>
Θα χρειαστεί να καταγράψετε οτιδήποτε σας αρέσει και θα θέλατε να κάνετε. Ας μην ξεχνάμε πως οτιδήποτε έχει γίνει στην ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, καλό ή κακό, έγινε γιατί κάποιοι το οραματίστηκαν. Ο στόχος ή οι στόχοι που θα βάλουμε είναι πολύ σημαντικό να είναι «καλοί» και για τους άλλους. Ο στόχος π.χ. ενός Χίτλερ να κατακτήσει τον κόσμο, έσπειρε το θάνατο και τον πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που προκειμένου να βγάλουν χρήματα και να εξυπηρετήσουν το δικό τους συμφέρον, μολύνουν το περιβάλλον, βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων και κάνουν διάφορες ασχήμιες για να επιβιώσουν. Αυτοί πιστεύουν πως μόνον έτσι μπορούν να πετύχουν. Βασική αρχή είναι λοιπόν, οι στόχοι που βάζουμε για τη ζωή μας και ο τρόπος με τον οποίο θα επιβιώσουμε να μη βλάπτουν με κανένα τρόπο τους άλλους ανθρώπους.
Φανταστείτε αυτούς που επέλεξαν πολύ τρελά όνειρα και τα πέτυχαν (π.χ. τους αστροναύτες. Δεν είναι πολλοί σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά όσοι και αν είναι ονειρεύτηκαν και οραματίστηκαν τους στόχους τους, πριν τους πραγματοποιήσουν ή τους εφευρέτες, τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς. Ο Ιούλιος Βέρν οραματίστηκε το μέλλον. Στην εποχή του θεωρήθηκε τρελός, η ιστορία όμως τον δικαίωσε).
Δεν αρκεί να ονειρευτούμε μόνο ένα στόχο γιατί θα μείνουμε για πάντα στο ονειρικό επίπεδο. Χρειάζεται να ανοίξουμε το δρόμο για την υλοποίησή του. Τι σημαίνει αυτό; Να βρούμε με ποιους τρόπους, με ποια μέσα, πώς δηλαδή θα φτάσουμε εκεί. Χρειάζεται να ερευνήσουμε, να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να μας καθοδηγήσουν σωστά, να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με αυτό που επιλέγουμε και θα θέλαμε να κάνουμε και να αρχίσουμε σιγά σιγά να το υλοποιούμε και να το βάζουμε σε εφαρμογή.
Στη ζωή μας βέβαια πολλά πράγματα αλλάζουν και πιθανόν να συναντήσουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Κάθε φορά χρειάζεται να οραματιζόμαστε τους στόχους μας και αν το όνειρο και το μεράκι μας είναι ακόμα εκεί, να ψάχνουμε για νέες οπτικές γωνίες να το ξαναδούμε και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Για να γίνουν αυτά θα χρειαστεί χρόνος και επιμονή καθώς και ευελιξία για να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Ο Αβραάμ Λίλνκολ έγινε πρόεδρος της Αμερικής μετά από πολλές αποτυχίες στον πολιτικό του βίο. Αξίζει να μελετάτε τις ιστορίες ανθρώπων που πέτυχαν πράγματα στη ζωή τους. Τι σημαίνει όμως για σας επιτυχία; Μήπως να σας αφήσω να το ονειρευτείτε και να το δούμε την επόμενη φορά;
Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος
Εκπαιδευμένη στη «Συστημική Προσέγγιση»
Στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δ΄ Διεύθυνσης Αθήνας