“Γεια σου κύριε Φόβε!”

μουσειο.jpgΌταν είμαστε παιδιά, στο ξεκίνημα της ζωής μας, μπερδευόμαστε έντονα με τα συναισθήματά μας και νιώθουμε την ανάγκη να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας για να βρούμε το δικό μας νόημα στη ζωή.
Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τα βοηθάμε να αναπτυχθούν σε δημιουργικούς και ευτυχισμένους ενήλικες με θέληση για τη ζωή και τις προκλήσεις της.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η δασκάλα της Ε΄ Τάξης του Σχολείου μας, κ. Μπέρμπεη Κων/να με τους μαθητές της, αποφάσισαν φέτος να εφαρμόσουν Πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Χώρα των Συναισθημάτων».
073Στα πλαίσια του συγκεκριμένου Προγράμματος, το Σάββατο 27/02/2016, η Ε΄ Τάξη με τη συνοδεία των γονιών τους, της δασκάλας τους, του Διευθυντή του Σχολείου και της δασκάλας κ. Γκορόγια Σοφίας, πραγματοποίησαν εκδρομή στην Αθήνα, με σκοπό την επίσκεψη στο Μουσείο Συναισθημάτων, όπου παρακολούθησαν τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!»

Η έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!» είναι μια δημιουργία του Μουσείου Συναισθημάτων βασισμένη στο σχεδιασμό της έκθεσης «Bonjour Madame La Peur» του «Musée des enfants» στο Βέλγιο.
Ο σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να δώσει τα ερεθίσματα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να επεξεργαστούν και να γνωρίσουν καλύτερα το συναίσθημα του φόβου μέσα από το παιχνίδι με τα διαδραστικά εκθέματα. Πιο συγκεκριμένα:
• Να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να ξεχωρίσουν τους διαφορετικούς φόβους που μπορεί να νιώθουμε εμείς οι άνθρωποι.
• Να εκφράσουν μέσα από το παιχνίδι και να κουβεντιάσουν τους φόβους τους.
• Να αποδεχτούν πως υπάρχουν μέσα μας και να κατανοήσουν τη δυνατότητα που έχουμε να ζούμε αρμονικά με αυτούς που μας προστατεύουν και να απελευθερωθούμε από αυτούς που μας εμποδίζουν.

108Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν και να εκφράσουν τους φόβους τους μέσω των δραστηριοτήτων του προγράμματος του Μουσείου, να τους μετρήσουν στο Φοβόμετρο, να τους ζωγραφίσουν128, να τους πετάξουν στο κάστρο της λήθης, να τους δραματοποιήσουν μέσω παραμυθιού και τέλος να καταλήξουν πως οι Φόβοι ξεπερνιούνται ή σμικρύνονται με την Αγάπη που παίρνεις και δίνεις και την Εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Γιατί επιλέξαμε να παρακολουθήσουμε το θέμα του φόβου;
Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, γονείς και παιδιά, νιώθουμε το συναίσθημα του φόβου, όπως μπορεί να νιώθουμε κάποιες φορές χαρούμενοι, λυπημένοι ή θυμωμένοι, μπορεί να νιώθουμε και φοβισμένοι. Ο φόβος δεν είναι αρρώστια, δεν είναι μειονέκτημα, δεν είναι επικίνδυνος. Μπορεί κάποιες φορές να μας προστατεύει από κινδύνους. Μπορεί να γίνει ένας καλός σύμβουλος, μπορεί όμως και να μας ακινητοποιήσει ή να μας εμποδίσει να δράσουμε. Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα των ανθρώπων.
Όταν εκφράζουμε τους φόβους μας μπορούμε να τους καταλάβουμε καλύτερα, να ζήσουμε αρμονικά μαζί τους ή να τους ξεπεράσουμε (ή ακόμα και να απελευθερωθούμε εντελώς από αυτούς).

Εκτός των δύο ωρών που διήρκησε η επίσκεψή μας στο Μουσείο, ο υπόλοιπος χρόνος διατέθηκε κι αυτός επωφελώς, κάνοντας βόλτες στο Κέντρο της Αθήνας (Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Πλάκα), κάτω από τον καταγάλανο αττικό ουρανό, πλημμυρισμένοι από όμορφα συναισθήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *