“World Children’s Council” June 2021

awarded-etwinning-school-label-2020-21

Το World Children’s Council  είναι ένα eTwinning project καρδιάς φτιαγμένο από τα παιδιά για τα παιδιά.Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τα δικαιώματά τους τα οποία είναι δικαιώματα και όλων των ανθρώπων, την στέγη, το νερό, τη διατροφή και το παιχνίδι. Οι μαθητές μου ένιωσαν ότι είναι ενεργά μέλη ενός συμβουλίου  που φαντάστηκε, σχεδίασε, αποφάσισε, οργάνωσε και δημιούργησε ένα κόσμο χαρούμενο και ασφαλή για τα παιδιά, έναν κόσμο με σπίτι, καθαρό νερό, φαγητό και παιδικές χαρές. Οι μαθητές οργανώθηκαν σε μικτές ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων οι οποίες ερεύνησαν το κάθε θέμα, ανέλαβαν πρωτοβουλία, πήραν αποφάσεις, πειραματίστηκαν, πρότειναν λύσεις, συνεργάστηκαν   και δημιούργησαν συνεργατικά προϊόντα πρωτότυπα και χρήσιμα για τα παιδιά. Οι εκπαιδευτικοί του έργου συνεργάστηκαν σε μικτές ομάδες συντονισμού των θεμάτων του σε πνεύμα αγάπης και φιλίας. Οι μαθητές μου απόλαυσαν τη συμμετοχή μας στο έργο με  χαρά, καλλιέργησαν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, απέκτησαν εμπειρίες και ανέπτυξαν πραγματική ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των παιδιών του κόσμου. Εγώ και οι μαθητές μου νιώθουμε χαρούμενοι που συμμετείχαμε σε αυτό το ονειρεμένο έργο, που συνεργαστήκαμε με αυτή την υπέροχη ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών των σχολείων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σερβίας και της Ισπανίας σε κλίμα φιλίας και δημιουργίας. World Childrens Council, σε ευχαριστούμε για την εμπειρία , φίλοι μας etwinners, σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και τη φιλία.

Πήραμε με χαρά και περηφάνια τα αναμνηστικά διπλώματα του έργου μας! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά των ομάδων, συγχαρητήρια στο Συμβούλιο των παιδιών.

 

Τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου των παιδιών του έργου μας εργάστηκαν με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα και έφτιαξαν ένα ονειρεμένο χωριό για τα παιδιά. Ένα χωριό όπου τα παιδιά  έχουν σπίτι, καθαρό νερό, φαγητό και κήπο με παιχνίδια για να παίζουν. Νιώθουμε περηφάνια για το συνεργατικό μας δημιούργημα, νιώθουμε περηφάνια που ανήκουμε σε αυτή την ομάδα των σχολείων και συνεργατών.

Τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Παιδιών

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου είχαμε μια θερμή και φιλική επικοινωνία με τα σχολεία της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παρουσιάσαμε και εμείς και οι φίλοι μας τα σπίτια μας με τους κήπους τους, αποχαιρετιστήκαμε και ευχηθήκαμε καλό καλοκαίρι. Ευχαριστούμε τις κυρίες και τα παιδιά των  συνεργαζόμενων  σχολείων.

Το έργο μας έφτασε στο τέλος του. Τα παιδιά μας μέλη του Συμβουλίου υπεύθυνα για όλο το έργο το αξιολογούν θετικά γιατί μας έδωσε πολλές εμπειρίες, γνώσεις και αναμνήσεις. 

 

“Let’s play every day”eTwinning 2020-21 Μάιος και Ιούνιος

awarded-etwinning-school-label-2020-21

Το eTwinning πρόγραμμά μας “Let’s play every day” ολοκληρώθηκε. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα παίξαμε μόνοι μας, με άλλα σχολεία, με τους γονείς μας στο σπίτι, στην τάξη, στην αυλή, σύγχρονα και παραδοσιακά παιχνίδια. Σε μια ατμόσφαιρα χαράς και παιχνιδιού τα παιδιά μας επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, ψυχαγωγήθηκαν, αξιολόγησαν, ανέπτυξαν την προσωπικότητά τους μέσω του βασικού αυτού μέσου μάθησης. Ευχαριστούμε τους συνεργάτες και φίλους μας από τα 25 σχολεία της Ελλάδας, της Σερβίας, της Τουρκίας και της Σλοβακίας για την συνεργασία και τη φιλία που μας πρόσφεραν . 

“Let’s play every day” ευχαριστούμε!!

Φίλοι μας, etwinners, ευχόμαστε καλό καλοκαίρι με παιχνίδι και χαρά!

 

Με χαρά και περηφάνια οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έλαβαν τα αναμνηστικά διπλώματα του έργου μας!

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!!!

Μία θερμή επικοινωνία αποχαιρετισμού είχαμε οι συνεργάτες του έργου μας. Εκφράσαμε την εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, ευχαριστήσαμε για τη συνεργασία και ευχηθήκαμε καλό καλοκαίρι!

Τα παιδιά με χαρά αξιολογούν το πρόγραμμα!”Let’s play every day”, ευχαριστούμε!!!

Mία υπέροχη επικοινωνία αποχαιρετισμού με τραγούδια και παιχνίδια είχαμε με τους ξεχωριστούς φίλους μας του 13ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021. Διασκεδάσαμε παίζοντας το αγαπημένο παιχνίδι του έργου μας “Fairy Tales Cards” και ευχηθήκαμε καλό καλοκαίρι!!!

Παίζουμε στην αυλή μας!

Παίζουμε τα παιχνίδια των γονέων μας και διασκεδάζουμε πολύ. Ένα από αυτά ήταν το “λάστιχο”.

Επιλέξαμε να παίξουμε “Κουτσό” από τα παιχνίδια των γονιών μας

Το συνεργατικό παιχνίδι “Αpril fairy tales cards” που δημιουργήθηκε από όλα τα σχολεία του έργου μας παίζουμε στο σχολείο και παράλληλα θυμόμαστε αγαπημένα κλασικά παραμύθια.



Λήψη αρχείου

 

World Children’s Council Game

awarded-etwinning-school-label-2020-21

Αξιολογούμε το θέμα Παιχνίδι ζωγραφίζοντας στο WEB 2 εργαλείο ζωγραφικής Colorillo.

Δημιουργήσαμε παιχνίδια κήπου για το σπίτι μας. Μία μπασκέτα, έναν ανεμοστρόβιλο δαπέδου( twister)και μία μπάλα ποδοσφαίρου.

Τοποθετήσαμε μια κούνια και δώσαμε ένα λάστιχο και χούλα-χούπ στα παιδιά για να παίζουν. Φτιάξαμε μια ράμπα για τα αμαξίδια για να μπορούν να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στον κήπο και να είναι χαρούμενα!

Το παραδοσιακό παιχνίδι “Περνά-περνά η μέλισσα” παίξαμε και παρουσιάζουμε στο συνεργατικό βιβλίο με παραδοσιακά παιχνίδια  του έργου μας.

 Το παραδοσιακό παιχνίδι που παρουσιάσαμε είναι το ‘Μπιζ…”

  

Ο τίτλος του εξώφυλλου του βιβλίου με τα παιχνίδια των συνεργαζόμενων σχολείων δημιουργημένος με παιχνίδια από τα παιδιά.

Τα γράμματα Τ και Η σχηματίσαμε με υλικό-παιχνίδια της τάξης μας για να συμμετέχουμε στον τίτλο του συνεργατικού βιβλίου με τα παραδοσιακά παιχνίδια του έργου μας.

 

Οι μαθητές σχημάτισαν το γράμμα I με κύβους και το γράμμα C με πλαστελίνη

Τα πουλιά πετούν, τα ψάρια κολυμπούν και τα παιδιά παίζουν. (Landreth, 1991)

Το παιχνίδι και η σημασία του για τα παιδιά αποτελούν το 4ο και τελευταίο θέμα για το Συμβούλιο των παιδιών του έργου μας.

Τι είναι το παιχνίδι; Ποια η σημασία του για τα παιδιά; από ποια υλικά μπορεί να είναι; ποια είναι τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας; Για αυτά τα ερωτήματα αναζήτησε πληροφορίες και υλικό η ομάδα του παιχνιδιού και πραγματοποίησε μια υπέροχη παρουσίαση για το αγαπημένο αντικείμενο των παιδιών.

Καλλιόπη, Αναστασία, Αρτέμη, Κωστή, Μαριλένα, συγχαρητήρια!!!Ευχαριστούμε τις οικογένειές σας για τη συνεργασία!

Οι μαθητές του 1ου τμήματος που ήταν υπεύθυνοι για την θεματική ‘Παιχνίδι” έκαναν εξαιρετικές παρουσιάσεις. Συγχαρητήρια Ειρήνη, Ευαγγελία, Γιώργο Κ., Άγγελε, Κωνσταντίνα, Κωνσταντίνε και Πολύδωρε. Ευχαριστώ και τις οικογένειες για την συνεργασία.

World Children’s Council Nutrition

awarded-etwinning-school-label-2020-21

H αξιολόγησή μας για τη διατροφή με συννεφόλεξο WordArt.

 

Τον  μύλο που αλέθει το σιτάρι ζωγραφίσαμε για να συμμετέχουμε στη συνεργατική ιστορία του έργου μας με θέμα τον κύκλο του ψωμιού.

Οι μαθητές του 1ου τμήματος επέλεξαν να σχεδιάσουν τον Μυλωνά για την συνεργατική ιστορία του προγράμματος.

Το ψωμί αποτελεί βασική τροφή για τον άνθρωπο. Τον κύκλο του ψωμιού από τον σπόρο του σιταριού που φυτεύουμε μέχρι το ψωμί στο τραπέζι μας επεξεργαστήκαμε παρακολουθώντας σχετικά  videos και ζωγραφίζοντας.

 

Χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για μια διατροφή με μέτρο ποικιλία και ισορροπία μελετήσαμε από το υλικό του προγράμματος του  Υπουργείου Υγείας για παιδιά.

Συνταγή με  μπαγιάτικο ψωμί

 Ένα μεγάλο μέρος του φαγητού που ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό ονομάζεται σπατάλη τροφίμωνΕξαιτίας της σπατάλης των τροφών καταστρέφονται πολύτιμοι πόροι όπως το νερό,η ενέργεια,η εργασία(μόχθος) και χρήματα. Λέγεται πως αν όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης αγοράζαμε όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε θα λυνόταν το πρόβλημα της πείνας στην Αφρική για πάντα!!

Ο Στέφανος και η Ανδριάνα, από την ομάδα διατροφής μας παρουσίασαν την συνταγή τους με μπαγιάτικο ψωμί που έφτιαξαν στο σπίτι με τη βοήθεια των γονιών τους. 

Πιτσάκια

Συνταγή με μπαγιάτικο ψωμί.

Υλικά :μπαγ. ψωμί, το αλείφω με βούτυρο, βάζω τριμμένη ντομάτα, φέτα, πιπεριά, λίγο μπέικον, λίγο αλάτι, ψήνω 10 λεπτά στο φούρνο και τρώω!!!

 

Η Αλεξάνδρα (1ο τμήμα) έφτιαξε και μας παρουσίασε το αγαπημένο της  κρύο σάντουιτς !

 

“Ο κύκλος του ψωμιού”

Τη βασική τροφή του ανθρώπου, το ψωμί, διερευνούμε με το πείραμά μας.

Ποιο είναι το κύριο συστατικό του ψωμιού; Είδαμε τους σπόρους του σιταριού, τους φυτέψαμε και παρατηρούμε την ανάπτυξή του.

Ακόμη φυτέψαμε σπόρους φακής και φασολιού. Χώμα, νερό, αέρα και ήλιο χρειάζονται οι σπόροι μας. Καθημερινά τα παρατηρούμε και χαιρόμαστε που δημιούργησαν ρίζες, βλαστό και φύλλα.

Τα παιδιά της υπεύθυνης ομάδας  (1ο τμήμα) φύτεψαν φακές και φασόλια και τα φρόντιζαν καθημερινά!

Παρακολουθήσαμε videos  σχετικά με την σημασία της υγιεινής διατροφής και την πυραμίδα διατροφής. Συζητήσαμε για τους κανόνες που διέπουν μια ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά, αναγκαία για την ανάπτυξή και την υγεία τους. Τα παιδιά ζωγράφισαν την πυραμίδα της διατροφής και έπαιξαν τα ψηφιακά παιχνίδια του έργου με ενθουσιασμό.

Ανακαλύψαμε τα αγαπημένα μας φαγητά στην πυραμίδα διατροφής και τα ζωγραφίσαμε. Κατανοήσαμε ότι οι γλυκές λιχουδιές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο!

Ενθουσιαστήκαμε με τα ψηφιακά παιχνίδια για την διατροφή.

 

 

Τα τρόφιμα και η διατροφή αποτελούν το 3ο θέμα με το οποίο ασχολείται το Συμβούλιο των παιδιών. Η ομάδα διατροφής μας παρουσίασε την έρευνά της για το θέμα δίνοντας μας χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και προβληματισμούς. Τι είναι τα τρόφιμα-από πού τα παίρνουμε-πώς επηρεάζει η ξηρασία τις καλλιέργειες-πώς επηρεάζουν τα φυτοφάρμακα τα τρόφιμα-τι είναι και πώς επηρεάζει τους πόρους ή σπατάλη τροφίμων;

Ευχαριστούμε την Θεοφανία, το Μανώλη, την Ανδριάνα, το Στέφανο και την Κατερίνα για την υπέροχη παρουσίασή τους. Ευχαριστούμε τις οικογένειές τους για την συνεργασία. Συγχαρητήρια, ομάδα της διατροφής. 

 

Η ομάδα Διατροφής του 1ου τμήματος δούλεψε εξαιρετικά και μας παρουσίασε πολύ ενδιαφέρον υλικό. Συγχαρητήρια Βασιλεία, Αλεξάνδρα, Παντελή, Φίλιππε, Λευτέρη ,Σίντρα και Χρήστο-Γιώργο. Ευχαριστώ τους γονείς για την συνεργασία.

 

 

World Children’s Council Water problem

awarded-etwinning-school-label-2020-21

Η αξιολόγηση του θέματος του νερού.

Δημιουργήσαμε φυλλάδιο με οδηγίες για την εξοικονόμηση του νερού σε συνεργασία με όλα τα σχολεία του έργου μας.

Πραγματοποιήσαμε το πείραμα με τον κοχλία του Αρχιμήδη για την άντληση νερού.

 

Ενθουσιαστήκαμε με την χρήση του κοχλία του Αρχιμήδη ,πειραματιστήκαμε με χρωματιστό νερό και δούλεψε!

Kατασκευάσαμε πηγάδι για το σπίτι μας.

 

Φτιάξαμε σωλήνες για την συλλογή του νερού της βροχής και τους τοποθετήσαμε στο σπίτι μας

 

 

Παίξαμε τα online  παιχνίδια για τη σωστή χρήση του νερού και την αποφυγή της σπατάλης του.

Συζητήσαμε την σημασία και τις χρήσεις του νερού. Καταγράψαμε μία λίστα με τις καθημερινές χρήσεις του νερού. Είναι πραγματικά πολύτιμο και απαραίτητο αγαθό στη ζωή μας.

 

 

Παρακολουθήσαμε βίντεο για την αξία του νερού και καταγράψαμε την καθημερινή  χρήση του

 

Αξιολογήσαμε  την σπουδαιότητα του πόσιμου νερού ζωγραφίσαμε την σωστή και την λάθος χρήση

9 Μαΐου μέρα eTwinning Day

 

Το ιστόγραμμά με τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας για το πρόβλημα του νερού με τη μέθοδο mind map /εννοιολογικός χάρτης

Έγινε καταγραφή των ιδεών και προβληματισμών για το νερό και σχηματίστηκε ένας εννοιολογικός χάρτης από την ομάδα των μαθητών

 

 

Τα μέλη της ομάδας μελέτης για το νερό μας παρουσίασαν την έρευνά τους και τις πληροφορίες για το θέμα:

H σημασία του νερού για το ανθρώπινο σώμα-πού υπάρχει το νερό;-τι προκαλεί τη δίψα/έλλειψη νερού;-ποιες χώρες υποφέρουν;τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για να αποφύγουμε την έλλειψη νερού;-τι μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά που δεν έχουν νερό;

Ευχαριστούμε Βαλεντίνε, Άγγελε, Ειρήνη και Παύλο!!!Ευχαριστούμε τις οικογένειές σας για τη συμπαράσταση και συνεργασία.

 

Οι μαθητές της ομάδας του νερού  (1ο τμήμα) παρουσίασαν εξαιρετικά τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν. Συγχαρητήρια Γιάννη, Γιώργο Π. , Μαρία. Ευχαριστούμε και τις οικογένειές τους για την συνεργασία

To πρόβλημα του νερού, η έλλειψή του και η ποιότητά του σε κάποιες χώρες κυρίως της Αφρικής, είναι το 2ο θέμα που θα απασχολήσει το Συμβούλιο των παιδιών. Με ένα γράμμα και ένα video στο οποίο ένα μέλος του Συμβουλίου, η Σελμά, μας αναφέρει το πρόβλημα του νερού στη χώρα της κάνοντας έκκληση για βοήθεια, μας έγινε γνωστό το πρόβλημα με τρόπο άμεσο και δραστικό. Είμαστε έτοιμοι για δράση!

Παρακολουθήσαμε το βίντεο και διαβάσαμε την επιστολή . Αναζητήσαμε την Αφρική στην υδρόγειο σφαίρα και αποφασίσαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε

   

Επιστροφή στο σχολείο Μάης 2021

“Ο Κουκούσκα είναι κούκος (ρώσικα: кукушка/kukuska=κούκος). Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξύπνησε και βγήκε βόλτα στο δάσος. Παράξενο! Κάποια δέντρα ήταν κομμένα στα δύο. Πιο παράξενο: οι καμηλοπαρδάλεις είχαν χάσει το λαιμό τους. Και τα αξιοπερίεργα συνεχίστηκαν. Πουλιά χάνονταν στον ουρανό, ο χαρταετός των παιδιών εξαφανίστηκε και το χειρότερο… έλειπε ένα κομμάτι ουρανού. Μα ο Κουκούσκα είχε αποφασίσει να λύσει αυτό το μυστήριο. Και θα το λύσει.

Η Μάρω Κατσίκα,  φτιάχνει ένα ακόμα εξαίσιο picturebook όπου το βραχύ, λιτό, ξεκάθαρο κείμενο συνδιαλλέγεται απολαυστικά με τις πολύχρωμες γεωμετρίες της δημιουργώντας ένα ονειρικό βιβλίο”.(elniplex,από την παρουσίαση του βιβλίου).Aυτό το βιβλίο απολαύσαμε και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε, κυρίως τον Κουκούσκα.

Ο κύκλος ζωής της πεταλούδας

Ο αριθμός 8

Τα ζάρια μας

Μάχη της Κρήτης (Γερμανικά Luftlandeschlacht um Kreta) ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ης Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση, και η επακόλουθη κατοχή, στον πληθυσμό του νησιού. (από Βικιπαίδεια)

Την ιστορία ” Φόρα το χαμόγελό σου” της Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε με την ψυχολόγο μας κ.Ραφαηλία. Ζωγραφίσαμε τα συναισθήματά μας.

Ο Ρόκκος είναι ένα γατάκι που του αρέσει να δείχνει πάντα σκυθρωπό. Δε χαμογελάει ποτέ. Όμως μια μέρα το πρόσωπό του φωτίζεται από ένα τεράστιο χαμόγελο και η ζωή του αλλάζει. Τι θα κάνει τώρα ο Ρόκκος; Θα κατσουφιάσει ξανά ή μήπως… δε θέλει πια; (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Η γιορτή της μητέρας

Με πολλή μεγάλη χαρά επιστρέψαμε στο σχολείο μας μετά από 6 εβδομάδες τηλεκπαίδευσης και τις διακοπές του Πάσχα. Το σχολείο μας αγαπημένο και οι φίλοι και συμμαθητές μας μαζί με τις κυρίες μας μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο και αγάπη. Συνεχίζουμε με ασφάλεια και προσοχή λαμβάνοντας όλα τα μέτρα.

Η πρώτη μας εργασία τι άλλο… η καλύτερη ανάμνησή μας από το φετινό Πάσχα.

 

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 επιστρέφουμε στο αγαπημένο μας σχολείο και θα ξαναδούμε τους φίλους μας!!! Η επιστροφή μας θα γίνει με ασφάλεια και προσοχή παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Αγαπημένα μας παιδιά, σας περιμένουμε με χαρά!

Αγαπημένοι μας γονείς, σας παραθέτουμε την αναλυτική ΚΥΑ για να διαβάσουμε τις οδηγίες.

Με αγάπη ο Σύλλογος Διδασκόντων 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Για τη σύνδεση με την πλατφόρμα δήλωσης αποτελεσμάτων πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο/link:

https://dilosi.services.gov.gr/login?template=COVID19-SCHOOL-CARD&next=/templates/COVID19-SCHOOL-CARD/create/&



Λήψη αρχείου