Παρουσίαση του βιβλίου “Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν πυρακτωμένο κόσμο”

Την Τετάρτη 22/6/2022 η Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 3ου ΓΕΛ πραγματοποίησε στο χώρο του Προσκοπείου την παρουσίαση του βιβλίου “Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν πυρακτωμένο κόσμο ” στο πλαίσιο του τρίχρονου προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί».

Το έντυπο, σε μορφή ebook  είναι διαθέσιμο εδώ : https://issuu.com/141815/docs/ebook-3o_-_

Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά, γεμάτη συναίσθημα, που έδωσε σε όλες και όλους όσους συμμετείχαν την βεβαιότητα ότι κάτι μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο για τον κόσμο μας. Έδειξε ότι τα παιδιά μας διαθέτουν ενσυναίσθηση, ταλέντο και διάθεση για όμορφους αγώνες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Μ. Νακασιάν, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δ. Αμνηστίας, που  δέχτηκε την πρόσκλησή μας, τον κο Π. Αγγελόπουλο, Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και συντονιστή του προγράμματος στα Ιόνια Νησιά για την πολύτιμη αρωγή του και την κα Κ. Δεσύλλα, ψυχολόγο στο ΚΕΔΑΣΥ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πλαισίωσε την εκδήλωσή μας.

Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που με πολλή χαρά και κέφι συμμετείχαν στο πρόγραμμα.  Τα παιδιά αφιέρωναν από την αρχή τον ελεύθερό τους χρόνο εθελοντικά και χωρίς αντάλλαγμα. Μέσα από τις δραστηριότητες ανακάλυπταν  κομμάτια του εαυτού τους, ανέπτυσσαν δημιουργικές δεξιότητες, αποκτούσαν ενεργό ρόλο,  αλλά και  βρίσκονταν με τα υπόλοιπα παιδιά και με εμάς τους εκπαιδευτικούς σε ένα σχολείο δημιουργικό και ελεύθερο, όπου όλοι μαζί αναπτύξαμε ξεχωριστούς δεσμούς και γίναμε ομάδα. Κάπως έτσι μοιάζει  το σχολείο που ονειρευόμαστε κι ευχαριστούμε από καρδιάς τα παιδιά μας που μας έδειξαν αυτήν την εικόνα.

Η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος

Μαρία Ανυφαντή, Ευτυχία Κούστα, Δώρα Παπαδοπούλου, Τάκης Οικονόμου

DSC 0017

DSC 0005

54DSC 0031DSC 002124416DSC 0062DSC 0068DSC 00231425329 113Screenshot 18

Αποτελέσματα ερωτηματολογίου στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας για το σχολικό εκφοβισμό

Ο σχολικός εκφοβισμός – bullying – έχει περισσότερες της μίας διαστάσεις: βία από εκπαιδευτικούς προς μαθητές και το αντίστροφο, από τη διοίκηση προς τους εκπαιδευτικούς και το αντίστροφο, από εξωσχολικούς παράγοντες προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και το αντίστροφο, από γονείς-κηδεμόνες προς εκπαιδευτικούς ή μαθητές και το αντίστροφο, καθώς και μεταξύ μαθητών- μαθητριών, η διάσταση στην οποία αναφέρεται το παρόν ερωτηματολόγιο.

Το ερωτηματολόγιο, επίσης, αναφέρεται σε όλα τα πιθανά είδη σχολικής βίας όπως σωματική, λεκτική, συναισθηματική-ψυχολογική, σεξουαλική και ηλεκτρονική βία είτε μέσω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

Το ερωτηματολόγιο δόθηκε σε μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-22. Απαντήθηκε από 112 μαθήτριες και μαθητές (57 κορίτσια – 55 αγόρια). Περισσότερα

ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’MAST’’ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ERASMUS+

Την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων το σχολείο μας πραγματοποίησε την τελευταία κινητικότητα  ενός από τα δύο προγράμματα που υλοποιεί φέτος με τίτλο:  ‘’ Ζούμε και μαθαίνουμε μαζί σε ένα βιώσιμο πολυπολιτισμικό περιβάλλον ’’ .

Οι εκπαιδευτικοί Κοντοστάνος Σπύρος ΠΕ07, Εσκιτζιόγλου Άγγελος ΠΕ11 μαζί με τους μαθητές Μινέτο Παναγή-Νικόλαο (Α Τάξη), Βαφάκου Χριστίνα (Α Τάξη), Αργυρό Μιχάλη (Β Τάξη), Παγιατάκη Ελευθερία (Β Τάξη) ταξίδεψαν στο Karlshamn  της Σουηδίας, όπου συνάντησαν τους εταίρους τους από την Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και την οικοδέσποινα Σουηδία.

sweden 2   Η μετάβαση έγινε μέσω Κοπεγχάγης καθώς το Karlshamn  βρίσκεται στη νότια Σουηδία. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούμε στην πανέμορφη Κοπεγχάγη  και να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα της.   sweden 3Έπειτα περάσαμε πάνω από την εντυπωσιακή γέφυρα ‘’Έρεσουντ’’ , με μήκος 8 χιλιόμετρα, η οποία ενώνει τη Δανία με τη Σουηδία, για να φτάσουμε μετά από 2,5 ώρες διαδρομή με το τραίνο στον προορισμό μας.

