Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης: μια καλή πρακτική

Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης για τη δημιουργία εικονικής πράσινης επιχείρησης με κοινωνικό προσανατολισμό: μια καλή πρακτική για τα όλα τα σχολεία γενικής παιδείας

632C5373 AF63 4B9C 9811 B4FE427C1E35Περιγραφή
Μαθητές και μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο πλαίσιο ενός προγραμμάτος συνεκπαίδευσης, ιδρύουν και λειτουργούν τη δική τους πράσινη επιχείρηση με κοινωνικό προσανατολισμό, τη ReUZ+. Η ReUZ+ αποτελεί μια συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση δύο δημόσιων σχολείων, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) και του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας με αντικείμενο τη συλλογή και τη μεταποίηση παλιών οικιακών σκευών και εργαλείων σε μοναδικά έργα τέχνης. Οι μαθητές/τριες των δυο σχολείων κάνουν μάθημα μαζί κάθε εβδομάδα, το οποίο εντάσσεται για το μεν Γυμνάσιο στο μάθημα της Τεχνολογίας της Β’ Γυμνασίου, όπου περιέχεται η δημιουργία και η λειτουργία εικονικής επιχείρησης και για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων στη λειτουργία επιχειρήσεων.

Ο κύριος στόχος είναι να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να μάθουν να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα, με βασικό σκοπό να ενσωματώνονται όλοι ομαλά και ισότιμα στην κοινωνία και να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δομές συνεργασίας και σύνδεσης με την κοινωνία αλλά και την αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της ReUZ+ που αποτελεί συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση δύο δημόσιων σχολείων, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) και του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, πρότυπο εφαρμογής της συμπερίληψης στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μια επιχειρηματική ιδέα που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης και διαχείρισης αποβλήτων και έχει ως αντικείμενο τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση υλικών που προέρχονται από παλιά, χρησιμοποιημένα μαγειρικά σκεύη ή εργαλεία καθώς και την τελική μεταποίησή τους σε χρηστικά αντικείμενα όπως φωτιστικά, κρεμάστρες, ρολόγια, καθρέφτες, γλάστρες κ.α. Τα προϊόντα μεταποιούνται από τους μαθητές/τριες των Εργαστηρίων του ΕΕΕΕΚ και η εταιρική λειτουργία υποστηρίζεται από τους μαθητές/τριες του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου. Ο κλάδος της ανακύκλωσης θεωρείται ιδανικός για την εργασιακή ένταξη ΑμεΑ καθώς απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες και εργασίες ρουτίνας (πχ διαλογή) στις οποίες αυτά τα άτομα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Από την πώληση των προΐόντων μας, υποστηρίζουμε το συσσίτιο των μαθητών/τριών του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Έτσι η ReUz+ είναι μια πράσινη κοινωνική επιχείρηση η οποία επιδιώκει παράλληλα αφενός τη μείωση των αποβλήτων και αφετέρου την εργασιακή ένταξη και υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες. Καλύπτουμε παράλληλα την υποχρέωση των ΟΤΑ για δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΔΥ), σύμφωνα με το ΕΣΔΑ 2020-30, δυνατότητα η οποία διερευνάται μέσα από τη συνεργασία μας με το Δήμο Αγ. Δημητρίου.

Μέσα από τη συνεργασία/συνεκπαίδευση των μαθητών/τριών των δυο σχολείων, αποσκοπούμε να μεταδώσουμε μηνύματα για τoν σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιήσουμε και να συμπαρασύρουμε τις σχολικές κοινότητες, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία προκειμένου όλοι μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση για όλους και όλες.

Γιατί Μαζί Γίνεται!

Δείτε εδώ το επεισόδιο της σειράς της ΕΡΤ2 «Επιχείρηση Αλλάζουμε την Ελλάδα, the Game Changers» που γυρίστηκε για το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης ReUZ+, προβλήθηκε στην ΕΡΤ2 στις 27 Μαρτίου 2023 και είναι διαθέσιμο στο ertflix.gr https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.258723-epikheirese-allazoume-ten-ellada-13

Περισσότερα στην ιστοσελίδα: https://reuzplus.gr/