Χριστουγεννιάτικη Γιορτή 2022-2023!

Όλα έτοιμα να υποδεχτούμε με χαρά στο Νηπιαγωγείο μας, μετά από πολύ καιρό, τους μαθητές μας με τους γονείς τους! 

1

2

3

Μια μυστηριώδης χριστουγεννιάτικη μπότα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν όλα…Πέντε φάκελοι χρωματιστοί, ένα γράμμα για τρελές αποστολές και μια αινιγματική φράση!

.png

.jpg

Οι αποστολές του Άγιου Βασίλη…

.png

Και πράγματι τα καταφέραμε περίφημα και διασκεδάσαμε πολύ!!!

Στολίσαμε τους γονείς μας χριστουγεννιάτικα δέντρα…

.png

2 1 1

Ανακαλύψαμε την κρυμμένη ευχή…

1

23

1α

Κατασκευάσαμε πύργους…

.jpg

1

Τυλίξαμε τα δώρα…

δώρου 1

1

Προλάβαμε κι αρπάξαμε το δώρο…

1α1

Παίξαμε όλοι μαζί τον τροχό που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και μεταμορφωθήκαμε παιδιά, γονείς κι εκπαιδευτικοί σε αγγελάκια, ξωτικά, πιγκουίνους, λαμπιόνια, ταρανδάκια κι άλλα πολλά…

.png

2

.jpg

Διαβάσαμε το εξαιρετικό παραμύθι “Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο”

.png

Συγκινηθήκαμε με τα μηνύματα των παιδιών που μας είπαν γιατί η οικογένεια τους είναι το πολυτιμότερο δώρο…

1

Κι όταν έλαμψε η φλόγα της αγάπης…

α

1

.jpg

…τραγουδήσαμε τα κάλαντα όλοι μαζί δυνατά και ο Άγιος Βασίλης μας επισκέφθηκε ξανάααααα…!!!

 

Χριστούγεννα μυρίζει!!!

Μετράμε αντίστροφα…

.jpg

Το πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο που κατασκεύασε και μας δώρισε ο συμμαθητής μας με τους γονείς του!

ρόδα 1

δέντρου 1

Χριστουγεννιάτικες ομαδικές αποστολές

Ανακαλύπτουμε και συνθέτουμε την ευχή

ευχές

Λαβύρινθοι

λαβύρινθοι 1

Παζλ

παζλ

Ο χαμένος θησαυρός της Φρικαντέλας

θησαυρός φρικαντέλα

Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Ας στολίσουμε τους φίλους μας αλλά και τις κυρίες σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα!

2Ο2ο β

1


δεντράκια

   Παίζουμε μουσικές καρέκλες και κάνουμε γιόγκα με τον Αι Βασίλη!

2 Α

2

1

Το δέντρο των παπουτσιών μας:  βγάλαμε όλοι τα παπούτσια και φτιάξαμε με αυτά ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τέλος κάθε παιδί έπαιρνε ένα ζευγάρι παπούτσια κ προσπαθούσε να βρει ποιανού είναι και του τα έδινε λέγοντας του μια φιλοφρόνηση! Μια πρωτότυπη ιδέα που βρήκαμε ΕΔΩ

134

Συνεργατικά χριστουγεννιάτικα έργα!

.jpg

χώρα των παιδιών

τοπίο

.jpg

σχήματα

παλάμες

Η δική μας φάτνη!

1

2

Το δέντρο των αινιγμάτων: κάθε μέρα ένα χριστουγεννιάτικο αίνιγμα στο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης πρέπει να λυθεί από τον τυχερό της ημέρας, ο οποίος αφού το ζωγραφίσει απολαμβάνει μία σοκολατένια λιχουδιά!

αινίγματα Αη Βασίλης ή Μέγας Βασίλειος; Ομοιότητες και διαφορές!

.jpg

Τα έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στην κοιλίτσα του Άγιου Βασίλη!

.jpg

Ατομικές Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες!

Βασίλης

.jpg

.jpg

.jpg

.png

Με αφορμή το εξαιρετικό βιβλίο ” Τα δώρα της Παπλωματούς” μαθαίνουμε πώς μια πράξη αγάπης μπορεί να φωτίσει τον κόσμο!

story basket παπλωματού

2

Ομαδικό γράμμα-πρόσκληση στον Αι Βασίλη να μας επισκεφθεί στη γιορτή μας!

