Δόντια γερά τρώγοντας υγιεινά
Υγεία-Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια
Στον κύκλο των 7 εργαστηρίων του συγκεκριμένου προγράμματος, θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου θα είναι αρχικά η γνωριμία των πιο σημαντικών ομάδων τροφών, της έννοιας της ισορροπημένης διατροφής και της σημασίας της για τη ζωή μας, ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στη λεγόμενη Μεσογειακή Πυραμίδα και στην εννοιολογική αποσαφήνιση της κατανομής των τροφών σε αυτή. Επιπλέον, μέσα από στοχευμένες δράσεις και υιοθετώντας σύγχρονες διδακτικές πρακτικές για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των καθημερινών διατροφικών μας συνηθειών με τη στοματική υγιεινή. Με δεδομένο ότι η διατροφή αποτελεί, σύμφωνα με την πυραμίδα του Maslow, μία από τις βασικότερες ανάγκες επιβίωσης και βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας, ένας επιπλέον στόχος των εργαστηρίων θα είναι η κατανόηση της άμεσης σχέσης της ποιότητας της διατροφής με την ποιότητα ζωής μας και τη συνολική σωματική και ψυχική μας ευεξία και πληρότητα. Η προσέγγιση της θεματικής θα είναι κατά κύριο λόγο διαθεματική και θα γίνει προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτή όλα τα γνωστικά αντικείμενα του Νηπιαγωγείου (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, πληροφορική και αγγλικά).
Περισσότερα στο:https://docs.google.com/document/d/1MWpihJmpML4kPeYUTQLRnTp4RAI24MYs/edit?usp=sharing&ouid=114058030534097576008&rtpof=true&sd=true
Διάρκεια: 7 εβδομάδες. Περίοδος υλοποίησης: Δεκέμβριος -Ιανουάριος
Γνωριμία με το θέμα
Γνωρίζω τα βασικά θέματα που θα επεξεργαστούμε στον παρόντα θεματικό κύκλο [τα παιδιά ενθαρρύνονται να μαντέψουν από τον τίτλο της θεματικής τα θέματα και υποθέματα, με τα οποία θα ασχοληθούμε.
Με την εφαρμογή kidspiration συμληρώνουμε τα υποθέματα που θα ασχοληθούμε στην θεματική ενότητα :Ζω καλύτερα -ευ ζην.Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις, και εκφράζουν τις σκέψεις τους.
Ιδεοθύελλα τι ξέρω για τα δόντια, τι θέλω να μάθω. Web 2 Τα παιδιά σκέφτονται και λένε τις ιδέες τους, τις καταγράφουμε στην εφαρμογή.
Εργαστήριο 3ο ΄΄Δόντια΄΄
Να γνωρίσουν τα νεογιλά δόντια και 2. να εξοικειωθούν με μερικές από τις ονομασίες των βασικών μας δοντιών με διδακτική αξιοποίησης σχετικών έργων της παιδικής λογοτεχνίας.
Μετρούν στον καθρέφτη τα νεογιλά δόντια τους. Παρακολουθούμε εκπαιδευτικό υλικό, συμπληρώνουμε φύλλο εργασίας.Παίζουμε με τα βασικά μέρη του δοντιού καρτέλες αντιστοίχησης
Ενδεικτικές δραστηριότητες:
1η δραστηριότητα (1η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση της ιστορίας του Σοκολάκη και της Ζαχαρούλας
2η δραστηριότητα (2η διδακτική ώρα): διδακτική αξιοποίηση μιας παραλλαγής του παραμυθιού «Χάνσελ και Γκρέτελ»
Δραστηριότητες που αναπτύθχηκαν στα εργαστήρια.
Το χαρούμενο και λυπημένο δοντάκι, ομαδική εργασία κολλάζ με τροφές που οφελούν τα δόντια και τροφές που βλάπτουν. Και ατομικό φύλλο εργασίας.
Το πειραμά μας
Καλύψαμε το μισό αβγό με οδοντόκρεμα και το βυθίσαμε σε ένα ποτήρι με ξύδι, διαπιστώσαμε ότι από το τσόφλι που δεν ηταν καλυμμένο με οδοντόκρεμα έβγαιναν φυσαλίδες, από το άλλο με την οδοντόκρεμα όχι. Το αφήσαμε μια ολόκληρη μέρα. Την επόμενη κάναμε τις παρατηρήσεις μας. Το τσόφλι είχε αποχρωματιστεί (πρώτη εντύπωση) στην συνέχεια το βγάλαμε απο το ξύδι και διαπιστώσαμε ότι στο σημείο που υπήρχε η οδοντόκρεμα το τσόφλι του αβγού ηταν σκληρό, το υπόλοιπο τσόφλι ήταν μαλακό σαν σφουγγάρι. Το οξύ είχε διαβρώσει το τσόφλι. Συμπέρασμα τα οξέα των τροφών διαβρώνουν την αδαμαντίνη, η οδοντόκρεμα με το βούρτισμα τα προστατεύει.
Εκεί που υπήρχε η οδοντόκρεμα προστατεύτηκε το τσόφλι κι έμεινε σκληρό, το υπόλοιπο έγινε μαλακό σαν ύφασμα.
Οι βοηθοί μας στην προστασία των δοντιών- παιχνίδι αντιστοίχησης -λεξιλόγιο: Οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι. Ατομικό φύλλο εργασίας.
Πρόγραμμα βουρτίσματος για το σπίτι-εμπλοκή γονέων.
Φύλλο εργασίας το χαρούμενο -λυπημένο διοντάκι και τροφές.
Ομαδοποίηση: Φρούτα -Λαχανικά
Επιλέγω υγιεινό δεκατιανό για να φάω στο σχολείο, αυτοκόλλητα επιβράβευσης. Τα παιδιά στέλνουν επιστολή στους γονείς τι δεκατιανό να τους ετοιμάζουν. Μια πρακτική από την αρχή του έτους θέλοντας να εδραιωθούν καλές διατροφικές συνήθειες στο σχολείο εφάρμοσα το σύστημα bonus. Για το δίμηνο της διατροφής είναι ένα μήλο.
Υγιεινή διατροφή και στο μάθημα των αγγλικών!
Μαθαίνουμε για την Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της, και φτιάχνουμε φωτοκολλάζ από φυλλάδια την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Ακολουθεί και ατομική εργασία για την πυραμίδα.
Επιλέγω για το πιάτο μου υγιεινές τροφές.
Μουσικό παιχνίδι -Δραματοποίηση τα δοντάκια η Τερηδόνα και η Οδοντόβουρτσα. Μια μουσική ιστορία. Διαφορετικά μουσικά κομμάτια για τα χαρούμενα δοντάκια. Λευκά σεντόνια να τυλιχτούμε και να γίνουμε δοντάκια. Την είσοδο της τερηδόνας και τα φοβισμένα δοντάκια, τον ερχομό της βούρτσας που σώζει τα δοντάκια.
Φτιάχνουμε και μάσκες δοντάκι για να είμαστε σωστά και ολοκληρωμένα δοντάκια στο μουσικό παιχνίδι μας.
Φτάχνουμε την οδοντοστοιχία μας με πηλό για τα δοντάκια. Την χρησιμοποιούμε για να μάθουμε να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας.
‘Εργα τέχνης με το στόμα, φυσώντας με καλαμάκι το χρώμα.
Πολλά λαχανικά στην διατροφή μας, επιτραπέζιο παιχνίδι αντιστοίχισης αρχικό γράμμα-λέξη.
Είδαμε πολλά βιντεάκια εκπαιδευτικά όπως ΄΄πάω στον οδοντογιατρό΄΄.
Διαβάσαμε πολλά παραμύθια όπως Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας, Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη, Δεν φοβάμαι τον Οδοντογιατρό.
Παίξαμε και σχετικά παιχνίδια στην εφαρμογή learnings apps. puzzls ( web 2 )κ.α
Μάθαμε το δικό μας τραγούδι το Δοντάκι.https://www.youtube.com/watch?v=EaprimYBPAw
Το σχεδιο εργασίας του ΙΕΠ που είναι για Β Δημοτικού προσαρμόζεται για το Νηπιαγωγείο από την Τάνια Μάνεση το οποίο αξιοποιούμε στο Τμήμα 1ο προσθέτοντας και τις δικές μας ιδέες.