«Αγαπώ την άθληση-Αγαπώ την υγεία μου»

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, το σχολείο μας συμμετείχε στην Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού, που για πρώτη φορά φέτος εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με σύνθημα «Αγαπώ την Άθληση- Αγαπώ την Υγεία μου.»

Εντός του σχολικού μας ωραρίου υλοποιήσαμε τις παρακάτω αθλητικές δράσεις: αερόβιες κινητικές δραστηριότητες, βάδην, τρέξιμο, σκυταλοδρομία, σχοινάκι, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση. Όλες οι δράσεις έγιναν υπό την επίβλεψη του δ/ντή του σχολείου μας και καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Πιτταροκοίλη Γ. και του γυμναστή μας, κ. Κουκοβίνη Στ.

Σκοπός αυτών των δράσεων ήταν να τονιστούν οι αξίες που ενσαρκώνει ο αθλητισμός, όπως η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, η προσπάθεια του να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι ξεπερνώντας τον ίδιο μας τον εαυτό. Επιπλέον έγινε εκτενής συζήτηση για θέματα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς και για τη σημασία της διατήρησης του σωστού σωματικού βάρους για την καλή υγεία.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για τους μαθητές μας καθώς συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες με πολλή χαρά και ενθουσιασμό. Τους δόθηκε η ευκαιρία να κινητοποιηθούν και να βγουν από την αδράνεια σε μια εποχή που δυστυχώς η κοινωνική  δικτύωση καθηλώνει κι ακινητοποιεί τους μαθητές στερώντας τους την απόλαυση της φύσης, την κοινωνική συνεύρεση σε πραγματικό χρόνο και το ευ αγωνίζεσθαι.


Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς!

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 οι πόρτες του σχολείου μας άνοιξαν και με μια μεγάλη αγκαλιά υποδεχτήκαμε τους μαθητές μας, που ήρθαν μεγαλύτεροι κατά ένα ολόκληρο καλοκαίρι!

Στις 9.00 χτύπησε το πρώτο κουδούνι της χρονιάς και ο ιερέας της Μεγάλης Χώρας, πατέρας Κοσμάς, πραγματοποίησε την τελετή του Αγιασμού δίνοντας μας την ευχή και την ευλογία του. Παρόντες εκτός από το διδακτικό προσωπικό, ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γρηγόρης Χασιώτης, ο αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Νταλακούρας και ο κ. Παναγιώτης Τσαμάκης.

Ο δ/ντής του σχολείου μας , κος Πιτταροκοίλης Γεώργιος έδωσε το εκπαιδευτικό στίγμα της νέας σχολικής χρονιάς. Ανέφερε τη λειτουργία της Τάξης Υποδοχής, του Τμήματος Ένταξης και της Παράλληλης Στήριξης, καθώς και  ότι το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα Σχολικών Βιβλιοθηκών και στο πρόγραμμα Σίτισης.  Τέλος μας ενημέρωσε πως από φέτος το σχολείο μας είναι ενταγμένο στο Σχολικό Δίκτυο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.)

Τι να πρωτοευχηθούμε λοιπόν? Σίγουρα μια ήσυχη και ασφαλή χρονιά, ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας χρόνο και χώρο να ανθίσουν σε ένα σχολικό περιβάλλον που να δίνει κίνητρα κι ευκαιρίες για νέες περιπέτειες στη ζωή και στη γνώση θέτοντας νέες βάσεις επικοινωνίας , καινούριες ευθύνες κι όρια που θα δώσουν στους μαθητές μας αυτοπεποίθηση κι ανεξαρτησία.

 

Γιορτή λήξης του σχολικού έτους 2018-2019

Στις 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η λήξη του σχολικού έτους με μια λαμπρή εκδήλωση στο προαύλιο του σχολείου! Την εκδήλωση ξεκίνησαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης με «Το Νησί της Καρέττα-Καρέττα», ένα χιουμοριστικό θεατρικό δρώμενο όπου τα παιδιά μας θύμισαν πόσο σημαντικό είναι για το περιβάλλον να διατηρούμε τις θάλασσες και τις ακτές καθαρές. Επίσης τα παιδιά τραγούδησαν το «Γλυκό Καλοκαιράκι» σε συνεργασία με τους μαθητές της Γ΄ Τάξης, οι οποίοι πλαισίωναν με τα μουσικά τους όργανα τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού.

Στη συνέχεια οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ Τάξης μας διασκέδασαν με τα τραγούδια τους καθώς έπαιζαν τα μουσικά τους όργανα. Στο τέλος οι μαθητές της Στ΄ Τάξης αποχαιρέτησαν το σχολείο μας μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Η γιορτή έκλεισε με την απονομή των αναμνηστικών από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς που προετοίμασαν και στήριξαν τους μαθητές για την παρουσίαση της γιορτής λήξης των μαθημάτων: Λυδία Μπαλωμένου (Α’ Τάξη), Ευφροσύνη Αποστόλου (Β΄ Τάξη), Αποστολία Γοργολίτσα (Μουσικός), Χριστίνα Γιαρένη (Εικαστικός).
Μετά από μια υπέροχη και δημιουργική χρονιά, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη και ευχόμαστε σε όλους σας ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

«Με τον Κ.Ο.Κ οδηγό ασφαλώς κυκλοφορώ!»-Εκδήλωση

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια απ’ τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς αυτά αφορούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία τη συστηματική εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία καθώς και τη συνεχή ενημέρωση, καθοδήγηση και ευαισθητοποίησή τους σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Επειδή, λοιπόν, η Κυκλοφοριακή Αγωγή και η Οδική Ασφάλεια είναι Μάθημα Ζωής και Ζήτημα Παιδείας, οι μαθητές της Δ΄ τάξης με τη δασκάλα τους, κα. Κωνσταντίνα Μπέρμπεη, όλο τον χρόνο δούλεψαν με αφοσίωση, υπομονή, μεράκι και πολύ δημιουργικά για έναν μοναδικό σκοπό: να δημιουργήσουν τη δική τους ιδιαίτερη πόλη, την Ασφαλούπολη, την πόλη όπου οι κάτοικοί της κυκλοφορούν με ασφάλεια, αφού τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το σχολείο, την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019,  μετατράπηκε σε ένα μεγάλο Εκθεσιακό Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας. Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Πιτταροκοίλης, αφού τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, συνεχάρη τους μαθητές και τη δασκάλα για την εξαιρετική και υπέροχη δουλειά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σακκούλης Δημήτριος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Κολοβός Χρήστος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και ο κ. Τσιλίκας Θεόδωρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό και εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην κα. Κωνσταντίνα και στους μαθητές της.

Ακόμη, εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας παρευρέθησαν και ο αιδεσιμότατος πατέρας Κοσμάς, ιερέας της ενορίας της Μεγάλης Χώρας, ο κ. Γιώργος Μέρκος,  πρόεδρος του χωριού και ο κ. Δημήτριος Νταβαρίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία στο α΄ μέρος της να γνωρίσουν τον κ. Κ.Ο.Κ. και τους συνεργάτες του, να δουν τα αποτελέσματα της έρευνας των μαθητών αναφορικά με την Κυκλοφοριακή Αγωγή των μαθητών του σχολείου, να βραβεύσουν τις 3 καλύτερες αφίσες που διακρίθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα: «Με τον Κ.Ο.Κ. οδηγό ασφαλώς κυκλοφορώ!» και να διασκεδάσουν τραγουδώντας 3 μελωδίες.

Στο β΄ μέρος οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην Ασφαλούπολη από τους κατοίκους της – μαθητές της Δ΄ Τάξης, ενημερώθηκαν και διδάχτηκαν όλα όσα αφορούν την Κυκλοφοριακή Αγωγή και την Οδική Ασφάλεια και τέλος δοκίμασαν τα γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα της «πόλης».

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην αξιέπαινη εκπαιδευτικό και τους μαθητές της που δημιούργησαν με απόλυτη επιτυχία τη δική τους πόλη, την Ασφαλούπολη!

«Με τον Κ.Ο.Κ. οδηγό ασφαλώς κυκλοφορώ!» – Πρόσκληση

Οι μαθητές της Δ΄ Τάξης και η δασκάλα τους, κα. Κωνσταντίνα Μπέρμπεη σας προσκαλούν στην εκδήλωση που οργανώνουν με θέμα: ¨Με τον Κ.Ο.Κ. οδηγό ασφαλώς κυκλοφορώ!» που θα γίνει την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.
Το σχολείο θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο Εκθεσιακό Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας. Θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την «Ασφαλούπολη», την πόλη όπου όλοι κυκλοφορούν με ασφάλεια, αφού τηρούνται όλοι οι κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να γνωριστείτε με τους κατοίκους της και τέλος, να δοκιμάσετε γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα της Ασφαλούπολης!

Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός…

Η Εβδομάδα των Παθών πλησιάζει και το θρησκευτικό συναίσθημα κορυφώνεται. Ο άνθρωπος νιώθει το μεγαλείο και το μέγεθος του Θείου Πάθους που τον φωτίζει και τον οδηγεί στην ψυχική ανάταση.

Λίγες μέρες πριν ψάλλουμε τον ύμνο της ελπίδας κρατώντας τις λαμπάδες με το φως της Αναστάσεως , ζωγραφίζεται στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων η προσμονή για τη μεγάλη χαρά!

Σε αυτό το κατανυκτικό πνεύμα κινήθηκαν οι δραστηριότητες των δασκάλων και των μαθητών του σχολείου μας. Μιλήσαμε για τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, την αντίδραση της θρησκευτικής  ηγεσίας που αποφάσισε την εξόντωσή του,  τη σταυρική του θυσία και την Ανάστασή του δίνοντας κυρίως έμφαση στο ισχυρότερο χαρακτηριστικό αυτής της γιορτής , την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Είπαμε τα κάλαντα του Λαζάρου , φτιάξαμε πασχαλινά καλαθάκια και κάρτες και αισθανθήκαμε ολόψυχα την ανάγκη μας να συμμετέχουμε σε όλα τα έθιμα και τις τελετουργίες των ημερών με ευλάβεια, για να μπορέσουμε να βιώσουμε στο έπακρο όλα τα συναισθήματα, που θα μας οδηγήσουν στο Πέρασμα, στο Φως και στην Καινούρια Ζωή.

Γ΄ Τάξη

Γ΄ Τάξη

Δ΄ Τάξη

Τμήμα Υποδοχής

Ελαία!

Η 16η και 17η Απριλίου του 2019 υπήρξαν μέρες αφιερωμένες στον εκλεκτό και ευλογημένο καρπό της ελιάς για τους μαθητές των Ε1 και Ε2 τάξεων του σχολείου μας. Τα παιδιά ξεκινώντας από τον γνωστό μύθο την ονοματολογίας  της  Αθήνας περιηγήθηκαν μέσα από γνωστά λογοτεχνικά κείμενα , ποιήματα (Κ. Παλαμάς, «Η ελιά»), δημοτικά τραγούδια και παροιμίες του λαού μας  στην πορεία του ιερού δέντρου ανά τους αιώνες και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Προσέγγισαν την αξία του και τη χρησιμότητά του διαθεματικά όχι μόνο μέσα από τη Γλώσσα και την Ιστορία αλλά και από τα λοιπά γνωστικά αντικείμενα (Γεωγραφία, «Η βλάστηση στην Ελλάδα» – Μαθηματικά, προβλήματα ποσοστών για την ελαιοπαραγωγή).

Η επίσκεψη στην Πινακοθήκη Αγρινίου την 17η Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, ήρθε να σφραγίσει καλλιτεχνικά αυτόν τον κύκλο μαθημάτων. Οι μαθητές  μυήθηκαν στην τέχνη που πήρε αφόρμηση από τον μοναδικό αυτό καρπό, παρατηρώντας  εμβληματικούς  πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες 13 σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που μίλησαν με τα έργα τους στην ψυχή των παιδιών για την προσφορά της ελιάς στη ζωή και την ιστορία του τόπου μας. Ο Αγρινιώτης κ. Χρήστος Γαρουφαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και καταξιωμένος ζωγράφος πανευρωπαϊκά, έκλεισε με την παρουσία του και το στίγμα του την επίσκεψή μας εκεί! 

25η Μαρτίου! Μέρα τρανή…διπλή γιορτή!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα Δευτέρα, 25η ΜΑΡΤΊΟΥ 2019,  ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αλλά και η σημαντική στιγμή της ιστορίας μας, η Ελληνική Επανάσταση του 1821, στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.

Η  επίσημη Δοξολογία τελέστηκε από τον ιερέα του ναού, πατέρα Κοσμά, και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού και εκπαιδευτικού χώρου, για να τιμήσουν με την παρουσία τους την ημέρα.

Σημαντική ήταν και η παρουσία των μαθητών , οι οποίοι με σεβασμό κρατούσαν τη γαλανόλευκη δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα στον χώρο του ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τέλεση της Δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δάσκαλο της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, κο Μπορμπότσιαλο Δημήτριο, ο οποίος μίλησε με παραστατικό αλλά ταυτόχρονα λιτό και διδακτικό ύφος για τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας.

Στη συνέχεια, στο χώρο μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων έγινε Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων , ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.Τιμή και Δόξα στους Ήρωες του 1821!

Την Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ Τάξης  του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Μπορμπότσιαλου Δημήτρη, προετοίμασαν και παρουσίασαν μια όμορφη γιορτή για να τιμήσουν τους Έλληνες του 1821. Με επίκαιρα ποιήματα, θεατρικά και τραγούδια ύμνησαν τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης, που κατάφεραν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό από τη χώρα μας, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Ο ηρωισμός των προγόνων μας κι η ισχυρή θέληση για ελευθερία έδωσαν τα απαραίτητα μηνύματα  στα παιδιά από τις ένδοξες αυτές σελίδες της ιστορίας μας. Η γιορτή μας έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο και τις ευχαριστίες του διευθυντή του σχολείου μας, κ. Πιτταροκοίλη  Γεώργιου, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές να αγωνίζονται για το καλό της πατρίδας τιμώντας πάντα εκείνους που θυσιάστηκαν για εμάς. Η προσπάθεια των παιδιών προκάλεσε συγκίνηση και θύμισε σε όλους μας πως τα παιδιά θέλουν και μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
«Ένα φρούτο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!»

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 το σχολείο μας σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία μπανανών διοργάνωσε μια παρουσίαση με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών του σχολείου μας για τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων, με στόχο την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής.
Πιο συγκεκριμένα, εξειδικευμένη διατροφολόγος μίλησε στους μαθητές μας για τη συνεισφορά των φρούτων και των λαχανικών στην υγεία, την ευεξία καθώς και τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Η παρουσίαση έγινε πιο ενδιαφέρουσα με την προβολή video. Τα παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις τους, εξέφρασαν τις απορίες τους και αντάλλαξαν απόψεις για τη βελτίωση της καθημερινής τους απόδοσης.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων και των λαχανικών στις ηλικίες 6-12 ετών, όπου τα τρόφιμα αυτά είναι ακόμη πιο απαραίτητα και ωφέλιμα, ιδιαίτερα για τα ελληνόπουλα που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.
Στο τέλος της παρουσίασης διανεμήθηκαν δωρεάν μπανάνες στους μαθητές μας, έπειτα από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους.