Χρήσιμοι ιστότοποι, συμβουλές και φυλλάδια για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Χρήσιμοι ιστότοποι για ασφάλεια και βοήθεια στο διαδίκτυο.
Τι είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα ή κυβερνοέγκλημα;
Το ηλεκτρονικό έγκλημα, κυβερνοέγκλημα ή έγκλημα στο διαδίκτυο (αγγλικά: electronic crime ή cybercrime) είναι το έγκλημα που περιλαμβάνει έναν υπολογιστή και ένα δίκτυο. Ο υπολογιστής μπορεί να είναι το μέσο για τη διάπραξη του εγκλήματος ή να αποτελεί τον στόχο.
Συνήθη ηλεκτρονικά εγκλήματα περιλαμβάνουν υποθέσεις ηλεκτρονικής επίθεσης και κατασκοπείας κυβερνητικών ή μη κυβερνητικών φορέων, οικονομικής απάτης, εκφοβισμού και εκβιασμού.
Το Διαδίκτυο, οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών) που το υποστηρίζουν και τα δίκτυα που συνδέει με αυτόν τον τρόπο αναφέρονται κατά καιρούς ως «κυβερνοχώρος» (cyber – space).
Στο λεξικό της Οξφόρδης ορίζεται ως κυβερνοχώρος “το πλασματικό περιβάλλον στο οποίο συμβαίνει η επικοινωνία μέσω δικτύων υπολογιστών“.
Με άλλα λόγια κυβερνοχώρος είναι ένας τομέας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη χρήση ηλεκτρονικών και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για την αποθήκευση, την τροποποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων, μέσω δικτυωμένων συστημάτων και συναφών φυσικών υποδομών.
Στην πραγματικότητα, ο κυβερνοχώρος μπορεί να θεωρηθεί ως η διασύνδεση των ανθρώπων μέσω υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών, ανεξάρτητα από τη φυσική γεωγραφία.
Η λέξη «Cyber» είναι ένα πρόθεμα, το οποίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρόσωπο, ένα πράγμα ή μια ιδέα, ως μέρος της εποχής του υπολογιστή και της πληροφορίας.
Προέρχεται από την ελληνική λέξη “κυβερνήτης”, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην κυβερνητική από τον μαθηματικό και φιλόσοφο Norbert Wiener.
Τύποι ηλεκτρονικών εγκλημάτων
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις εκδοχές:
- Εγκλήματα ειδικά για το διαδίκτυο
- όπως οι επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών ή το phishing (π.χ. ψεύτικοι δικτυακοί τόποι τραπεζών για την απόκτηση κωδικών πρόσβασης που επιτρέπουν την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων):
- Διαδικτυακή απάτη και πλαστογραφία
- η μεγάλης κλίμακας απάτη μπορεί να διαπραχθεί στο διαδίκτυο μέσω μέσων όπως η κλοπή ταυτότητας, το phishing, το spam και ο κακόβουλος κώδικας.
- Παράνομο διαδικτυακό περιεχόμενο
- συμπεριλαμβανομένου υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, υποκίνησης σε φυλετικό μίσος, υποκίνησης σε τρομοκρατικές πράξεις και εξύμνησης της βίας, της τρομοκρατίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Πολλοί τύποι εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της εμπορίας ναρκωτικών, έχουν μεταφερθεί στο διαδίκτυο ή διευκολύνονται διαδικτυακά. Κατά συνέπεια, οι περισσότερες ποινικές έρευνες έχουν ψηφιακή συνιστώσα.
Οι σημαντικότερες τάσεις του κυβερνοεγκλήματος αποτυπώνονται με αναλυτικό τρόπο στην τελευταία έκθεση (IOCTA) της Europol και αγγίζουν τις περιοχές:
- των απατών γύρω από τις οικονομικές μας συναλλαγές (αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, τραπεζικές συναλλαγές),
- της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων,
- την παρουσία στο σκοτεινό διαδίκτυο μορφών του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, φάρμακα, όπλα, trafficking, ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος και μέσω κρυπτοχρήματος).
Ιδιαίτερα κατά την πανδημική περίοδο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κυβερνοεγκλήματος παγκοσμίως.
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι μια εξελισσόμενη μορφή εγκλήματος, πέρα από κράτη και σύνορα. Η πολύπλοκη φύση του Κυβερνοεγκλήματος απορρέει από το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα στο, χωρίς σύνορα, πεδίο του κυβερνοχώρου, επιδεινώνεται δε από την αυξανόμενη εμπλοκή ομάδων οργανωμένου εγκλήματος.
Οι δράστες του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (κυβερνοεγκληματίες- cybercriminals) και τα θύματά τους μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές και οι επιπτώσεις του μπορούν να διαπερνούν τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για μια επείγουσα, δυναμική και διεθνή αντίδραση.
Στην Ελλάδα, η πρόληψη, η έρευνα και η καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αποτελούν την αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μύθοι και πραγματικότητα στο διαδίκτυο
Μύθοι και πραγματικότητα
- Μύθος:
- Στο διαδίκτυο είμαστε ανώνυμοι…
- Πραγματικότητα:
- Κάθε ενέργεια στο διαδίκτυο αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη!
- Μύθος:
- Ότι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο μπορούμε όποτε θέλουμε να το διαγράψουμε…
- Πραγματικότητα:
- Ότι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ!
- Μύθος:
- Ότι διαβάζουμε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια…
- Πραγματικότητα:
- Πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή!
- Μύθος:
- Στο διαδίκτυο αν χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία μπορούμε να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι…
- Πραγματικότητα:
- Δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο!
Συμβουλές για ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο
Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο
Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα.
Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός.
Ας δούμε μαζί τους κινδύνους του διαδικτύου που αφορούν περισσότερο τα παιδιά μας!
Η γνώση των κανόνων ασφάλειας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή στο διαδίκτυο.
- Τα προσωπικά δεδοµένα, όπως το ονοµατεπώνυµο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελµα, η εκπαίδευση, η οικονοµική και οικογενειακή κατάσταση κατάσταση, χρησιµοποιούνται σε καθηµερινή βάση καθώς περιηγούμαστε στο διαδίκτυο.
- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρίσκονται καθημερινά οι ανήλικοι δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους (προβολή τέλειου προτύπου ανθρώπου, παραπλανητικές ειδήσεις/fake news, παραβίαση ιδιωτικότητας κ.α.).
- Ο ψηφιακός εκφοβισµός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς που πραγµατοποιείται µέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Για να χαρακτηρίσουμε μια πράξη ως εκφοβισμό θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, από πρόθεση, να έχει στόχο να πληγώσει κάποιον και να υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων των ατόμων που εμπλέκονται.
- Εθισμός στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση που το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο θα πρέπει να παρατηρήσουµε τα προειδοποιητικά σηµάδια και να βρούµε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Σημαντικό είναι να έχουν τεθεί όρια και κανόνες στο χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο από μικρές ηλικίες, ώστε να αναπτύξουν τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.
- Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Οι ανήλικοι πολλές φορές συνοµιλούν διαδικτυακά µε άλλους γνωστούς ή όχι χρήστες. Οι κακόβουλοι χρήστες, εκµεταλλεύονται την παιδική αθωότητα, προκειµένου να πείσουν τον ανήλικο να τους αποστείλει προσωπικά του στοιχεία, να παράγει πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες ή video), να καταβάλει χρήµατα, να συναντηθεί μαζί τους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες.
Συμβουλές
- Δίνουμε το σωστό παράδειγμα με τη δική μας διαδικτυακή συμπεριφορά ακολουθώντας τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης. Οι ενήλικες λειτουργούν ως πρότυπα προς τα παιδιά.
- Συζητάμε με το παιδί για τη διαδικτυακή του ζωή και ενημερωνόμαστε για τα διαδικτυακά του ενδιαφέροντα, τους λογαριασμούς που διατηρεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές. Αφιερώνουμε χρόνο στο να πλοηγηθούμε μαζί με το παιδί στο διαδίκτυο σε σελίδες και εφαρμογές ενδιαφέροντός του.
- Ελέγχουμε μαζί με το παιδί τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου των λογαριασμών του και βεβαιωνόμαστε ότι έχει ενεργοποιήσει την επιλογή διπλού ελέγχου ταυτότητας (two step verification), ενώ οι κωδικοί που χρησιμοποιεί είναι ασφαλείς (αποτελούνται από τουλάχιστον 8 σύμβολα, αριθμούς και γράμματα).
- Συζητάμε με τα παιδιά προκειμένου να συνειδητοποιήσουν ότι οι φίλοι τους σε κάποιο προφίλ θα πρέπει να είναι μόνο οι φίλοι τους και στην πραγματική ζωή. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να αποδέχονται άγνωστα άτομα, ούτε «φίλους φίλων».
- Συζητάμε με τα παιδιά για τους κινδύνους της έκθεσης των προσωπικών δεδομένων (ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικοί αριθμοί, σχολεία κ.λπ.), φωτογραφιών (άσεμνες και μη), ακόμα και e-mail στις εκάστοτε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Τονίζουμε ότι η ενδεχόμενη αποστολή φωτογραφιών σε γνωστό άτομο μια δεδομένη στιγμή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες μελλοντικά.
- Καλό είναι να αποφεύγεται η είσοδος σε σελίδες, εφαρμογές ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat) άγνωστες προς τα παιδιά στις οποίες δίνεται η δυνατότητα συνομιλίας με αγνώστους, καθώς και σ’ αυτές όπου γίνεται χρήση κάμερας.
- Καλό είναι να αποφεύγεται το άνοιγμα οποιουδήποτε συνδέσμου (link) αγνώστου προελεύσεως.
- Σε μικρές ηλικίες μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά κατά την αυτονόμησή τους στο διαδίκτυο, εγκαθιστώντας εφαρμογή γονικού ελέγχου, που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πλοηγηθούν με ασφάλεια στο διαδίκτυο και τους γονείς να ελέγξουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται.
- Θυμόμαστε ότι σε μεγαλύτερες ηλικίες η επικοινωνία βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
- Αν αντιληφθούμε οποιοδήποτε πρόβλημα παραμένουμε ψύχραιμοι, ακούμε όλη την ιστορία χωρίς να διακόψουμε το παιδί, διαφυλάσσουμε τα όποια αποδεικτικά στοιχεία (screen shot φωτογραφιών/μηνυμάτων), αναφέρουμε το περιστατικό στις αρχές και ζητάμε τη βοήθεια των ειδικών.
Οδηγίες προς ανηλίκους για προστασία στο διαδίκτυο
Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα.
Η ασφάλεια του σπιτιού μας όμως, στο οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιληφθούμε την απειλή, καθώς ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος και ορατός.
Ας δούμε μαζί τους κινδύνους που μας αφορούν!
- Τα προσωπικά δεδοµένα όπως το ονοµατεπώνυµο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελµα, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η οικονοµική κατάσταση, χρησιµοποιούνται σε καθηµερινή βάση κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρισκόμαστε καθημερινά δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους (προβολή τέλειου προτύπου ανθρώπου, παραπλανητικές ειδήσεις/ fake news, παραβίαση ιδιωτικότητας κ.α.).
- Ο ψηφιακός εκφοβισµός είναι οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής συµπεριφοράς που πραγµατοποιείται µέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.
- Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με όρια και κανόνες χωρίς να χάνουμε τον έλεγχο του χρόνου που βρισκόμαστε σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τον εθισμό στο διαδίκτυο και περνάμε δημιουργικά τον ελεύθερό μας χρόνο στην πραγματική ζωή.
- Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Πολλές φορές προσπαθούν να συνοµιλήσουν διαδικτυακά μαζί μας γνωστοί ή όχι χρήστες, οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν να τους στείλουμε προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες ή video , χρήµατα ή να συναντηθούν μαζί μας. Η ενδεχόμενη αποστολή φωτογραφιών ακόμα και σε γνωστό άτομο μια δεδομένη στιγμή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες μελλοντικά.
Συμβουλές
- Τήρησε στο διαδίκτυο τους κανόνες που τηρείς και στην πραγματική ζωή.
- Συζήτησε με τους γονείς σου για τη διαδικτυακή σου ζωή, όπως κάνεις και για την πραγματική και πλοηγήσου μαζί τους στο διαδίκτυο προκειμένου να τους δείξεις τα ενδιαφέροντά σου.
- Βεβαιώσου για την ασφάλεια των λογαριασμών που διατηρείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα διαδικτυακά παιχνίδια και στις εφαρμογές, ελέγχοντας σχολαστικά τις ρυθμίσεις ασφάλειας αυτών και χρησιμοποιώντας σύνθετο κωδικό πρόσβασης και τη δυνατότητα διπλού ελέγχου ταυτότητας (two step verification).
- Αν έχεις λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, απόφυγε την ανάρτηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο), καθώς και δικών σου φωτογραφιών ή των συμμαθητών σου.
- Ρύθμισε τους λογαριασμούς σου προκειμένου να είναι ιδιωτικοί και μην αποδέχεσαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους, ούτε από «φίλους φίλων». Θυμήσου ότι και στους ιδιωτικούς λογαριασμούς δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παραβιαστεί τόσο ο λογαριασμός σου, όσο και κάποιου φίλου σου και να εκτεθεί και το υλικό που εσύ έχεις ανεβάσει.
- Μην αποστέλλεις προσωπικές φωτογραφίες ακόμα και σε γνωστά σου άτομα.
- Απόφυγε ιστοσελίδες στις οποίες μπορείς να συνομιλήσεις με αγνώστους ή δεν εμφανίζεται το username τους ή απαιτείται χρήση κάμερας.
- Παίξε διαδικτυακά παιχνίδια με όρια και κανόνες, αποφεύγοντας τη συνομιλία με άγνωστους χρήστες.
- Μην ανοίγεις ποτέ την κάμερα για να συνομιλήσεις διαδικτυακά με αγνώστους.
- Οι κακόβουλοι χρήστες που προσεγγίζουν ανηλίκους διαδικτυακά είναι αρχικά πάντα διαθέσιμοι, υποστηρικτικοί και γνωρίζουν τα ενδιαφέροντά σου προκειμένου να σε προσεγγίσουν. Στόχος τους είναι να δώσουν την αίσθηση ότι «μπορείς να τους χειριστείς».
- Αν κάποιος χρήστης σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα σε μια διαδικτυακή συνομιλία ή σου ζητήσει να βγάλεις φωτογραφία που να δείχνει το σώμα σου και να τη στείλεις, μην το κάνεις σε καμία περίπτωση και ειδοποίησε αμέσως έναν ενήλικο που εμπιστεύεσαι.
- Μην ανοίγεις μηνύματα/e-mail και κυρίως συνδέσμους (link), που υπάρχουν σ’ αυτά, ακόμη κι αν σου τα έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη σου.
- Θυμήσου: αν σου συμβεί κάτι που σε φέρνει σε δύσκολη θέση στο διαδίκτυο πρέπει να το πεις και όχι να το υποστείς. Συζήτησέ το με κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεσαι, δείχνοντας θάρρος και αποθήκευσε τα όποια αποδεικτικά στοιχεία έχεις στη διάθεσή σου (screen shot φωτογραφιών/μηνυμάτων).
Στοιχεία επικοινωνίας Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:
-
(πατήστε για απ’ ευθείας κλήση)
Ο αριθμός 11188 καλείται από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εντός Ελλάδος με αστική χρέωση ανεξαρτήτως καλούντα, ενώ παρέχεται είτε αυτοματοποιήμενη προώθηση σε συμβουλές ασφαλείας για τις συχνότερες ερωτήσεις των πολιτών, είτε σύνδεση με εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
-
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Λεωφ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα 115 22 -
+30 214 402 7860
+30 213 152 7471 - ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Εγκλήματα κυβερνοχώρου – Καταγγελίες | Ελληνική Αστυνομία
Φυλλάδια / Booklets για την ασφάλεια και προστασία στο Διαδίκτυο
Φυλλάδια από την Ελληνική Ανστυνομία
- Οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο 2σελ. | 1.33MB
- Οδηγίες προς ανηλίκους για προστασία στο διαδίκτυο 2σελ. | 1.23MB
Φυλλάδια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Φυλλάδια από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-SaferInternet4kids
Μικρό ψηφιακό αλφάβητο
Μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο Λεξικό όρων διαδικτύου, υπολογιστών, για πολύ περισσότερους όρους που που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο, τους Υπολογιστές, τις Ιστοσελίδες, την Κινητή Τηλεφωνία κ.α.
- Internet • Διαδίκτυο
- Το Internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.
- IP Address – Internet Protocol address • Διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου
- Μία διεύθυνση IP (ή Internet Address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών.
- Chat rooms • Χώρος Συζητήσεων
- Ο χώρος συζητήσεων είναι εικονικοί χώροι, όπου συνδέονται πολλοί χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα, που συνήθως αναφέρονται στον θέμα του χώρου. Στους χώρους αυτούς ό,τι γράφεται είναι ορατό από όλους τους άλλους χρήστες στο ίδιο χώρο και μπορούν όλοι να απαντήσουν.
- Nickname • Παρατσούκλι/Ψευδώνυμο
- Κάθε χρήστης που συνδέεται σε κάποιο χώρο συζητήσεων επιλέγει ένα ψευδώνυμο (nickname), με το οποίο εμφανίζεται και στους υπόλοιπους χρήστες.
- Social Media • Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
- Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα για την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μορφή διαδραστκού διαλόγου. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως είναι το TikTok, το Instagram και το Facebook.
- Antivirus Software • Αντιιικό Λογισμικό
- Αποτελεί λογισμικό που εγκαθίστανται στον υπολογιστή με σκοπό να το προστατεύει από τους ιούς αλλά και από άλλο βλαβερό υλικό.
- Blog • Ιστολόγιo
- Τα blogs είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο, αποτελούνται από κείμενο και εικόνες και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε.
- Cracker
- Cracker ονομάζεται ένα άτομο που, χωρίς εξουσιοδότηση, αποκτά παράνομη πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστών και στα δεδομένα του, με σκοπό την πρόκληση οικονομικής ή άλλου είδους ζημιάς και την κλοπή πληροφοριών.
- Hacker
- Hacker είναι ένας έμπειρος χειριστής υπολογιστών, ο οποίος εισέρχεται σε ξένα υπολογιστικά συστήματα χωρίς να έχει άδεια πρόσβασης, με σκοπό να αποκαλύψει τις αδυναμίες τους και χωρίς να έχει την πρόθεση να προκαλέσει ζημιά.
- Hardware
- Πρόκειται για τα τμήματα που συγκροτούν το υπολογιστικό μας σύστημα, όπως η οθόνη, ο σκληρός δίσκος, ο εκτυπωτής, κ.λπ.
- Software • Λογισμικό
- Ο όρος λογισμικό αναφέρεται σε όλα τα προγράμματα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή για τη λειτουργία του αλλά και για την επεξεργασία δεδομένων.
- Search engine • Μηχανή αναζήτησης
-
Οι μηχανές αναζήτησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας μηχανής μπορούμε να αναζητήσουμε ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε μηχανή αναζήτησης υπάρχει μια λευκή λωρίδα δίπλα από τη λέξη «Αναζήτηση» ή «Search», μέσα στην οποία μπορούμε να δακτυλογραφήσουμε τη λέξη ή φράση για την οποία ψάχνουμε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη μας μια λίστα με τους τίτλους όλων των ιστοσελίδων, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη ή φράση.
Καθώς το Διαδίκτυο περιέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατόν να λάβουμε πάρα πολλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένους όρους για την αναζήτησή μας, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχούς αναζήτησης.
- E-mail • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
- Ηλεκτρονικά μηνύματα στέλνονται και λαμβάνονται μέσα από τα ειδικά προγράμματα δημιουργίας και αποστολής e-mails. Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, πρέπει να δηλώσουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη. Στο πεδίο «θέμα» (Subject) δηλώνεται συνήθως το θέμα του μηνύματος. Έπειτα μπορούμε να γράψουμε στον κενό χώρο το επιθυμητό κείμενο και να επισυνάψουμε αρχεία. Για να το στείλουμε πρέπει να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της αποστολής.
- Browser • Φυλλομετρητής
- Οι browser είναι τα προγράμματα με τα οποία οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τα πιο γνωστά προγράμματα σήμερα, είναι οι Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera, Brave, Microsoft Internet Explorer and Edge, Vivaldi κ.α.
- URL – Uniform Resource Locator • Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων
-
Είναι η σύντμηση του αγγλικού όρου «Uniform Resource Locator» και μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά ως μονοσήμαντος εντοπιστής πηγής, ένα μονοσήμαντο σημείο αποθήκευσης δεδομένων.
Με τον όρο περιγράφεται μια διαδικτυακή διεύθυνση, με την οποία μεταφέρεστε σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο (μονοσήμαντο) ιστοχώρο στο Διαδίκτυο. Κάθε URL υπάρχει μία και μόνο φορά στον κόσμο.
Π.χ. το URL http://3dim-galats.att.sch.gr/images/computer/safer-links.jpg περιγράφει:
- http:// : το πρωτόκολλο με το οποίο θα αποσταλούν τα δεδομένα
- www : (εφόσον υπάρχει) ότι πρόκειται για τον παγκόσμιο ιστό
- 3dim-galats.att.sch : το όνομα του ιστοχώρου
- gr : σε ποια χώρα βρίσκεται ο ιστοχώρος
- images/computer : τον κατάλογο μέσα στον οποίο βρίσκεται η πληροφορία που ψάχνουμε
- safer-links.jpg : το αρχείο με την πληροφορία, σε μορφή εικόνας jpg.