Βράβευση eTwinning school

awarded-etwinning-school-label-2020-21

To σχολείο μας βραβεύτηκε με τον τίτλο  eTwinning school από την κοινότητα του eTwinning.Νιώθουμε χαρά και περηφάνια για τη διάκριση αυτή και ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά μας και τους γονείς τους καθώς και όλους τους συνεργάτες των έργων eTwinning  που συμμετείχαμε. 

“Τα Σχολεία eTwinning οφείλουν να είναι ηγέτες στον κόσμο eTwinning. Ο ρόλος τους είναι να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν άλλα σχολεία, ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανοίγοντας τις πόρτες και ανταλλάσσοντας μεθόδους, ιδέες και πρακτικές.”

https://www.etwinning.net/el/pub/benefits/recognition/etwinning-school.htm

Νοέμβρης Σύγχρονη εξ’αποστάσεως εκπαίδευση

Το σχολείο μας  λόγω της αναστολής λειτουργίας του υποχρεούται να παρέχει  σύγχρονη εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Η εξ Αποστάσεως διδασκαλία συνιστά το πλέον πρόσφορο εργαλείο για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις παρούσες έκτακτες συνθήκες, που βιώνει η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου μας  διαμόρφωσε το  εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της σύγχρονης εξ Αποστάσεως διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπουργικές αποφάσεις που το καθορίζουν.

Ευχόμαστε υγεία σε όλους και όλες και καλή δύναμη στην συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάτω από τις  παρούσες συνθήκες.Όλοι μαζί παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούμε για το καλύτερο.

    Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου 

πατήστε:ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

Τραγούδι πατήστε:Ήρθε το φθινόπωρο

πατήστε:“Δεν μ’ακούς;” ένα ποίημα για το Φθινόπωρο της Μ.Λοΐζου

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξει κανείς ότι νοιάζεται” λόγια από το το βιβλίο “Μέχρι να αγκαλιαστούμε”των Όουεν Μακ Λάφλιν και Πόλι Ντανμπάρ εκδ.Μεταίχμιο  που απολαύσαμε στο παρακάτω video.Bρήκαμε διάφορους τρόπους να δείξουμε την αγάπη μας.

πατήστε:Μέχρι να αγκαλιαστούμε

 

3ο Νηπιαγωγειο Ρεθυμνου-converted

2ο τμημα εξ’αποστάσεως-converted

 

 

https://blogs.sch.gr/3niprethymn/files/2020/11/2ο-τμημα-εξαποστάσεως

Πολυτεχνείο 2020

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου και  τα συνθήματα τους μας εμπνέουν και μας διδάσκουν.

Την ιστορία 12410 και 1 τριαντάφυλλα παρακολουθήσαμε στην Σύγχρονη εξ’αποστάσεως εκπαίδευση την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020 και εκφράσαμε σκέψεις και συναισθήματα.

“Η λύπη για τα θύματα, το Πολυτεχνείο, τα τριαντάφυλλα, ο άνθρωπος που σκοτώθηκε, η ειρήνη” …λόγια και συναισθήματα των παιδιών.

για να δείτε το video πατήστε:

12410 Και 1 Τριαντάφυλλα

Ψωμί Παιδεία Ελευθερία

Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου “Ειρήνη” από το πρόγραμμά μας της φιλαναγνωσίας προτείνουμε στα παιδιά και τους γονείς για να τιμήσουμε την επέτειο αναζητώντας εικόνες και νοήματα της ειρηνικής ζωής σε μια κοινωνία  δημοκρατίας και ελευθερίας των πολιτών.

Τα παιδιά μας εμπνέονται από το ποίημα Ειρήνη και ζωγραφίζουν.

 

5η Δραστηριότητα: « Πολυτεχνείο»

Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Ειρήνης. Ας διαβάσουμε το ποίημα του Γ.Ρίτσου «Ειρήνη» και ας ανακαλύψουμε τις εικόνες της ειρηνικής ζωής που περιέχει. Ενθαρρύνουμε το παιδί να ζωγραφίσει τι το συγκίνησε περισσότερο. 

Όνομα: 

Ημερομηνία:—————————————————————————————————– 

                        Ειρήνη

Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη.

Τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη.

Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα

                          είναι η ειρήνη.

 Ο πατέρας που γυρνάει τ’ απόβραδο μ’ένα φαρδύ χαμόγελο στα

                                 μάτια

μ’ένα ζεμπίλι* στα χέρια του γεμάτο φρούτα

κι οι σταγόνες του ιδρώτα στο μέτωπο του

είναι όπως οι σταγόνες του σταμνιού που παγώνει το νερό στο παράθυρο,

                            είναι η ειρήνη.

Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα κι ένα βιβλίο μπροστά στο

                             παιδί που ξυπνάει. 

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας.

                              Μονάχα αυτό.

                    Τίποτ’άλλο δεν είναι η ειρήνη. 

                                                                                             Γιάννης Ρίτσος

Πατήστε  τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ για να ακούσετε ολόκληρο το ποίημα από τη φωνή του Γιάννη Ρίτσου με τη συνοδεία χορωδίας

Διαβάσαμε το βιβλίο “ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ” της Ευγενίας Φακίνου και συζητήσαμε για την αναστάτωση που έφερε η άφιξη  του Λαδένιου με τις αυστηρές εντολές. Ετοιμάσαμε και φιγούρες κουκλοθεάτρου.

 

Συζητήσαμε για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέσα από φωτογραφικό υλικό της εποχής και παραλληλίσαμε την αληθινή ιστορία με το περιεχόμενο του βιβλίου.

Δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι στην στην τάξη

Αρκάδι 2020

Κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας. Είναι το σημαντικότερο επεισόδιο της Κρητικής Επανάστασης του 1866.Η προσέγγισή του έγινε μέσα από την αφήγηση του ιστορικού γεγονότος, εποπτικό υλικό , φωτογραφίες και κείμενα της εποχής καθώς και  σχετικά videos.

        

 

 

 

  

Tο Αρκάδι και η Μπαρουταποθήκη

   

Πατήστε στην ακόλουθη φράση για να παρακολουθήσετε :

“Το Αρκάδι των Αγγέλων”

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για την κρητική επανάσταση του 1866 και την ηρωική θυσία στο μοναστήρι του Αρκαδιού στο Ρέθυμνο.

“Journey to shapes island”eTwinning 2020-21 November

etwinning_logo_656x369 (2)

Ο Νοέμβριος για το έργο μας κλείνει με ένα χρήσιμο και ενδιαφέρον σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ευχαριστούμε τη συνιδρύτρια του έργου μας Nerinam Temizel για την οργάνωση και τη φιλοξενία.

Συζητήσαμε το όνομα που προτείνουμε σαν Νηπιαγωγείο για τη μασκότ του έργου μας, τα παιδιά πρότειναν πρωτότυπα ονόματα και τα  περάσαμε σε φόρμα Google.Η φόρμα  δόθηκε μέσω της ομάδας μας στο Viber και με τη βοήθεια των γονιών τους ψήφισαν το όνομα Αστερόφωτη. Το μεταφέραμε στα Αγγλικά και το παρουσιάσαμε στους φίλους, συνεργάτες του έργου μας. Περιμένουμε με ανυπομονησία να ψηφίσουμε για το τελικό όνομα της μασκότ. Καλή επιτυχία, Αστερόφωτη, Starlight!!!

 

 

Ασφάλεια στο διαδίκτυο στην online εκπαίδευση εξ’αποστάσεως την Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020.

Το έργο μας συνεχίζεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση online.Eπικοινωνία για την πορεία του έργου είχαμε με τους συνεργάτες στην πλατφόρμα Zoom το Σάββατο 21 Νοέμβρη 2020.

Η μασκότ και το όχημά της προϊόν επικοινωνίας και συνεργασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας.

Τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων του έργου μας και εμείς επιλέξαμε το αεροπλάνο σαν μέσο για το  ταξίδι στο νησί των σχημάτων.Το αεροπλάνο χωρίστηκε από την ομάδα των σχολείων μας σε 6 κομμάτια και εμείς ζωγραφίσαμε στο εργαλείο colorillo το δικό μας κομμάτι.

 

Μία πολύ ζεστή οnline επικοινωνία είχαμε με τα 2 σχολεία της Ελλάδας και 2 της Τουρκίας του έργου “Journey to shapes island” στο eTwinning live την Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020. 

Ετοιμάσαμε τον πίνακα αναφοράς στο έργο μας κόβοντας γεωμετρικά σχήματα και ζωγραφίζοντας τις σημαίες των χωρών των συνεργαζόμενων σχολείων.

Συμμετέχουμε στην αρχική αξιολόγηση του έργου από τα παιδιά συμπληρώνοντας το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο.

Γνωρίζουμε το έργο και τους συνεργάτες μας

 

Η παρουσίαση του σχολείου μας και του τμήματός μας στο έργο.Αναρτήθηκε σε κοινό padlet του έργου που περιέχει όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Επικοινωνία συνεργατών για το έργο σε online meeting με θέμα την διαδικασία πραγματοποίησής του.

Η γλώσσα του μεγάλου βιβλίου της φύσης είναι τα μαθηματικά.

Γαλιλαίος

Το σχολείο μας συμμετέχει σε ένα έργο eTwinning  με θέμα τα γεωμετρικά σχήματα.Το έργο ονομάζεται “Journey to shapes island” και πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021.Συμμετέχουν άλλα 2 σχολεία από την Ελλάδα, 6 από την Τουρκία και 1 από τη Ρουμανία.

Ιδρυτές-συντονιστές του έργου είναι το σχολείο μας σε συνεργασία  με ένα σχολείο της Τουρκίας.

Τα παιδιά ζουν σε έναν γεωμετρικό κόσμο. Τα περισσότερα από τα κτίρια που βλέπουν στο δρόμο τους, τα τρόφιμα που τρώνε και τα παιχνίδια τους , σχεδόν όλα  σχετίζονται με τη γεωμετρία. Όπως και άλλες μαθηματικές έννοιες, πολλές γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα γεωμετρικά σχήματα αρχίζουν να αποκτώνται στα προσχολικά χρόνια. Ωστόσο, αυτές οι γνώσεις και εμπειρίες είναι συχνά περιορισμένες.Η σωστή προσέγγιση για τα γεωμετρικά σχήματα στην προσχολική περίοδο αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση και απόκτηση γνώσεων ως προς αυτά για το μέλλον.Η γεωμετρία είναι ένας τομέας της προσχολικής εκπαίδευσης που εντάσσεται στα Μαθηματικά.Το eTwinning έργο μας ονομάζεται «Journey to shapes island”, “Ταξίδι στα νησιά των σχημάτων» και θα ασχοληθεί με τα γεωμετρικά σχήματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές έννοιες και δεξιότητες ως προς αυτά σε πλαίσιο συνεργασίας και επικοινωνίας με τα συνεργαζόμενα σχολεία με τη βοήθεια των ΤΠΕ.

Λίγα λόγια για το έργο

Journey to shapes island

Το έργο μας θα βασιστεί σε μια φανταστική ιστορία με  έναν χαρακτήρα που θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των μαθητών μας που θα σχεδιάσουν και θα αποφασίσουν ένα όχημα (υποβρύχιο, πλοίο, αεροπλάνο κ.λπ.)  για αυτόν τον χαρακτήρα ο οποίος θα πάρει το όχημά του για να επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, των τετραγώνων και των ορθογωνίων. Θα δημιουργήσει  τραγούδι-παιχνίδι για τα γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά ώστε να βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Ο χαρακτήρας μας θα φτάσει με το όχημά του θα επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, το τετράγωνο νησί και το ορθογώνιο νησί αντίστοιχα.  Θα συνεργαστεί για τραγούδια-παιχνίδια-εικαστικές δραστηριότητες, web 2 εργαλεία για γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά. Θα κάνουμε ψηφιακή εργασία με web2 εργαλεία σε κάθε νησί. Τελικά θα βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Τέλος θα γίνει ένα συνεργατικό προϊόν  σχετικά με τον κωδικό πρόσβασής μας με συνεργασία των παιδιών.

Στόχοι

-Να παρέχει βασικές έννοιες και δεξιότητες μαθηματικών  όπως ταξινόμηση, αντιστοίχιση, σύγκριση, ακολουθία, έννοια αριθμών, χωρική αντίληψη, γεωμετρικά σχήματα, μέτρηση και γραφικά.

– Να προετοιμάσει εκπαιδευτικές εμπειρίες στις οποίες οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε έννοιες μαθηματικών.

-Να συμβάλλει στη διαρκή μάθηση και ένταξη των μαθηματικών στη ζωή των μαθητών

-Να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες σε μαθητές  του 21ου αιώνα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες έρευνας και παρατήρησης, να δημιουργήσει σταθερά επιστημονικά θεμέλια και να καλλιεργήσει την επιστημονική σκέψη

Να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, συνεργασία και κριτική σκέψη, ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες αυτοπεποίθησης)

Σχετικά με το έργο

Our project will have a very fantastic story. It will create a character with the cooperation of our students. And they will design a vehicle (submarine, ship, plane, etc.) together for this character. They will decide which one will be. Later, our character will get on his vehicle and visit circle island, triangle island, square island, and rectangular island. He will do song-game-art works about geometric shapes on these islands. He will finally find a password on each island. Then our character will get on his vehicle and visit circle island, triangle island, square island, and rectangular island respectively. He will work with the song-game-art-web 2 tool about geometric shapes on these islands. We will do digital work with a web 2 on each island. Finally, it will find a password on each island. Finally, we will make a joint product study on our password with cooperation.

ΣΤΌΧΟΙ

-To provide basic concepts and skills in mathematics such as classification, one-to-one matching, comparison, sequencing, number concept, operation concept, spatial perception, geometric shapes, measurement and graphics.
– To prepare educational experiences in which students actively participate in mathematics lessons
-To contribute to students’ permanent learning about mathematics
-To develop 21st-century skills in students

ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Our project will be implemented in October 2020-February 2021 and a work plan will be prepared with the project partners.

ΑΝΑΜΕΝΌΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ

To ensure that the child, which is important in pre-school years, develops research, investigation and observation skills, establishes solid scientific foundations and learns scientific thinking
Children develop 21st century skills (problem solving, communication, collaboration and critical thinking, digital competence and self-confidence skills)

“Let’play every day” eTwinning 2020-21 November

etwinning_logo_656x369 (2)

Σε συνέχεια των online επικοινωνιών των εκπαιδευτικών του έργου αποφασίστηκε η δημιουργία συνεργατικών παιχνιδιών. Το νηπιαγωγείο μας  θα συμμετέχει σε ένα ομαδικό puzzle και ζωγράφισε ένα Αστέρι με πολλά χρώματα μέσω της πλατφόρμας webex. 

 

Online επικοινωνία, το Σάββατο 28 Νοέμβρη, είχαμε οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί του έργου μας με θέμα την οργάνωση και πορεία του για το μήνα Δεκέμβριο.

Διαβάζοντας το βιβλίο “Little’s bird internet security adventure”συζητήσαμε για τους κανόνες και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εκφράσαμε ιδέες και σκέψεις και ζωγραφίσαμε.

Σήμερα κάναμε Online επικοινωνία με το 1ο Νηπιαγωγείο Βόλου. Τραγουδήσαμε και παίξαμε το παιχνίδι “Μάντεψε το Ζώο”.Διασκεδάσαμε και ανυπομονούμε για την επόμενη.

 

Συζητούμε και ζωγραφίζουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι.Στη συνέχεια στην εφαρμογή WordArt δημιουργούμε συννεφόλεξο με το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Σχηματίσαμε ένα ιστόγραμμα με θέμα το αγαπημένο μας παιχνίδι.

 

Tην Τρίτη 10/11/2020 επικοινωνήσαμε με τις συναδέλφους από τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία του προγράμματος για να συζητήσουμε λεπτομέρειες για τις επικοινωνίες με τους μαθητές μας (3ο Νηπ. Ρεθύμνου-1ο Νηπ. Βόλου – 9ο Νηπ.Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης)

Online επικοινωνία συνεργατών εκπαιδευτικών του έργου με θέμα την πορεία και εξέλιξή του την Παρασκευή 6/11 2020.

Μετά την ψηφοφορία των παιδιών των συνεργαζόμενων σχολείων επιλέχθηκε η μασκότ του έργου μας “The Heart Friend” για την οποία συνεργάστηκαν τα 2ο Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου και 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων.Συγχαρητήρια στη μασκότ μας και συγχαρητήρια στα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς της Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Σερβίας και Σλοβακίας που συνεργάστηκαν συμμετέχοντας στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε με την ψηφοφορία μασκότ για το έργο μας.Τα συνεργαζόμενα σχολεία σε ομάδες των  2 και 3 δημιούργησαν τις υποψήφιες μασκότ οι οποίες αναρτήθηκαν στο συνεργατικό εργαλείο ψηφοφορίας tricider.Τα παιδιά ψήφισαν την μασκότ που τους άρεσε περισσότερο συμμετέχοντας σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία.

Οι υποψήφιες μασκότ

 

Οι μασκότ μας εμπνέουν και τις ζωγραφίζουμε…