ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ».

Τη σχολική χρονιά 2016-17 εκπονήθηκε στο σχολείο μας το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ».

 

Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα μέσα από τα μάτια του Πέτρου, του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, αλλά και μέσα από τις ιστορίες μικρών παιδιών από τα διηγήματα της Λιλίκας Νάκου. Συνειδητοποίησαν ότι ο πόλεμος δε διεξάγεται μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στην καθημερινή ζωή και εκτίμησαν την αξία της ειρήνης.

Τα θετικά στοιχεία του προγράμματος ήταν ότι οι μαθητές ασκήθηκαν  στη  δημιουργική  γραφή  μέσα από  τη  συγγραφή  των προσωπικών ημερολογίων των πρωταγωνιστών του «Μεγάλου περίπατου του Πέτρου» τα οποία και παρουσίασαν σε θεατρική μορφή κατά τις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες, γιατί η διαδικασία υλοποίησης (φιλαναγνωσία, δημιουργική γραφή) ήταν πολύ ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα για τους μαθητές.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το περιεχόμενο του προγράμματος μέσα από την εισαγωγή της παρουσίασης που κάναμε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο των Εορτών Μαθητικής Δημιουργίας, στις 4-5-2017.

«Γεια σας! Είμαστε μια παρέα 11 κοριτσιών της Δευτέρας τάξης του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Τη φετινή σχολική χρονιά αποφασίσαμε να γεμίσουμε τα μεσημέρια μας με λογοτεχνία. Με συνοδοιπόρους τις καθηγήτριές μας, κ.Νικολετσέα και κ.Παπαδάκη, ακολουθήσαμε τον Πέτρο, τον ήρωα του ομώνυμου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη στον μεγάλο περίπατό του στους δρόμους της Αθήνας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, όμως, διαβάσαμε και άλλα διηγήματα που ανέδειξαν με τον πιο παραστατικό τρόπο τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.

Στο ταξίδι αυτό και τι δεν είδαμε και τι δεν ακούσαμε και τι δε νιώσαμε! Ποικίλα συναισθήματα πλημμύρισαν την ψυχή μας, καθώς ταυτιστήκαμε με τους ήρωες των βιβλίων, χαμογελάσαμε και κλάψαμε μαζί τους, απογοητευτήκαμε, προβληματιστήκαμε, ελπίσαμε…

Κυρίως, όμως, συνειδητοποιήσαμε πως ήρωες δεν είναι μόνο όσοι πολεμούν στο μέτωπο, ήρωες είναι και όσοι μένουν πίσω, οι μανάδες που πασχίζουν να εξασφαλίσουν φαγητό στα παιδιά τους, οι πατριώτες που αντιστέκονται στα μετόπισθεν με προκηρύξεις, διαδηλώσεις, συνθήματα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε κι εσείς τώρα κάποιες ξεχωριστές στιγμές από τη ζωή των ηρώων. Εμείς μπήκαμε στη ζωή και στη σκέψη τους και φτιάξαμε τα  προσωπικά τους ημερολόγια.Ας τους αφήσουμε να μιλήσουν μόνοι τους…»

Παρουσίαση Εκδήλωσης

Κατηγορίες: Πολιτιστικά προγράμματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.