Το “Φλαφ” της ευτυχίας!

“Αυτός που δεν είναι ευχαριστημένος με αυτά που έχει, δε θα είναι ευχαριστημένος ούτε και  με αυτά που θα ήθελε να έχει…” 

 Σωκράτης

Οι τάξεις μας γέμισαν με κίτρινες χνουδωτές μπαλίτσες! Δύο φιγούρες ο ΟΧΙ και η ΝΑΙ μας επισκέφθηκαν για να μας πουν την ιστορία τους και να μας διδάξουν πως μπορούμε να βλέπουμε όμορφα πράματα στη ζωή μας καθημερινά και να είμαστε ευγνώμονες για αυτά. Διαβάσαμε την ιστορία τους στο παραμύθι “Το Φλαφ της ευτυχίας” της Μαρίνας Γιώτη. Μας εξήγησαν ότι “φλαφ” υπάρχουν και στον δικό μας πλανήτη και είναι όλα τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, αρκεί να μπορούμε να τα δούμε! Είναι όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και τη φωτίζουν. Ένας τρόπος για να δούμε αυτό το φως είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε όλα όσα έχουμε και απολαμβάνουμε. Ένα “φλαφ” λοιπόν ταξίδεψε από χέρι σε χέρι και κάθε παιδί μοιράζεται με τους φίλους του έναν λόγο για τον οποίο νιώθει ευγνωμοσύνη. Τα λόγια των παιδιών γράφονται σε χαρτάκια που τοποθετούνται στα βάζα ευγνωμοσύνης που μας χάρισε ο ΟΧΙ και η ΝΑΙ, μια όμορφη ιδέα που προτείνεται στο παραμύθι από τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη. Ο ΟΧΙ και η ΝΑΙ μας εξήγησαν ότι αν κάθε μέρα καταγράφουμε όσα όμορφα συμβαίνουν καθημερινά στη ζωή μας, στο τέλος θα έχουμε ένα βάζο γεμάτο λόγους για να νιώθουμε ευγνώμονες!!!

123 1

Γεμίζοντας το βαζάκι με πράξεις ευγνωμοσύνης.

0

Γλωσσικό παιχνίδι: Τις μαγικές λέξεις του Φλαφ αναζητώ (Ευγνωμοσύνη,    Ευτυχία, Ευχαριστώ)…..και στο σωστό σπιτάκι τις τοποθετώ.
1 1
Με αυτοσχέδιους διαλόγους τα παιδιά ζωντανεύουν τους ήρωες του παραμυθιού ΟΧΙ και ΝΑΙ .
2 13 2

Μικροί επιστήμονες πειραματίζονται με το νερό!

Γνωρίσαμε τις ιδιότητες του νερού μέσω πειραμάτων. Τα παιδιά έκαναν τις δικές τους υποθέσεις αναφορικά με τις ικανότητες της σύστασης του νερού, τοποθέτησαν το νερό σε τρία διαφορετικά σημεία,  παρατήρησαν τα αποτελέσματα και επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν τις αρχικές τους προβλέψεις. Τέλος κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους.

11

12

Δημιουργήσαμε παγοτέμπερες και ανακαλύψαμε μέσω των παγοχρωμάτων διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής!

.jpg

Χειμώνας 2023

Φέραμε το χιόνι στην τάξη μας και παίξαμε χιονοπόλεμο!.jpg

Με αφορμή το Χ του χειμώνα γεμίσαμε το βάζο του Χ με λέξεις που αρχίζουν από αυτό το γράμμα. Διαβάσαμε το παραμύθι ” Πετάει πετάει ο Χειμώνας”. Κρατήσαμε μια φράση του…φανταστήκαμε πως είναι να γεύεσαι μια χιονονιφάδα και το αποτυπώσαμε εικαστικά!

.jpg

Κάθε ομάδα έψαξε στην τάξη να βρει 5 γάντια στο χρώμα της και κόλλησε τόσες χιονονιφάδες όσες έγραφε το κάθε γάντι.

.jpg

Ακούσαμε και τραγουδήσαμε ” Το τραγούδι του χειμώνα” και με παιγνιώδη τρόπο γνωρίσαμε τα γράμματα που φωνάζουν, τα φωνήεντα. Τέλος τα παιδιά φτιάξανε δικές τους ομοιοκαταληξέες Ααα… έχω μεγάλα αυτιά Αααα.. θα φάω έναν χαλβά Εεε…θα φτιάξω ένα καφέ Εεε… ήλιε μου καλέ Ιιι.. πονάει το αυτί Ιιι… θα φάει το σκυλί Όσο… θα φάω παγωτό Οοο θα κάνω και τροχό Ουουου είμαι ένας ζουλού Ουουου μαζί πάμε παντού…

1

Παίξαμε κυνήγι θησαυρού με τα γράμματα της λέξης “χειμώνας”  κι έπειτα συνθέσαμε τη λέξη και με τη Μελίνα το μελισσάκι!
χιόνι
Ομαδική εργασία: Ζώα σε χειμερία νάρκη
νάρκη
Σκέψη, σύνθεση και γραφή λέξεων με τη λέξη “χιόνι”. Υλοποιήσαμε το δικό μας χειμερινό εικονόλεξο.
.jpg
Με αφορμή το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά “Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι” φτιάξαμε τους δικούς μας Τουρτούρηδες”
χιονάνθρωπος και το κορίτσι

Εναλλαγή Εποχών

Λύνουμε τον γρίφο: “Ένα πλατύφυλλο δεντρί με τέσσερα κλωνάρια. Το ένα ανθίζει, το άλλο καρπίζει. το άλλο μαραίνεται και το άλλο ξεραίνεται!”