στον Αι Βασίλη

Τι σκέφτεται ο Αι Βασίλης που μας παρακολουθεί από το παράθυρο;

Βασίλης κρυφός

Οι μικροί μάγειρες προετοιμάζουν τον μπουφέ της γιορτής μας!

c1c2c3c4c0

4 1

1 1

2 1

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: “Είμαστε όλοι ίσοι, διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί”!!!

Με αφορμή το παραμύθι “Η λευκή και μαύρη σοκολάτα”, της Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη.

– Δραματοποίηση της ιστορίας (το άσπρο και το μαύρο κρύβει μέσα του χρώματα…. το ουράνιο τόξο γίνεται το γεφυράκι για να ξεκινήσουμε από το το εγώ και το εσύ και να συναντηθούμε στο εμείς)
-Εικαστική αποτύπωση της ιστορίας, εργαζόμενοι ομαδικά.

.jpg

.jpg

Με αφορμή το παραμύθι “Ο Ερυθρούλης το κόκκινο αστέρι” της Μαρίας Καραγιάννη

-Αναγνώριση συναισθημάτων του “Ερυθρούλη” και των υπόλοιπων αστεριών 
-Προβληματισμός (αν ήμουν στη θέση του Ερυθρούλη θα………αν ήμουν στη θέση των άλλων αστεριών θα…..)
– Ομαδική εργασία “Ο ουρανός της τάξης μας” , με μοναδικά και ξεχωριστά αστεράκια που ενώνονται με αγάπη και χαρίζουν στην τάξη μας φως, λάμψη και μαγεία.

.jpg

 

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: “Είμαστε όλοι ίσοι, διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί”-Μία έκπληξη για τα νήπια!

Στα πλαίσια της δράσης «Ο Εαυτός μου-Είμαστε Όλοι Μοναδικοί, Ίσοι αλλά και Διαφορετικοί», προετοιμάζουμε μία έκπληξη για τους μικρούς μας μαθητές. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν γεννιέται ένα παιδί τις πρώτες 40 μέρες, το επισκέπτονται οι 3 μοίρες και του προσφέρουν 3 χαρίσματα, τα οποία θα το συνοδεύουν στη ζωή του. Σας καλούμε λοιπόν, εάν το επιθυμείτε, να μας στείλετε ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/11 στο mail@5nip-komot.rod.sch.gr ένα ηχογραφημένο μήνυμα όπου θα αναφέρετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού σας και 3 χαρίσματά του! Τα ηχογραφημένα μηνύματα θα τα ακούσουμε όλοι μαζί στην παρεούλα μας! ΩΣ ΘΕΜΑ ΤΟΥ MAIL ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΕΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ!

Με εκτίμηση Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής

μηνυμάτων

Μαντεύουμε ποιος φίλος μας είναι από τα χαρίσματά του!

τον φίλο

Αγαπητοί γονείς, σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση, θετική ανταπόκριση σας στην έκπληξη που προετοιμάσαμε! Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας προσφέρατε να απολαύσουμε τα γλυκά χαμόγελα και τα λαμπερά μάτια των παιδιών σας, καθώς ακούγανε τα υπέροχα μηνύματά σας! Η συμμετοχή σας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πάντα πολύτιμη!

Με εκτίμηση Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: “Είμαστε όλοι ίσοι, διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί”!!!

Με αφορμή το παραμύθι “Το λουλούδι που λεγόταν Αρλεκίνος”, για ένα λουλούδι διαφορετικό και μοναδικό, όπως διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί είμαστε όλοι στο Νηπιαγωγείο μας!

ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Βρίσκουμε το δικό μας λουλούδι, το χρωματίζουμε ώστε να είναι ξεχωριστό, γράφουμε το όνομά μας και βάζουμε το αποτύπωμά μας ώστε να το ξεχωρίζουμε μέσα στον κήπο της τάξης μας!

ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ2.jpg

Οδηγούμε το μελισσάκι και απαντάμε:  “Είμαι πολύ καλός στο…”,   “Τρεις λέξεις που με περιγράφουν…”,   “Η καλύτερη φιλοφρόνηση που μου έκαναν”,  “Τρία πράγματα που αγαπώ σε μένα είναι…”

.jpg

2

3

Με αφορμή το παραμύθι “Μπλε τερατάκι”: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου αρέσουν σε μένα. Πιο πολύ όμως λατρεύω…

.jpg

Δημιουργούμε τα πορτρέτα μας, παρουσιάζουμε τον εαυτό μας και κατασκευάζουμε τις δικές μας κούκλες με αφορμή το παραμύθι “Ο πιο χαρούμενος”.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

.jpgΒΙΒΛΙΟ2.jpg

Οι φίλοι μου είπαν για μένα!!! 

.jpg .jpg

Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής: χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

στην παρακάτω ηλεκτρονική αφίσα μπορείτε να ενημερωθείτε για το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και είναι αφιερωμένες στα Χριστούγεννα και στις εορταστικές εκδηλώσεις. Να επισημανθεί ότι η πρώτη εκδήλωση που αφορά τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 16/12/22 και ώρα 19:00μ.μ και πρόκειται να είναι μία κινηματογραφική ταινία με τίτλο “Τα Χριστούγεννα του Άρθρουρ”. Η είσοδος για την εκδήλωση αυτή είναι ελεύθερη και δεν χρειάζονται προκρατήσεις. 

Εκδηλώσεις 2022

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Θεματικός Κύκλος: «Φροντίζω το περιβάλλον» Τίτλος: «Αν μιλούσαν τα ζώα»

Ενδεικτικές δραστηριότητες

1ο Εργαστήριο: Καταιγισμός ιδεών-Τα ζώα γύρω μας

Στη γωνιά της παρεούλας τοποθετήσαμε ένα story basket (παραμυθοκαλάθι). Τα παιδιά ξεφύλλισαν το παραμύθι, παρατήρησαν τα αντικείμενα που ήταν τοποθετημένα σε αυτό και έκαναν υποθέσεις για το θέμα το οποίο θα μας απασχολούσε τις επόμενες μέρες.

1

Έπειτα έγινε καταγραφή των πρότερων ιδεών των παιδιών αναφορικά με τα ζώα που βλέπουν καθημερινά στη γειτονιά τους ή κατοικίδια που έχουν τα ίδια.

Διαβάσαμε το παραμύθι «Ένα αδεσποτάκι» , συζητήσαμε τα συναισθήματα που μας προκάλεσε το παραμύθι και στη συνέχεια σε ατομικό φύλλο εργασίας  τα παιδιά ζωγράφισαν τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση από το παραμύθι.

Σε πίνακα διπλής εισόδου οι μαθητές ψήφισαν ποιο είναι το αγαπημένο τους ζώο, καταμέτρησαν τις ψήφους και έβγαλαν το δημοφιλέστερο. Σε φύλλο εργασίας κάθε παιδί ζωγράφισε το αγαπημένο του ζώο.

Με μία εφαρμογή της google τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν με το αγαπημένο τους ζώο.

2

Στις ελεύθερές δραστηριότητες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιδαγωγικά  παιχνίδια όπως ντόμινο, μέμορι και «Μικροί ντέντεκτιβ» στο οποίο προσπαθούσαν με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού να εντοπίσουν την μικρογραφία του ζώου που τύχαιναν κάθε φορά από το χαρτάκι που τραβούσαν μέσα από ένα κουτί.

3

2ο εργαστήριο : Οι φίλοι μας τα ζώα. Ευαισθητοποίηση μέσω έργων τέχνης.

Τοποθετήσαμε στην ολομέλεια έργα τέχνης με θέμα «ζώα συντροφιάς». Τα παιδιά αφού πρώτα τα παρατήρησαν με προσοχή περιέγραψαν το περιβάλλον που απεικόνιζε ο κάθε πίνακας , τους ήρωες, τα συναισθήματα των ηρώων καθώς και τα συναισθήματα που προκάλεσαν στα ίδια.

Στη συνέχεια τα παιδιά επέλεξαν έναν πίνακα της αρεσκείας τους και προσπάθησαν να τον αναπαραστήσουν.

