Πήγαμε στο θέατρο!!!

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 πήγαμε με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας και τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Σταυρού στη Βέροια, για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση «Ο Δράκος» του Γεβγκένι Σβαρτς της παιδικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Φτάσαμε στο θέατρο  βρήκαμε τις θέσεις μας και σε λίγη ώρα η παράσταση ξεκίνησε!!!

Μια παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς εμπεριείχε όλα τα στοιχεία ενός παραμυθιού, δράκους, κακούς άρχοντες και κορίτσια σε κίνδυνο που βρίσκουν τον ιππότη τους. Κι έτσι μέσα από όλα αυτά, μέσα από την κίνηση και την ζωντάνια των ηθοποιών, η παράσταση με χιούμορ και διδάγματα κατάφερε να μας αγγίξει, να μας προβληματίσει και να μας λυτρώσει με το τέλος της.

Δεντράκι ευλογημένο…

Δεντράκι ευλογημένο η ελιά μας και αφιερωμένη σε αυτήν η εβδομάδα μας. Είπαμε το μύθο της ελιάς που ήταν αρχικά μια καλόκαρδη κοπέλα που ήθελε να βοηθάει όλους τους ανθρώπους. Ακούσαμε και τραγουδήσαμε κάνοντας και τις αντίστοιχες κινήσεις το τραγούδι “Δεντράκι ευλογημένο…”   https://www.youtube.com/watch?v=kgl1PyYpNTQ&list=PLxEiw54U_EBA6vFmHFWYXXgXNJ5OWZQgA

Παρακολουθήσαμε βίντεο για το πώς από την ελιά φτάνουμε να πάρουμε το λάδι.

Δοκιμάσαμε ελίτσες, αλλά και φρέσκο ψωμάκι με λάδι και ρίγανη.

 

Μάθαμε το γνωστό τραγουδάκι “Ντήλι το καντήλι”. Γνωρίσαμε πού αλλού, εκτός από το φαγητό, χρησιμοποιείται το λάδι καθώς και προϊόντα, κυρίως καλλυντικά, που χρησιμοποιούν την ελιά σαν συστατικό.

  

Κάναμε ένα πείραμα για το πώς το λαδάκι διαχωρίζεται από το νερό και βγαίνει στην επιφάνεια όσο κι αν το ανακατέψουμε, κι έτσι μπορούμε να πάρουμε το λάδι στο τελικό στάδιο στα ελαιοτριβεία.

 

  

 

Μιλήσαμε για την ελιά στη μυθολογία, γνωρίζοντας το μύθο με την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Αναφερθήκαμε στο στεφάνι ελιάς- κότινο και φτιάξαμε με κλαδάκια ελιάς που έφεραν τα παιδάκια.

  

Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι με αριθμούς “Ελιά ελιά μαυροελιά, πόσα φύλλα στα κλαριά;”.

Και τέλος διασκεδάσαμε χορεύοντας το τραγούδι ” Δυο σταγόνες ξύδι, δυο σταγόνες λάδι…” https://www.youtube.com/watch?v=CBDC17f3ouA

  

 

Εδώ Πολυτεχνείο!

Αφιερωμένη στην δημοκρατία η εβδομάδα μας ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Προσπαθήσαμε αρχικά να προσεγγίσουμε τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας. Παίξαμε την κυρία Δικτατορία που φυλάκισε κάποιους ανθρώπους και τους έδινε εντολές τι πρέπει να κάνουν.

Αναφερθήκαμε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ακούσαμε ηχητικά ντοκουμέντα και στη συνέχεια κάναμε αντιστοιχήσεις των γεγονότων με τους ήχους (ραδιόφωνο, ασθενοφόρο, σειρήνα κ.ά.)

Προσπαθήσαμε με βιωματικό τρόπο να καταλάβουμε πως κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει κάποιος μόνος του, μπορούν να το καταφέρουν πολλοί μαζί.

 

Κάναμε αναπαράσταση των γεγονότων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

  

  

Φτιάξαμε ομαδική εργασία “Το Πολυτεχνείο” και στις ελεύθερες δραστηριότητες τα παιδιά κατασκεύασαν με τουβλάκια την πύλη του Πολυτεχνείου.

 

Γράψαμε συνθήματα της εποχής και αποτυπώσαμε σε ατομική εργασία, στην οποία χρησιμοποιήσαμε τύπωμα από σφουγγάρι, το σύνθημα ” ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”.

 

Περπατήσαμε σε επιδαπέδιο λαβύρινθο με εμπόδια για να φτάσουμε στο πολυτεχνείο και να αφήσουμε το λουλούδι μας.

  

Παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο την ¨Ντενεκεδούπολη” από τις κυρίες και χορέψαμε τα τραγούδια του παραμυθιού.

 

 

 

 

 

Σεισμός! Μη σε πιάνει πανικός…

Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τον σεισμό. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά στο διαδίκτυο. Παρατηρήσαμε την υδρόγειο και αναφερθήκαμε στα στρώματα που έχει η γη στο εσωτερικό της. Κι έπειτα προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πώς γίνεται ο σεισμός και πώς μπορούν ακόμη να γκρεμιστούν και κτίρια.

 

 

 

 

Αναφερθήκαμε στη μυθολογία και τον Εγκέλαδο και αναπαραστήσαμε “το ξύπνημά” του και την αίσθηση του σεισμού.

 

 

Δυστυχώς ο σεισμός είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Παρόλαυτα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Μάθαμε λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε έτοιμη μια τσάντα έκτακτης ανάγκης και τι πρέπει να έχει μέσα αυτή, τι πρέπει να κάνουμε πριν τύχει κάποιος σεισμός και τι την ώρα του σεισμού. Ακούσαμε και το τραγούδι “Σεισμός, φιλαράκο μη σε πιάνει πανικός” από τα Ημισκούμπρια https://www.youtube.com/watch?v=zIS0GItfJS4.

 

 

Πραγματοποιήσαμε φυσικά και άσκηση ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού.

 

 

Τέλος απαντήσαμε σε ερωτήσεις που δείχνουν αν είμαστε προετοιμασμένοι και αν γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι λάθος στην περίπτωση σεισμού. Ελπίζοντας βέβαια να μη συμβεί ούτε σε μας, αλλά ούτε πουθενά κάποιος μεγάλος σεισμός!

 

 

 

 

Φυτεύουμε σποράκια!

Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε με το όργωμα και τη σπορά. Διαβάσαμε τα παρακάτω παραμύθια:

  

Γνωρίσαμε τι είναι απαραίτητο για να φυτρώσει ένας σπόρος και να μεγαλώσει ένα φυτό. Ακούσαμε το τραγούδι “Ο γεωργός πάει στον αγρό…” https://www.youtube.com/watch?v=SCNug58GUwQ

Κι έπειτα αποφασίσαμε να φυτέψουμε κι εμείς τα δικά μας σποράκια! Πήραμε τα φτυάρια μας και αρχίσαμε!  Βάλαμε χώμα στις γλάστρες μας, τις ποτίσαμε και ρίξαμε τα σποράκια μας(φακές)!

 

  

 

Την μια από τις τέσσερις γλάστρες μας την αφήσαμε μέσα στο σχολείο, όπου δεν είχε ήλιο, ενώ τις άλλες τις αφήσαμε στην αυλή για να έχουν άπλετο φως. Δεν ξεχνούσαμε να τις ποτίζουμε και σύντομα είδαμε τα σποράκια μας να γίνονται φυτά! Βέβαια στη γλάστρα που δεν είχε φως, είδαμε ότι δεν μεγάλωνε το φυτό, όπως σε αυτές στην αυλή. Οπότε αποφασίσαμε να την βάλουμε κι αυτή στην αυλή. Τα καταφέραμε καταπληκτικά στην πρώτη μας σπορά! Μπράβο στους μικρούς γεωργούς που φρόντισαν σωστά τους σπόρους που φύτεψαν!

 

 

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ

8 Νοεμβρίου γιορτάζουν οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων. Συζητήσαμε γι’ αυτούς, αλλά και για τους αγγέλους γενικότερα. Φτιάξαμε και μια εικόνα με τους δυο αρχαγγέλους, προσπαθώντας να μοιάζει παλιά. Περάσαμε με το βαμβάκι καφέ αραιωμένο με νερό κι έπειτα οι κυρίες έκαψαν τις άκρες του χαρτιού. Φυσικά βάλαμε και χρυσόσκονη που τόσο αρέσει στα παιδιά! Και το αποτέλεσμα μας αντάμειψε!

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Συζητήσαμε, με αφορμή την ημέρα αυτή, την έννοια της αποταμίευσης. Είπαμε σχετικές παροιμίες.  Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στο τι απλώς θέλουμε και στο τι μας είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζεται λοιπόν, αλλά ούτε και μπορούμε, να σπαταλούμε χρήματα κάθε φορά που θέλουμε κάτι. Πρέπει να κρίνουμε αν αυτό μας χρειάζεται πραγματικά. Έτσι μόνο γίνεται να αποταμιεύσουμε, είτε για να καταφέρουμε κάποιο μεγαλύτερο στόχο είτε για να προσφέρουμε σε κάποιον που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Είδαμε κουμπαράδες και είπαμε ποιοι από εμάς έχουν κουμπαρά στο σπίτι και πώς τον χρησιμοποιούν. Μιλήσαμε για το νόμισμα που χρησιμοποιούμε, το ευρώ, και παίξαμε παιχνίδια ανακάλυψης και ταξινόμησης των κερμάτων του ευρώ. Αναγνωρίσαμε τους αριθμούς και κάναμε συγκρίσεις. Φτιάξαμε και καρτελάκια με τη δική μας συμβουλή ” Τα ευρώ μου δε σκορπώ, συνετά τα σπαταλώ και τον κουμπαρά γεμίζω, μικρή βοήθεια χαρίζω!”