι μαζί ψάξαμε μέσα στη τάξη. Και ενώ κοιτάξαμε παντού και δεν είχαμε βρει κάτι ακούσαμε τον ήχο ακόμη πιο έντονο μέσα σε ένα κουτί. Το ανοίξαμε και βρήκαμε κρυμμένο και τρομαγμένο ένα παπάκι, τον Πάκο ο οποίος χάθηκε από τη μαμά του..
Μαζί του έχει κι ένα σημείωμα.
“Με λένε ΠΑΚΟ και χάθηκα …Μπορείτε να με βοηθήσετε ;”
Τα παιδιά του συστήθηκαν ένα ένα και του ζήτησαν να γίνουν φίλοι. Τον καθησυχάσανε και του υποσχέθηκαν ότι θα τον βοηθήσουν να βρει τη μαμά του!!
Παιδιά πως λέτε να βρέθηκε ο Πάκο στη τάξη μας;
Τι έγινε και έχασε τη μαμά του;
Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις σχετικά με το πως πιστεύουν ότι χάθηκε ο Πάκο από τη μαμά του και πού ήταν.. αλλά και πως ένιωσε όταν χάθηκε!!
Το 2ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
«Φτιάξε το φίλο/ βοηθό σου»
Το θέμα της εξαφάνισης μπορεί να προκαλέσει άγχος και φόβο στα παιδιά γι αυτό επιλέχθηκε ένα προσιτός τρόπο εισαγωγής των παιδιών στο πρόγραμμα. Έτσι λοιπόν διηγηθήκαμε στα παιδιά μια ιστορία για ένα σκυλάκι που είδαμε να τριγυρνάει μόνο στη λαϊκή αγορά (εξηγήσαμε τι είναι η λαϊκή αγορά και πόσο εύκολο είναι να χαθείς μέσα σε τόσο πολύ κόσμο). Έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε σας ή σε κάποιον γνωστό σας;;;
ΚΥΡΙΑ ΡΟΥΛΑ: ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΑΣ… ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ… ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΧΑΖΕΥΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ… ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΥΡΙΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ…ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΕ ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΩ… ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΧΑΘΩ ΔΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ.. ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ… ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ… ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ..
ΔΑΝΑΗ: ΚΥΡΙΑ ΦΟΒΟΣΟΥΝ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΜΟΝΗ ΣΟΥ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: ΚΥΡΙΑ ΕΚΛΑΙΓΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΚΟ;
ΓΕΩΡΓΙΑ: ΚΥΡΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΡΗΚΕ; ΕΣΥ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ;
ΚΥΡΙΑ ΡΟΥΛΑ: ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΡΟΜΑΞΑ ΚΑΙ ΦΟΒΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ… ΜΕΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΙ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΜΑΘΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ…ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΩ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ…. ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΜΟΥΝ ΤΥΧΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΔΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΣΙΑΣΕ. ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΩ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΜΑΜΑ ΜΟΥ. ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΕΤΡΕΞΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΑΣΦΑΛΗΣ. ΜΕ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΣΦΙΧΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΤΡΟΜΑΞΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑ ΟΣΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΜΑΘΕΙ..
Ο φίλος μας ο σκύλος χάθηκε στη λαική αγορά και τώρα τι θα κάνει;;;
Εξηγήσαμε στα παιδιά πως θα ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι με στόχο να βοηθήσουμε ένα παιδί αλλά και το φίλο μας τον Πάκο να βρούνε τον δρόμο για το σπίτι τους. Προκειμένου να το καταφέρουμε αυτό ο καθένας μας θα χρειαστεί μια κούκλα βοηθό, την οποία φτιάξαμε παρέα
Το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
«Παιδιά, ελάτε να σας πω την ιστορία μου»/
«ο δρόμος για το σπίτι»
Στόχος της δραστηριότητας μας ήταν να κατανοήσουν οι μικροί μας μαθητές τι κάνουμε σε περίπτωση που έχουμε χαθεί, έχουμε χάσει την μαμά , τον μπαμπά του ή τον άνθρωπο που μας επιβλέπει.
Βασικά μηνύματα :
1. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας
2. Φωνάζουμε… και ζητάμε βοήθεια από πολλούς / πολλές και όχι ένα άτομο
3.Έχουν κάθε δικαίωμα να λένε ΟΧΙ αν κάτι τα ενοχλεί και τα τρομάζει
4. Οι αστυνόμοι βοηθάνε τα παιδιά, δεν τα πάνε φυλακή.
Μέσω του παραμυθιού τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την εμπειρία της εξαφάνισης και κατέκτησαν ή εμπέδωσαν γνώσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να ανακληθούν και να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η ιστορία του φίλου μας του Αλέξανδρου (οι εικόνες προέρχονται απο το αρχείο που μας εστάλη απο το Χαμόγελο του Παιδιού) μας βοήθησε να καταλάβουμε όλα τα παραπάνω μηνύματα…
Για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκτήσουνε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση με τα βασικά νοήματα της ιστορίας έγινε αναπαράσταση – κουκλοθέατρο με τη βοήθεια των κούκλων – ηρώων της ιστορίας που όλοι μαζί ετοιμάσαμε στη τάξη.
Κάθε μαθητής ανέλαβε ένα ρόλο και η δράση ξεκίνησε.
Στο τέλος οι μαθητές απεικονίσανε τι θα έκαναν αυτοί στη θέση του Αλέξανδρου και ποιος ήταν αυτός που τελικά τον βοήθησε.
Φτιάχνω τη δική μου εκδοχή της ιστορίας!!
Αυτή η δραστηριότητα στόχο είχε να ενισχύει με την βοήθεια της οπτικοποίησης, την αναγνώριση συναισθημάτων (χαρά, λύπη, φόβος), την λογική σύνδεση των πληροφοριών για την δημιουργία μιας ιστορίας, την δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων αλλά και την φαντασία.
Φτιάξαμε 3 θεματικούς κύβους :
- Ο κύβος με τους ήρωες: η κάθε πλευρά αυτού του κύβου απεικονίζει μια φιγούρα (Παιδί, Αστυνόμος, Μαμά, Ξένη Γυναίκα,)
- Ο κύβος με τις αντιδράσεις: αντίστοιχα ή κάθε πλευρά απεικονίζει αντιδράσεις (φωνάζω, μένω σταθερός, μιλάω σε κάποιον, παίρνω τηλέφωνο)
- Ο κύβος των συναισθημάτων: φόβος, χαρά, λύπη
Το κάθε παιδί έριχνε τον κάθε κύβο μια φορά και έφτιαχνε την δική του ιστορία έχοντας ως βάση τα τρία στοιχεία που του φανερώναν οι κύβοι.
Το 4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
«Το παπάκι πάει»
Μάθαμε τι οργανισμός είναι το Χαμόγελο του Παιδιού, πως ιδρύθηκε και πόσο σημαντικό είναι το έργο του.
Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του https://www.hamogelo.gr/
Εστιάσαμε στο ρόλο του Χαμόγελου του Παιδιού όταν εξαφανίζεται ένα παιδί αλλά και όταν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια. Πρώτα από όλα μάθαμε τον σημαντικό αριθμό 116000. (https://www.accmr.gr/services/evropaiki-grammi-gia-ta-exafanismena-paidia-116000/)
Καλέσαμε στην τηλεφωνική γραμμή και σε ανοιχτή ακρόαση ακούσαμε το μήνυμα εισαγωγής. Περιμέναμε λίγη ώρα στην αναμονή γιατί είχε πολλές κλήσεις. Όταν η υπεύθυνη σήκωσε τη γραμμή συστηθήκαμε και εξηγήσαμε για την υλοποίηση του προγράμματος και για την εξαφάνιση του μικρού μας φίλου. Η υπεύθυνος μας έδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε.
Τι γίνεται όταν χάνεται ένα παιδί;; Πως το αναζητούμε και ποιος είναι υπεύθυνος;; Όλοι έχει τύχει να δούμε στην τηλεόραση όταν εξαφανίζεται είτε ένα παιδί είτε ένας ενήλικος το AMBER ALERT από το Χαμόγελο του Παιδιού. Το Amber Alert είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων και ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάθαμε πως όσο πιο γρήγορα αναφέρουμε μια εξαφάνιση στην αστυνομία τόσο πιο γρήγορα θα βρεθεί αυτός που έχει χαθεί.
Φτιάξαμε αντίστοιχη ειδοποίηση στην οποία αναφέραμε οτι ο Πάκο χάθηκε και ψάχνει τη μαμά του και ζητήσαμε βοήθεια από τα παιδιά του δημοτικού και των άλλων νηπιαγωγείων που συστεγάζονται με το σχολείο μας. Τοιχοκολλήσαμε το μεγάλο AMBER ALERT και μοιράσαμε στους γονείς μας τις ενημερωτικές αφίσες
Το 5ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
«Τι θα έκανες αν…»
Στο παρόν εργαστήριο τα παιδιά βιωματικά εφάρμοσαν την προηγούμενη γνώση με διάφορα προτεινόμενα σενάρια. Ο στόχος μας ήταν η επανάληψη των «βασικών μηνυμάτων» πρόληψης της εξαφάνισης.
Τι θα έκανες εάν στο λούνα πάρκ κατέβαινες από το παιχνίδι και δεν έβλεπες τη μαμά σου;»
Επιθυμητή αντίδραση προς μάθηση: Μένω σταθερός/ή, δεν μετακινούμαι.
«Τι θα έκανες εάν τότε ερχόταν μία κυρία και σου έλεγε ότι ξέρει τη μαμά σου και να πας μαζί της;»
Επιθυμητή αντίδραση προς μάθηση: Λέω δυνατά ΟΧΙ
«Τι θα έκανες εάν η μαμά δεν σε έβρισκε, τι θα έκανες μετά; Σε ποιόν θα ζητούσες βοήθεια; Τι θα έκανες;»
Επιθυμητή αντίδραση προς μάθηση: Φωνάζω για να μαζευτεί πολύς κόσμος, όχι μόνο ένα άτομο.
«Τι θα έκανες εάν περνούσε ένας αστυνόμος;»
Επιθυμητή αντίδραση προς μάθηση: Θα του ζητούσα βοήθεια.
Τόσο στην ιστορία του Αλέξανδρου όσο και στην ιστορία του Πάκο υπάρχει ένα πρόσωπο που βοηθάει να βρούνε τη μαμά τους, ο αστυνομικός. Πολλές φορές τα παιδιά έχουν αρνητική εντύπωση για τους αστυνομικούς και τους αντιμετωπίζουν με φόβο. Μάθαμε ότι ο αστυνομικός είναι φίλος και είναι εκεί για να μας βοηθάει. Μάθαμε και τον αριθμό που πρέπει να καλέσουμε για να έρθει η αστυνομία (100).
Το 6ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου έχει τίτλο
« Ελάτε να σας δείξουμε τι έχουμε μάθει»
Στην τελευταία μας συνάντηση σκοπός μας ήταν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε να μεταδώσουν στους γονείς τους όλα αυτά που έμαθαν. Τα παιδιά έμαθαν σε μορφή ποιήματος απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις και τις οπτικοποίησαν σε ζωγραφιές.
Φτιάξαμε τα μπρελόκ μας με τον νέο μας φίλο…για να θυμόμαστε πάντα τι πρέπει να κάνουμε αν χαθούμε!!!
Με το τέλος του εργαστηρίου έγινε διάχυση – παρουσίαση του προγράμματος και των έργων/ εργασιών που έχουν υλοποιηθεί από τους μικρούς μας μαθητές στους γονείς/ κηδεμόνες. Πριν την παρουσίαση της δικής μας έκβασης του προγράμματος έγινε παρουσίαση κάποιων σημαντικών στοιχείων που μας παρέχει το « Χαμόγελο του Παιδιού» για τις εξαφανίσεις μικρών παιδιών στη χώρα μας!!