Ενημέρωση για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες, ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα των Νηπιαγωγείων.



Επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οδηγίες για Νηπιαγωγεία

“Μια κάμπια πολύ πεινασμένη”

 

Μία ακόμα ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία, κατά την διάρκεια της σύγχρονης εκπαίδευσης, ήταν η ανάγνωση και επεξεργασία του παραμυθιού  “Μια πολύ πεινασμένη κάμπια” (Eric Carle).
Μια φορά κι έναν καιρό μέσα από ένα αβγό βγήκε μια μικρή και ΠΟΛΥ πεινασμένη κάμπια. Έψαξε για φαγητό… Τη Δευτέρα έφαγε 1 μήλο, αλλά ακόμα πεινούσε… Την Τρίτη έφαγε 2 αχλάδια, αλλά ακόμα πεινούσε… Την Τετάρτη έφαγε 3 δαμάσκηνα, αλλά ακόμα πεινούσε… Την Πέμπτη έφαγε 4 φράουλες, αλλά ακόμα πεινούσε… Την Παρασκευή έφαγε 5 πορτοκάλια, αλλά ακόμα πεινούσε… Το Σάββατο όμως… πεινούσε πάρα μα πάρα πολύ κι έτσι έφαγε 10 φαγητά, τόσα πολλά…  (1 κομμάτι τούρτα σοκολάτα, 1 παγωτό χωνάκι, 1 αγγουράκι τουρσί, μία φέτα κίτρινο τυρί, μία φέτα σαλάμι, 1 γλειφιτζούρι, 1 κομμάτι κέικ κεράσι, 1 λουκάνικο, 1 κομμάτι κέικ και μια φέτα καρπούζι), ώστε έπαθε στομαχόπονο τελικά… Έτσι την Κυριακή έφαγε μόνο ένα φύλλο. Χορτάτη πια, η κάμπια έφτιαξε το κουκούλι της και έμεινε εκεί μέσα πάνω από δύο εβδομάδες… έπειτα με τα δόντια της έκανε μία τρύπα στο κουκούλι, αλλά όταν βγήκε… ήταν μία πολύ όμορφη πεταλούδα!!!
 
Το ταξίδι της μικρής κάμπιας μέχρι τη μεταμόρφωσή της σε πανέμορφη πεταλούδα, έγινε η αφορμή να ξαναθυμηθούμε διασκεδάζοντας, τόσο ποσοτικά τους αριθμούς ως το δέκα, κάποια γράμματα-φωνούλες και τις ημέρες της εβδομάδας, όσο και τη λειτουργία των εργαλείων του ασπροπίνακα (whiteboard).
Ακολουθούν ενδεικτικά στιγμιότυπα… 
 

 

 

 

 

 

 

 
Συγχαρητήρια παιδιά!!!

 

Βόλτα στο Μουσείο!!!

 

Σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Τι είναι όμως το μουσείο; Τι θα συναντήσουμε όταν το επισκεφτούμε; Ποια είδη μουσείων υπάρχουν; Τις απαντήσεις που χρειάζεστε θα τις βρείτε στο πλούσιο υλικό που σας παραθέτουμε.(Ευχαριστούμε θερμά τη συνάδελφο Σοφία Καλπάκη για το εξαιρετικό ebook που μας έστειλε)

 

Βόλτα στα μουσεία!
Επιλέξαμε για σας και σας προτείνουμε μερικούς συνδέσμους που προσφέρουν εικονική περιήγηση σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Σας ευχόμαστε καλή απόλαυση!!!
 
 
 
 
Η αναπαράσταση της Κνωσού ( 3D animation)

Ας θυμηθούμε την επίσκεψη μας στο στρατιωτικό μουσείο

 

 

 

 

 

 
Αφιερώνουμε στους μικρούς μας μαθητές το διασκεδαστικό τραγούδι “Μες στο μουσείο” από τη μουσική συλλογή του Μ. Χατζιδάκη «Εδώ Λιλιπούπολη».
Προτάσεις για κατασκευές και παιχνίδια

