Πρόσκληση αγιογράφου στο νηπιαγωγείο.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Σήμερα Παρασκευή, 31/03/2023 στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης με τίτλο «Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής» και με ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων (Πράξη 37η/23-03-2023), πραγματοποιήθηκε  προγραμματισμένη επίσκεψη στον χώρο του Νηπιαγωγείου του αγιογράφου κ. Αριστομένη Μπιμπίρη. Ο προσκεκλημένος μας  παρουσίασε στους μαθητές/μαθήτριες τα μυστικά και την ομορφιά της τέχνης της αγιογραφίας και τις διαφορές της από τη ζωγραφική βιωματικά, αγιογραφώντας ενώπιόν τους. 

1

2

3Τον ευχαριστούμε θερμά για όσα μας έδειξε, μεταφέροντάς μας  την ατμόσφαιρα κατάνυξης των ημερών πριν από το Πάσχα. Τον ευχαριστούμε, επίσης, για την εικόνα του Ιησού που δώρισε στο σχολείο μας ως αναμνηστικό της επίσκεψής του.

ΠΑΙΔΙΑ

4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης,

δράσεις 2022-2023.

Πάσχα 2023

ΜΑΡΙΝΕΛΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

Δράσεις με αφορμή τον εορτασμότου Πάσχα:

1.Πασχαλιάτικες κάρτες-δώρα για τους μαθητές/μαθήτριες.

ΚΟΚΚΙΝΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ

(Τμήματα 1 & 2)

ΟΛΟΗΜΕΡΟ

τυπώματα

(Ολοήμερο Τμήμα)

2.Κατασκευές από τους μαθητές/μαθήτριες.

.jpg

.jpg

(“Αυγό-κούνελος”, Τμήματα 1 & 2)*(1)

ΜΩΒ

ΚΙΤΡΙΝΟ

(Πασχαλινός διάκοσμος, Ολοήμερο Τμήμα)

3. Σχετικά φύλλα εργασίας/εμπέδωσης.*(2)

  • Μαθηματικά: Άσκηση συμμετρίας 

ΦΕ

ΚΟΛΛΑΖ

  • Μαθαματικά: Σύνολα-συγκρίσεις συνόλων, απαριθμήσεις.

ΦΕ.ΠΛΑΙΣΙΟ

ΚΟΛΛΑΖ

**********

*(1)–> Πηγή ιδέας για την κατασκευή “Αυγό-κούνελος”: το περιοδικό “Δημιουργικό Εργατήρι”, “Λαγός έκπληξη” της Ναταλίας Ηλιάδη.

*(2)–> Το φύλλο εργασίας με την πασχαλίτσα υπήρχε στο αρχείο του σχολείου (δεν δημιουργήθηκε από τις παιδαγωγούς). Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον/στην δημιουργό του.

       –> Το φύλλο εργασίας με τα Λαζαράκια ανακτήθηκε από το διαδίκτυο (πηγή: paidopoula). Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους δημιουργούς του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία».

1

Αφού ολοκληρώθηκε η τρίτη θεματική ενότητα «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» των εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο «Γενηθήτω Φως», διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές/μαθήτριες έμαθαν να συνδέουν το σκοτάδι και τη σκιά με την έλλειψη του φωτός, πειραματίστηκαν, έκαναν υποθέσεις, τις επαλήθευσαν και εξήγαγαν συμπεράσματα. Ανακάλυψαν βιωματικά την ιδιότητα της διαπερατότητας του φωτός και ομαδοποίησαν διάφορα υλικά με βάση αυτή την ιδιότητα.

Συνέδεσαν τα επτά χρώματα τις ίριδας με τη διάσπαση της ακτίνας του ήλιου, έπαιξαν και εξοικειώθηκαν με τη χρήση απλών ρομπότ (bee-bot), κατασκεύασαν ένα επιδαπέδιο  παιχνίδι, άντλησαν πληροφορίες από την ανάγνωση βιβλίων γνώσεων και σχετικών με το θέμα μας μύθων και συνειδητοποίησαν την εναλλαγή της νύχτας και της μέρας ως  αποτέλεσμα της περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της και τη θέση του ήλιου.

Διαχώρισαν τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός, συνεργάστηκαν με μαθητές και με δασκάλους του συστεγαζόμενου δημοτικού, υλοποιώντας κοινές δράσεις (πειράματα), εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσω ατομικών και ομαδο-συνεργατικών έργων και αποτύπωσαν όσα διδάχτηκαν και σε γραφικό επίπεδο/φύλλα εργασίας.

Θεωρούμε ότι η ενότητα «Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

“Φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός”

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2022-2023

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία.

Τίτλος προγράμματος: «Γενηθήτω Φως».

6ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Φυσικές και τεχνητές πηγές φωτός.

(εκτίμηση διάρκειας: 3 ώρες)

ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ:

  • Υλικά πειράματος που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό.
  • Σχετικό φύλλο εργασίας /εμπέδωσης (πηγή: «Σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό», Κ.Χριστόγερου και Κ. Αρμενιάκου, εκδ. Κέδρος).

ΣΤΟΧΟΙ:

  • Να διαχωρίσουν τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός.
  • Να πειραματίζονται, να συνεργάζονται με μαθητές και με δασκάλους του συστεγαζόμενου δημοτικού και να υλοποιούν κοινές δράσεις.

ΔΡΑΣΕΙΣ:

  • Αναζητούμε πηγές φωτός που γνωρίζουμε και τις ομαδοποιούμε σε φυσικές και τεχνητές.
  • Ξεχωρίζουμε τις τεχνητές από τις φυσικές πηγές φωτός στο σχετικό φύλλο εργασίας (πηγή: «Σχέδια εργασίας για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό», Κ.Χριστόγερου και Κ. Αρμενιάκου, εκδ. Κέδρος).

.Ε.ΠΗΓΕΣ

.Ε.ΦΩΣ

  • Παρακολουθούμε ένα πείραμα ηλεκτρισμού/παραγωγής φωτός με τη συμμετοχή μαθητών και δασκάλων του συστεγαζόμενου δημοτικού.

ΣΤ 2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Η επιτυχία του εργαστηρίου θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και από τον βαθμό συμμετοχής  των  μαθητών/τριών στις συζητήσεις και στο πείραμα. Από τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση του πειράματος και από την προσπάθειά τους στο φύλλο εργασίας/εμπέδωσης.

25η Μαρτίου

ΠΛΑΙΣΙΟ 1

Προσεγγίζοντας την επέτειο.

Παρουσιάζουμε τα ιστορικά γεγονότα με τη βοήθεια σχετικών εικόνων, παραμυθιών και τραγουδιών. Διαβάζουμε από το βιβλίο: «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;», Θρύλοι και παραδόσεις του ιδρυτή της ελληνικής λαογραφίας Νικολάου Πολίτη (Ανθολόγηση: Άννα Χατζημανώλη Εικονογράφηση: Αθηνά Σταμάτη Εκδόσεις: Κίρκη) το απόσπασμα «Το κυπαρίσσι», σελ. 36-37 και αποδίδουμε εικαστικά τον θρύλο.

ΠΑΛΑΙΟ

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Αφηγούμαστε την ιστορία του Ευαγγελισμού. Παρατηρούμε και περιγράφουμε πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον Ευαγγελισμό. Στεκόμαστε στα χρώματα που χρησιμοποιούν οι ζωγράφοι και στις μορφές που απεικονίζουν. Εκφράζουμε τα συναισθήματα που μας δημιουργούν και απεικονίζουμε κι εμείς το θέμα μέσω του φύλλου εργασίας «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο): Ευαγγελισμός».

.jpg

ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1

Δραματοποιούμε την ιστορία του Ευαγγελισμού.

1

2

 

Μοτίβα της λαϊκής παράδοσης. “Τα Ελληνάκια”.

1
2
Μοτίβα της λαϊκής παράδοσης
Εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/μαθητριών εμπνευσμένες από τα διακοσμητικά μοτίβα της λαϊκής τέχνης και της Ελληνικής παράδοσης
με θέμα την 25η.
3
4
5
Μικρά κολλάζ: 
ζωγραφική με μαρκαδόρους και κηροπαστέλ, χαρτοκοπτική και χαρτοκολλητική.
Τα έργα είναι εμπνευσμένα από το αγαπημένο βιβλίο “Τα ελληνάκια”, κείμενο-εικόνες: Ευγενία Φακίνου, εκδόσεις: Κέδρος.
6
7

Ο μήνας Μάρτης

ΔΕΝΤΡΟ

Δράσεις του Ολοήμερου Τμήματος για τον Μάρτη:

Είπαμε χελιδονίσματα και κατασκευάσαμε χελιδόνια που πετάξανε στην τάξη μας, γυρίζοντας στην παλιά τους φωλιά.

1

2

Ζωγραφίσαμε (ελεύθερο σχέδιο) τον μύθο του Μάρτη με τις δύο γυναίκες του, που – όπως λέει ο λαός – «πότε κλαίει και πότε γελάει».

ΜΑΡΤΗ 1

ΜΑΡΤΗ 2

Καλωσορίσαμε την Άνοιξη, τη συλλαβίσαμε, βρήκαμε το αρχικό της γράμμα και τη γράψαμε.

.jpg

Φιλοτεχνήσαμε αμυγδαλιές στον τοίχο της τέχνης.

.jpg

Κατασκευάσαμε τους δικούς μας δίσκους του Νεύτονα και παίξαμε με αυτούς, ως προέκταση του εργαστηρίου δεξιοτήτων με θέμα το φως.

ΠΑΙΔΙΑ

Διαβάσαμε τα «Ελληνάκια» της Ευγενίας Φακίνου και δημιουργήσαμε τους δικούς μας τσολιάδες και ελληνοπούλες που έστησαν χορό στην τάξη μας.

.jpg

ΧΡΩΜΟΣΕΛΙΔΕΣ

«ΤΖΙΤΖΙΜΙΤΖΙΧΟΤΖΙΡΙΑ»

«ΤΖΙΤΖΙΜΙΤΖΙΧΟΤΖΙΡΙΑ»

Επίσκεψη στο θέατρο.

ΜΑΥΡΟ

Την Τρίτη 21/03/2023 οι μαθητές/μαθήτριες του 4ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» από την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

«ΤΖΙΤΖΙΜΙΤΖΙΧΟΤΖΙΡΙΑ»

της Στέλλας Μιχαηλίδου

Η Τζιτζιμιτζιχοτζιριά μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στη διαφορετικότητα, για την αντιμετώπισή της από την κοινωνία, για την ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Είναι ένα έργο πάνω στο ρόλο της ποίησης στη ζωή μας, μια παραβολή για τη σημασία και την αναγκαιότητα της τέχνης.

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Υπόθεση του έργου

Η Μυρμηγκοπολιτεία είναι μια καλά οργανωμένη κοινωνία που δεν έχει καιρό για χάσιμο. Όλα τα μυρμήγκια είναι συντονισμένα στους ξέφρενους ρυθμούς της εργασίας χωρίς σταματημό, της αποθήκευσης υλικών αγαθών και της προστασίας μιας παράδοσης, που τα θέλει υποταγμένα στο καθήκον. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει απ’ αυτόν τον σκοπό. Ο νεαρός μέρμηγκας Σταύρος όμως είναι διαφορετικός απ’ τα υπόλοιπα μυρμήγκια. Συγκινείται από τα χρώματα, τη φύση, το παιχνίδι, τη φιλία, την ποίηση, τη συνύπαρξη. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι έρχονται σε ρήξη.

Πώς θα αντιμετωπίσει η συντηρητική κοινωνία των μυρμηγκιών τον νεαρό Σταύρο; Θα τον αποδεχθεί ή όχι; Και τι ρόλο θα παίξουν στην ιστορία ένας Τζίτζικας, μια πανέμορφη Χρυσή Πεταλούδα και ο φίλος του ο Ραμ Πιμ; Μία υπέροχη ιστορία που θέτει σημαντικά ερωτήματα σε μικρούς και μεγάλους για τις αληθινές αξίες της ζωής.

ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΛΑΙΣΙΟ

Συντελεστές:
Κείμενο –  Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

Μουσική Κώστας Βόμβολος, Μιχάλης Σιγανίδης

Κίνηση-Χορογραφία: Στέλλα Μιχαηλίδου, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Video Art:  upontwo

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώτης Βασιλειάδης

Βοηθοί Σκηνογράφου- Ενδυματολόγου: Μαρίνα Κωνσταντινίδου , Μαρία Όσσα

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βίνα Σέργη, Σπύρος Σιδέρης, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Κική Καραϊσκου

Χρήστος Τζιώτας, Ελένη Ζαφειρίου, Στέλιος Ράμμος

.jpg

**********

Το κείμενο είναι από την επιστολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στα σχολεία.

4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης,

δράσεις 2022-2023.

Ημέρα και νύχτα: Ολοήμερο Τμήμα, δημιουργική απασχόληση.

1

Ως συνέχεια του 3ου εργαστηρίου της θεματικής ενότητας «Δημιουργώ και καινοτομώ – δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία» με τίτλο «μέρα – νύχτα», οι μαθητές/μαθήτριες του Ολοήμερου Τμήματος απέδωσαν με εικόνες την ιστορία της περιστροφής της γης και όσων κάνουμε σε ένα μερόνυχτο.

Ο κύκλος της ημέρας και της νύχτας:

.jpg

Η γη γυρίζει γύρω από τον εαυτό της σε ένα μερόνυχτο (24 ώρες). Η πλευρά της που είναι σκοτεινή σιγά-σιγά γυρίζει και πλησιάζει προς τον ήλιο. Ξημερώνει!

Στην αντίθετη πλευρά της Γης, βραδιάζει!

.

.

Όταν έχουμε ημέρα, τρώμε, παίζουμε, πάμε σχολείο, διαβάζουμε, κάνουμε δουλειές…έπειτα ξανάρχεται η νύχτα.

Αυτός είναι ο κύκλος της μέρας και της νύχτας.

2

Μάρτιος, 2023

“Η ιστορία της Πέρδικας”: το δικό μας βιβλίο.

“Η ιστορία της Πέρδικας”: το δικό μας βιβλίο.Γ ΠΛΑΙΣΙΟ

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, λάβαμε σε έντυπη μορφή το μικρό παραμύθι που συγγράψαμε με τίτλο «Η ιστορία της Πέρδικας».

Η παρουσίαση και εμβάθυνση στις δημιουργίες του κ. Τάκη Χάτσιου, γραφίστα-ζωγράφου, ο οποίος ευγενικά προσφέρθηκε να μας παραχωρήσει κάποια έργα του από τη σειρά «Ημικύκλια» ως εκκίνηση έμπνευσης στην πρώτη συγγραφική μας απόπειρα, έγινε από τη δασκάλα μας κ. Μαρινέλα Σεντουκά.

Η εμψύχωση και οργάνωση της συγγραφικής ομάδας καθώς και η καταγραφή των σκέψεών μας σε χαρτί με τη μορφή ολοκληρωμένης ιστορίας έγινε -με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τρόπο- από τη δασκάλα μας κ. Ρούλα Τουμπουλίδου.

Τέλος, ο συντονισμός της δράσης, η επαφή με τους συντελεστές στη γέννηση του βιβλίου μας (εικονογράφο και τυπογράφο), η οργάνωση συναφών δραστηριοτήτων και τρόπων επικοινωνίας με αυτούς στον χώρο τους ή στον δικό μας χώρο και η δημιουργία του τελικού αρχείου προς εκτύπωση έγινε από τη δασκάλα μας κ. Χαρά Καλλιανίδου.

(εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου)

ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ

(η αφήγηση του παραμυθιού) 

ΟΜΑΔΑ

(η υπόλκιση της συγγραφικής ομάδας)

Απολαύσαμε σε συνδιδασκαλία την αφήγηση του παραμυθιού μας από τις εκπαιδευτικούς και αναμένουμε με ανυπομονησία να δραματοποιήσουμε την ιστορία του. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε ένα μικρό βεστιάριο στο σχολείο με χειροποίητα -κυρίως- αξεσουάρ, που κατασκευάσαμε για να τα φορέσουμε την ημέρα της παράστασης.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ 1

(το βεστιάριο που δημιουργήσαμε)

2

1

(εικόνες από την προετοιμασία της δραματοποίησης)

Ένα από τα βιβλία μας το χαρίσαμε στον κ. Κωνσταντίνο Καραδίσογλου, που αφιλοκερδώς ανέλαβε την τύπωση 10 αντιγράφων του έργου μας. Ένα θα το δωρίσουμε στον εικονογράφο μας, τον κ. Τάκη Χάτσιο, τον οποίο και θα επισκεφτούμε στην γκαλερί του, στην οποία πρόκειται να μας ξεναγήσει. Τέλος, την ημέρα που θα επισκεφτούμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, ως κορύφωση του προγράμματος που εκπονούμε, θα προσφέρουμε ένα αντίγραφο στο παιδικό τμήμα, ώστε το βιβλίο μας να ταξιδέψει, φτάνοντας στα χέρια και άλλων παιδιών.  

Το παραμύθι μας είναι καταχωρημένο στο ακόλουθο αρχείο:



Λήψη αρχείου

Η πορεία γέννησης του δικού μας βιβλίου είναι καταγεγραμμένη αναλυτικότερα εδώ

Παζλ:

Σχετικά παιχνίδια: 

**********

4ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης, Σχέδιο Δράσης «Αγκαλιά με ένα βιβλίο. Η ιστορία της γραφής», σχολικό έτος 2022-2023.