Το elniplex.com και η πολυάριθμη ομάδα βιβλιοπωλείων από όλη την Ελλάδα «Είμαστε το Βιβλιοπωλείο ΣΟΥ» οραματίστηκαν, συνεργάστηκαν και κάνουν πράξη μια μοναδική ιδέα. Προσκαλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, εικονογράφους, φορείς, δήμους να φτιάξουν μαζί μια μεγάλη σπουδαία συνήθεια. Η δράση έχει τίτλο “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως”.
Μηνιαία αρχεία: Νοέμβριος 2023
“Το φθινόπωρο… Το τελευταίο, και ομορφότερο, χαμόγελο του χρόνου!”
“Το φθινόπωρο… Το τελευταίο, και ομορφότερο, χαμόγελο του χρόνου.”
William Cullen Bryant, Αμερικανός ποιητής
Με αφορμή τα φύλλα δέντρων που έφεραν τα παιδιά ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το Φθινόπωρο(για τους μήνες του Φθινοπώρου, για τα πρωτοβρόχια, για τα ζώα που μαζεύουν τροφή για να πέσουν σε χειμερία νάρκη ) και είδαμε σχετικές καρτέλες αναφοράς. Διαβάσαμε το βιβλίο «Είναι Φθινόπωρο σκαντζόχοιρε» και η «Βροχή». Φτιάξαμε το αγόρι και το κορίτσι του Φθινοπώρου με ξερά φύλλα και φθινοπωρινά δέντρα, με τα χρώματα που έχει η φύση την εποχή αυτή. Παίξαμε το παιχνίδι «τι βλέπω το Φθινόπωρο» τοποθετώντας τις εικόνες στη σωστή καρτέλα. Συνεχίσαμε την ενασχόληση μας με το συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιώντας ΤΠΕ, είδαμε στον διαδραστικό πίνακα «Το Φουντουκούλι» και παίξαμε παιχνίδια για να μάθουμε το γράμμα Φ,φ!
Διαβάσαμε το παραμύθι «το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει». Στη συνέχεια το φύλλο της ιστορίας, το οποίο ήταν κρυμμένο μέσα στο βιβλίο, μας ζήτησε να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία με ήρωα ένα φύλλο. Για να μας διευκολύνει μας είχε φέρει κάρτες με διάφορες εικόνες. Αφού παρατηρήσαμε τις εικόνες τις κρεμάσαμε από την ανάποδη τους πλευρά σε ένα σχοινί και η ιστορία μας ξεκίνησε. Καθώς ξετυλίγαμε την ιστορία μας ένα παιδί τραβούσε μια κάρτα στην τύχη παρατηρούσαμε την εικόνα και με βάση αυτήν δημιουργούσαμε την ιστορία μας. Τίτλος της ιστορίας μας « Το μεγάλο πράσινο φύλλο». Η ιστορία εκτυπώθηκε έγινε βιβλιαράκι για κάθε παιδί κ στην συνέχεια το εικονογραφήσαμε.
Έπειτα παίξαμε παιχνίδια με φθινοπωρινά φύλλα. Δυο παιδιά ρίχνανε ένα κουτί με φύλλα από ψηλά κ στη συνέχεια μετρούσαν ποσά φύλλα κατάφεραν να πέσουν μέσα στο στεφάνι τους; Και στο επόμενο δυο ομάδες και δυο λερωμένες αυλές από φύλλα. Ποια ομάδα θα καταφέρει να μαζέψει τα περισσότερα φύλλα από την αυλή της και να τα ρίξει στην αυλή της άλλης; Ποσά φύλλα είχε κάθε αυλή με το σταμάτημα της μουσικής;
Φθινοπωρινά δέντρα. Πέντε ομάδες εργασίας και πέντε διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής. Δέντρα ζωγραφισμένα από μπαλόνι, σφουγγαράκι, βατονέτες, ρόλο χαρτί και παλάμες!!!
Ενδοσχολική Επιμόρφωση 2023-2024-Πρόγραμμα ProW με το μοντέλο PERMA
Ευχαριστούμε θερμά την πρώην Σύμβουλο μας Κυριακή Βέλκου για τη σημερινή πολύ ενδιαφέρουσα, διαδικτυακή επιμόρφωση στο πρόγραμμα PROW.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει σε παρεμβάσεις που γίνονται σε όλο το σχολείο την διδασκαλία και την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς. Στηρίζεται σε συμπεριφοριστικές μεθόδους μάθησης με τη χρήση οπτικοποιημένου υλικού- κανόνων, συχνές και τακτικές υπενθυμίσεις και ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς με τη χρήση ανταμοιβών. Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, αναφέρθηκαν επιγραμματικά οι 5 Πυλώνες του μοντέλου PERMA (Positive Emotions: θετικά συναισθήματα, Engagement: δέσμευση, Positive Relationship: θετικές σχέσεις, Meaning: νόημα ζωής, Accomplishment: επίτευξη ). Τέλος αναπτύχθηκε το Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς (SWPBS): γενικές αρχές, πλαίσιο ενεργοποίησης, βασικά στοιχεία (SWPBS) και παραδείγματα εφαρμογής στην τάξη (σχέδια μαθημάτων).
Σχολική Γιορτή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου: ” Τα μαγικά μαξιλάρια” του Ευγένιου Τριβιζά
Η σχολική μας γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν εμπνευσμένη από το εξαιρετικό βιβλίου του Ευγένιου Τριβιζά “Τα μαγικά μαξιλάρια”. Μια ερασιτεχνική, διαδραστική θεατρική παράσταση που προετοιμάστηκε από όλες τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας με πολλή αγάπη για τους μαθητές μας. Μικρά μας ελπίζουμε να το απολαύσατε όσο κι εμείς και σας ευχόμαστε ποτέ να μην ξεχάσετε: “Ό,τι κι αν σας πάρουν, πάντα κάτι μένει που κανείς δεν το αγγίζει, κανείς δεν σας το παίρνει! Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, θησαυρός στη συμφορά σας μένουνε τα όνειρά σας!”».
Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένα νόμος που καταργεί τις Αποκριές, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένα ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν τη φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται, και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω.
Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Κάποτε σε μια χώρα μακρινή, στην Ουρανούπολη, βασίλευε ένας μισητός άρχοντας, ο Αρπατίλαος ο πρώτος. Αυτός ο άρχοντας ήθελε οι υπήκοοί του να δουλεύουν ασταμάτητα, γι΄αυτό και είχε φτιάξει νόμους που καταργούσαν την ξεκούραση, τη χαρά, τη διασκέδαση και την ανεμελιά, δηλαδή τις Απόκριες, τα διαλείμματα των σχολείων, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Επίσης για να τον αγαπούν οι υπήκοοί του αδιαμαρτύρητα, τους στέρησε ακόμα και τα όνειρα. Έφτιαξε με τη βοήθεια του καταχθόνιου υπηρέτη του Σαβρίλιου χιλιάδες μαξιλάρια φτιαγμένα από όλα τα σιχαμερά και αποκρουστικά του κόσμου και όποιος κοιμόταν σε αυτά έβλεπε τέτοιους φριχτούς εφιάλτες που η καθημερινή του ζωή στην Ουρανούπολη του φαινόταν παράδεισος. Τα μοίρασε στους υπηκόους του και οι εφιάλτες των Ουρανουπολιτών ξεκίνησαν.
Μέχρι τη στιγμή που ο δάσκαλος Αντώνης ανακάλυψε το φριχτό μυστικό και με τη βοήθεια των μαθητών του έφτιαξαν τα αντιεφιαλτικά μαξιλάρια από όλα τα όμορφα, τα χαρούμενα και τα παρήγορα του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο ξαναζωντάνεψαν την ελπίδα στις καρδιές όλων, ξαναπήραν τα όνειρά τους πίσω και δώσανε ένα καλό μάθημα στον Αρπατίλαο και τον βοηθό του φωνάζοντας: “Όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί”!
Δημοκρατία ή Δικτατορία;-Όνειρα ή εφιάλτες;
«Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά στάθηκαν αφορμή να μιλήσουμε για τα όμορφα όνειρα αλλά και για τους εφιάλτες μας.
Ο κακός βασιλιάς Αρπατήλαος εκτός από τα εφιαλτικά μαξιλάρια που μας έφτιαξε έκοψε και τα κλειδιά της δημοκρατίας. Κάθε ομάδα είχε αποστολή να ενώσει τα κομμάτια του παζλ, να βρει την λέξη που αναγράφεται πάνω στο κλειδί και να τη γράψει σε ένα χαρτί.
Εδώ Πολυτεχνείο…
Διαβάσαμε το βιβλίο « Η κυρά Δημοκρατία». Γνωρίσαμε τις δυο κύριες την Δημοκρατία και την Ρία την Δικτατορία. Παρουσιάσαμε την κυρία Δημοκρατία και την κυρία Δικτατορία ως δυο φίλες που ήρθαν στην τάξη μας .Μάθαμε για τις συνήθειες και των δύο. Ταξινομήσαμε εικόνες που ταίριαζαν στην κάθε μια, παίξαμε με τα ονόματα τους και ψηφίσαμε ποια θα θέλαμε εμείς για αρχηγό μας και γιατί.
Τα παιδιά ζωγράφισαν τη Δημοκρατία μέσα από τα δικά τους μάτια και γεμίσαμε το βάζο της με λέξεις που της ταιριάζουν.
Διαβάσαμε το βιβλίο « η εξέγερση του Πολυτεχνείου» και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού μιλήσαμε για τα γεγονότα τις 17 Νοέμβρη του 1973.
Ποιο ήταν το σύνθημα των φοιτητών και πώς κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον λαό;
Ευχαριστήριο προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Τα νήπια και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής ευχαριστούνε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη πολύτιμη στήριξη του. Σήμερα ανέλαβαν να βάψουν την περίφραξη του σχολείου μας και να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο με τη βοήθεια του κ. Νίκου Μποντρότσου, του κ. Αναστάσιου Αραμπατζίδη και του κ. Δημήτρη Πιπερούδη. Ακόμη μία φορά δίπλα μας!!! Επίσης ευχαριστούμε τον Δήμο Κομοτηνής για την προσφορά των υλικών. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς κι ανυπομονούμε να δούμε τις φατσούλες των μικρών μας μαθητών αύριο το πρωί!








