Μπίνγκο με ειδώλια: Αρχικά  εκτυπώνουμε τόσες καρτέλες όσοι είναι και οι παίκτες, μια για τον καθένα. Τις εικόνες της κάθε καρτέλας θα τις εκτυπώσουμε επιπλέον μια φορά, θα τις κόψουμε σε τετράγωνα και θα τις σκορπίσουμε ανάποδα στο πάτωμα. Ένας –ένας παίκτης με τη σειρά τραβά από το πάτωμα μια εικόνα στην τύχη. Όταν υπάρχει στο ταμπλό του την τοποθετεί στην αντίστοιχη θέση. Όποιος παίκτης συμπληρώσει όλο το ταμπλό του λέει «Μπίνγκο» και κερδίζει.πηγή: http://pythagoreionip.blogspot.com/2013/12/blog-post_3116.html?m=1
Φτιάχνω το δικό μου αγγείο: Τα παιδιά σχεδιάζουν και διακοσμούν τα δικά τους αγγεία με γεωμετρικά μοτίβα, σχήματα ή απεικονίσεις από τη μυθολογία και τους θεούς του Ολύμπου. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά στα αληθινά αγγεία αν χρησιμοποιήσουν χρώματα όπως καφέ, μπεζ, πορτοκαλί, κίτρινο, μαύρο, κόκκινο και γκρι.
 πηγή:   supercoloring.com                                                       πηγή:  echildren.blogspot.com                                        

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Μικροί αρχαιολόγοι εν δράσει: Τα αγγεία που έχουν φτιάξει τα παιδιά μπορούν να τα κόψουν σε ασύμμετρα κομμάτια και να παίξουν το παιχνίδι της ανακάλυψης του κρυμμένου αγγείου. Σε μια λεκάνη με άμμο κρύβουν τα κομμάτια του αγγείου και χρησιμοποιώντας ένα πινελάκι, σαν σωστοί αρχαιολόγοι, τα βγάζουν ένα- ένα στην επιφάνεια. Αφού τα καθαρίσουν, τα συναρμολογούν για να φτιάξουν το αγγείο και έτσι να αποκαλυφθεί το αρχαίο εύρημα.

Καλή διασκέδαση και πολλές ανακαλύψεις!!!

 

Το πρώτο μας συνεργατικό έργο!!!

Στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης “Η τελεία” του Πήτερ Ρέινολντς, ένα από τα καλύτερα και πλέον αναγνωρισμένα παραμύθια παγκοσμίως, επισκέφτηκε την ψηφιακή τάξη μας για να μας βοηθήσει να εξοικειωθούμε με τα εργαλεία του ασπροπίνακα (whiteboard).
Οι τέ-λει-ες δημιουργίες των παιδιών στολίζουν την έκθεση ζωγραφικής του νηπιαγωγείου μας και όλοι θαυμάζουμε το αστείρευτο ταλέντο τους.

 

Αφιερωμένο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας!!!

 

Χρόνια Πολλά Κομοτηνή!

14 Μαΐου 1920: απελευθέρωση της Θράκης
 
 
Λίγα λόγια για την ιστορία
Κάθε χρόνο σαν σήμερα στις 14 Μαΐου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης η οποία είχε υποδουλωθεί στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913 η Δυτική Θράκη παραχωρείται στους Βούλγαρους. Ο Θρακιώτικος λαός ξεσηκώνεται, διώχνει τις Βουλγαρικές δυνάμεις, κηρύσσει την αυτονομία της περιοχής και σχηματίζει προσωρινή Κυβέρνηση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως, τηρώντας τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκαταλείπει τη Θράκη, η οποία παραδίνεται στους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1913.
Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκει την Τουρκία ηττημένη και η Ελλάδα διεκδικεί ξανά ολόκληρη τη Θράκη.
Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο μπαίνουν στην Ξάνθη και στη συνέχεια ελευθερώνουν όλη τη Δυτική Θράκη από τους Βούλγαρους.
Οι συμμαχικές δυνάμεις επιβάλουν διασυμμαχική κατοχή, ονομάζοντάς την “Χώρα της Θράκης” με επίσημη γλώσσα τη Γαλλική.
Φτάνουμε  στην 14η Μαΐου του 1920 και ο Ελληνικός Στρατός αναλαμβάνει τη διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα.
Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη ενσωματώνεται οριστικά στην Ελλάδα.
Οι Θρακιώτες μαθαίνουν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το εξής τηλεγράφημα του ίδιου του Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης:«Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι’ ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».
Η ιστορική σημαία της Κομοτηνής  
 
Η ιστορική σημαία της Κομοτηνής μετράει μέχρι σήμερα 105 ολόκληρα χρόνια ζωής. Τον Οκτώβριο του 1912 ολόκληρη η Θράκη καταλαμβάνεται από τους Βουλγάρους.. Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου 1913 εισέρχεται στην Ροδόπη ελευθερωτής ο ελληνικός στρατός και ο κόσμος τον υποδέχεται με ενθουσιαμό.
Σημαία ο στρατός δεν είχε για να υψώσει στο Αρχηγείο. Τότε οι κυρίες και δεσποινίδες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κομοτηνής “Η Ροδόπη” έραψαν μία βιαστικά κλαίγοντας και γελώντας και κέντησαν την ημερομηνία απελευθέρωσης. Υψώθηκε με χειροκροτήματα στο Διοικητήριο της πόλης, το σημερινό Δικαστήριο Η συνθήκη του Βουκουρεστίου 10 Αυγούστου 1913 υπογράφει το τέλος του Βαλκανικού Πολέμου έτσι η Ελλάς αναγκάζεται να στις 19 του ίδιου μήνα να εγκαταλείψει την Δυτική Θράκη την οποία κατέλαβε και πάλι η Βουλγαρία.
Φεύγοντας από το Διοικητήριο και η τελευταία διμοιρία του ελληνικού στρατού ο Κρητικός διμοιρίτης Γεώργιος Παπαηλιάκης, πήρε μαζί του και την σημαία και επί 7 ολόκληρα χρόνια την είχε φυλαγμένη στο σπίτι του παππού του στην Κρήτη. Όταν πληροφορήθηκε την ημέρα της απελευθέρωσης της Θράκης και της Κομοτηνής έστειλε την σημαία με μια πολύ συγκινητική επιστολή στον δήμαρχο Απόστολο Σούζο. Οι ίδιες τότε κυρίες κέντησαν πάλι με δάκρυα χαράς στο απέναντι γαλάζιο τετράγωνο το ιστορικό γεγονός της οριστικής απελευθέρωσης της Κομοτηνής και της Δυτικής Θράκης 14 Μαΐου 1920, ενώ στο αμέσως κάτω γαλάζιο τετράγωνο το θλιβερό γεγονός 19 Αυγούστου 1913. Στις 8 Μαΐου 1930 επισκέπτεται την Κομοτηνή ο Ελ. Βενιζέλος. Αυτό το γεγονός το αποθανάτισαν πάνω στο τελευταίο γαλάζιο ορθογώνιο της ιστορικής σημαίας.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεσπά ο πόλεμος με τους Γερμανούς. Στις 6 Απριλίου 1941 εισβάλουν οι Γερμανοί από την Νυμφαία και παραχωρούν την Θράκη στους Βουλγάρους. Την ιστορική σημαία την διέσωσαν από τους κατακτητές και από χέρι σε χέρι καταλήγει να ραφτεί στο εσωτερικό ξηλωμένου στρώματος και να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.

Ο λαός της Κομοτηνής στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 έζησε την ίδια χαρά, αφού πάλι τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην Κομοτηνή και έδιωξαν τους Βούλγαρους και η σημαία παραδίνεται τον Ιανουάριο του 1945 στον αιρετό δήμαρχο ο οποίος την επομένη ημέρα την ύψωσε στο κοντάρι του Δημαρχείου, ενώ στο λευκό της σταυρό φιλοτεχνήθηκε η ιστορική ημέρα της απελευθέρωσης 9 Σεπτεμβρίου 1944.

Η ιστορική αυτή σημαία φυλάσσεται εντός προθήκης στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Δήμου Κομοτηνής.Ας ευχηθούμε να μην γραφεί ποτέ ξανά πάνω στο πολυτυραννισμένο σώμα της καμιά άλλη μαύρη ημερομηνία.
Ας φτιάξουμε τη δική μας σημαιούλα σε σχήμα καρδιάς για να δείξουμε την αγάπη μας για την πόλη μας.
Ιστορικές φωτογραφίες από την απελευθέρωση της πόλης μας

 

 

 

 

Το τραγούδι της Κομοτηνής μας!!!
Μια πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής για να γραφτεί και να κυκλοφορήσει το Τραγούδι της πόλης μας με τίτλο: Και παίρνει ο αέρας τα τραγούδια! “Της πόλης, που έχει πληγεί κι αυτή από την κρίση, αλλά εμπιστεύεται τα όνειρα και τις ικανότητες των παιδιών της, στηρίζεται σ’ αυτά και συνεχίζει να παλεύει και να ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο!”
Μουσική: Γιώργος Εφραιμίδης
Στίχοι: Σοφία Μενεσελίδου
Τραγούδι: Στέλλα Φαρμάκη

 

Ανακοίνωση: εγγραφές 2020-2021

Οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων / προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου. Αριθμ. 53128/Δ1 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 1767/08.05.2020
Ενημερωθείτε λεπτομερώς στον ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Διαβάστε την ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Η γιορτή της μητέρας

 

 
Πληροφορίες για τη γιορτή της μητέρας
 
Η πρωταρχική αναφορά για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά κατόπιν στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών” και σαν η πρώτη μητέρα, καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε µε τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της µε μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.
Μία νεότερη εκδοχή ήταν η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”, που µας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες των αφεντικών  έπαιρναν µία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα µε τις μητέρες τους.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας τη συγκεκριμένη ημέρα.Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 µία εκστρατεία για να καθιερωθεί ως επίσημη εορτή. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και έγινε εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 µε προεδρικό διάταγμα.
 Πηγή:   Kinderella
Ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όλες τις γλυκές μανούλες

 

Ένα συγκινητικό ποίημα για τη μητέρα
Μητέρα λέξη μαγική
πολύτιμο πετράδι
ένα στολίδι της ψυχής
και της ζωής το χάδι.
 
Του κόσμου ο ήλιος και το φως
που τις καρδιές φωτίζει
κι’ ένα φιλί της η ψυχή
μ’ αγάπη πλημμυρίζει.
Μητέρα λέξη όμορφη
γλυκιά ονειρεμένη
στις δυσκολίες της ζωής
μεγάλη αγαπημένη.
Τι πιο γλυκό και όμορφο
όταν φιλί σου δίνει
και δυνατό παυσίπονο
η ευχή της που σ’ αφήνει.
Το δάκρυ της πόσες φορές
δεν κύλησε με πόνο
και πόσους αναστεναγμούς
δεν άφησε στο χρόνο.
Πόσες φορές δεν έκλαψε
δεν πόνεσε η καρδιά της
δεν βρήκες καταφύγιο
μέσα στην αγκαλιά της.
 
Πηγή: https://www.greekteachers.gr


Ακούστε την αφήγηση ενός υπέροχου παραμυθιού
 
Πανέμορφες κάρτες – δωράκια για τη γιορτή της μητέρας
 
Μια κατασκευή κάρτας βήμα- βήμα
 
 

Στο εξωτερικό της γλάστρας τα παιδιά μπορούν να γράψουν «Χρόνια Πολλά Μανούλα», ενώ στο εσωτερικό τη λέξη «Σ΄αγαπώ».

Κατασκευή τριαντάφυλλου από χαρτοπετσέτα
 
πηγή:  artesanatobrasil.net
 
Καθρέφτη καθρεφτάκι μου …
 
Κατασκευάζουμε με χαρτόνι ή χαρτόκουτα ένα καθρεφτάκι. Από την μπροστινή όψη κολλάμε αλουμινόχαρτο ή ένα cd και διακοσμούμε περιμετρικά με χάντρες, πούλιες ή πετράδια. Στην πίσω πλευρά γράφουμε: «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ποια είναι η πιο γλυκιά μαμά στον κόσμο;» Η μαμά μας θα πάρει την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση όταν κοιτάξει μέσα στον καθρέφτη. ΕΣΥ!!!
 
πηγή: thepinterestedparent.com
 
Άλλες δραστηριότητες
 
 

Διαβάζουμε τη συνταγή και ζωγραφίζουμε τη μαμά μας.

πηγή: stasi nipiagogio

Αφού πάρουμε μια μίνι συνέντευξη από τη μαμά για τα ενδιαφέροντα της, ζωγραφίζουμε στο λουλούδι αυτά που μας είπε. Στη γύρη ζωγραφίζουμε τη μαμά μας και στην ταμπελίτσα γράφουμε το όνομα της.

πηγή:  reoulita.com  
 
Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!!!