η κυρά Σαρακοστή

Την  κυρά Σαρακοστή

που ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσανε τις μέρες

με τα πόδια της τα επτά

κόβαν ένα τη βδομάδα

μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά!

Αρχικά στις τάξεις  μιλήσαμε για το τι είναι η Σαρακοστή και γιατί είναι μια ξεχωριστή περίοδος στην παράδοσή μας. Εξηγήσαμε ότι είναι οι σαράντα μέρες πριν από το Πάσχα, μια περίοδος προετοιμασίας, σκέψης και νηστείας. Συζητήσαμε για το τι τρώμε τη Σαρακοστή και μιλήσαμε για το τι σημαίνει νηστεία. Επιπλέον, εξηγήσαμε ότι αυτή την περίοδο αποφεύγουμε το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, προσπαθώντας όχι μόνο να αλλάξουμε τη διατροφή μας αλλά και να γίνουμε πιο ήρεμοι και πιο υπομονετικοί.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε την κυρά-Σαρακοστή και μιλήσαμε για τα συμβολικά της στοιχεία. Είπαμε ότι δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, ότι έχει σταυρωμένα τα χέρια γιατί προσεύχεται και ότι έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι το Πάσχα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν μάθαμε ότι κάθε εβδομάδα κόβουμε ένα ποδαράκι για να μετράμε τον χρόνο μέχρι να φτάσει η μεγάλη γιορτή.
Έπειτα περάσαμε στη δημιουργία! Κάποια παιδιά έφτιαξαν την κυρά-Σαρακοστή από αλατοζύμη. Τα παιδιά ζύμωσαν με χαρά και ανυπομονησία και στη συνέχεια τη διακόσμησαν με όσπρια, σπόρους και γαρίφαλο. Τέλος, ζωγραφίσαμε διάφορα φαγητά που τρώμε τη Σαρακοστή. Οι ζωγραφιές μας γέμισαν με πολύχρωμα λαχανικά, ψωμάκια, χαλβάδες, θαλασσινά και όσπρια. Ήταν μια όμορφη δραστηριότητα που μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα τα έθιμα και την παράδοσή μας, μέσα από συζήτηση, δημιουργία και παιχνίδι.

s1s2s6s8

Άλλα παιδιά τη ζωγράφισαν προσπαθώντας να αποτυπώσουν στο χαρτί 

s3 s4

Καλή Σαρακοστή!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων