Είναι ο Father Christmas των Άγγλων, ο Santa Claus των Αμερικανών, ο Pere Noel των Γάλλων, ο Sinterklaas των Ολλανδών, ο Weinachsmamm των Γερμανών, ο Babbo Natale των Ιταλών, o Julemand των Σκανδιναβών, o Joulupukki των Φιλανδών, είναι με άλλα λόγια ο δικός μας Άγιος Βασίλης. Έχει σκάψει το τεράστιο εργαστήρι του μέσα στο βουνό Korvatunturi, στο Βόρειο Πόλο που μοιάζει από μακριά με τεράστιο αυτί, για να ακούει έτσι τις επιθυμίες των παιδιών, που φέρνει ο άνεμος από κάθε γωνιά της γης. Πέρα όμως από το μύθο υπάρχει γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει στη ζωή των παιδιών μας. Και όπως μας επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι είναι πραγματικάκαλό να υπάρχει για τα παιδιά. Κι αυτό επειδή:
- Είναι ο μεγάλος σύμμαχος των παιδιών: «Δεν μου το αγόρασε ο μπαμπάς και η μαμά; Θα γράψω στον Άγιο Βασίλη, κι αυτός δεν υπάρχει περίπτωση να μη μου το φέρει». Είναι ένα πρόσωπο που τα αγαπάει, τα προστατεύει και τα στηρίζει.
- Έχει μυστήριο: Και τα παιδιά λατρεύουν τα μυστήρια «Πού μένει;», «πώς χωράει από το τζάκι αφού είναι τόσο χοντρός;», «εμείς που δεν έχουμε τζάκι, πώς θα μπει στο σπίτι;». Αυτά και άλλα συναρπαστικά ερωτήματα που θα «απαντηθούν» τη βραδιά της Παραμονής κρατάνε το παιδί σε μια ευχάριστη και διασκεδαστική εγρήγορση.
- Τα μαθαίνει την έννοια της επιβράβευσης: Η γνωστή φράση «αν είσαι καλό παιδί, ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει αυτό που ζήτησες» μπορεί να μας φαίνεται συνηθισμένη, αλλά για εκείνο είναι το κίνητρο για μια συνεχή προσπάθεια βελτίωσης, που έχει ως στόχο να καταφέρει τελικά να έχει την επιβράβευση.
- Βάζει το παιδί στο πνεύμα των Χριστουγέννων: Και η αναμονή του ερχομού του το βοηθά να ζήσει όλη τη μαγεία των γιορτών.
- Είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και μια ευκαιρία για τα παιδιά
να ονειρευτούν.
- Δίνει θετικά μηνύματα: Λειτουργεί σαν μια καλή αρχή στο να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται θετικά, να ονειρεύονται, να προσδοκούν πράγματα, να προσπαθούν γι’ αυτά.
- Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μύθος: Και τα παιδιά έχουν την ανάγκη έως κάποια συγκεκριμένη αναπτυξιακή φάση και ηλικία να πιστεύουν σε σύμβολα, μύθους ή τελετουργίες
- Αντιπροσωπεύει την ελπίδα: Και ακόμη την προσμονή, τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την αγάπη και τη ζεστασιά, και τη ισότητα απέναντι στο δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι.
Πότε να του πω την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;
Τα μικρά παιδιά ζουν σε ένα κόσμο ημι-πραγματικό, ημι-φανταστικό, γεμάτο νεράιδες, δράκους, σκύλους που μιλάνε, ήρωες από κινούμενα σχέδια. Η ανάγκη της μαγείας και της φαντασίας αποτελεί ένα είδος προστασίας από την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε. Δεν υπάρχει λόγος να τα «προσγειώσουμε» βίαια όταν είναι ακόμη μικρά.
Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο καιέχει ήδη κάποιες αμφιβολίες, βρίσκεται δηλαδή στην ηλικία των 7-8 ετών, θα απογοητευτεί αν του επιβεβαιώσετε κάποιους φόβους… αλλά είναι προτιμότερο από το να αισθανθεί «ανόητος» γιατί κανείς πλέον στην τάξη του δεν πιστεύει στον Αϊ-Βασίλη.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον του αποκαλύψετε την αλήθεια, σκεφθείτε να την εντάξετε σε μια οικογενειακή ιστορία. Εξηγείστε ότι και εσείς πιστεύατε όταν ήσαστε μικροί και ότι βρίσκετε καταπληκτική την ιστορία του Άγιου Βασίλη, και πως θέλατε να ξαναζήσετε αυτή τη μαγεία μαζί του. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν πρέπει να το πει στα μικρότερα αδέλφια του, αλλά να συμμετέχει στο παιχνίδι, και πως θα κάνει το ίδιο με τα παιδιά του, όπως κι εσείς. Θα λατρέψει να αισθανθεί φύλακας ενός σημαντικού μυστικού, προστάτης ενός υπέροχου μύθου. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί κάνει ένα βήμα προς τον κόσμο των ενηλίκων. Ενδόμυχα θα κατανοήσει ότι η ιστορία του Άγιου Βασίλη δεν αποτελεί ένα ψέμα με την έννοια της φυγής από την πραγματικότητα αλλά έναν μύθο που μας κάνει να ονειρευόμαστε.
http://www.imommy.gr/nipia/anaptiksi/article/1353/asfalws-kai-yparxei-ai-basilhs/
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
https://blogs.sch.gr/vkontogi/2016/12/05/%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83/
https://blogs.sch.gr/vkontogi/2013/12/09/%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82/