.jpg

.jpg

Ατομική και ομαδική αποτύπωση του γρίφου.

.jpg

.jpg

4 εποχές

4 εποχές 1

ομαδική

Το ρουκ ζουκ των εποχών!

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανά δύο “αντίπαλοι” απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τις 4 εποχές και καταγράφουν το σκορ. Το αποτέλεσμα…..ισοπαλία!

ζουκ

Ψηφιακά παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα.

online 1o

.jpg

Εναλλαγή εποχών και μέρας-νύχτας.

.jpg

Θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το τραγούδι του Δ Σαββόπουλου “Στου καινούριου χρόνου την αυλή” που μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ

1

2

Δραματοποίηση του μύθου της Λήδας Κροντηρά “Οι 4 εποχές”

1

Δραματοποίηση του μύθου της Περσεφόνης.

.jpg

Δημιουργία βιβλίου Ο Χρόνος και τα 4 παιδιά του.
βιβλίο
.jpg

Κοπή βασιλόπιτας 2023!

Φτιάξαμε τη βασιλόπιτα με τα χεράκια μας!

3

Την κόψαμε όλοι μαζί!

.jpg

Οι δύο τυχεροί της χρονιάς! 

.jpg

Συγχαρητήρια Ηλέκτρα και Δημήτρη! Να είστε πάντα τυχεροί, γεροί κι ευτυχισμένοι!

.jpg

Και η νοστιμότατη, σοκολατένια βασιλόπιτα του προσωπικού του Νηπιαγωγείου μας φτιαγμένη από τα χεράκια μητέρας μαθήτριας μας! Ευχαριστούμε τόοοοοσο πολύ κ. Ελένη! 

Και η τυχερή της χρονιάς η αγαπημένη μας κ. Ελένη που φροντίζει να διατηρεί καθαρό και περιποιημένο το σχολείο μας!

.jpg

Οι ζωγραφιές μας ζωντανεύουν!

Κάθε ομάδα χρωματίζει μια ζωγραφιά που ζωντανεύει μαγικά με το Quiver 

Μια παιχνιδιάρικη εφαρμογή που μας πρότεινε ο πατέρας ενός νηπίου. Ευχαριστούμε κ. Μιχάλη, κάνατε τη μέρα μας πολύ διασκεδαστική!

quiver

 

Όλοι…… “Μαζί για το παιδί”!

Με ιδιαίτερη χαρά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής υποδέχτηκαν τις εθελόντριες της ένωσης “Μαζί για το παιδί” και απολαύσανε όλοι μαζί τα νήπια να παίζουν στον αύλειο χώρο του σχολείου, με τα παιχνίδια της δωρεάς που πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της ΔΕΗ. Ευχαριστούμε πολύ!!!

για το παιδί

 

Καλωσήρθες 2023!

Καλωσορίζουμε το 2023 και ονειρευόμαστε μία όμορφη νέα χρονιά! 

Γράψαμε την ευχή του κάθε παιδιού για τη νέα χρονιά και την κάναμε χιονόμπαλα. Παίξαμε ευχοχιονοπόλεμο και στο τέλος συγκεντρώσαμε όλες τις χιονόμπαλες. Κάθε παιδί επέλεγε μια και διαβάζαμε την ευχή που τύχαινε για να τον συντροφεύει στη νέα χρονιά! Μια ιδέα του ευρηματικού συναδέλφου Μάριου Μάζαρη που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ!

.jpg

Κάθε ομάδα ανακαλύπτει το 2023 που κρυβόταν μέσα στους αριθμούς αφού παίξαμε πρώτα με τη σωστή ταξινόμηση των αριθμών…

το 2023

Οι κατασκευές μας!

2023 πυροτεχνήματα 1ο

2023 πυροτεχνήματα 2ο

Θέτουμε τους στόχους μας για το 2023…..

.jpg

…προσπαθούμε να τους φτάσουμε…

.jpg

…και να τους πετύχουμε!!!

.jpg

Ομαδικές εργασίες!

Το ελπιδοφόρο δέντρο των ευχών για τη νέα χρονιά!

2ο

Το 2023 ακούει τις θετικές μας σκέψεις και ονειρεύεται!

Μιλήσαμε για τις θετικές και αρνητικές σκέψεις και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας. Κάθε παιδί ανέφερε μια θετική σκέψη και τη γράψαμε στο συννεφάκι του.

σκέψεις

Οι ευχές μας για το 2023!

2023 ομαδική 2ο

Προσεγγίζουμε το 2023 μέσα από τις Νέες Τεχνολογίες!!!

Παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα!

2023

Συνθέτουμε με τη Μελίνα το μελισσάκι το 2023!

melina 2023

Οδηγούμε τον Τάκη τον Ρομποτάκη στο ρεβεγιόν του 2023!!!