Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’, Β’ και Γ’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Ρωμαϊκή και την Αρχαία Αγορά, στο Θέατρο Διονύσου.
Οι μαθητές/τριεςτης Β’ τάξης επισκέφτηκαν τον χώρο της Βιβλιοθήκης συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος εξωτερικού χώρου (Φετιχιέ Τζαμί και πλατεία Μοναστηρακίου). Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Ρωμαϊκή Αγορά : Δ. Πρόπυλο, περιστύλια, Α. Πρόπυλο, Αγορανομείο, Ωρολόγιο του Κυρρήστου, Βεσπασιανές. Ο στόχος ήταν να καταλάβουν πως οι Ρωμαίοι, αν και κατακτητές, αφήσαν στην Αθήνα πολύ σπουδαία έργα που υπήρξαν βάση για τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Επίσης έπρεπε να δουν την πορεία της Ελλάδας μέσα στον χρόνο: αρχαιότητα, ρωμαϊοκρατία, βυζάντιο, νεώτερη Ελλάδα, μέσω μνημείων κτισμένων διαδοχικά.
Στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς οι μαθητές/τριες της Α τάξης διερεύνησαν το χώρο ως τοπίο αλλά και ως χώρο στον οποίο συναντώνται οικονομικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά στοιχεία και σύμβολα της αθηναϊκής πολιτείας και της ιδεολογίας τους. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης πραγματοποιήθηκαν τα εξής:
Σε α΄ φάση οι μαθητές είχαν παρακολουθήσει, την προηγούμενη μέρα , σε διαδραστικό πίνακα ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση τα δημόσια κτήρια που υπήρχαν στον χώρο την κλασική εποχή.
Σε β΄ φάση, την ημέρα της επίσκεψης, κατά την περιήγησή τους στο χώρο αναζήτησαν ότι έχει απομείνει λ.χ. στον ναό του Ηφαίστου: το χρώμα, τους κίονες και τον ρυθμό, την ονομασία του ναού και της περιοχής. Αναζήτησαν τα υπόλοιπα κτήρια ακολουθώντας τις πινακίδες των αρχαιολόγων στο χώρο.
Στη συνέχεια, στο μουσείο που στεγάζεται στη Στοά του Αττάλου, είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν αντικείμενα οικιακής χρήσης, αντικείμενα πολιτικής διοίκησης όπως ψηφίδες , όστρακα με χαραγμένα ονόματα πολιτών, νομίσματα και τον τρόπο κλήρωσης των δικαστών.
Οι μαθητές /τριες της Γ’ τάξης επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Θέατρο Διονύσου ή Ελευθερέως Διονύσου, όπου ξεναγήθηκαν από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, εξέφρασαν απορίες και συμμετείχαν σε δραστηριότητα σύγκρισης της τωρινής του μορφής με την αρχική.
Θέατρο Διονύσου