Το σχολείο ‘’ Vägga Gymnasieskola’’ αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό σχολείο , οπού φοιτούν μαθητές πολλών εθνικοτήτων. Εντυπωσιαστήκαμε από τις άψογες εγκαταστάσεις του,  οι οποίες δημιουργούν ένα ιδανικό μαθησιακό περιβάλλον, ειδικά για μαθητές ΑΜΕΑ.   sweden 5Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε δράσεις και βιωματικά εργαστήρια τα οποία σχετίζονταν με το θέμα του προγράμματος. Μεταξύ άλλων συζήτησαν και κατέγραψαν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα ,τις οποίες ανέβασαν σε ψηφιακή μορφή στην επίσημη πλατφόρμα για το ‘’ Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 ’’. Επιπλέον κάθε χώρα επέλεξε να παρουσιάσει κάτι από τον πολιτισμό της.

Η ομάδα μας επέλεξε να απαγγείλει  την ‘’ Ιθάκη’’ του Κ. Καβάφη  στα Ελληνικά και Αγγλικά προκαλώντας συγκίνηση στους συμμετέχοντες.

sweden 6  Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Σουηδία επισκεφτήκαμε τη βάση και το ναυτικό μουσείο του Βασιλικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Καρλσκρόνα. Εκεί  είχαμε την ευκαιρία να εισέλθουμε στα,  ‘’άδυτα’’ ενός υποβρυχίου. Επιπλέον βρεθήκαμε στο εργοστάσιο της γνωστής εταιρείας ‘’ KOSTA BODA’’ όπου παρακολουθήσαμε τη διαδικασία επεξεργασίας του γυαλιού. Οι μαθητές μας  με τη βοήθεια ειδικού δημιούργησαν τα δικά τους έργα από γυαλί.   sweden 1Σ’ αυτήν ,την τελευταία κινητικότητα, πραγματοποιήθηκε και η απολογιστική συνάντηση των συντονιστών κατά την οποία συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες καθώς και θέματα οργανωτικά πριν την υποβολή της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος.

Η κινητικότητα αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας ωφέλησε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+. Αποχαιρετήσαμε τους εταίρους μας, με τους οποίους είχαμε μια άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, γεμάτοι συγκίνηση και με την ελπίδα , ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και στο μέλλον.   sweden 4Αυτό το τριετές ταξίδι με το Erasmus+ ήταν τόσο μοναδικό, γεμάτο περιπέτειες, εμπειρίες, γνώσεις.

Και επειδή θεωρούμε πως η ‘’Ιθάκη’’ για εμάς τους ‘’εράσμιους’’ φαντάζει ακόμα μακρινή, ελπίζουμε το ταξίδι να συνεχιστεί .

Η Διευθύντρια                                                     Η παιδαγωγική ομάδα

Ρακοπούλου Ιφιγένεια                                      Κοντοστάνος Σπύρος

Κογεβίνα Ελισάβετ

Κούδα Σταματέλλα

Φορτώσης Ιωάννης

Εσκιτζιόγλου Άγγελος

Αγάθος  Σταμάτης

Διαμαντίδου Ελπίδα

Το σχολείο μας με Erasmus στην Εσθονία

Το ταξίδι στην Εσθονία, μια από τις τρείς βαλτικές χώρες στη βορειοανατολική Ευρώπη, αποτέλεσε μια ακόμη επιτυχή κινητικότητα του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα:   «Εκτιμούμε, κατανοούμε, συναντούμε», το οποίο πραγματοποίησαν οι εκπ/κοί Κογεβίνα Ελισάβετ και Κούδα Σταματέλλα μαζί με τους μαθητές της Α’ τάξης Γιάννη Ράμμο, Κατερίνα Σφακιανάκη, Κατερίνα Τίτου και τον μαθητή της Β’ τάξης Τσίγκανο Κλεομένη.  ESTHONIA 3  Αρχικός προορισμός μας στάθηκε η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, «η βασίλισσα της Βαλτικής» για πολλούς, μια παραμυθένια πόλη όπου το μεσαιωνικό της στοιχείο δένει αρμονικά με την μοντέρνα ζωή. Περπατήσαμε στην Παλιά Πόλη με τα καλοδιατηρημένα τείχη, τους πύργους, το μοναδικό, γοτθικού ρυθμού δημαρχείο και περιηγηθήκαμε στο κάστρο Toompea (Τουμπέα) όπου σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας.

Στον ομώνυμο λόφο μείναμε εκστατικοί εμπρός στον Ρωσικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι (1900) με τους επιβλητικούς, περίτεχνους τρούλους του.

Συνεργάτες μας σε αυτά το εγχείρημα ήταν συνάδελφοι εκπ/κοί και μαθητές από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και φυσικά από τη χώρα υποδοχής,την Εσθονία.  Η πόλη που μας φιλοξένησε ήταν η Νάρβα,στο ανατολικότερο σημείο της χώρας,με τον ομώνυμο ποταμό να αποτελεί το φυσικό σύνορο με τη Ρωσία, μια και στην απέναντι όχθη βρίσκεται το ρωσικό φρούριο του Ιβάγκοροντ.

Η θερμή υποδοχή από το εκπ/κό προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου της Νάρβα περιελάμβανε την εκμάθηση ενός παραδοσιακού, τελετουργικού χορού που δημιούργησε άμεσα ένα κλίμα οικειότητας και άνετης επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, συνθήκη αναγκαία για τις ακόλουθες επιμορφωτικές δράσεις. Roma 1  Αρχικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον περίπατο στις όχθες του Νάρβα, στους προμαχώνες, στα τούνελ του αναστυλωμένου κάστρου της πόλης και κατέληξε στην επίσκεψη στο πρωτοποριακό μουσείο του πύργου Λονγκ Χέρμαν όπου η πρωτοποριακή έκθεση των ιστορικών περιόδων με χρήση υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Οι πλούσιες σε ιστορικό βίωμα και εικόνες, εμπειρίες των μαθητών μας αποτυπώθηκαν σε δημιουγικές παρουσιάσεις με διαδραστικά μέσα που προέκυψαν μέσα από τη εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ τους.

ESTHONIA 1 Κατόπιν ήρθε η ώρα της γαστρονομίας, καθώς η πρόκληση από τους οικοδεσπότες ήταν η παρουσίαση ενός παραδοσιακού πιάτου.Οι μαθητές λοιπόν έκαναν την επιλογή του εδέσματος,προμηθεύτηκαν τα υλικά και εκτέλεσαν τις συνταγές στην κουζίνα του εστιατορίου του σχολείου.Ακολούθησε η δοκιμή των παρασκευασμάτων, πιροσκί και στρούντελ, καρμπονάρα και γλυκά με φράουλες με τις πίτες με γύρο,δημιουργία των Ελλήνων μαθητών,να προκαλούν τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό όλων!

Μια από τις χαρακτηριστικότερες εμπειρίες του ταξιδιού μας ήταν και η επίσκεψη σε ορυχείο εξόρυξης σχιστόλιθου πετρελαίου το οποίο λειτουργούσε ως βιομηχανικό μουσείο,με εκθέματα μηχανών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Το γεγονός ότι η Εσθονία έχει γίνει μια από τις πιο προχωρημένες ψηφιακά κοινωνίες παγκοσμίως εξηγεί την επιλογή των διοργανωτών του προγράμματος για μια συνάντηση-συνέντευξη των μαθητών μας με δύο από τους γνωστότερους bloggers της χώρας, οι οποίοι παρουσίασαν τη θεματολογία, το σκοπό, τις προοπτικές και την σημασία των blog για την σύγχρονη εποχή και κυρίως για τη νεολαία. Ακολούθως οι μαθητές μας δημιούργησαν και παρουσίασαν με ευφάνταστο τρόπο τα δικά τους blog με θεματική την ιστορία και τα μνημεία της Νάρβας. ESTHONIA 2 Kάνοντας τον απολογισμό του ταξιδιού στην Εσθονία νιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι, διότι συνειδητοποιήσαμε ότι εκπληρώθηκαν ιδανικά οι αρχές και οι στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus μέσα από τη σφυρηλάτηση θερμών, φιλικών δεσμών ανάμεσα στους μαθητές και από την αβίαστη εξοικείωση τους με διαφορετικές κουλτούρες, σε ένα κλίμα αποδοχής, εμπιστοσύνης και πνευματικής ανεκτικότητας.

 

Η Διευθύντρια                                               Η παιδαγωγική ομάδα

Ρακοπούλου Ιφιγένεια                                      Κοντοστάνος Σπύρος

Κογεβίνα Ελισάβετ

Κούδα Σταματέλλα

Φορτώσης Ιωάννης

Εσκιτζιόγλου Άγγελος

Αγάθος  Σταμάτης

Διαμαντίδου Ελπίδα