Σεισμός – Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε

seismos

Σεισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους σεισμούς και τη διαχείρισή τους. Αφίσες, ενημερωτικά έγγραφα κλπ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Γνωρίζω τον σεισμό

Από τον Οργανισμό Αντιδεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο -άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την ιστορία της γης- που εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση ενώ συνήθως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για προφύλαξη και δράση.

Παγκόσμιος χάρτης σεισμών - 1900-2017
Παγκόσμιος χάρτης σεισμών – 1900-2017

Στα πλαίσια της εμπέδωσης της “αντισεισμικής συμπεριφοράς” από τον πολίτη απαραίτητη θεωρείται η γνώση βασικών εννοιών σχετικών με το φαινόμενο του σεισμού καθώς και η προσέγγιση των σύγχρονων απόψεων της γεωλογίας και των γεωλογικών – σεισμολογικών δεδομένων – γεγονότων του Ελλαδικού χώρου.

Τι είναι σεισμός;

Μέγεθος, εστία, ένταση, επίκεντρο, ρήγμα, σεισμικά κύματα…

Έννοιες που ακούγονται συχνά και που επαναλαμβάνονται από όλους μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Τι είναι όμως ο σεισμός;

Στην αρχαιότητα: Η δόνηση λόγω της κίνησης του Εγκέλαδου* μέσα στον τάφο του, αναγκαίο κακό σταλμένο από τον Δία, το αποτέλεσμα της συμπίεσης ατμών στο εσωτερικό της Γης ή ο κραδασμός του εδάφους από το σπαρτάρισμα του γατόψαρου των Ιαπώνων.

Σήμερα: Το τράνταγμα, η κίνηση του εδάφους που οφείλεται στη θραύση πετρωμάτων, το στιγμιαίο αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας διαδικασίας συσσώρευσης δυναμικής ενέργειας σε καταπονούμενες περιοχές της λιθόσφαιρας. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πολλές απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά αγαθά.

Σεισμός είναι η εδαφική δόνηση που γεννιέται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων από φυσικές αιτίες που σχετίζονται με το εσωτερικό της γης.

*Ο Εγκέλαδος στην Ελληνική Μυθολογία φέρεται ως αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γαίας που έπαιξε όμως πρωτεύοντα ρόλο στη Γιγαντομαχία στην οποία και φονεύθηκε. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως, όταν γινόταν σεισμός, ο Εγκέλαδος είχε θυμώσει και επειδή ήταν πολύ μεγάλος τράνταζε όλη τη γη.

Εγκέλαδος - Gaspard Marsy, Fontaine de l’Encelade
Εγκέλαδος – Gaspard Marsy, Fontaine de l’Encelade, Musée national des châteaux de Versailles et de Trianon, Versailles, France (1675–1676)
Ποια είναι η δομή του εσωτερικού της Γης;

Η Γη αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα: τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα, συνολικού πάχους 6.370km περίπου.

Η δομή της Γης (ΟΑΣΠ, 1999)
Η δομή της Γης (ΟΑΣΠ, 1999)

Ο φλοιός είναι το στερεό, εξωτερικό περίβλημα της Γης. Υπάρχουν δύο είδη φλοιού, ο ηπειρωτικός και ο ωκεάνιος. Το μέσο πάχος του ηπειρωτικού είναι περίπου 35km, κάτω όμως από τις μεγάλες οροσειρές μπορεί να φτάσει τα 60 – 70km. Το μέσο πάχος του ωκεάνιου είναι 7km.

Ο μανδύας είναι το αμέσως επόμενο στρώμα και φτάνει μέχρι το βάθος των 2.900km. Η επιφάνεια που χωρίζει τον φλοιό από τον μανδύα, είναι γνωστή με το όνομα ασυνέχεια Mohorovicic.

Ως λιθόσφαιρα χαρακτηρίζεται το δύσκαμπτο στρώμα, μέσου πάχους 80km περίπου, που αποτελείται από τον στερεό φλοιό και μέρος του στερεού ανώτερου μανδύα. Το τμήμα του μανδύα που βρίσκεται κάτω από τη λιθόσφαιρα είναι γνωστό ως ασθενόσφαιρα.

Κάτω από τον μανδύα υπάρχει ο πυρήνας που φτάνει έως το κέντρο της γης. Ο πυρήνας διακρίνεται σε εξωτερικό (υγρή/ρευστή κατάσταση) και σε εσωτερικό (στερεή κατάσταση).

Πώς γεννιέται ένας σεισμός;

Η λιθόσφαιρα δεν είναι ενιαία αλλά απαρτίζεται από ένα σύνολο μεγάλων και μικρότερων πλακών που ολισθαίνουν πάνω στο υποκείμενο παχύρρευστο μανδυακό υλικό (ασθενόσφαιρα) πραγματοποιώντας σχετικές μεταξύ τους κινήσεις. Οι πλάκες αυτές λέγονται λιθοσφαιρικές πλάκες. Τα αίτια κίνησής τους πιθανόν να είναι οι οριζόντιες εφαπτομενικές κινήσεις που ασκούνται στον πυθμένα τους από τα θερμικά ρεύματα μεταφοράς τα οποία δημιουργούνται στον ασθενοσφαιρικό μανδύα.

Λιθοσφαιρικές πλάκες της Γης
Λιθοσφαιρικές πλάκες της Γης

Η λιθόσφαιρα της Γης αποτελείται από επτά μεγάλες πλάκες (Αφρικανική, Ευρασιατική, Ινδο-Αυστραλιανή, Ανταρκτική, πλάκα του Ειρηνικού, Βορειο-Αμερικανική, Νοτιο-Αμερικανική). Υπάρχουν όμως και αρκετές μικρότερες. Οι πλάκες κινούνται προς διαφορετικές διευθύνσεις. Τα βέλη δείχνουν την κίνησή τους.

Αναλυτικά οι μεγαλύτερες λιθοσφαιρικές (τεκτονικές) πλάκες

Κύριες πλάκες

Οι κύριες πλάκες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ηπείρων και του Ειρηνικού Ωκεανού. Για τους σκοπούς αυτής της λίστας, κύρια πλάκα είναι κάθε πλάκα με έκταση μεγαλύτερη από 20 εκατομμύρια km2.

  1. Αφρικανική πλάκα – 61,300,000 km2
  2. Ανταρκτική πλάκα – 60,900,000 km2
  3. Ευρασιατική πλάκα – 67,800,000 km2
  4. Ινδο-Αυστραλιανή πλάκα – 58,900,000 km2
    • Ινδική πλάκα – 11,900,000 km2
    • Αυστραλιανή πλάκα – 47,000,000 km2
  5. Βορειο-Αμερικανική πλάκα – 75,900,000 km2
  6. Νοτιο-Αμερικανική πλάκα – 43,600,000 km2
  7. Πλάκα του Ειρηνικού – 103,300,000 km2

Δευτερεύουσες πλάκες

Αυτές οι μικρότερες πλάκες συχνά δεν εμφανίζονται στους χάρτες, καθώς η πλειονότητά τους δεν περιλαμβάνει σημαντική έκταση. Για τους σκοπούς αυτής της λίστας, δευτερεύουσα πλάκα είναι κάθε πλάκα με έκταση μικρότερη από 20 εκατομμύρια km2 αλλά μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο km2.

  1. Πλάκα Σομαλίας – Μικρή τεκτονική πλάκα που περιλαμβάνει την ανατολική ακτή της Αφρικής και τον παρακείμενο βυθό – 16,700,000 km2
  2. Αραβική πλάκα – 5,000,000 km2
  3. Πλάκα της Καραϊβικής – Μια κυρίως ωκεάνια τεκτονική πλάκα που περιλαμβάνει τμήμα της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής Θάλασσας – 3,300,000 km2
  4. Πλάκα Σκοτίας – Μικρή ωκεάνια τεκτονική πλάκα μεταξύ των πλακών της Νότιας Αμερικής και της Ανταρκτικής – 1,600,000 km2
  5. Πλάκα των Φιλιππίνων – Ωκεάνια τεκτονική πλάκα στα ανατολικά των Φιλιππίνων – 5,500,000 km2
  6. Πλάκα Νάζκα – Ωκεάνια τεκτονική πλάκα στη λεκάνη του ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού – 15,600,000 km2
  7. Πλάκα Κόκος – Νεαρή ωκεάνια τεκτονική πλάκα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κεντρικής Αμερικής – 2,900,000 km2
  8. Πλάκα Χουάν ντε Φούκα (Ανήκει στις μικροπλάκες, αναφέρεται εδώ επειδή περιλαμβάνεται στο χάρτη) – 250,000 km2
Μεγάλες λιθοσφαιρικές πλάκες της Γης
Μεγάλες λιθοσφαιρικές πλάκες της Γης

Και κάποιες που δεν αναφέρονται στον παραπάνω χάρτη:

  • Amurian Plate – Μια μικρή τεκτονική πλάκα στην ανατολική Ασία
  • Πλάκα Βιρμανίας – Μικρή τεκτονική πλάκα στη Νοτιοανατολική Ασία – 1.100.000 km2
  • Caroline Plate – Μικρή ωκεάνια τεκτονική πλάκα βόρεια της Νέας Γουινέας – 1.700.000 km2
  • New Hebrides Plate – Μικρή τεκτονική πλάκα στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο Βανουάτου – 1.100.000 km2
  • Πλάκα Okhotsk – Μικρή τεκτονική πλάκα στην Ασία
  • Πλάκα Sunda – Τεκτονική πλάκα συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας
  • Πλάκα Yangtze – Μικρή τεκτονική πλάκα που μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Κίνας

Η θεωρία που ερμηνεύει ικανοποιητικά το σύνολο των γεωλογικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων, που σχετίζονται με την ενεργό τεκτονική δράση και κατά συνέπεια και με τη σεισμική δράση, είναι αυτή που περιγράφει την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών.

Οι λιθοσφαιρικές πλάκες αλλού αποκλίνουν, αλλού συγκλίνουν και αλλού η μία κινείται παράλληλα – εφαπτομενικά σε σχέση με τη διπλανή της.

Κινήσεις λιθοσφαιρικών πλακών (ΟΑΣΠ, 2007)
Κινήσεις λιθοσφαιρικών πλακών (ΟΑΣΠ, 2007)

Στις περιοχές που αποκλίνουν οι λιθοσφαιρικές πλάκες, που ονομάζονται μεσοωκεάνιες ράχες, θερμό ασθενοσφαιρικό υλικό ανεβαίνει προς στην επιφάνεια, ψύχεται, στερεοποιείται και οδηγεί έτσι στη δημιουργία νέας λιθόσφαιρας κατά μήκος των δύο πλευρών των ράχεων (πχ μεσοωκεάνια ράχη Ατλαντικού ωκεανού, απομάκρυνση Αμερικανικής – Αφρικανικής πλάκας).

Στην περίπτωση της σύγκλισης των πλακών η πυκνότερη από τις δύο βυθίζεται κάτω από την άλλη, οπότε η πρώτη πλάκα «λιώνει» μέσα στο θερμό μανδυακό υλικό κι έτσι καταστρέφεται το λιθοσφαιρικό υλικό. Η δημιουργία νέου ωκεάνιου φλοιού στις μεσοωκεάνιες ράχες αντισταθμίζεται λοιπόν με την καταστροφή αντίστοιχης ποσότητας στις περιοχές σύγκλισης πλακών, οπότε η συνολική επιφάνεια της Γης παραμένει “σταθερή”.

Στις περιοχές που ολισθαίνουν οριζόντια η μία πλάκα σε σχέση με την άλλη, η κίνηση γίνεται κατά μήκος κατακόρυφων ρηγμάτων μετασχηματισμού.

Αποτέλεσμα της σχετικής κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών είναι η αργή παραμόρφωση των πετρωμάτων στις παρυφές τους. Για τον λόγο αυτό, στα πετρώματα που βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές συσσωρεύονται τεράστια ποσά δυναμικής ενέργειας (ενέργεια ελαστικής παραμόρφωσης πετρωμάτων) και αναπτύσσονται μεγάλες τάσεις που συνεχώς αυξάνουν. Όταν οι τάσεις αυξηθούν τόσο πολύ, ώστε να υπερβούν το όριο αντοχής του λιθοσφαιρικού υλικού στο σημείο αυτό επέρχεται θραύση. Ταυτόχρονα πραγματοποιείται απότομη σχετική κίνηση των δύο τμημάτων που έχουν προκύψει κατά μία επιφάνεια έως ότου ισορροπήσουν σε νέες θέσεις. Η επιφάνεια αυτή είναι το σεισμικό ρήγμα. Τη χρονική αυτή στιγμή γεννιέται ένας σεισμός.

Τύποι Σεισμών που γεννώνται στον Γήινο φλοιό

  • Τεκτονικοί
  • Ηφαιστειακοί
  • Εγκατακρημνισιγενείς
  • Κρυογενείς
  • Τεχνητοί

Tectonic Plates and Earthquakes | Motion Graphics | Pixeldust Studios
Πού γεννιέται ένας σεισμός;

Ο χώρος που πρωτοεκδηλώνεται η διάρρηξη των πετρωμάτων (σεισμογόνος χώρος) μπορεί κατά προσέγγιση να θεωρηθεί ως σημείο και ονομάζεται εστία ή υπόκεντρο του σεισμού.

Το ίχνος της κατακόρυφης προβολής της εστίας πάνω στην επιφάνεια της γης είναι το επίκεντρο. Η απόσταση του επικέντρου από την εστία (βάθος της εστίας) λέγεται εστιακό βάθος. Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αναφερθεί προκύπτει ότι οι σεισμοί γεννιούνται μόνο μέσα στη λιθόσφαιρα και κατά κύριο λόγο εντοπίζονται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών.

Γένεση σεισμού (ΟΑΣΠ, 2007)
Γένεση σεισμού (ΟΑΣΠ, 2007)
Ποια είναι τα όργανα αναγραφής της σεισμικής κίνησης;

Οι σεισμογράφοι είναι όργανα με τα οποία γίνεται αυτόματη και, κατά το δυνατόν, πιστή αναγραφή της σεισμικής κίνησης. Η αναγραφή αυτή, που λέγεται σεισμόγραμμα.

Σεισμόγραμμα
Σεισμόγραμμα

Ένας σεισμογράφος αποτελείται από το εκκρεμές, το σύστημα ενίσχυσης (ή μεγέθυνσης), το σύστημα αναγραφής, το σύστημα απόσβεσης της ελεύθερης ταλάντωσης του εκκρεμούς, το σύστημα ψηφιοποίησης των σεισμογραμμάτων (οι ψηφιακοί σεισμογράφοι).

Το σεισμόγραμμα γίνεται πάνω σε  μαγνητική ταινία,  με γραφίδα πάνω σε αιθαλωμένη (καπνισμένη) ταινία ή σε θερμογραφικό χαρτί,  με φωτεινή κηλίδα πάνω σε φωτογραφική ταινία ή ψηφιακά στη μνήμη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν μόνιμα εγκατεστημένοι σεισμογράφοι σε σεισμολογικούς σταθμούς, οι οποίοι αποτελούν το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα εγκατάστασης φορητών δικτύων σεισμογράφων, για κάποιο χρονικό διάστημα, σε περιοχές με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα.

Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο (HUSN)
Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο (HUSN)

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ενόργανες καταγραφές των σεισμών στην Ελλάδα ξεκινούν στην αρχή του αιώνα (1911) με την εγκατάσταση του πρώτου σεισμομέτρου στην Αθήνα. Τα προγενέστερα του 1911 στοιχεία που αφορούν τη σεισμική δραστηριότητα βασίζονται σε περιγραφές κυρίως μακροσεισμικών αποτελεσμάτων.

Πώς μετράμε τους σεισμούς;

Για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης των σεισμών δημιουργήθηκε η ανάγκη υπολογισμού μίας ποσότητας που να τους χαρακτηρίζει. Έτσι ορίστηκε το Μέγεθος (Μ) του σεισμού που είναι το μέτρο της ενέργειας που εκλύεται από την εστία κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Το μέγεθος προσδιορίζεται με μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων των σεισμικών κυμάτων όπως το πλάτος, η περίοδος και η διάρκεια.

Για τον υπολογισμό του μεγέθους των σεισμών επινοήθηκαν διάφορες κλίμακες. Οι πιο γνωστές είναι: η κλίμακα τοπικού μεγέθους ΜL (κλίμακα Richter – το όνομά της το πήρε από τον Ch. Richter to 1935) και η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους ΜS ενώ υπάρχουν και οι κλίμακες: χωρικού μεγέθους mb, μεγέθους διάρκειας ΜΤ, μεγέθους σεισμικής ροπής ΜW.

Οι σεισμοί που προκαλούν βλάβες έχουν τις περισσότερες φορές μέγεθος μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας Richter. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις ενός σεισμού στους ανθρώπους και στις κατασκευές (βλάβες ή μη βλάβες) εξαρτώνται εκτός από το μέγεθος και από άλλους παράγοντες όπως το βάθος της εστίας, τη θέση του επικέντρου, την κατασκευή, το έδαφος θεμελίωσης της κατασκευής, τη γειτνίαση με ενεργά ρήγματα κλπ.

Το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει μετρηθεί έως σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα είναι 9.5 (σεισμός Χιλής, 22-5-1960).

Η Ένταση του σεισμού αποτελεί μέτρο των μακροσεισμικών αποτελεσμάτων και πιο συγκεκριμένα μέτρο των βλαβών της σεισμικής δόνησης στους ανθρώπους και στις τεχνικές κατασκευές.

Οι εμπειρικές κλίμακες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της έντασης είναι: η τροποποιημένη 12βάθμια κλίμακα Mercalli (MM, 1931), η επίσης 12βάθμια MSK (1964) που προτάθηκε από τους Medvedev, Sponheuer, Karnik και η 8βάθμια JMA (Japanese Meteorological Agency) που χρησιμοποιείται από τους Ιάπωνες. Το 1992 το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε μία νέα κλίμακα που αποτελεί εξέλιξη της MSK και έχει προσαρμοστεί σε ευρωπαϊκά δεδομένα. Η κλίμακα αυτή είναι η EMS (European Macroseismic Scale).

Απεικόνιση της κλίμακας  Mercalli μέσω σκίτσων (ΟΑΣΠ, 2007)
Απεικόνιση της κλίμακας Mercalli μέσω σκίτσων (ΟΑΣΠ, 2007)
Σεισμοί και Ελλαδικός Χώρος

Οι περισσότεροι σεισμοί οφείλονται στις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών, και κατά συνέπεια οι ζώνες έντονης σεισμικής δράσης ουσιαστικά ταυτίζονται με τις παρυφές των πλακών.

Ο ελληνικός χώρος βρίσκεται στα όρια επαφής και σύγκλισης της Ευρασιατικής πλάκας με την Αφρικανική, γι’ αυτό και είναι χώρος μεγάλης σεισμικότητας (η σεισμικότητα ενός τόπου καθορίζεται από τη συχνότητα εμφάνισης των σεισμών και τα μεγέθη τους). Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νησιά Βανουάτου, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

Βασικό τεκτονικό γνώρισμα του Ελληνικού χώρου είναι το Ελληνικό τόξο. Το Ελληνικό τόξο αποτελεί το όριο επαφής της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας (τμήμα της οποίας είναι το Αιγαίο) και της Αφρικανικής πλάκας. Οι δύο λιθοσφαιρικές πλάκες συγκλίνουν στην περιοχή αυτή με σχετική ταχύτητα 2,5cm τον χρόνο, με συνέπεια την καταβύθιση της ωκεάνιας πλάκας της Ανατ. Μεσογείου, λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας, κάτω από την ηπειρωτική πλάκα του Αιγαίου.

To ελληνικό τόξο (Papanikolaou D, 1998)
To ελληνικό τόξο (Papanikolaou D, 1998)

Το τόξο που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή αποτελείται από την ελληνική τάφρο, το νησιωτικό τόξο, την οπισθοτάφρο και το ηφαιστειακό τόξο.

Η τάφρος δημιουργείται κατά μήκος της επαφής των δύο πλακών. Πρόκειται για ένα σύστημα τάφρων, μία σειρά από βαθιές θαλάσσιες λεκάνες από τη Ρόδο έως και την Κεφαλονιά (γνωστή και ως ελληνική δίαυλος) Το μέγιστο βάθος της εντοπίστηκε νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου (βάθος περίπου 4.500m). Αυτό είναι το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.

Το νησιωτικό τόξο αποτελείται από μία σειρά διαδοχικών νησιών όπως η Ρόδος, η Κρήτη, τα Κύθηρα και από την Πελοπόννησο. Τοποθετείται παράλληλα ως προς την τάφρο και σε μικρή απόσταση από αυτήν. Το τόξο αυτό δημιουργείται από την παραμόρφωση και ανύψωση πετρωμάτων (κυρίως ιζηματογενών) του περιθωρίου της Ευρασιατικής πλάκας και περιλαμβάνει πολύ παραμορφωμένα πετρώματα της Αλπικής πτύχωσης.

Η οπισθοτάφρος είναι μία θαλάσσια λεκάνη (Κρητικό πέλαγος), μικρότερου βάθους από την τάφρο. Το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 2.000m περίπου. Η λεκάνη αυτή βρίσκεται μπροστά από το νησιωτικό τόξο και πάνω στην Ευρασιατική πλάκα.

Το ηφαιστειακό τόξο αποτελείται από διαδοχικά ηφαίστεια (ενεργά και ανενεργά) Σουσάκι, Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Νίσυρος. Η δημιουργία τους οφείλεται σε ανάτηξη υλικού της υποβυθιζόμενης Αφρικανικής πλάκας. Κατά την άνοδό του το υλικό αυτό διαπερνά την Ευρασιατική πλάκα και σχηματίζει τα ηφαίστεια.

Όσον αφορά την περιοχή του Β. Αιγαίου, βασικό της μορφολογικό χαρακτηριστικό είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, με βάθος 1.500m περίπου.

To ελληνικό τόξο (Papanikolaou D, 1998)
To ελληνικό τόξο (Papanikolaou D, 1998)

Μία γεωγραφική κατανομή των επικέντρων των σεισμών στον ελληνικό χώρο οδηγεί στα ακόλουθα:

  • τα επίκεντρα των επιφανειακών σεισμών στον ελληνικό χώρο και στις γύρω περιοχές εμφανίζουν σημαντική διασπορά. Παρόλα αυτά όμως, τα περισσότερα διατάσσονται κατά μήκος μίας τοξοειδούς ζώνης στην περιοχή του ελληνικού τόξου (Δ. Αλβανία – νησιά Ιονίου πελάγους – Κρήτη – Κάρπαθος – Ρόδος – ΝΔ Τουρκία). Σημαντική σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται επίσης και στην περιοχή του Β. Αιγαίου και της ΒΔ Ανατολίας.
  • οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους εκδηλώνονται στην περιοχή του Ν. Αιγαίου. Τα επίκεντρα διατάσσονται σε μία ζώνη παράλληλη με το ελληνικό τόξο, ενώ οι εστίες βρίσκονται πάνω στη ζώνη Benioff η οποία κλίνει με γωνία περίπου 35ο από το κυρτό προς το κοίλο μέρος του τόξου, από την Ανατ. Μεσόγειο προς το Αιγαίο πέλαγος. Τα εστιακά τους βάθη φτάνουν έως 160km περίπου.

Το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και των αιτίων της είναι αρκετά πολύπλοκο. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο είναι αυξημένη εξαιτίας:

  • συμπιεστικής δύναμης που οφείλεται στη σύγκλιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας με την αντίστοιχη Ευρασιατική. Η σύγκλιση αυτή προκαλεί τους επιφανειακούς σεισμούς κατά μήκος του Ελληνικού τόξου καθώς και τους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους στο Ν. Αιγαίο.
  • συμπιεστικής δύναμης που οφείλεται στην αριστερόστροφη περιστροφή της Αδριατικής – Απουλίας πλάκας. Η περιστροφή προκαλεί τη γένεση επιφανειακών σεισμών κατά μήκος των δυτικών ακτών της Κεντρικής Ελλάδας, της Αλβανίας κλπ.
  • συμπιεστικής δύναμης που οφείλεται κυρίως στην κίνηση της Τουρκικής – Ανατολίας λιθοσφαιρικής πλάκας προς τα δυτικά, που με τη σειρά της η κίνηση αυτή οφείλεται στην προς Βορρά κίνηση της Αραβικής πλάκας.
  • οριζόντιων εφελκυστικών δυνάμεων που έχουν διεύθυνση βορρά – νότου και αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια της λιθόσφαιρας του Αιγαίου εξαιτίας της οριζόντιας κίνησης των ρευμάτων μεταφοράς.
Δυνάμεις που ασκούνται στη λιθόσφαιρα του Αιγαίου
Σχηματική αποτύπωση των δυνάμεων που ασκούνται στη λιθόσφαιρα του Αιγαίου. Οι συμπιεστικές δυνάμεις Σ1, Σ2, Σ3 που ασκούν οι γειτονικές λιθοσφαιρικές πλάκες στη λιθόσφαιρα του Αιγαίου απεικονίζονται με κόκκινα βέλη. Οι εφελκυστικές δυνάμεις που ασκούνται στην κάτω επιφάνεια της λιθόσφαιρας απεικονίζονται με τα κίτρινα βέλη (Παπαζάχος Β. 1989)
Οι κυριότεροι Σεισμοί στην Ελλάδα (αρχές του 19ου αιώνα και ύστερα)

8.0 – 8.9 στην κλίμακα Richter

7.0 – 7.9 στην κλίμακα Richter

6.0 – 6.9 στην κλίμακα Richter

5.0 – 5.9 στην κλίμακα Richter

Πηγή: Βικιπαίδεια
Ημερομηνία Περιοχή Μέγεθος Θύματα
8 Ιουνίου 1804 Πάτρα 6,6 10
16 Φεβρουαρίου 1810 Κρήτη – Σεισμός στην Κρήτη (1810) 7,8 2500
23 Αυγούστου 1817 Αίγιο 6,5 65
7 Ιανουαρίου 1825 Λευκάδα 6,7 60
30 Οκτωβρίου 1840 Χάλκη (Δωδεκάνησα) 6,5 600
11 Οκτωβρίου 1845 Λέσβος 6,8 1
11 Ιουνίου 1846 Μεσσήνη (Πελοπόννησος) 6,5 30
18 Αυγούστου 1853 Θήβα – Σεισμός στη Θήβα (1853) 6,8 13
12 Οκτωβρίου 1856 Ρόδος – Σεισμός στη Ρόδο (1856) 8,2 618
29 Φεβρουαρίου 1858 Κόρινθος 6,7 21
6 Ιουνίου 1861 Κορινθιακός κόλπος 6,7 20
23 Ιουλίου 1865 Λέσβος 6,7 10
4 Φεβρουαρίου 1867 Κεφαλλονιά 7,2 224
7 Μαρτίου 1867 Λέσβος 6,8 550
16 Δεκεμβρίου 1869 Λευκάδα 6,6 15
1 Αυγούστου 1870 Αράχοβα 6,8 117
3 Απριλίου 1881 Χίος – Σεισμός στη Χίο (1881) 6,4 3350 (4200 νεκροί)
27 Ιουνίου 1886 Φιλιατρά (Πελοπόννησος) 7,5 326
25 Οκτωβρίου 1889 Λέσβος 6,7 36
9 Φεβρουαρίου 1893 Σαμοθράκη 6,8 1
17 Απριλίου 1893 Ζάκυνθος 6,4 23
23 Μαΐου 1893 Θήβα – Σεισμός στη Θήβα (1893) 6,2 2
27 Απριλίου 1894 Αταλάντη 7,0 225
14 Μαΐου 1895 Παραμυθιά Θεσπρωτίας 6,3 75
11 Αυγούστου 1903 Κύθηρα 7,2 με 8 14
11 Αυγούστου 1904 Σάμος – Σεισμός στη Σάμο (1904) 6,8 4
27 Νοεμβρίου 1914 Λευκάδα 6,3 16
26 Ιουνίου 1926 Ρόδος 7,7 ή 8,0 12
22 Απριλίου 1928 Κόρινθος – Σεισμός της Κορίνθου το 1928 6,3 20
26 Σεπτεμβρίου 1932 Ιερισσός (Χαλκιδική) – Σεισμός στην Ιερισσό (1932) 7,0 161
23 Απριλίου 1933 Κως (Δωδεκάνησα) – Σεισμός στην Κω το 1933 6,6 178
25 Φεβρουαρίου 1935 Κρήτη 7,0 8
22 Ιουλίου 1938 Ωρωπός (Αττική) 6,0 18
1 Μαρτίου 1941 Λάρισα – Σεισμός στη Λάρισα (1941) 6,3 40
6 Οκτωβρίου 1947 Μεσσηνία (Πελοπόννησος) 7,0 3
22 Απριλίου 1948 Λευκάδα 6,5 10
30 Ιουνίου 1948 Λευκάδα 6,4 7
23 Ιουλίου 1949 Χίος 6,7 11
12 Αυγούστου 1953 Αργοστόλι (Κεφαλονιά) – Σεισμοί του Ιονίου το 1953 7,2 476
30 Απριλίου 1954 Σοφάδες (Καρδίτσα) – Σεισμός στους Σοφάδες (1954) 7,0 25
19 Απριλίου 1955 Βόλος 6,2 1
9 Ιουλίου 1956 Αμοργός – Σεισμός στην Αμοργό (1956) 7,5 53
25 Απριλίου 1957 Ρόδος 7,2 18
9 Μαρτίου 1965 Αλόννησος (Σποράδες) 6,1 2
31 Μαρτίου 1965 Αγρίνιο 6,8 6
4 Απριλίου 1965 Αρκαδία 6,1 18
6 Ιουλίου 1965 Κορινθιακός κόλπος 6,3 1
5 Φεβρουαρίου 1966 Λίμνη Κρεμαστών (Αιτωλοακαρνανία-Ευρυτανία) 6,2 1
29 Οκτωβρίου 1966 Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας 6,0 1
1 Μαΐου 1967 Δροσοπηγή Ιωαννίνων 6,4 9
19 Φεβρουαρίου 1968 Άγιος Ευστράτιος – Σεισμός στον Άγιο Ευστράτιο το 1968 7,1 20
20 Ιουνίου 1978 Θεσσαλονίκη – Σεισμός της Θεσσαλονίκης (1978) 6,5 45
24 Φεβρουαρίου 1981 Αλκυονίδες (Κορινθιακός κόλπος)/Περαχώρα – Σεισμοί στις Αλκυονίδες το 1981 6,7 20
13 Σεπτεμβρίου 1986 Καλαμάτα – Σεισμός στην Καλαμάτα το 1986 6,0 20
21 Δεκεμβρίου 1990 Γουμένισσα (Κεντρική Μακεδονία-Κιλκίς) 6,0 – 6,1 1
26 Μαρτίου 1993 Πύργος Ηλείας (Πελοπόννησος) 5,5 1
15 Ιουνίου 1995 Αίγιο (Πελοπόννησος) – Σεισμός στο Αίγιο το 1995 6,1 26
7 Σεπτεμβρίου 1999 Πάρνηθα – Σεισμός της Πάρνηθας το 1999 5,9 143
21 Οκτωβρίου 2005 Κόλπος Εφέσου 6,0 1
8 Ιανουαρίου 2006 Κύθηρα – Σεισμός των Κυθήρων (2006) 6,9 1
15 Ιουλίου 2008 Ρόδος – Σεισμός των Δωδεκανήσων (2008) 6,3 1
8 Ιουνίου 2008 Ανδραβίδα (Πελοπόννησος) – Σεισμός στην Ανδραβίδα (2008) 6,5 2
17 Νοεμβρίου 2015 Λευκάδα – Σεισμός της Λευκάδας (2015) 6,5 2
12 Ιουνίου 2017 Λέσβος – Σεισμός στη Λέσβο (2017) 6,3 1
21 Ιουλίου 2017 Κως – Σεισμός της Κω (2017) 6,7 2
30 Οκτωβρίου 2020 Σάμος – Σεισμός της Σμύρνης και Σάμου (2020) 6,7 116
3 Μαρτίου 2021 Ελασσόνα (Θεσσαλία) – Σεισμός της Ελασσόνας (2021) 6,3 1
27 Σεπτεμβρίου 2021 Αρκαλοχώρι (Ηράκλειο Κρήτης) – Σεισμός του Αρκαλοχωρίου (2021) 5,8 1

Τεκτονικοί χάρτες

Τεκτονικός χάρτης της Μεσογείου
Τεκτονικός χάρτης της Μεσογείου

Οδηγίες Προστασίας

Προετοιμαστείτε

Μέσα στο σπίτι

  • Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
  • Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
  • Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
  • Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
  • Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
  • Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:
    • κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
    • μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
    • μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
  • Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κλπ.)
  • Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι

  • Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
    • μακριά από κτίρια και δέντρα
    • μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

Όταν γίνεται Σεισμός

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
  • Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
  • Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

  • Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα

  • Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
  • Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
  • Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

  • Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
  • Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

  • Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
  • Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

Τι να κάνετε μετά το σεισμό

Αν είστε μέσα στο σπίτι

  • Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
  • Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
  • Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
  • Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
  • Ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
  • Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
  • Χρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
  • Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

Πως να αντιδράσετε σε επερχόμενο κύμα βαρύτητας (Τσουνάμι)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.

Αφίσες

Ενημερωτικά φυλλάδια και έγγραφα από τον Ο.Α.Σ.Π.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα παρακάτω αρχεία από το box μας

112 – Πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης

Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης

O Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1991 και χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).

  • Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια.
  • Σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστείτε βοήθεια όπως π.χ. αστυνομίας, πυροσβεστικής, ασθενοφόρου EKAB ή λιμενικού καλέστε το 112.
  • Στην τηλεφωνική σας κλήση θα απαντήσει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.
  • H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση.
  • Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί τους πολίτες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
  • Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δεν λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.
  • Λειτουργεί με κάρτα SIM ή χωρίς κάρτα SIM στο κινητό σας.

Ενημερωτικό Υλικό για το 112 (Έντυπα , Βίντεο )

Μπορείτε να κατεβάσετε όλα τα αρχεία από το box μας

112 – Εισερχόμενο σκέλος: Προσβάσιμη καμπάνια Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

112 – Εξερχόμενο σκέλος: Προσβάσιμη καμπάνια Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές – Χρήσιμες ιστοσελίδες