Εορτασμός της μέρας του ασφαλούς διαδικτύου 2024

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας γιόρτασε, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, την ημέρα του ασφαλού διαδικτύου 2024

 Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: e-Twinning, Erasmus, Διαδύκτιο-Ασφάλεια, Ευρωπαϊκά Προγράμματα | Γράψτε σχόλιο

Επιμόρφωση με θέμα “Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών: δεξιότητες επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς και γονείς”

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, το 8ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, το 4ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης και το ΕΠΑΛ Ξυλόκαστρου συνδιοργάνωσαν με επιτυχία διαδικτυακή επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς και γονείς, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, από τις 5.30 έως τις 8.30 μ.μ.

Η επιμόρφωση εστίασε στο θέμα “Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών: δεξιότητες επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς και γονείς”. Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κα Καραβόλτσου Αθηνά, ειδικευμένη στον τομέα της διαχείρισης συγκρούσεων και των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 23 175927

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Αναγνώριση των αναγκών πίσω από το θυμό των παιδιών.
  • Τεχνικές για την έκφραση του θυμού χωρίς επιθετικότητα.
  • Συνδέσεις μεταξύ σεβασμού και φόβου.
  • Ενθάρρυνση των παιδιών να εκφράζουν τις ανάγκες τους με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό.
  • Ενίσχυση της ενσυναίσθησης των παιδιών σε συγκρούσεις.
  • Δεξιότητες του διαμεσολαβητή – ειρηνοποιού στις συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών.
  • Ο ολιστικός τρόπος σκέψης στην επίλυση προβλημάτων (“out of the box thinking”).

Η συμμετοχή του κοινού ήταν ενεργή, με ερωτήσεις και σχόλια που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον και τη συνεργασία τους!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιμόρφωση με θέμα “Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών: δεξιότητες επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς και γονείς”

Πράσινη σημαία για το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας τιμήθηκε με την Πράσινη Σημαία από το Διεθνές Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων. H Πράσινη Σημαία είναι το οικολογικό ανάλογο της Γαλάζιας Σημαίας που απονέμεται ως ένα σύμβολο ποιότητας σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απονέμεται για να κυματίσει και να αναδείξει στο κοινό την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια μιας παραλίας.

πράσινη σημαία φωτογραφία

Η Πράσινη Σημαία αποτελεί το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου και πολυδιάστατου προγράμματος δράσης του σχολείου, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων και αναδεικνύει τις προσπάθειές μας για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών στον χώρο μας και μεταξύ των μαθητών μας

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούμε κατά καιρούς όπως : η δημιουργία του Οικοκώδικα από την περιβαλλοντική μας ομάδα, δεντροφυτεύσεις,  δημιουργία σαπουνιού από τοπικό ελαιόλαδο, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά (ευχετήριες κάρτες κτλ), συμμετοχή σε περιβαλλοντικά έργα και σε έργα etwinning για την κλιματική αλλαγή, η  συμμετοχή στο erasmus έργο “ECO: Ecological and Environmental Education in European Context”, η δημιουργία ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή, συνεντεύξεις με τον Δήμαρχο της πόλης και εκπρόσωπο της Green Peace, η συμμετοχή μας στο Goals Project, η κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Βραβείου στον διαγωνισμό “Film4Energy Challenge με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή και των πρώτων βραβείων σε εθνικό επίπεδο, δυο φορές, στον διαγωνισμό ”Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”, οι προτάσεις των μαθητών μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για εναλλακτικές μορφές και πηγές ενέργειας , οι καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που κατά περιόδους οραγώνουμε όπως η ”Ημέρα Ενέργειας΄΄, αντικατοπτρίζουν την  συνεχή  προσπάθεια της σχολικής μας κοινότητας για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των μαθητών μας.

Μια ομάδα αξιόλογων και αφοσιωμένων εκπαιδευτικών καθοδηγεί, εμπνέει και προκαλεί την δημιουργικότητα, την έμπνευση και την αποτελεσματικότητα των εξαίρετων μαθητών του σχολείου μας που επιτυγχάνουν σημαντικές κατακτήσεις που αποτελούν πλέον σημαντικά ορόσημα στη διαδρομή του σχολείου μας στο χρόνο και στην κοινωνία.

Το σχολείο μας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του για  την προώθηση της οικολογικής ευαισθησίας και της βιωσιμότητας, ενθαρρύνοντας τους μαθητές μας να γίνουν πράκτορες αλλαγής για ένα βιώσιμο μέλλον.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που έδωσαν μέλη της περιβαλλοντικής μας ομάδας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ Καλαμάτας με αφορμή την βράβευση του σχολείου μας :

Συγχαρητήρια ξανά σε όλους όσους συνεισέφεραν σε αυτή την επιτυχία του σχολείου μας!

 

Με εκτίμηση,

Ηλίας Παρθένιος

Διευθυντής

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί-Βραβεύσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά Προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πράσινη σημαία για το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Etwinning project 23-24 : SING BOTH IN GREEK AND TURKISH

Κατά το σχολικό έτος 2023-24, το 5ο Γυμνάσιο Kαλαμάτας συμμετέχει σε τρία έργα etwinning, μεταξύ αυτών είναι συνιδρυτής στο ευρωπαϊκό eTwinning έργο με τον τίτλο “Sing both in Greek and Turkish”. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να επικοινωνήσουν οι μαθητές της Ελλάδας και της Τουρκίας μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, να γνωρίσουν τη μουσική παράδοση των δύο λαών, να εντοπίσουν κοινά, αλλά και διαφορετικά πολιτιστικά και γλωσσικά στοιχεία και να εξασκήσουν την αγγλική γλώσσα.
Το έργο διεξάγεται στα αγγλικά μέσω μιας ασφαλούς πλατφόρμας, ορατής μόνο στις/στους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο έργο. Σε αυτήν την πλατφόρμα έχουν εγγραφεί και οι μαθητές/τριες, για να γνωριστούν και να συνεργαστούν με άλλους μαθητές/τριες από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργία Νικολετσέα, Έβελυν Σκαρπαλέζου.

ετςιννινγ σινγ

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συναντιούνται διαδικτυακά κατά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν εντυπώσεις και να επιλέξουν τα τραγούδια.

Με την ολοκλήρωση της εκμάθησης των τραγουδιών, οι μαθητές σε ζωντανή σύνδεση τραγουδούν το ίδιο τραγούδι, αλλά στη γλώσσα της άλλης χώρας.

Κατηγορίες: e-Twinning, Ευρωπαϊκά Προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Etwinning project 23-24 : SING BOTH IN GREEK AND TURKISH

Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της Γ Γυμνασίου

Την Τετάρτη 17/1/2025 μας επισκέφθηκε, μετά από πρόσκληση των φιλολόγων του σχολείου  , ο κ. Σόλαρης, σύμβουλος φιλολόγων περιφέρειας Πελοποννήσου , ο οποίος παρουσίασε στους μαθητές της Γ’ τάξης μια πολύ πρωτότυπη κι ενδιαφέρουσα δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής Γλώσσας και συγκεκριμένα στη μεταφραστική κι ερμηνευτική προσέγγιση του αρχαιοελληνικού κειμένου. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική συζήτηση, όπου διατυπώθηκαν σκέψεις και  προβληματισμοί, λύθηκαν απορίες και κατατέθηκαν προτάσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε ο διευθυντής του σχολείου Παρθένιος Ηλίας, ο υποδιευθυντής Ζαμανάκης Αργύρης και οι φιλόλογοι  Γκοτοσοπούλου Μαρία, Παπαχίου Ειρήνη, Νικολετσέα Γεωργία, Παπαδάκη Ιωάννα, Σκαρπαλέζου Έβελυν και Γρουσουζάκου Ιωάννα.