4

Τέλος οι μαθητές ψήφισαν τον πίνακα ζωγραφικής που τους άρεσε πιο πολύ, εντόπισαν τους ήρωες του και με αφορμή αυτούς δημιούργησαν μία δική τους ιστορία με τίτλο « Η περιπέτεια της Αλεξάνδρας». Έπειτα την εικονογράφησαν σε ζευγάρια και η ιστορία τους έγινε βιβλίο.

5

3ο Εργαστήριο : Τα κατοικίδια είναι δώρο ζωής και όχι γενεθλίων.

Οι μαθητές παρακολουθήσαν στον διαδραστικό πίνακα ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή ένα σκυλάκι που το εγκατέλειψε το αφεντικό του. Το βίντεο στάθηκε αφορμή να γίνει μία πολύ όμορφη συζήτηση. Τα παιδιά είπαν τις απόψεις τους αναφορικά με το θέμα της εγκατάλειψης των ζώων συμπεραίνοντας πως ένα κατοικίδιο δεν είναι δώρο γενεθλίων που μετά από λίγο καιρό το βαριέμαι και το παρατάω αλλά είναι δώρο ζωής.

Από την πρώτη μέρα ενασχόλησης μας με το θέμα τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία να φέρουν φωτογραφίες με τα δικά τους κατοικίδια και να τις παρουσιάσουν στην ολομέλεια. Έτσι λοιπόν κάθε παιδί μας παρουσίασε το κατοικίδιο του και απάντησε στις ερωτήσεις των συμμαθητών του. Ένας μαθητής θέλησε να φέρει το ψαράκι του στο σχολείο μας με σκοπό να μας το συστήσει και να μας μιλήσει γι’ αυτό.

6

Με αφορμή τα παραμύθια «Ο Ξουτ» και «Μαμά, μπορώ να το ταΐσω;» συζητήσαμε για την ευθύνη που φέρουμε όταν υιοθετούμε ένα ζωάκι, για τις δυσκολίες αλλά και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η συγκατοίκηση μαζί του.

Το 3ο εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την δραματοποίηση του παραμυθιού «Ο Ξουτ» και την διδακτική αξιοποίηση του παιχνιδοτράγουδου “Ο θείος μου ο Πανάγος” από το περιοδικό ¨Παράθυρο στην εκπαίδευση”.

7

4ο Εργαστήριο: Τα Δικαιώματα των ζώων

Τοποθετήσαμε στην ολομέλεια εικονογραφημένες εικόνες με τα δικαιώματα των ζώων από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Τις παρατηρήσαμε και συζητήσαμε ένα- ένα τα δικαιώματα τους. Έπειτα παρουσιάσαμε πέντε εικόνες κακοποιημένων ζώων. Τις παρατηρήσαμε και μιλήσαμε για τα συναισθήματα τα οποία μας προκάλεσαν. Οι μαθητές εξέφρασαν ιδέες και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κάνουν αυτά τα ζώα χαρούμενα. Στη συνέχεια τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες. Κάθε ομάδα επέλεξε μία από τις εικόνες που προαναφέραμε και με την τεχνική του κολάζ μετέτρεψε την εικόνα της από δυσάρεστη σε μια όμορφη και ευχάριστη εικόνα. Έπειτα κάθε ομάδα την παρουσίασε στην ολομέλεια.

8

Με αφορμή τα δικαιώματα των ζώων το ενδιαφέρον των παιδιών στάθηκε στα ζώα που απειλούνται υπό εξαφάνιση. Χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε να συγκεντρώσει πληροφορίες για ένα ζώο αυτής της κατηγορίας. Με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που συγκέντρωσαν τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους εγκυκλοπαίδεια με τίτλο « Ζώα υπό εξαφάνιση».

9

5ο Εργαστήριο: Όλοι μαζί θα ακουστούμε πιο πολύ.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και συζήτησαν το θέμα:  Εσείς τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο για τα ζώα γύρω μας;

Αφού αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις εκφράστηκαν εικαστικά δημιουργώντας δύο αφίσες με τίτλο: α) «Αν τα ζώα μιλούσαν» και β) «Τα δικαιώματα των ζώων» ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο  εργαστήριο δεξιοτήτων.

10

Επιπλέον δημιουργίες των παιδιών κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του εργαστηρίου:

11