Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής 2022-2023

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Προγραμμάτων υλοποιήθηκε στο σχολείο μας Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής.

Η Δημιουργική γραφή είναι μια σύγχρονη εκπαιδευτική μέθοδος που προσεγγίζει με βιωματικό τρόπο τον λόγο και τις δυνατότητές του συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη μάθηση. Η Δημιουργική Γραφή μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη γλωσσική καλλιέργεια των παιδιών μας. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι τεχνικές της δημιουργικής γραφής φέρνουν σε επαφή τα παιδιά με τη λογοτεχνία, αλλά και με άλλες τέχνες (π.χ. ζωγραφική, μουσική), έχει ως απόρροια να αποτελούν ένα πολύ καλό μέσο, για να ξεπεράσουν τα παιδιά τον φόβο τους με τα γλωσσικά μαθήματα και το γράψιμο και να νιώσουν πιο ελεύθερα στη γραπτή και προφορική τους έκφραση. Παράλληλα, η Δημιουργική Γραφή μπορεί να έχει και ποικίλα ψυχολογικά οφέλη για τους μαθητές μας, όπως και η ενασχόληση με κάθε τέχνη εν γένει. Η λογοτεχνία, καλλιεργεί τον ψυχισμό των παιδιών, καθιστώντας τα ικανά να μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, καλλιεργείται η λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη και τα παιδιά μπορούν να διαμορφώνουν καλές σχέσεις με το περιβάλλον τους, αλλά και με τον εαυτό τους. Η Δημιουργική Γραφή βοηθάει το παιδί να εκφράσει μέσα από τον γραπτό λόγο όλα όσα αισθάνεται και σκέφτεται, όλα όσα βιώνει ή ελπίζει ή φιλοδοξεί και αγωνίζεται να κατακτήσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και αποκτά κίνητρα για κάθε του πράξη και απόφαση. Αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και η αυτοεκτίμησή του, γίνεται πιο ώριμος και υπεύθυνος άνθρωπος. Γι αυτό τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής στο σχολείο δεν αποτελούν ένα είδος μαθήματος. Πρωταρχικός στόχος είναι οι μαθητές να δουν τη Δημιουργική Γραφή ως ένα παιχνίδι οργάνωσης της σκέψης, του λόγου και της επιλογής λέξεων.

Πολλοί από εμάς κρύβουμε μέσα μας έναν συγγραφέα, και ενώ το να γίνεις συγγραφέας δεν διδάσκεται, σίγουρα ενθαρρύνεται. Αυτή η υποκειμενική και δημιουργική διαδικασία να μετουσιώνουμε τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο σε λέξεις είναι συνήθως αυτοδίδακτη. Δεν διδάσκεται με τη στενή έννοια του όρου, αλλά μπορούμε να την ενθαρρύνουμε.

Κατηγορίες: Πολιτιστικά προγράμματα, Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.