Πώς γίνονται τα χρώματα;

Τα παιδιά αναζήτησαν στο σπίτι μαζί με τους γονείς τους στο διαδίκτυο με τι χρώματα ζωγράφιζαν οι πρόγονοί μας. Τις πληροφορίες αυτές έφεραν στο σχολείο και συζητήσαμε πώς έφτιαχναν οι άνθρωποι τα χρώματα με υλικά που έπαιρναν από τη φύση, ενώ αναζητήσαμε και στο διαδίκτυο εικόνες από τη ζωγραφική σε σπήλαια και τοιχογραφίες.

Γνωρίσαμε ποια χρώματα είναι τα βασικά και αναρωτηθήκαμε πώς γίνονται τότε τα υπόλοιπα χρώματα. Κι έτσι κάναμε πείραμα! Σε ποτηράκια βάλαμε νερό και ρίξαμε κομματάκια γκοφρέ χαρτί με τα βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Είδαμε ότι το νερό πήρε χρώμα από το γκοφρέ και βγάλαμε το χαρτί.   

Έπειτα ανάμεσα σε δύο ποτήρια χρωματιστού νερού (με διαφορετικό χρώμα) τοποθετήσαμε ένα άδειο ποτήρι. Κόψαμε κομμάτια από χαρτί κουζίνας και βυθίζαμε τη μια άκρη στο ποτήρι με το χρωματιστό νερό και την άλλη στο άδειο ποτήρι. Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε ήταν ότι το νερό “σκαρφάλωνε” στο χαρτί! Το έβρεχε πιο ψηλά και το χρωμάτιζε.

Αφήσαμε τα ποτήρια για αρκετή ώρα έτσι και, αφότου επιστρέψαμε από το διάλειμμα, παρατηρήσαμε τι είχε συμβεί. Η έκπληξή μας ήταν διπλή! Τα άδεια ποτήρια είχαν μέσα νερό! Και το νερό είχε ένα καινούριο χρώμα! Που είχε προκύψει από την μίξη των δύο βασικών χρωμάτων. Έτσι διαπιστώσαμε πώς γίνονται και τα δευτερεύοντα  χρώματα. Τα αποτελέσματα του πειράματος τα αποτυπώσαμε και στο χαρτί.