Ανακοινώσεις

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού εναρμονίστηκε φέτος με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2019, η οποία θα εορταστεί την  Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019,

με σύνθημα: «Αγαπώ την Άθληση-Αγαπώ την Υγεία μου».

 Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί σχηματίζουν ομάδες και παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή βόλλεϊ. Μπορούν ακόμη να χορέψουν μαζί, να δουν ταινίες με θέματα που τους ενδιαφέρουν ή να συζητήσουν για όσα τους απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μετά από επιθυμία των παιδιών, συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” με το επίκαιρο αλλά και διαχρονικό αίτημα “Το σχολείο που ονειρεύομαι”. Η συζήτηση οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε ένας μαθητής ή μία μαθήτρια και ένας εκπαιδευτικός να αναπτύσσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους και να περιγράφουν τα οράματά τους. Η συζήτηση, με συντονισμό από μαθήτρια κινήθηκε σε πέντε κύκλους που αφορούσαν τις σχέσεις των παιδιών μεταξύ τους, τις σχέσεις τους με τους εκπαιδευτικούς, τις μεθόδους και τις βασικές αρχές διδασκαλίας και τις υποδομές.

Εντυπωσιαστήκαμε από τη μαθητική σκέψη, καθαρή, στοχαστική, ενδιαφέρουσα. Σε γενικές γραμμές ονειρεύονται ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, με μεγαλύτερη οικειότητα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/ μαθήτριες, με δικαιοσύνη, αμεροληψία, με ανθρώπινες σχέσεις, με δράσεις κοινωνικές, με γνώση βιωματική και ευχάριστη, ονειρεύονται δηλαδή ένα σχολείο που ο δάσκαλος είναι σύμμαχος και συμπαραστάτης στη γνώση και στη ζωή και το σχολείο χώρος δημιουργίας.

Το σπουδαιότερο όμως συμπέρασμα αυτής της σχολικής δράσης θα μπορούσε να έχει τίτλο “Μάθημα Δημοκρατίας”. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί, χωρίς τις συμβάσεις της σχολικής αίθουσας, απαλλαγμένοι – στο μέτρο του δυνατού – από τους καθιερωμένους, αυστηρούς ρόλους συζήτησαν ελεύθερα, με σεβασμό και επί ίσοις όροις. Πιστεύουμε πως τέτοιες δραστηριότητες αρμόζουν σ’ ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο.