Το ταξίδι στην Εσθονία, μια από τις τρείς βαλτικές χώρες στη βορειοανατολική Ευρώπη, αποτέλεσε μια ακόμη επιτυχή κινητικότητα του 3ου ΓΕΛ Κέρκυρας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με θέμα: «Εκτιμούμε, κατανοούμε, συναντούμε», το οποίο πραγματοποίησαν οι εκπ/κοί Κογεβίνα Ελισάβετ και Κούδα Σταματέλλα μαζί με τους μαθητές της Α’ τάξης Γιάννη Ράμμο, Κατερίνα Σφακιανάκη, Κατερίνα Τίτου και τον μαθητή της Β’ τάξης Τσίγκανο Κλεομένη. Αρχικός προορισμός μας στάθηκε η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, «η βασίλισσα της Βαλτικής» για πολλούς, μια παραμυθένια πόλη όπου το μεσαιωνικό της στοιχείο δένει αρμονικά με την μοντέρνα ζωή. Περπατήσαμε στην Παλιά Πόλη με τα καλοδιατηρημένα τείχη, τους πύργους, το μοναδικό, γοτθικού ρυθμού δημαρχείο και περιηγηθήκαμε στο κάστρο Toompea (Τουμπέα) όπου σήμερα φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Εσθονίας.
Στον ομώνυμο λόφο μείναμε εκστατικοί εμπρός στον Ρωσικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αλέξανδρου Νέφσκι (1900) με τους επιβλητικούς, περίτεχνους τρούλους του.
Συνεργάτες μας σε αυτά το εγχείρημα ήταν συνάδελφοι εκπ/κοί και μαθητές από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και φυσικά από τη χώρα υποδοχής,την Εσθονία. Η πόλη που μας φιλοξένησε ήταν η Νάρβα,στο ανατολικότερο σημείο της χώρας,με τον ομώνυμο ποταμό να αποτελεί το φυσικό σύνορο με τη Ρωσία, μια και στην απέναντι όχθη βρίσκεται το ρωσικό φρούριο του Ιβάγκοροντ.
Η θερμή υποδοχή από το εκπ/κό προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου της Νάρβα περιελάμβανε την εκμάθηση ενός παραδοσιακού, τελετουργικού χορού που δημιούργησε άμεσα ένα κλίμα οικειότητας και άνετης επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές, συνθήκη αναγκαία για τις ακόλουθες επιμορφωτικές δράσεις. Αρχικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον περίπατο στις όχθες του Νάρβα, στους προμαχώνες, στα τούνελ του αναστυλωμένου κάστρου της πόλης και κατέληξε στην επίσκεψη στο πρωτοποριακό μουσείο του πύργου Λονγκ Χέρμαν όπου η πρωτοποριακή έκθεση των ιστορικών περιόδων με χρήση υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Οι πλούσιες σε ιστορικό βίωμα και εικόνες, εμπειρίες των μαθητών μας αποτυπώθηκαν σε δημιουγικές παρουσιάσεις με διαδραστικά μέσα που προέκυψαν μέσα από τη εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ τους.
Κατόπιν ήρθε η ώρα της γαστρονομίας, καθώς η πρόκληση από τους οικοδεσπότες ήταν η παρουσίαση ενός παραδοσιακού πιάτου.Οι μαθητές λοιπόν έκαναν την επιλογή του εδέσματος,προμηθεύτηκαν τα υλικά και εκτέλεσαν τις συνταγές στην κουζίνα του εστιατορίου του σχολείου.Ακολούθησε η δοκιμή των παρασκευασμάτων, πιροσκί και στρούντελ, καρμπονάρα και γλυκά με φράουλες με τις πίτες με γύρο,δημιουργία των Ελλήνων μαθητών,να προκαλούν τον ανυπόκριτο ενθουσιασμό όλων!
Μια από τις χαρακτηριστικότερες εμπειρίες του ταξιδιού μας ήταν και η επίσκεψη σε ορυχείο εξόρυξης σχιστόλιθου πετρελαίου το οποίο λειτουργούσε ως βιομηχανικό μουσείο,με εκθέματα μηχανών του 19ου και του 20ου αιώνα.
Το γεγονός ότι η Εσθονία έχει γίνει μια από τις πιο προχωρημένες ψηφιακά κοινωνίες παγκοσμίως εξηγεί την επιλογή των διοργανωτών του προγράμματος για μια συνάντηση-συνέντευξη των μαθητών μας με δύο από τους γνωστότερους bloggers της χώρας, οι οποίοι παρουσίασαν τη θεματολογία, το σκοπό, τις προοπτικές και την σημασία των blog για την σύγχρονη εποχή και κυρίως για τη νεολαία. Ακολούθως οι μαθητές μας δημιούργησαν και παρουσίασαν με ευφάνταστο τρόπο τα δικά τους blog με θεματική την ιστορία και τα μνημεία της Νάρβας. Kάνοντας τον απολογισμό του ταξιδιού στην Εσθονία νιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι, διότι συνειδητοποιήσαμε ότι εκπληρώθηκαν ιδανικά οι αρχές και οι στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus μέσα από τη σφυρηλάτηση θερμών, φιλικών δεσμών ανάμεσα στους μαθητές και από την αβίαστη εξοικείωση τους με διαφορετικές κουλτούρες, σε ένα κλίμα αποδοχής, εμπιστοσύνης και πνευματικής ανεκτικότητας.
Η Διευθύντρια Η παιδαγωγική ομάδα
Ρακοπούλου Ιφιγένεια Κοντοστάνος Σπύρος
Κογεβίνα Ελισάβετ
Κούδα Σταματέλλα
Φορτώσης Ιωάννης
Εσκιτζιόγλου Άγγελος
Αγάθος Σταμάτης
Διαμαντίδου Ελπίδα