Μια καλοκαιρινή γιορτή γεμάτη όνειρα!…

Με αφορμή το βιβλίο “Το κλουβί με τα όνειρα” της Εύης Γεροκώστα, που μας πρότεινε ο κούνελος Ράλφι ονειρευτήκαμε και περάσαμε υπέροχα, στην καλοκαιρινή μας γιορτούλα!

“Όλα τα παιδιά κλείνουν τα όνειρά τους για να μην τους τα πάρουν, σε ένα κλουβί, δίχως κλειδί και κλειδαριά, με ξυλαράκια βανίλιας και κανέλας για κάγκελα. Γιατί τα όνειρα, όπως οι επιθυμίες και οι αλήθειες, δε φυλακίζονται.
Μια ιστορία για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε ελεύθερα, με την καρδιά και τα μάτια ενός παιδιού. “(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

14

10 1

Κάθε καπέλο και μια αποστολή:

  • Καταγράφουμε τα όνειρά μας
  • Κάνουμε πικ-νικ
  • Χρωματίζουμε τα καραβάκια μας, που θα γίνουν το σκηνικό της αποφοίτησής μας
  • Παίζουμε με την ψυχή μας και…
  • Τρώμε παγωτό!

11 1 12

 

13

17 1

15

16

1 3

2 3 3 3 4 3 5 3 6 2

 

Παρουσίαση του προγράμματος φιλαναγνωσίας ” Βαλίτσα και φύγαμε…”

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής παρουσιάσανε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, με τίτλο “Βαλίτσα και φύγαμε…”. Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη της Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κομοτηνής κ. Αθανασία Καρανίκα για την εξαιρετική συνεργασία από το 2021, η οποία συνεχίζεται και εμπλουτίζεται. Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρεθήκανε στην παρουσίαση και κυρίως τους γονείς των μαθητών μας, που μας προσφέραν την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί τους το ταξίδι μας στον κόσμο των παραμυθιών.  Πάνω από όλα όμως ευχαριστούμε τους μικρούς μας μαθητές, διότι έκαναν αυτό το ταξίδι συναρπαστικό κι αξέχαστο!!!…

Έκθεση των έργων που δημιούργησαν τα νήπια με τους γονείς τους

0 έκθεση

00 έκθεση

201 Ματούλα0 παιδιά κ έργα3 Νηπιαγωγοί 4 γονείς 4 Πέπη 5 γονείς 2 6 βαλίτσες

Και φυσικά Ο Ράλφι ήταν εκεί κρυμμένος όπως μας υποσχέθηκε με το βιβλίο “Το κλουβί με τα όνειρα” , το οποίο θα αποτελέσει αφορμή για την καλοκαιρινής μας γιορτή!

7 Ράλφι 8 βιβλίο Όνειρα 8 όνειρα 9 παιδιά βιβλιοθήκη 10 παιδιά βιλιοθήκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ: Θεματικός Κύκλος: «Ευ Ζην»-Υποενότητα: «ΥΓΕΙΑ: Διατροφή – Αυτομέριμνα» Τίτλος: «Τρέφομαι σωστά και ασκούμαι τακτικά»

Ενδεικτικές δραστηριότητες

Αφορμή της ενασχόλησης μας με το θέμα της διατροφής και της άσκησης στάθηκε η συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας στο πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού/Διεύθυνσης Άθλησης «ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ» και υλοποιείται από εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής  μία φορά την εβδομάδα.

1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Τι γνωρίζω για τη Διατροφή»

Το εργαστήριο ξεκίνησε με την ανάγνωση του βιβλίου με τίτλο «Το χρυσαφένιο κουκούτσι». Κατά τη διάρκεια της αφήγησης του παραμυθιού, η μικρή ηρωίδα του βιβλίου παρουσίασε στα παιδιά πλαστικοποιημένες εικόνες με διάφορες τροφές και τα ενθάρρυνε να επιλέξουν αυτές που απεικόνιζαν υγιεινές τροφές, ώστε να τη βοηθούσαν να δυναμώσει ο οργανισμός της. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν και τις τοποθέτησαν σε πλαστικοποιημένες καρτέλες, που βρίσκονταν στην ολομέλεια.

Με το τέλος του παραμυθιού ακολούθησε συζήτηση, με σκοπό τη διερεύνηση των αρχικών αναπαραστάσεων των παιδιών αναφορικά με την έννοια της Διατροφής. Στη συνέχεια, έγινε καταγραφή των πρότερων ιδεών τους και η δημιουργία εννοιολογικού χάρτη με θέμα «Τι γνωρίζω για τη σωστή Διατροφή».

1

Το πρώτο εργαστήριο έκλεισε παροτρύνοντας όσα παιδιά το επιθυμούσαν να αναζητήσουν πληροφορίες από το διαδίκτυο και να τις καταγράψουν με τη βοήθεια των γονιών τους. Οι πληροφορίες αφορούσαν τρεις τροφές, που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας και τρεις που είναι βλαβερές.

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Η πυραμίδα της Διατροφής»

Τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό βίντεο, με τίτλο «Πυραμίδα τροφών, Μαθαίνω για την Υγιεινή διατροφή». Το βίντεο στάθηκε αφορμή για συζήτηση. Ποιες είναι οι ομάδες τροφών, ποιες τροφές ανήκουν στην κάθε ομάδα και με ποια συχνότητα είναι καλό να τρεφόμαστε από την κάθε μία; Έπειτα, κάθε μαθητής παρουσίασε στην ολομέλεια τις πληροφορίες που συνέλεξε με τη βοήθεια των γονιών του.

2

Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας. Η πρώτη ομάδα χρωμάτισε με τέμπερες τις ομάδες τροφών της πυραμίδας. Οι άλλες δύο ανέλαβαν να κόψουν από διαφημιστικά φυλλάδια υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές. Έπειτα, συγκεντρωθήκαμε στην παρεούλα και δημιουργήσαμε τη διατροφική πυραμίδα της τάξης μας.

3

Το δεύτερο εργαστήριο ολοκληρώθηκε με ρομποτική. Οδηγήσαμε το μελισσάκι BeeBot στον σωστό και υγιεινό δρόμο.

4

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Διατροφική Ασπίδα Προστασίας»

Ο Κωστής, μία κούκλα περσόνα, μας περίμενε στην παρεούλα. Κρατούσε στα χέρια του μία περίεργη ασπίδα. Ο Κωστής μας αποκάλυψε ότι ήταν πολύ λυπημένος. Ένιωθε τον τελευταίο καιρό αδύναμος, κουραζόταν εύκολα, είχε πάρει αρκετό βάρος και αρρώσταινε συχνά. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι έκανε λάθος και ζητούσε τη βοήθεια των παιδιών. Έπειτα, έδειξε στα παιδιά την ασπίδα που κρατούσε στα χέρια του και τις τροφές που αυτή απεικόνιζε. Είπε πως ήταν η διατροφική του ασπίδα, που ακολουθούσε καθημερινά. Τα παιδιά συμβούλεψαν τον Κωστή να πετάξει αυτή την ασπίδα γιατί τρεφόταν λάθος. Προσφέρθηκαν να του φτιάξουν μία καινούργια, που θα τον βοηθούσε να μάθει να τρέφεται σωστά και να νιώθει ευεξία. Κάθε μαθητής ζωγράφισε σε ένα χαρτάκι από μία υγιεινή τροφή και την κόλλησε στη νέα ασπίδα του Κωστή.

5

Εν συνεχεία, δόθηκε στα παιδιά ατομικό φύλλο εργασίας, στο οποίο καλούνταν να ζωγραφίσουν στην ασπίδα τους αγαπημένες υγιεινές τροφές.

6

Το τρίτο εργαστήριο ολοκληρώθηκε με δύο διαδραστικά παιχνίδια: α) Ο τροχός της Διατροφής, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να κρίνουν εάν η τροφή που δείχνει ο τροχός είναι ωφέλιμη ή βλαβερή και β) Ομαδοποίηση τροφών, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να τοποθετήσουν τροφές στην τροφική ομάδα που ανήκουν.

7

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στη Διατροφή»

Στο τέταρτο εργαστήριο γίναμε στιχουργοί και φτιάξαμε το δικό μας τραγούδι με τίτλο «Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της διατροφής». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών». Αφού το γράψαμε σε ένα χαρτόνι, το αναρτήσαμε στον πίνακα της τάξης, παίξαμε τη μουσική του και το τραγουδήσαμε με τη βοήθεια μουσικών οργάνων. Κάθε φορά που ακουγότανε «ΝΑΙ» παίζαμε τα κουδουνάκια και σε κάθε «ΟΧΙ» τα τύμπανα.

Παίξαμε ομαδικό ψυχοκινητικό παιχνίδι με τις δύο λέξεις όπου τα παιδιά έπρεπε να πηδάνε στη σωστή λέξη ανάλογα με την τροφή που ακούγανε κάθε φορά. Έπειτα δόθηκε σε κάθε παιδί φύλλο εργασίας στο οποίο έγραφε τη λέξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην αντίστοιχη τροφή.

8

5ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Η δική μας ιστορία: Ο Σον το λυκάκι και οι καραμέλες »

 Οι μαθητές των τμημάτων της Α’ τάξης του 5ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και οι εκπαιδευτικοί τους επισκέφθηκαν το Νηπιαγωγείο μας, για να γιορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Μας διάβασαν ένα όμορφο παραμύθι, που αφορούσε την υγιεινή διατροφή και μας το χάρισαν με μια γλυκιά αφιέρωση. Στη συνέχεια, εμπνευστήκαμε όλοι μαζί τη δική μας «υγιεινή» ιστορία. Στη συνέχεια, τα νήπια την εικονογραφήσανε και χαρίσανε το βιβλίο στα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου!

9

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Φρουτομαραθώνιος»

Ακούσαμε το τραγούδι «Ένα μήλο την ημέρα» και είπαμε πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή. Με αφορμή το τραγούδι αποφασίσαμε να κάνουμε έναν πίνακα διπλής εισόδου με τις μέρες τις εβδομάδας και τα ονόματά μας, για να σημειώνουμε καθημερινά ποιος έχει φέρει στο δεκατιανό του φρούτο ή λαχανικό. Τον πίνακά μας τον ονομάσαμε «Φρουτομαραθώνιο» και τον συμπληρώνουμε κάθε μέρα με την ολοκλήρωση του πρωινού μας. Και όπως κάθε μαραθώνιος έχει μετάλλιο έτσι και εμείς έχουμε τα δικά μας φρουτομετάλλια. Την Παρασκευή στο κλείσιμο της ημέρας μετράμε στον πίνακα πόσα παιδιά έφεραν όλες τις μέρες φρούτο ή λαχανικό και κερδίζουν ένα φρουτομετάλλιο.

10

7ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: «Διατροφή και Άσκηση»

Στο έκτο εργαστήριο μας περίμενε για άλλη μια φορά ο Κωστής, η κούκλα περσόνα, στην παρεούλα. Ζητούσε τη βοήθειά μας. Η κυρία του τού είχε αναθέσει μία εργασία, να βρει πληροφορίες για τη χρησιμότητα της γυμναστικής στη ζωή μας. Ρώτησε τα παιδιά εάν γνωρίζουν κάποιον, που θα μπορούσε να τον βοηθήσει. Τα παιδιά του πρότειναν να ρωτήσουν τον γυμναστή που έρχεται κάθε εβδομάδα στο σχολείο μας. Τι όμως θα τον ρωτούσαν; Τα παιδιά σκέφτηκαν τι ήθελαν να μάθουν, καταγράψαμε τις ερωτήσεις τους σε χαρτάκια με το όνομά τους και τις τοποθετήσαμε σε ένα βάζο. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για το πώς παίρνουμε μία συνέντευξη και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσουμε. Την Πέμπτη, που ήρθε ο γυμναστής στο σχολείο μας, οι μικροί δημοσιογράφοι ήταν έτοιμοι. Συγκεντρωθήκαμε στην αυλή του σχολείου μας σε κύκλο και η συνέντευξη ξεκίνησε. Ο γυμναστής απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών και καλυφθήκαν όλες τους οι απορίες. Στο τέλος της συνέντευξης, ο γυμναστής τόνισε το πόσο σημαντική είναι η άσκηση και η σωστή διατροφή στη ζωή μας και έκλεισε δείχνοντας στα παιδιά ασκήσεις ενδυνάμωσης.

11