Εικόνα 27 4 24 1.02 μμ

Επίσκεψη Β’ Τάξης στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Κέντρο Γαία

Διδακτικές επισκέψεις-Εκδρομές

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Χημείας και της Γεωγραφίας, η Β’ Τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Κέντρο Γαία στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και ξεναγήθηκαν στην Περιοδική Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» και στη Μόνιμη Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς».
Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να «εξερευνήσουν» τον σεισμό, να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν όταν συμβαίνει (σημειώνεται) σεισμός και να εξοικειωθούν με αυτό το φυσικό φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας.
1 12
2 11
Διαδραστικές και πολυμεσικές εφαρμογές, εικονική πραγματικότητα και καινοτόμες μέθοδοι υψηλής τεχνολογίας, όπως η «Σεισμική Τράπεζα», ο «Προσομοιωτής Σεισμών», «Σεισμός στην Πόλη μου» και «Γίνε Σεισμο-ειδικός» αποτέλεσαν το «όχημα» γι αυτή την εξερεύνηση ενός φυσικού φαινομένου που απασχολεί όλους μας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα.
3 10
4 9
Τη συνολική εμπειρία μας στην έκθεση συμπλήρωσε η «Καρέκλα Εικονικής Πραγματικότητας», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες μας έζησαν μια εμπειρία σεισμού σε εικονική πραγματικότητα.
5 7
6 2
Η έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς» μας έφερε αντιμέτωπους με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε έως σήμερα. Με την ξενάγηση στην έκθεση, η νέα γενιά ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα.

IMG 5381

Τα παιδιά -μέσα από τους διαδραστικούς σταθμούς της έκθεσης- μπόρεσαν να αντιληφθούν τον βαθμό στον οποίο επηρεάζουν το περιβάλλον οι καθημερινές μας επιλογές, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Εντυπωσίασαν και εξέπληξαν τους μαθητές και τις μαθήτριες ειδικά οι σταθμοί:

IMG 5386-για την κατανάλωση νερού, όπου «μετρήσαμε» σε 5λίτρα απλές καθημερινές μας συνήθειες

IMG 5391-για τη βιώσιμη κατανάλωση, όπου «αποτιμήσαμε» προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά σε εκπομπές CO2 και εικονικό νερό χρήσης.

IMG 5395-για τη ρύπανση από πλαστικά η οποία έχει διεισδύσει πλέον στην τροφική αλυσίδα.

IMG 5408-για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου παρουσιάστηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική, υδροηλεκτρική, κυματική κλπ) και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν στην ηλεκτροδότηση των πόλεων.

IMG 5415-για το οικολογικό αποτύπωμα του καθενός μας που αναδεικνύει ότι καταναλώνουμε περισσότερο πλανήτη από αυτό που δικαιούμαστε.

Κλείνοντας η επίσκεψή μας, παρακολουθήσαμε μια 360ο προβολή όπου τα παιδιά μπόρεσαν να αντιληφθούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον βαθμό στον οποίο θα μας επηρεάσουν. Η συνειδητοποίηση του προβλήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυσή του που είναι η μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας.