Ανάπτυξης Δράσεων Ενίσχυσης της Ενεργού Πολίτη
Τίτλος Δράσης
«Γινόμαστε εθελοντές φύτευσης»
Επίπεδο
Νηπιαγωγείο
Θεματικό Πεδίο
Η Δράση ανήκει στα θεματικά πεδία 4,11,12,13,15 και 17 του Προγράμματος Σπουδών Δράσεων Ενεργού Πολίτη.
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Η δράση ξεκινάει με παρουσίαση και συζήτηση στην αίθουσα σχετικά με το περιβάλλον. Ακολουθεί παιχνίδι περιβαλλοντικού χαρακτήρα με έννοιες του περιβάλλοντος και έπειτα οι μαθητές/τριες φυτεύουν αρωματικά φυτά σε γλάστρες στην αυλή του σχολείου.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
- Να αναγνωρίζουν την έννοια περιβάλλον.
2.Να κατανοούν την άσχημη συμπεριφορά των ανθρώπων στο περιβάλλον.
- Να προβληματίζονται για τους τρόπους που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον.
- Να αναγνωρίζουν τα οφέλη της φύτευσης φυτών και δέντρων.
- Να οραματίζονται τα αποτελέσματα των φυτεύσεων στην αυλή τους.
Πεδίο Υλοποίησης
Αίθουσα του σχολείου και αυλή.
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
Διερεύνηση
Οι μαθητές/τριες συζητούν στην αίθουσα με αφορμή τις παρακάτω ερωτήσεις:
- Τι σημαίνει περιβάλλον;
- Τι κακό προκαλεί ο άνθρωπος με τις καθημερινές του δραστηριότητες στο περιβάλλον;
- Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας;
- Πώς και γιατί φυτεύουμε δέντρα και φυτά;
- Ποια τα οφέλη της δενδροφύτευσης;
Κατά το στάδιο της διερεύνησης οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους μαθητές συζήτησαν και αντάλλαξαν ιδέες και προτάσεις για το περιβάλλον και την έννοια «Ενεργός Πολίτης». Σύνδεσαν το θέμα με τις προηγούμενες δράσεις του Αναλυτικού Προγράμματος και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Παρουσίασαν εικόνες, πίνακες ζωγραφικής με φυτά και τόνισαν την σημαντικότητα της ύπαρξης δέντρων και φυτών για τον πλανήτη και το περιβάλλον.
Προετοιμασία/Σχεδιασμός
Οι μαθητές/τριες με καταιγισμό ιδεών προσδιορίζουν και αποφασίζουν τις δραστηριότητες τις οποίες επιθυμούν και θεωρούν αποτελεσματικότερες. Καθορίζουν τα υλικά που θα χρειαστούν. Βγαίνουν στην αυλή του σχολείου και καταγράφουν σε ποια σημεία μπορούν να βάλουν γλάστρες και πόσες θα χρειαστούν για να τοποθετήσουν τα φυτά. Μελετούν τη ποσότητα νερού που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Έτσι, καταλήγουν στο πλάνο της φύτευσης αρωματικών φυτών.
Υλοποίηση
Οι μαθητές/τριες με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών επικοινωνούν με έναν μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό για την δωρεά των φυτών. Οργανώνουν την ημέρα και τις ώρες φύτευσης. Φυτεύουν σε άδειες γλάστρες, που ήδη έχουν προμηθευτεί και τις έχουν γεμίσει με χώμα. Τοποθετούν μέσα σε αυτές τα αρωματικά φυτά και το χώμα. Κρεμούν καρτελάκια στα δέντρα με το όνομα και την ημερομηνία φύτευσής τους. Αναγράφουν πάνω σε αυτά την ημερομηνία που ποτίστηκαν τα φυτά. Αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να τα ποτίζουν και να τα φροντίζουν σε ομάδες.
Επικοινωνία-Διάχυση
Ανάρτηση του υλικού και των φωτογραφιών της δράσης στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Αναστοχασμός
Στην παρεούλα μαθητές/τριες μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους στη δράση. Αυτά αφορούσαν τη συλλογή υλικού και τις γνώσεις που απέκτησαν σχετικά με το περιβάλλον, τη φύτευση φυτών, καθώς και τη συνεργασία τους σε ομάδες. Επίσης, οι μαθητές/ μαθήτριες θα γράψουν και θα ζωγραφίσουν ιστορίες για το πως φαντάζονται ύστερα από κάποιους μήνες τις ανθισμένες γλάστρες που πρόσθεσαν στην αυλή του σχολείου τους.
-Η βιβλιοπόδια
-Το βιβλιοσπίτι
-Η βιβλιοθήκη που περπατάει και πάει παντού
-Η βιβλιοθήκη που τριγυρνά παντού και μοιράζει βιβλία και άλλες πολλές ….
Το νηπιαγωγείο μας σε συνεργασία με την ΑΦΗΣφιλοξενεί κάδο ανακύκλωσης μπαταριών στο χώρο του σχολείου.
Η εταιρεία ΑΦΗΣ ΑΕ ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών σύμφωνα με τον νόμο 2939/6.8.2001 (ΦΕΚ 179A) και την ΚΥΑ 41624/2057/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1625Β/11.10.2010). Λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη συλλογή και ανακύκλωση φορητών μπαταριών προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία.
Με βάση το Νόμο 2939/2001 (ΦΕΚ 179/6.8.2001) περί εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών και άλλων προιόντων όλες οι επιχειρήσεις που εισάγουν, παράγουν και διαθέτουν στην Ελληνική αγορά συσκευασμένα προιόντα καθώς και άλλα προιόντα όπως μπαταρίες, συσσωρευτές,ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά οχημάτων κλπ. είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για τη συλλογή και την ανακύκλωση τους.
Ως εναλλακτική διαχείριση προσδιορίζονται οι εργασίες συλλογής, μεταφοράς, μεταφόρτωσης, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης των χρησιμοποιημένων προιόντων ώστε να επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς.
Οι βασικές αρχές που διέπουν την εναλλακτική διαχείριση περιλαμβάνουν:
Α) Την αρχή της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων με τη μείωση του συνολικού όγκου τους και των επικίνδυνων συστατικών τους καθώς και την επαναχρησιμοποίηση ή την ανάκτηση των υλικών που αποτελούνται.
Β) Την αρχή της ευθύνης του προσώπου που ρυπαίνει
Γ) Την αρχή της ευθύνης όλων των εμπλεκομένων οικονομικών παραγόντων, δημοσίων και ιδιωτικών.
Δ) Την αρχή της ενημέρωσης του χρήστη και καταναλωτή και την συμβολή του στα προγράμματα της εναλλακτικής διαχείρισης.

Είναι φως στο σκοτάδι. Είναι δύναμη. Είναι ελπίδα. Είναι ζωή.
Ας δώσουμε όλοι μαζί δύναμη στην ευχή.
Πιστοποιητικό υιοθεσίας_9521428_2_3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Τα παιδάκια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 3ου Νηπιαγωγείου Πόρτο Ράφτη ευχαριστούν το Σύλλογο Χειμερινών Κολυμβητών Πόρτο Ράφτη-Αυλακίου, Reckless για τη δωρεά 23 βιβλίων για τη Δανειστική μας Βιβλιοθήκη.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους γονείς που αναταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μασς για τη συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας
Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει στο διαγωνισμό του Δήμου Μαρκοπούλου: Ζωγραφίζουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες
Ο έπαινος για τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του Δήμου Μαρκοπούλου , με αφορμή το μνημείο του παλιού ανεμόμυλου,που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024
ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΟΓΚΑ
Σήμερα είχαμε τη χαρά να βρίσκεται στην παρέα μας, η μαμά της Καλλίστης, η κ. Μαρίνα . Μας έκανε μάθημα γιόγκας. Με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, προσαρμόζοντας το μάθημα στις ηλικίες των μαθητών/τριών μας , μας δίδαξε βασικές ασκήσεις γιόγκας , τόσο ακολουθώντας καρτέλες, τις οποίες διάλεγαν τα παιδιά , αλλά και με βιωματικό τρόπο, μέσω ενός παραμυθιού.
Ευχαριστούμε πολύ την κ.Μαρίνα για το όμορφο πρωινό που μας χάρισε. Την περιμένουμε ξανά!!!
H συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στον Διαγωνισμό του Δήμου Μαρκοπούλου: Ανιχνεύοντας διαδρομές 2024
Ενα πρωινό με λιχουδιές
Για το σχολικό έτος 2024-25, το νηπιαγωγείο μας θα διοργανώσει :
- Σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Λειτουργό κ. Ζιάβρο Κωνσταντίνο, σε ημερίδες-συναντήσεις με τους γονείς , τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης.
- Θα συμμετάσχει σε δράσεις του Δήμου Μαρκοπούλου που αφορούν στην ενίσχυση ευπαθών ομάδων
- Στη δράση: κάνε μια ευχή Ελλάδος
- Παρουσίαση προγράμματος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
- Συνεργασία με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων
- Συνεργασία με διαιτολόγο-διατροφολόγο
- Παρουσίαση προγράμματος γυμναστικής -γιόγκα-χορού
- Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος : Παιδικό Τραύμα
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα της https://afis.gr/#1
- Συμμετοχή στο πρόγραμμα ΙΘΑΚΗ του Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου : ΑΝΕΛΙΞΗ
- Συμμετοχή στις δράσεις του Δήμου: -Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024(ζωγραφίζουμε το μνημείο του ανεμόμυλου.-Ζωγραφίζουμε χριστουγεννιάτικες ευχές