Δειγματικη Διδασκαλία

Κατηγορίες: Επιμορφώσεις Εκπαιδευτικών, Λοιπές Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δειγματική Διδασκαλία στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας της Γ Γυμνασίου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « Τρέχει…τρέχει …τρέχει το νερό»

Ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι το
« Τρέχει…τρέχει …τρέχει το νερό».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 μαθητές και από τα 4 τμήματα της Α’ Γυμνασίου του σχολείου μας. Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να αναδειχτεί η σημασία του νερού για το μέλλον του πλανήτη μας την εποχή της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων , που άλλες έχουν παιγνιώδες, άλλες λογοτεχνικό και άλλες καλλιτεχνικό ύφος, οι μαθητές θα προβληματιστούν, θα ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα προστασίας του νερού και τέλος θα υιοθετήσουν και ανάλογες στάσεις ως μελλοντικοί υπεύθυνοι πολίτες.

περ ομαδα τρεχει τρεχει το νερο

Κατηγορίες: Περιβαλλοντικά Προγράμματα, Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ « Τρέχει…τρέχει …τρέχει το νερό»

Ευρωπαϊκή ετικέτα Ποιότητας για το etwinning έργο μας NCE : Navigate, Create, Evaluate

Tο σχολείο μας κατέκτησε την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το eTwinning Έργο με τίτλο “NCE: Navigate, Create, Evaluate” που στόχευε στην ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας των μαθητών μας. Μέσα από το έργο αυτό, οι μαθητές μας απέκτησαν κρίσιμες δεξιότητες όπως η πλοήγηση στο διαδίκτυο με ασφάλεια, η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και η αξιολόγηση της πληροφορίας. Επίσης, ενθαρρύνθηκε η συνεργασία και η επικοινωνία με μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η διάκριση αναδεικνύει τη στοχευμένη προσέγγιση που ακολουθήσαμε στην εκπαίδευση των μαθητών μας σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του έργου.

Δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε εμπνέοντας τους μαθητές μας να γίνουν ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες της ψηφιακής κοινωνίας.Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: e-Twinning, Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί-Βραβεύσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ευρωπαϊκή ετικέτα Ποιότητας για το etwinning έργο μας NCE : Navigate, Create, Evaluate

Βράβευση του σχολείου μας με την ”Πράσινη Σημαία” του Διεθνούς Δικτύου των Οικολογικών σχολείων!

Το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας τιμήθηκε με την απονομή της Πράσινης Σημαίας από το Διεθνές Δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων. Αυτή η διάκριση αναδεικνύει τις προσπάθειές μας για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών στην σχολική μας κοινότητα.

Το σχολείο μας θα συνεχίσει τη δέσμευσή του για την προώθηση της οικολογικής ευαισθησίας και της βιωσιμότητας, ενθαρρύνοντας τους μαθητές μας προς την κατεύθυνση αυτή.

image002

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί-Βραβεύσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά Προγράμματα, Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βράβευση του σχολείου μας με την ”Πράσινη Σημαία” του Διεθνούς Δικτύου των Οικολογικών σχολείων!

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δράσεων του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για το σχολικό έτος 22-23Λήψη αρχείου

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Διαγωνισμοί-Βραβεύσεις, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Περιβαλλοντικά Προγράμματα, Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δράσεων του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για το σχολικό έτος 22-23

Το 5ο Γυμνάσιο Υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024!

Είμαστε χαρούμενοι να ανακοινώσουμε ότι το 5o Γυμνάσιο Καλαμάτας θα είναι υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, καθώς και να εκπαιδεύσει τους χρήστες για τους κινδύνους και τις βέλτιστες πρακτικές.

Στο σχολείο μας, αναγνωρίζουμε τη σημασία της διασφάλισης ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τους μαθητές μας. Καθώς το διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης και της καθημερινής ζωής, επιδιώκουμε να προωθήσουμε την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών πόρων.

SID2024 Save the date

Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των γονέων και του προσωπικού μας για θέματα ασφαλούς διαδικτύου.

Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις μας και να στηρίξετε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία για ένα ασφαλές και υγιές διαδικτυακό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!

Κατηγορίες: Ευρωπαϊκά Προγράμματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το 5ο Γυμνάσιο Υποστηρικτής της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024!