Ιαν 11 28
>
Η αυτοπειθαρχία από μικρή ηλικία
Ουάσινγκτον

Όταν μεγαλώσουν, τα παιδιά που υπακούν στις εντολές των μεγάλων, και μπορούν να αντισταθούν σε πειρασμούς, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αμείβονται καλύτερα, να μείνουν υγιή και να αποφύγουν τα προβλήματα με το νόμο, επιβεβαιώνει διεθνής ομάδα ερευνητών.
Τα παιδιά που είχαν λιγότερο αυτοέλεγχο στην ηλικία των πέντε ετών αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες ασθένειας όταν έφτασαν τα 32, έδειξε η μελέτη. Η λίστα περιλαμβάνει την υπέρταση, την παχυσαρκία, τις πνευμονοπάθειες, τους εθισμούς και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, με επικεφαλής τον Τέρι Μόφιτ του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρειο Καρολίνα.
Αντίσταση στα κουλουράκια
Η σχέση της αυτοπειθαρχίας στην παιδική ηλικία με τις επιτυχίες στην ενήλικη ζωή ήταν εξάλλου γνωστή από παλαιότερα:
Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Science, ένα ιστορικό πείραμα για το ίδιο θέμα είχε πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του 1960 από τον ψυχολόγο Ουόλτερ Μίσελ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Ο Μίσελ άφηνε μόνα τους στο δωμάτιο νήπια τεσσάρων ετών με την οδηγία να μην ακουμπήσουν τα κουλουράκια που είχε τοποθετήσει στο τραπέζι. Φυσικά, πολλά παιδιά δεν μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό.
Όσα όμως μπορούσαν, έγιναν τελικά καλύτεροι μαθητές στο σχολείο όταν μεγάλωσαν, σύμφωνα με τυποποιημένα τεστ που μετρούν τις σχολικές επιδόσεις.
Από τα κουλουράκια στα ναρκωτικά


Συγκριτικά με τα τους πιο πειθαρχημένους συνομηλίκους τους, τα παιδιά με μειωμένο αυτοέλεγχο ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει το κάπνισμα, να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο και να προκαλούν καβγάδες στην ηλικία των 12 ετών.

Το κατά πόσο ο αυτοέλεγχος είναι μια επίκτητη ιδιότητα, η οποία βελτιώνεται με την άσκηση, παραμένει εν πολλοίς άγνωστο.
Το ευχάριστο πάντως είναι ότι ορισμένα παιδιά της μελέτης έδειξαν με τον καιρό βελτίωση του αυτοελέγχου τους.
Οι επικεφαλής της μελέτης τονίζουν επίσης ότι τα παιδιά δεν χωρίζονται σε δύο μόνο κατηγορίες, πειθαρχημένα και απειθάρχητα. Αντίθετα, κατανέμονται σε ένα συνεχές φάσμα, με τα περισσότερα να βρίσκονται κάπου στη μέση.
ΠΗΓΗ: in.gr