Γνωρίζω την Ευρωπαϊκή Ένωση

european union

Μαθαίνουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχές, στόχους και αξίες, ιστορία, θεσμικά όργανα, χώρες, σύμβολα, ανθρώπινα δικαιώματα.

Πληροφορίες άρθρου

Για τη σύνταξη του άρθρου χρησιμοποιήθηκαν κείμενα, πίνακες χάρτες από τη Βικιπαίδεια, τον Επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ‘Σαν Σήμερα, το Φωτόδεντρο, το Βιβλίο Μαθητή της Γεωλογίας – Γεωγραφίας (B΄ Γυμνασίου), το βιβλίο μαθητή της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Γεωγραφίας (Στ’ Δημοτικού) και το βιβλίο μαθητή της Γεωγραφίας (Ε’ Δημοτικού).

Έρευνα, καταγραφή, σχεδιασμός κώδικα: Ματθαίος Λεγάκης ΠΕ79.01 Μουσικής Επιστήμης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η σηµαία της Ευρώπης αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε µπλε φόντο. Υιοθετήθηκε το 1984 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία την περίοδο εκείνη αποκαλούνταν Ευρωπαϊκή Οικονοµική Κοινότητα).
Το σχέδιο συµβολίζει τους λαούς της Ευρώπης και ο κύκλος αντιπροσωπεύει την ένωσή τους. Ο αριθµός των αστεριών δεν αλλάζει ποτέ —είναι πάντοτε 12: συµβολίζει την τελειότητα και την πληρότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στον χάρτη

Ρητό
In Varietate Concordia
Ενωμένοι στην πολυμορφία
Ύμνος

Ωδή στη Χαρά (Ode an die Freude)
Στίχοι: Φρίντριχ Σίλερ (Friedrich Schiller)
Μουσική: Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Ludwig van Beethoven)

Ο Ευρωπαϊκός Ύμνος είναι μέρος από την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1972 και χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1986.

Ημέρα της Ευρώπης
9 Μαΐου (επέτειος της Διακήρυξης του Robert Schuman, 1950)
Έδρα

Βρυξέλλες

  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δευτερεύουσα έδρα)

Λουξεμβούργο

  • Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Γενικό Δικαστήριο

Στρασβούργο

  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (επίσημη έδρα)
Επίσημες γλώσσες
24
Τύπος
Πολιτικο-οικονομική ένωση
Μέλη
27
Ίδρυση

1 Ιανουαρίου 1958 (Συνθήκη της Ρώμης)

1 Ιουλίου 1987 (Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη)

1 Νοεμβρίου 1993 (Συνθήκη του Μάαστριχτ)

1 Δεκεμβρίου 2009 (Συνθήκη της Λισαβόνας)

Έκταση
4.233.262 km2 (σύνολο)
% Νερό
3,08%
Πληθυσμός
447.319.916 (Απογραφή Eurostat)
Πυκνότητα
105,7 κατ./km2
Νόμισμα

Ευρώ (EUR, Ευρωζώνη)

  • Ζλότι Πολωνίας (PLN)
  • Κορόνα Δανίας (DKK)
  • Κορόνα Σουηδίας (SEK)
  • Κορόνα Τσεχίας (CZK)
  • Κούνα Κροατίας (HRK)
  • Λεβ Βουλγαρίας (BGN)
  • Λέου Ρουμανίας (RON)
  • Φιορίνι Ουγγαρίας (HUF)
  • Φράγκο Ελβετίας (CHF, Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια, Ιταλία)
Ζώνη ώρας
UTC +0 έως +2 | Θερινή: UTC +1 έως +3
Internet TLD
.eu (Το .eu αντιπροσωπεύει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση)
Ιστοσελίδα
europa.eu

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι μια οικογένεια ευρωπαϊκών δημοκρατικών χωρών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να συνεργάζονται για την ειρήνη και την ευημερία. Η ΕΕ δεν είναι ένα κράτος που επιδιώκει να υποκαταστήσει τα υπάρχοντα κράτη ούτε απλώς ένας οργανισμός για τη διεθνή συνεργασία.

Η ΕΕ είναι όντως μοναδική. Τα κράτη-μέλη της έχουν θεσπίσει κοινά θεσμικά όργανα στα οποία εκχωρούν ορισμένες εξουσίες τους, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να λαμβάνονται δημοκρατικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ιδρύθηκε την 25 Μαρτίου 1957 με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (υπογραφή 7.2.1992), γνωστότερης ως Συνθήκη του Μάαστριχτ, βασιζόμενη στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες (Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας) τις οποίες και αντικατέστησε. Το 1993, η Ένωση αριθμούσε 12 μέλη. Από τότε νέες τροποποιητικές συνθήκες έχουν επεκτείνει τις αρμοδιότητές της και σταδιακές διευρύνσεις έχουν αυξήσει τον αριθμό των κρατών-μελών της. Θεωρείται ως η ισχυρότερη ένωση κρατών μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, με επιδιώξεις οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Η ΕΕ αποτελεί το τρέχον στάδιο μιας ανοιχτής διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οι ιστορικές ρίζες της ΕΕ ανάγονται στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιδέα για την ένωση αυτή γεννήθηκε από την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να αποτρέψουν την επανάληψη ενός παρόμοιου αιματηρού και καταστροφικού πολέμου…

Στην ΕΕ κατοικούν πάνω από 446 εκατοµµύρια άνθρωποι, αριθµός που αντιστοιχεί στο 6 % περίπου του παγκόσµιου πληθυσµού. Οι πολίτες των κρατών µελών της ΕΕ είναι επίσης πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σήµερα η ΕΕ αποτελείται από 27 χώρες. Τον Ιούνιο του 2016 µία από αυτές, το Ηνωµένο Βασίλειο, ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, και αποχώρησε το 2020.

Με την ίδρυσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, εισήγαγε για πρώτη φορά την έννοια της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας: oι πολίτες των κρατών μελών είναι παράλληλα και πολίτες της Ένωσης, δηλαδή μπορούν, μεταξύ άλλων, να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στο έδαφός των κρατών μελών και να εκλέγουν ή/και να εκλέγονται μια φορά κάθε πέντε έτη στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (όπως και στις εθνικές εκλογές της χώρας τους). Παράλληλα οι έλεγχοι διαβατηρίων στα εσωτερικά της σύνορα καταργήθηκαν με τη Συμφωνία του Σένγκεν (Schengen).

Η ΕΕ: ταξίδι στον χρόνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα, ούτε είχε πάντα την ίδια ονομασία. Οικοδομήθηκε βήμα βήμα, και το όραμα που ενέπνευσε τους ιδρυτές της εξακολουθεί να την καθοδηγεί μέχρι και σήμερα. Ακολουθούν ορισμένα από τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της ΕΕ, και επίσης αναφέρονται οι πολλές αλλαγές που συντελέστηκαν με την πάροδο των ετών.

1945

Τέλος Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1945

Τέλος Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη

Ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του πολλά θύματα και ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς. Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ ξανά μια τέτοια καταστροφή.

1950

Η Διακήρυξη Σουμάν

9 ΜΑΪΟΥ 1950

Η Διακήρυξη Σουμάν

Στις 9 Μαΐου ο Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει σε ομιλία του ένα σχέδιο για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Προτείνει τα έθνη της Ευρώπης να διαχειρίζονται από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να εξοπλιστεί στρατιωτικά χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλες.

Διακήρυξη Σουμάν – Μάιος 1950

1951

Η Συνθήκη των Παρισίων

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1951

Η Συνθήκη των Παρισίων

Η Συνθήκη των Παρισίων για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα υπογράφεται από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο, που αποφασίζουν να συνεργαστούν και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης πάνω στα ερείπια του πολέμου.

Συνθήκη των Παρισίων

1957

Η υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957

Η υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης

Οι έξι χώρες συνεργάζονται τόσο καλά, που αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και σε άλλους τομείς. Ιδρύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ). Μαζί με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, είναι γνωστές ως Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Συνθήκη της Ρώμης (ΕΟΚ)

1962

Γεωργική Πολιτική

Θεσπίζεται η κοινή γεωργική πολιτική

Είναι μία από τις παλαιότερες πολιτικές της ΕΕ, που στηρίζει τους αγρότες και μεριμνά ώστε η Ευρώπη να εφοδιάζεται σταθερά με οικονομικώς προσιτά, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Η κοινή γεωργική πολιτική με μια ματιά

1973

Διεύρυνση ΕΚ: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία

Διεύρυνση ΕΚ

Η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία προσχωρούν στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

1979

Εκλογές Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου

7, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1979

Διεξάγονται οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται κάθε 5 χρόνια.

1981

Διεύρυνση ΕΚ: Ελλάδα

Διεύρυνση ΕΚ

Η Ελλάδα προσχωρεί στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και γίνεται το 10ο κράτος μέλος.

1986

Διεύρυνση ΕΚ: Ισπανία, Πορτογαλία

Διεύρυνση ΕΚ

Η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχωρούν κι αυτές στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μελών σε 12.

1987

Πρόγραμμα Erasmus

Πρόγραμμα Erasmus

Δημιουργείται το πρόγραμμα Erasmus, το οποίο βοηθά τους νέους της Ευρώπης να σπουδάζουν, να παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης και να παρέχουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.

1992

Υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1992

Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Δημιουργείται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνθήκη εισάγει την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και θέτει σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ευρώ. Επίσης, ενισχύει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και προωθεί τη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

Συνθήκη του Μάαστριχτ

1995

Συμφωνία του Σένγκεν

ΥΠΟΓΡΑΦΗ: 14/06/1985, ΙΣΧΥ: 26/03/1995

Συμφωνία του Σένγκεν

Η Συμφωνία του Σένγκεν καταργεί όλους τους ελέγχους στα σύνορα μεταξύ των επτά χωρών που την έχουν υπογράψει. (σήμερα την έχουν υπογράψει 26 χώρες)

Σένγκεν: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ

Διεύρυνση ΕΚ: Αυστρία, Σουηδία, Φινλανδία

Διεύρυνση ΕΕ

Η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα κράτη μέλη είναι πλέον 15.

2001

Υπογραφή της Συνθήκης της Νίκαιας

26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

Υπογράφεται η Συνθήκη της Νίκαιας

Κύριος στόχος της είναι η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να προετοιμαστεί η ΕΕ για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της.

Συνθήκη της Νίκαιας

2002

Νόμισμα Ευρώ

Ευρώ

Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ γίνονται το νόμιμο νόμισμα 12 χωρών της ΕΕ.

Το ευρώ

2004

Διεύρυνση ΕΕ: Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία

Διεύρυνση ΕΕ

10 νέες χώρες προσχωρούν στην ΕΕ: η Εσθονία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Τσεχία. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν προσχωρήσει τόσες πολλές χώρες στην ΕΕ ταυτόχρονα.

2007

Διεύρυνση ΕΕ: Βουλγαρία, Ρουμανία

Διεύρυνση ΕΕ

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία προσχωρούν στην ΕΕ, η οποία έχει πλέον 27 κράτη μέλη.

Υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισαβόνας

Εισάγει μια νέα δομή η οποία εξασφαλίζει στην ΕΕ ενισχυμένο ρόλο στον κόσμο και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις απόψεις των πολιτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Συνθήκη της Λισαβόνας

2012

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Απονέμεται στην ΕΕ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης από ήπειρο πολέμων σε ήπειρο ειρήνης. Η ΕΕ χρησιμοποιεί τα χρήματα του βραβείου για να βοηθήσει παιδιά που δεν είχαν την τύχη να μεγαλώσουν σε συνθήκες ειρήνης.

2013

Διεύρυνση ΕΕ: Κροατία

Διεύρυνση ΕΕ

Η Κροατία προσχωρεί στην ΕΕ και γίνεται το 28ο κράτος μέλος της.

2017

Κατάργηση των τελών περιαγωγής

Κατάργηση των τελών περιαγωγής

Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν πλέον να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται με το διαδίκτυο μέσω των κινητών συσκευών τους οπουδήποτε στην ΕΕ, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.

2020

Brexit

31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Brexit

Μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επισήμως από την ΕΕ.

NextGenerationEU

NextGenerationEU

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πολλές επιχειρήσεις χάνουν έσοδα, και πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Το NextGenerationEU παρέχει επιπλέον 750 δισ. ευρώ σε χώρες της ΕΕ για να τις βοηθήσει να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους με βιώσιμο τρόπο.

Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη

2021

Πρόγραμμα Erasmus+

Πρόγραμμα Erasmus+

Ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Erasmus+. Με προϋπολογισμό σχεδόν διπλάσιο από τον προηγούμενο, θα βοηθήσει 10 εκατομμύρια άτομα κάθε ηλικίας και υποβάθρου εντός και εκτός Ευρώπης να αποκτήσουν διαφορετικές εμπειρίες σε μια άλλη χώρα.

Στόχοι και αξίες

Στόχοι

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των συνόρων της είναι οι εξής:

  • προαγωγή της ειρήνης, των αξιών της και της ευημερίας των πολιτών της
  • παροχή ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα στα εξωτερικά της σύνορα για τη ρύθμιση του ασύλου και της μετανάστευσης και την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας
  • δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς
  • επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση και τη σταθερότητα των τιμών, καθώς και μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς με πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο
  • προστασία και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος
  • προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου
  • καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων
  • προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού
  • ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής καθώς και της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ
  • σεβασμός της πλούσιας πολιτιστικής και γλωσσικής της πολυμορφία
  • δημιουργία μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης με νόμισμα το ευρώ

Οι στόχοι της ΕΕ στον ευρύτερο κόσμο είναι οι εξής:

  • προάσπιση και η προώθηση των αξιών και των συμφερόντων της
  • συμβολή στην ειρήνη και την ασφάλεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Γης
  • συμβολή στην αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών, στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου

Οι στόχοι της ΕΕ ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αξίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θεμελιωμένη στις παρακάτω αξίες:

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα αυτή καθεαυτήν, αλλά αποτελεί την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ελευθερία

Ελευθερία

Η ελεύθερη κυκλοφορία εξασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της Ένωσης. Οι ατομικές ελευθερίες, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της ενημέρωσης προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δημοκρατία

Δημοκρατία

Η λειτουργία της Ένωσης στηρίζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ο Ευρωπαίος πολίτης απολαμβάνει αυτομάτως πολιτικά δικαιώματα. Κάθε ενήλικος πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη χώρα κατοικίας τους, ή στη χώρα καταγωγής τους.

Ισότητα

Ισότητα

Η ισότητα σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα ενώπιον του νόμου. Η αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών διέπει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ισχύει σε όλους τους τομείς. Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία συμπεριλήφθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης.

Κράτος δικαίου

Κράτος δικαίου

Η ΕΕ βασίζεται στο κράτος δικαίου. Όλες οι ενέργειες της ΕΕ βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες οι χώρες της ΕΕ έχουν εγκρίνει αυτοβούλως και δημοκρατικά. Η προάσπιση του δικαίου και της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται από ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Τα χώρες της ΕΕ παραχώρησαν την τελική δικαιοδοσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτά καλύπτουν το δικαίωμα σε μη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, και/ή το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Οι στόχοι της ΕΕ ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Λισαβόνας και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το 2012, η ΕΕ έλαβε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το έργο της με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γενικά για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μοναδικό και το σύστημα λήψης αποφάσεών της εξελίσσεται συνεχώς. Τα 7 ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα 7 λοιπά όργανα της ΕΕ και περισσότεροι από 30 αποκεντρωμένοι οργανισμοί είναι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την ΕΕ. Συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των κοινών συμφερόντων της ΕΕ και των ευρωπαίων πολιτών.

Όσον αφορά τη διοίκηση, υπάρχουν άλλοι 20 οργανισμοί και φορείς της ΕΕ που εκτελούν ειδικά νομικά καθήκοντα και 4 διοργανικές υπηρεσίες που υποστηρίζουν τα θεσμικά όργανα.

Όλες αυτές οι οντότητες έχουν συγκεκριμένους ρόλους — από την ανάπτυξη της νομοθεσίας και τη χάραξης πολιτικής της ΕΕ έως την εφαρμογή πολιτικών και την εκτέλεση εργασιών σε εξειδικευμένους τομείς, όπως η υγεία, η ιατρική, οι μεταφορές και το περιβάλλον.

Υπάρχουν 4 κύρια θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων που ηγούνται της διοίκησης της ΕΕ. Τα θεσμικά αυτά όργανα παρέχουν από κοινού στην ΕΕ κατευθύνσεις πολιτικής και διαδραματίζουν διαφορετικούς ρόλους στη νομοθετική διαδικασία:

  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες/Στρασβούργο/Λουξεμβούργο)
  • το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Βρυξέλλες)
  • το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο)
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες/Λουξεμβούργο/Αντιπροσωπείες σε ολόκληρη την ΕΕ) 

Το έργο τους συμπληρώνεται από άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Λουξεμβούργο)
  • την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Φρανκφούρτη)
  • το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (Λουξεμβούργο)

Τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ συνεργάζονται εκτενώς με το δίκτυο των οργάνων και οργανισμών της ΕΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωταρχική λειτουργία των εν λόγω οργάνων και οργανισμών είναι να υλοποιούν τις πολιτικές επιτόπου.

Περίπου 60 000 υπάλληλοι και λοιπό προσωπικό της ΕΕ εξυπηρετούν 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους (και αμέτρητους άλλους σε όλο τον κόσμο). Ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός — το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει περίπου 140 000 υπαλλήλους για πληθυσμό μόλις 67 εκατομμυρίων.

Τα θεσμικά όργανα αναλυτικά

Κύρια θεσμικά όργανα

Οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες και οι διαδικασίες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθορίζονται στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ: η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1957) και η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (1992). Πιο πρόσφατα, η Συνθήκη της Λισαβόνας (2007) εισήγαγε ορισμένες τροποποιήσεις και προσθήκες στις αρμοδιότητές τους.

Τα 4 κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ, με τα διακριτά τους καθήκοντα, συνεργάζονται στενά για τον καθορισμό του θεματολογίου της ΕΕ, καθώς και τη δρομολόγηση και τον συντονισμό της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Σχεδιάγραμμα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Σχεδιάγραμμα
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο • European Parliament
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εκπροσωπεί τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαρτίζεται από 705 βουλευτές που εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία ανά πενταετία. Λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εγκρίνει επίσης τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διαχειρίζεται δίκτυο γραφείων συνδέσμου στις πρωτεύουσες της ΕΕ, στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο και στην Ουάσιγκτον D.C.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο • European Council
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ συνεδριάζουν, ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να καθορίζουν τη γενική πολιτική κατεύθυνση και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο πρόεδρος, ο οποίος εκλέγεται για θητεία 2,5 ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν εκδίδει νομοθετικές πράξεις παρά μόνο για πιθανές τροποποιήσεις της Συνθήκης ΕΕ.

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης • Council of the European Union
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ. Στο Συμβούλιο της ΕΕ συνεδριάζουν οι εθνικοί υπουργοί κάθε κυβέρνησης για να εκδίδουν νομοθετικές πράξεις και να συντονίζουν τις πολιτικές τους. Οι υπουργοί συνέρχονται σε διαφορετικές συνθέσεις ανάλογα με το προς συζήτηση θέμα. Το Συμβούλιο της ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή • European Commission
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκπροσωπεί τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Χρησιμοποιεί το «δικαίωμα πρωτοβουλίας» της για να υποβάλλει προτάσεις για νέες νομοθετικές πράξεις, οι οποίες εξετάζονται και εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, διαχειρίζεται τις πολιτικές της ΕΕ, εκτός από την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (την οποία διαχειρίζεται ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), και τον προϋπολογισμό της ΕΕ και διασφαλίζει ότι οι χώρες εφαρμόζουν ορθά το δίκαιο της ΕΕ. Οι Αντιπροσωπείες λειτουργούν ως η φωνή της Επιτροπής σε ολόκληρη την ΕΕ. Παρακολουθούν και αναλύουν την κοινή γνώμη στη χώρα υποδοχής τους, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ και διευκολύνουν τη συνεργασία της Επιτροπής με τη χώρα υποδοχής.

Το έργο αυτών των 4 κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που καλύπτει τα νομοθετικά και εκτελεστικά καθήκοντα της ΕΕ, συμπληρώνεται από το έργο που επιτελούν άλλα 3 θεσμικά όργανα της ΕΕ: το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα εν λόγω 3 θεσμικά όργανα είναι αρμόδια για τη διαχείριση, αντίστοιχα, των δικαστικών θεμάτων, των οικονομικών θεμάτων καθώς και των θεμάτων εξωτερικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης • Court of Justice of the European Union (CJEU)
Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Δικαστήριο εξασφαλίζει την τήρηση του δικαίου της ΕΕ και την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των Συνθηκών: Ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν από τις Συνθήκες και ερμηνεύει το δίκαιο της ΕΕ κατόπιν αιτήματος των εθνικών δικαστηρίων.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα • European Central Bank (ECB)
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση σταθερών τιμών στην ευρωζώνη. Είναι επίσης υπεύθυνα για τη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική στην ευρωζώνη και στηρίζουν τις οικονομικές πολιτικές της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο • European Court of Auditors (ECA)
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Το ΕΕΣ συμβάλλει στη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης της ΕΕ και στην προώθηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, ενεργεί δε ως ο ανεξάρτητος θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ. Ελέγχει αν τα κονδύλια της ΕΕ καταχωρίζονται ορθά, αν συγκεντρώνονται και διατίθενται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες και κανονισμούς και αν εξασφαλίζουν τη βέλτιστη σχέση κόστους-ωφέλειας.

Λοιπά όργανα και οργανισμοί

Εκτός από τα θεσμικά όργανα, υπάρχουν διάφορα άλλα όργανα και οργανισμοί που διαδραματίζουν εξειδικευμένο ρόλο, βοηθώντας την ΕΕ να εκπληρώνει τα καθήκοντά της. Ορισμένα όργανα έχουν καθήκον να συμβουλεύουν τα θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών)· Άλλα διασφαλίζουν ότι τα θεσμικά όργανα συμμορφώνονται με τους κανόνες και τις διαδικασίες της ΕΕ (Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων). Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης είναι ένας οργανισμός εξωτερικής πολιτικής που στηρίζει την ΕΕ σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης • European External Action Service (EEAS)
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης

Η ΕΥΕΔ είναι η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βοηθά τον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας / Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και διασφαλίζει τη συνοχή και τον συντονισμό της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Διαθέτει δίκτυο αντιπροσωπειών της ΕΕΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή • European Economic and Social Committee (EESC)
Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Η ΕΟΚΕ εκπροσωπεί διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας των πολιτών από ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών, των εργαζομένων και των εκπροσώπων άλλων κοινωνικών, επαγγελματικών, οικονομικών και πολιτιστικών οργανώσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύονται με την ΕΟΚΕ όταν λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα πολιτικής που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών • European Committee of the Regions (CoR)
Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Η ΕτΠ εκπροσωπεί τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβουλεύονται με την ΕτΠ για θέματα που αφορούν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων • European Investment Bank (EIB)
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η ΕΤΕπ είναι το δανειοδοτικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζει τις δραστηριότητές της στο κλίμα και το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τις δεξιότητες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις υποδομές και τη συνοχή.

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής • European Ombudsman
Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος φορέας που καλεί τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ να λογοδοτήσουν και προάγει τη χρηστή διοίκηση. Ο Διαμεσολαβητής βοηθά άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ΕΕ, διερευνώντας καταγγελίες για κακοδιοίκηση, καθώς και προβαίνοντας σε προληπτική εξέταση ευρύτερων συστημικών ζητημάτων.

Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων • European Data Protection Supervisor (EDPS)
Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων

Διασφαλίζει ότι, κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ σέβονται το δικαίωμα των πολιτών για προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων • The European Data Protection Board (EDPB)
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων

Το ΕΣΠΔ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που διασφαλίζει τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων προστασίας των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων στην ΕΕ.

Διοργανικές υπηρεσίες

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δημιούργησαν 4 διοργανικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση και τη στήριξη του έργου των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς και των λοιπών οργάνων και οργανισμών της. Καθεμία από αυτές έχει ειδικές αρμοδιότητες, οι οποίες καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως η πρόσληψη, η κατάρτιση και η ανάπτυξη του προσωπικού, η πληροφορική και οι εκδόσεις. Η Υπηρεσία Εκδόσεων ιδρύθηκε το 1969, ενώ οι άλλες υπηρεσίες δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα — η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού το 2003, η Ευρωπαϊκή Σχολή Διοίκησης το 2005 και η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική το 2012.

Ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική EN • Computer Emergency Response Team (CERT-EU)
Ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική

Η CERT διαχειρίζεται τις απειλές κατά των συστημάτων πληροφορικής των οργάνων της ΕΕ, συνεργαζόμενη, αφενός, με τις ομάδες ασφάλειας ΤΠ κάθε οργάνου της ΕΕ και, αφετέρου, με αντίστοιχους δημόσιους φορείς στις χώρες της ΕΕ.

Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης EN • European School of Administration (EUSA)
Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

Η Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης παρέχει κατάρτιση σε συγκεκριμένους τομείς για το προσωπικό της ΕΕ και συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες κατάρτισης όλων των θεσμικών οργάνων για την αποφυγή αλληλεπικαλύψεων.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού • EU Careers – European Personnel Selection Office (EPSO)
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού

Η EPSO είναι η υπηρεσία επιλογής προσωπικού της ΕΕ. Διοργανώνει διαγωνισμούς για την πρόσληψη υποψηφίων για να εργαστούν στα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ • Publications Office of the EU
Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο επίσημος πάροχος εκδοτικών υπηρεσιών σε όλα τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ. Ως εκ τούτου, αποτελεί το κεντρικό σημείο πρόσβασης στο δίκαιο της ΕΕ, στις εκδόσεις, στα ανοικτά δεδομένα, στα ερευνητικά αποτελέσματα, στις διακηρύξεις δημόσιων συμβάσεων και σε άλλες επίσημες πληροφορίες.

Ευρώ – Ζώνη του Ευρώ

Σχέδιο του Ευρώ

Το ευρώ (σύμβολο: , κωδικός: EUR) είναι το επίσημο νόμισμα των 19 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η ομάδα των χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμα τους είναι γνωστή ως Ευρωζώνη και περιλαμβάνει 343 εκατομμύρια πολίτες (έως το 2019). Το ευρώ, το οποίο διαιρείται σε 100 σεντ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και το δεύτερο πιο ανταλλάξιμο νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος μετά το δολάριο των ΗΠΑ.

Η Ευρωζώνη, με επίσημη ονομασία “ζώνη του ευρώ”, είναι μια οικονομική και νομισματική ένωση που αποτελείται από 19 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν οικειοθελώς καταργήσει το εθνικό τους νόμισμα και υιοθετήσει το ευρώ (€) ως το κοινό τους νόμισμα και μοναδικό νόμιμο χρήμα.

Χάρτης της Ευρωζώνης
Χάρτης της Ευρωζώνης

Η Ευρωζώνη αποτελείται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία. Υποψήφιες, προς ένταξη στην Ευρωζώνη, είναι η Βουλγαρία και η Κροατία, οι οποίες όταν υιοθετήσουν το Ευρώ, και αποσύρουν το εθνικό τους νόμισμα, θα έχουν και αυτές το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις δικές τους εθνικές παραστάσεις στην εθνική όψη των κερμάτων ευρώ, ενώ θα μπορούν να εκδώσουν και συλλεκτικά νομίσματα.

Το ευρώ χρησιμοποιείται επίσημα από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τέσσερα ευρωπαϊκά κρατίδια που δεν είναι μέλη της ΕΕ, καθώς και μονομερώς από το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Εκτός Ευρώπης, χρησιμοποιείται από ειδικά εδάφη των κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν νομίσματα συνδεδεμένα με το ευρώ.

Το ευρώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα και το δεύτερο πιο διαπραγματεύσιμο νόμισμα στον κόσμο μετά το δολάριο των ΗΠΑ, με περισσότερα από €1.3 τρισεκατομμύρια σε κυκλοφορία, το ευρώ έχει μία από τις υψηλότερες συνδυασμένες αξίες τραπεζογραμματίων και κερμάτων σε κυκλοφορία στον κόσμο.

Η ονομασία ευρώ υιοθετήθηκε επίσημα στις 16 Δεκεμβρίου 1995 στη Μαδρίτη. Το ευρώ εισήχθη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ως ένα λογιστικό νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 1999, αντικαθιστώντας την πρώην Ευρωπαϊκή λογιστική μονάδα (ECU) σε αναλογία 1:1 (US$1.1743). Τα φυσικά κέρματα και τραπεζογραμμάτια ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία την 1η Ιανουαρίου 2002, καθιστώντας το ως το καθημερινό νόμισμα λειτουργίας των αρχικών μελών της Ευρωζώνης και μέχρι τον Μάρτιο του 2002 είχε αντικαταστήσει εντελώς τα προηγούμενα νομίσματα.

Χώρες μέλη που χρησιμοποιούν το ευρώ

Χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ

Μολονότι όλες οι χώρες της ΕΕ αποτελούν μέρος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), 19 από τις χώρες αυτές έχουν αντικαταστήσει τα εθνικά τους νομίσματα με το ενιαίο νόμισμα – το ευρώ. Αυτές οι χώρες αποτελούν τη ζώνη του ευρώ, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ευρωζώνη.

Χώρες μέλη που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ

Πρόκειται για τις χώρες οι οποίες δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη το ευρώ, οι οποίες ωστόσο θα ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ όταν θα πληρούν τα αναγκαία κριτήρια. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για κράτη μέλη που προσχώρησαν στην Ένωση το 2004, το 2007 και το 2013, μετά την καθιέρωση του ευρώ το 2002.

Χώρες μέλη με ρήτρα εξαίρεσης

Ενίοτε, τα κράτη μέλη μπορούν να διαπραγματεύονται μια ρήτρα εξαίρεσης από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τις Συνθήκες και να αποφασίσουν να μην συμμετέχουν σε ορισμένες πολιτικές.  Όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα, αυτή είναι η περίπτωση της Δανίας. Διατήρησε το παλαιό της νόμισμα μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ.

Το ευρώ διεθνώς

Το ευρώ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στον κόσμο.
Το ποσοστό των διεθνών πληρωμών που πραγματοποιείται σε ευρώ είναι περίπου ίσο με αυτό που πραγματοποιείται σε δολάρια ΗΠΑ. Επίσης, το ευρώ είναι το δεύτερο προτιμώμενο διεθνώς νόμισμα για τη χορήγηση και λήψη δανείων και για τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών.

Περίπου 339 εκατομμύρια άνθρωποι στη ζώνη του ευρώ χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ στην καθημερινότητά τους. Ξέρατε όμως ότι το ευρώ χρησιμοποιείται και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και εκτός της Ευρώπης; Μάθετε πού ακριβώς!

Το ευρώ διεθνώς
Χώρες της Ευρώπης εκτός ΕΕ

Χώρες της Ευρώπης, που έχουν κάνει επίσημες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χρησιμοποιούν το ευρώ ως το επίσημο νόμισμα τους:

Χώρες γεωγραφικά εκτός ΕΕ

Χρησιμοποιείται επίσης ως επίσημο ή ως ντε φάκτο νόμισμα, καθώς και ως νόμισμα «πρόσδεσης», από ορισμένες περιοχές που γεωγραφικά βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Κέρματα του Ευρώ

Τα κέρματα έχουν μία κοινή και μία εθνική όψη. Στην κοινή όψη απεικονίζονται η αξία του κέρματος και ένας χάρτης της Ευρώπης. Σχεδιαστής της είναι ο Βέλγος Luc Luyckx. Η εθνική όψη διαφέρει για κάθε χώρα. Όλα τα κέρματα έχουν στο σχέδιό τους και τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ημερομηνία κοπής τους (Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία, το Μονακό, η Ολλανδία και η Φινλανδία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν κέρματα με ημερομηνία κοπής πριν το 2002).

Τραπεζογραμμάτια του Ευρώ

Υπάρχουν 7 διαφορετικές ονομαστικές αξίες στα τραπεζογραμμάτια του ευρώ: 5€, 10€, 20€, 50€, 100€, 200€ & 500€. Το καθένα έχει ένα διακριτικό χρώμα και μέγεθος. Τα σχέδια για το καθένα από αυτά έχουν ένα κοινό θέμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, σε διάφορες καλλιτεχνικές περιόδους. Η μπροστινή όψη των τραπεζογραμματίων περιλαμβάνει παράθυρα και πύλες, ενώ η πίσω όψη, διαφορετικά είδη γεφυρών. Τα αρχιτεκτονικά παραδείγματα είναι ζωγραφισμένες αναπαραστάσεις και όχι πραγματικά μνημεία.

Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σύνολο από διεθνείς συνθήκες, που έχουν υπογραφεί από τα κράτη – μέλη και πάνω τους στηρίζεται όλο το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, τον συνταγματικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, η Επιτροπή, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ελεγκτικό Συνέδριο ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με τις Συνθήκες. Η Επιτροπή θεωρείται «θεματοφύλακας των Συνθηκών». Όταν προετοιμάζεται η εκπόνηση μιας νέας Συνθήκης, ή τροποποιείται μια υφιστάμενη Συνθήκη, συγκαλείται Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ) στο πλαίσιο της οποίας συνέρχονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Πραγματοποιείται διαβούλευση με το Κοινοβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί σχετικά με τη Συνθήκη κατά την κατάρτιση και ολοκλήρωσή της.

Το Κοινοβούλιο αποκτά όλο και περισσότερες δημοκρατικές, ελεγκτικές και νομοθετικές αρμοδιότητες με κάθε νέα Συνθήκη. Με τη Συνθήκη των Βρυξελλών (υπογράφηκε το 1975), το Κοινοβούλιο απέκτησε το δικαίωμα να ελέγχει τους λογαριασμούς της ΕΕ στο τέλος κάθε έτους, και να αξιολογεί κατά πόσον η Επιτροπή εκτέλεσε συνετά και ορθά τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (υπογράφηκε το 1986) περιελάμβανε νέες προσθήκες, με τις οποίες διασφαλίζεται ότι, προτού προσχωρήσει μια νέα χώρα στην ΕΕ, είναι υποχρεωτική η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Συνθήκη του Άμστερνταμ (υπογράφηκε το 1997) ενίσχυσε πολύ περισσότερο τη θέση του Κοινοβουλίου όσον αφορά την από κοινού με το Συμβούλιο θέσπιση νομοθεσίας για ευρύ φάσμα τομέων οι οποίοι επρόκειτο να υπαχθούν στην κοινοτική νομοθεσία (προστασία των καταναλωτών, δυνατότητα νόμιμης εργασίας σε άλλη χώρα μέλος και περιβαλλοντικά ζητήματα, για να αναφέρουμε ορισμένα μόνο παραδείγματα).

Η πιο πρόσφατη Συνθήκη, η Συνθήκη της Λισαβόνας, ετέθη σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009. Ενισχύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσφέρει στα εθνικά κοινοβούλια περισσότερες αρμοδιότητες για τον καθορισμό της κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ επιπλέον προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλίας. Η Συνθήκη ενισχύει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου ως πλήρως αναγνωρισμένου συννομοθέτη με αυξημένες δημοσιονομικές αρμοδιότητες. Επιτρέπει επίσης στο Κοινοβούλιο να διαδραματίζει καίριο ρόλο κατά την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κυρωθείσες συνθήκες

1951 – Συνθήκη των Παρισίων

Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ)

Γνωστή και ως Συνθήκη των Παρισίων, υπογράφτηκε στις 18 Απριλίου 1951 στο Παρίσι από 6 κράτη (Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) και τέθηκε σε ισχύ στις 23 Ιουλίου 1952. Η ισχύς της συνθήκης έπαυσε στις 23 Ιουλίου 2002.

Σκοπός της Συνθήκης ΕΚΑΧ ήταν η δημιουργία αλληλεξαρτήσεων στον κλάδο του άνθρακα και του χάλυβα, έτσι ώστε να μην μπορεί μία χώρα να κινητοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χωρίς να το γνωρίζουν οι υπόλοιπες χώρες. Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης, εκτονώθηκαν οι εντάσεις μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία της ΕΟΚ.

1957 – Συνθήκη της Ρώμης (ΕΟΚ) • Συνθήκη Ευρατόμ

Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας • Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας

Υπογράφτηκε στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 1957 από 6 κράτη (Βέλγιο, Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία), τα οποία αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΟΚ, μετέπειτα Ε.Ε. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1958.

Με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (EURATOM). Η κυριότερη αλλαγή σε σχέση με την προγενέστερη συνθήκη είναι η επέκταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη γενική οικονομική συνεργασία.

1965 – Συνθήκη Συγχωνεύσεως ή Συνθήκη των Βρυξελλών

Συνθήκη περί ιδρύσεως ενιαίου Συμβουλίου και ενιαίας Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/Συνθήκη Συγχώνευσης

Υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου 1965 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1967. Έπαυσε να ισχύει στις 2 Οκτωβρίου 1997.

Σκοπός της συνθήκης ήταν ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και προέβλεπε την δημιουργία μιας ενιαίας Επιτροπής κι ενός ενιαίου Συμβουλίου και για τις τρεις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (ΕΟΚ, EURATOM, ΕΚΑΧ). Καταργήθηκε με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ.

1970 – Συνθήκη του Λουξεμβούργου

Συνθήκη για την τροποποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διατάξεων/πρώτη Συνθήκη περί προϋπολογισμού

Με την υπογραφή της Συνθήκης του Λουξεμβούργου, για την τροποποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διατάξεων των Συνθηκών, οι δημοσιονομικές αρμοδιότητες της Συνέλευσης ενισχύθηκαν καθώς οι χρηματικές εισφορές των κρατών μελών αντικαταστάθηκαν από «ιδίους πόρους». Έναρξη ισχύος: 1 Ιανουαρίου 1971

1975 – Δεύτερη Συνθήκη περί προϋπολογισμού/Συνθήκη των Βρυξελλών

Η Συνθήκη των Βρυξελλών του 1975 τροποποίησε εκ νέου ορισμένες δημοσιονομικές διατάξεις των Συνθηκών. Ενίσχυσε τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες της Συνέλευσης (το ΕΚ εξασφάλισε το δικαίωμα απόρριψης του κοινοτικού προϋπολογισμού και χορήγησης απαλλαγής στην Επιτροπή ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού) και προέβλεπε την ίδρυση ενός Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έναρξη ισχύος: 1 Ιουνίου 1977

1986 – Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ)

Υπογράφτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1986 (Λουξεμβούργο) και 28 Φεβρουαρίου 1986 (Χάγη). Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 1987.

Με τη Συνθήκη αυτή επιχειρήθηκε η πρώτη μεγάλης κλίμακας αναθεώρηση της Συνθήκης της Ρώμης, με τη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της ΕΟΚ εν όψει της προσχώρησης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και την επίσπευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων εν όψει της ενιαίας αγοράς.

Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη προέβλεπε την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο (πράγμα που σήμαινες ότι θα ήταν πιο δύσκολο για μία χώρα να θέσει βέτο σε προτεινόμενη νομοθετική πράξη), τη θέσπιση διαδικασιών συνεργασίας και σύμφωνης γνώμης, που ενίσχυαν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

1992 – Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή Συνθήκη του Μάαστριχτ

Υπογράφτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1992 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1993. Σκοπός της θεμελιώδους αυτής συνθήκης ήταν η προετοιμασία για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και την εισαγωγή στοιχείων πολιτικής ένωσης (ιθαγένεια, κοινή πολιτική εξωτερικών και εσωτερικών υποθέσεων).

Οι κυριότερες αλλαγές που επέφερε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέσπιση της διαδικασίας συναπόφασης, που ενίσχυε τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων και νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. στους τομείς της άμυνας, της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

1997 – Συνθήκη του Άμστερνταμ

Υπογράφτηκε στις 2 Οκτωβρίου 1997 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 1999. Σκοπός της Συνθήκης αυτής ήταν η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, εν όψει της προσχώρησης νέων κρατών – μελών στην Ένωση. Οι κυριότερες αλλαγές που προέβλεπε ήταν η τροποποίηση, η νέα αρίθμηση και η ενοποίηση των Συνθηκών Ε.Ε. και ΕΟΚ, καθώς και η μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων (εκτενέστερη χρήση της διαδικασίας της συναπόφασης).

2001 – Συνθήκη της Νίκαιας

Υπογράφτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2001 στη Νίκαια της Γαλλίας και τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2003. Σκοπός της ήταν η μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά την αύξηση των κρατών – μελών της σε 25. Προέβλεπε μεθόδους τροποποίησης της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανακαθορισμό του συστήματος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.

2007 – Συνθήκη της Λισαβόνας

Γνωστή και ως «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», τροποποίησε τις υπάρχουσες συνθήκες και υποκατέστησε το εγκαταλειφθέν «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα». Υπογράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007 στη Λισαβόνα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2009. Σκοπός της Συνθήκης ήταν να γίνει η Ε.Ε. πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και πιο ικανή για να αντιμετωπίζει «με μια φωνή» τα παγκόσμια προβλήματα.

Η συνθήκη προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση του Ευρωκοινοβουλίου, την αλλαγή των διαδικασιών ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, την πρωτοβουλία των πολιτών, τον μόνιμο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και το νέο διπλωματικό σώμα της Ε.Ε. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας αποσαφηνίζεται η κατανομή των εξουσιών μεταξύ Ε.Ε. και κρατών-μελών.

Μη κυρωθείσες Συνθήκες

Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης (δεν έχει κυρωθεί)

Η Συνθήκη για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 Ιουνίου 2004 και υπογράφηκε στη Ρώμη στα τέλη του ιδίου έτους παρουσία του Προέδρου του ΕΚ, Josep Borrell Fontelles. Ενώ είχε εγκριθεί από το ΕΚ (έκθεση Méndez de Vigo-Leinen), η Συνθήκη απορρίφθηκε στη συνέχεια από τη Γαλλία (29 Μαΐου 2005) και τις Κάτω Χώρες (1 Ιουνίου 2005) στα αντίστοιχα εθνικά δημοψηφίσματα.

Μετά την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης, τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τη διαδικασία κατάρτισης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

  • Υπογραφή: Ρώμη (Ιταλία) 29 Οκτωβρίου 2004
  • Έναρξη ισχύος: Δεν έχει κυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών μελών

Συμφωνία Σένγκεν • Schengen Agreement

Η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν, αντιπροσωπεύει ένα από τα πλέον απτά επιτεύγματα της Ένωσης.

Συμφωνία του Σένγκεν, γνωστή και ως Συνθήκη του Σένγκεν, καλείται η συμφωνία που υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου ανάμεσα σε πέντε κράτη μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων άρχισε το 1995, δίνοντας στους πολίτες της ΕΕ το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και άρα τη δυνατότητα διαμονής, σπουδών, εργασίας και συνταξιοδότησης οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι τουρίστες και οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα δικαιώματα αυτά.

Η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν, καθώς και οι συναφείς συμφωνίες και κανόνες αποτελούν το επονομαζόμενο «κεκτημένο Σένγκεν», το οποίο ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ το 1999 και αποτελεί ενωσιακή νομοθεσία. Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει καταστήσει τον «χώρο (…) χωρίς εσωτερικά σύνορα, στον οποίο διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων» στόχο της ΕΕ.

Τα κράτη της ζώνης Σένγκεν

Η ζώνη του Σένγκεν περιλαμβάνει 26 χώρες, 22 χώρες της ΕΕ και τέσσερις εκτός της ΕΕ: την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Στη ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της ΕΕ εκτός από πέντε: η Ιρλανδία, η οποία διατηρεί τις εξαιρέσεις και διαχειρίζεται τη δική της κοινή ταξιδιωτική περιοχή με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία, οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η ζώνη του Σένγκεν – Χώρες

Χώρες που αναμένεται να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν

(Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία συμμετέχουν επίσης, σύμφωνα με τις αντίστοιχες πράξεις προσχώρησης, στον χώρο Σένγκεν, αλλά ο έλεγχος στα εσωτερικά σύνορά τους δεν έχει αρθεί ακόμη.)

H ζώνη Σένγκεν
H ζώνη Σένγκεν

Σκοπός και οφέλη

Έως 3,5 εκατομμύρια άτομα διασχίζουν καθημερινά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία μπορεί στην πράξη να συνεπάγεται διαφορετικά δικαιώματα για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, από τουρίστες έως οικογένειες.

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να παραμείνουν, ως τουρίστες, σε άλλη χώρα της ΕΕ για διάστημα έως και τρεις μήνες με έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Επίσης, μπορούν να διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος για επαγγλεματικούς σκοπός, διατηρώντας το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες του κράτους μέλους. Οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν οπουδήποτε στην ΕΕ.

Το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ θα μπορούσε να επιφέρει εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 100 δισ. ευρώ και 230 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 10 ετών, εμποδίζοντας τη διασυνοριακή μετακίνηση για 1,7 εκατ. άτομα.

Κράτη µέλη της ΕΕ

Στις 23 Ιουλίου 1952 έξι ευρωπαϊκά κράτη ίδρυσαν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και την 1η Ιανουαρίου 1958 τα ίδια συμμετείχαν στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, οι οποίες αποτέλεσαν τα πρώτα στάδια εξέλιξης της σημερινής ΕE. Από τότε είκοσι δύο χώρες προσχώρησαν σε διαδοχικά κύματα διεύρυνσης.

Ανά έτος Προσχώρησης

Έτος Ιστορία της Διεύρυνσης / Κράτη Σύνολο
1952/1958 ΒέλγιοΒέλγιο, ΓαλλίαΓαλλία, ΓερμανίαΔυτική Γερμανία, ΙταλίαΙταλία, ΛουξεμβούργοΛουξεμβούργο, Κάτω ΧώρεςΚάτω Χώρες (Ολλανδία) 6
1973

ΔανίαΔανία, Ηνωμένο ΒασίλειοΗνωμένο Βασίλειο, ΙρλανδίαΙρλανδία

Η Γροιλανδία, αυτοδιοίκητο έδαφος υπό την κυριαρχία του Βασιλείου της Δανίας (όχι έδαφος της), από το 1979, εγκατέλειψε οριστικά τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το 1985, μετά από δημοψήφισμα.

9
1981 ΕλλάδαΕλλάδα 10
1986 ΙσπανίαΙσπανία, ΠορτογαλίαΠορτογαλία 12
1990

ΓερμανίαΓερμανία

Με την Γερμανική επανένωση, που εφαρμόστηκε επίσημα στις 3 Οκτωβρίου, η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) μαζί με το Ανατολικό Βερολίνο, έπαψε να υπάρχει σαν ανεξάρτητο κράτος και ενώθηκε με τη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία), μαζί με το Δυτικό Βερολίνο, η οποία είχε πρωτεύουσα την Βόννη, και το έδαφός της έγινε αυτόματα τμήμα της τότε ΕΟΚ, σαν Γερμανία, με πρωτεύουσα το ενωμένο και σημερινό Βερολίνο.

12
1995 ΑυστρίαΑυστρία, ΦινλανδίαΦινλανδία, ΣουηδίαΣουηδία 15
2004 Τσεχική ΔημοκρατίαΤσεχία, ΕσθονίαΕσθονία, ΚύπροςΚύπρος, ΛετονίαΛετονία, ΛιθουανίαΛιθουανία, ΟυγγαρίαΟυγγαρία, ΜάλταΜάλτα, ΠολωνίαΠολωνία, ΣλοβενίαΣλοβενία, ΣλοβακίαΣλοβακία 25
2007 ΒουλγαρίαΒουλγαρία, ΡουμανίαΡουμανία 27
2013 ΚροατίαΚροατία 28
2020

Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 47 χρόνια (από το 1973 μέχρι και το 2020), το οποίο μετά από δημοψήφισμα το 2016, αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019, και έτσι η Μεγάλη Βρετανία (μαζί με τα εδάφη της Βόρειας Ιρλανδίας και του Γιβραλτάρ) έπαψε να είναι μέλος της, σύμφωνα με το Άρθρο 50. Κατόπιν συμφωνίας για παράταση των διαπραγματεύσεων, το Brexit, πραγματοποιήθηκε και επίσημα στις 1 Φεβρουαρίου.

27
Κράτη ΕΕ ανά έτος προσχώρησης
Κράτη ΕΕ ανά έτος προσχώρησης

Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλφαβητικά

Πατήστε για να δείτε:

  • Σημαία Αυστρίας

    ΑυστρίαAustria / ÖsterreichAT

    Εθνόσημο Αυστρίας
    • Πρωτεύουσα: Βιέννη
    • Ένταξη: 1995
    • Πληθυσμός: 8 932 664
    • Έκταση: 83 879 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Γερμανικά
  • Σημαία Βελγίου

    ΒέλγιοBelgium / België, Belgique, BelgienBE

    Εθνόσημο Βελγίου
    • Πρωτεύουσα: Βρυξέλλες
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 11 566 041
    • Έκταση: 30 528 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσες: Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά
  • Σημαία Βουλγαρίας

    ΒουλγαρίαBulgaria / България (Bǎlgariya)BG

    Εθνόσημο Βουλγαρίας
    • Πρωτεύουσα: Σόφια
    • Ένταξη: 2007
    • Πληθυσμός: 6 916 548
    • Έκταση: 110 370 km2
    • Νόμισμα: λεβ (BGN)
    • Γλώσσα: Βουλγαρικά
  • Σημαία Γαλλίας

    ΓαλλίαFranceFR

    Εθνόσημο Γαλλίας
    • Πρωτεύουσα: Παρίσι
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 67 439 599
    • Έκταση: 633 186,6 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Γαλλικά
  • Σημαία Γερμανίας

    ΓερμανίαGermany / DeutschlandDE

    Εθνόσημο Γερμανίας
    • Πρωτεύουσα: Βερολίνο
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 83 155 031
    • Έκταση: 357 376 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Γερμανικά
  • Σημαία Δανίας

    ΔανίαDenmark / DanmarkDK

    Εθνόσημο Δανίας
    • Πρωτεύουσα: Κοπεγχάγη
    • Ένταξη: 1973
    • Πληθυσμός: 5 840 045
    • Έκταση: 42 924 km2
    • Νόμισμα: Κορόνα (DKK)
    • Γλώσσα: Δανικά
  • Σημαία Ελλάδας

    ΕλλάδαGreeceGR

    Εθνόσημο Ελλάδας
    • Πρωτεύουσα: Αθήνα
    • Ένταξη: 1981
    • Πληθυσμός: 10 682 547
    • Έκταση: 132 049 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Ελληνικά
  • Σημαία Εσθονίας

    ΕσθονίαEstonia / EestiEE

    Εθνόσημο Εσθονίας
    • Πρωτεύουσα: Τάλιν
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 1 330 068
    • Έκταση: 45 227 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Εσθονικά
  • Σημαία Ιρλανδίας

    ΙρλανδίαIreland / ÉireIE

    Εθνόσημο Ιρλανδίας
    • Πρωτεύουσα: Δουβλίνο
    • Ένταξη: 1973
    • Πληθυσμός: 5 006 907
    • Έκταση: 69 797 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσες: Ιρλανδικά, Αγγλικά
  • Σημαία Ισπανίας

    ΙσπανίαSpain / EspañaES

    Εθνόσημο Ισπανίας
    • Πρωτεύουσα: Μαδρίτη
    • Ένταξη: 1986
    • Πληθυσμός: 47 394 223
    • Έκταση: 505 944 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Ισπανικά
  • Σημαία Ιταλίας

    ΙταλίαItaly / ItaliaIT

    Εθνόσημο Ιταλίας
    • Πρωτεύουσα: Ρώμη
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 57 257 566
    • Έκταση: 302 073 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Ιταλικά
  • Σημαία Κάτω Χωρών (Ολλανδίας)

    Κάτω Χώρες (Ολλανδία)Netherlands / Nederland, NederlânNL

    Εθνόσημο Κάτω Χωρών (Ολλανδίας)
    • Πρωτεύουσα: Άμστερνταμ
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 17 475 415
    • Έκταση: 41 540 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Ολλανδικά
  • Σημαία Κροατίας

    ΚροατίαCroatia / HrvatskaHR

    Εθνόσημο Κροατίας
    • Πρωτεύουσα: Ζάγκρεμπ
    • Ένταξη: 2013
    • Πληθυσμός: 4 036 355
    • Έκταση: 56 594 km2
    • Νόμισμα: Κούνα (HRK)
    • Γλώσσα: Κροατικά
  • Σημαία Κύπρου

    ΚύπροςCyprus / KıbrısCY

    Εθνόσημο Κύπρου
    • Πρωτεύουσα: Λευκωσία
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 896 005
    • Έκταση: 9 251 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Ελληνικά
  • Σημαία Λετονίας

    ΛετονίαLatvia / LatvijaLV

    Εθνόσημο Λετονίας
    • Πρωτεύουσα: Ρίγα
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 1 893 223
    • Έκταση: 64 573 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Λετονικά
  • Σημαία Λιθουανίας

    ΛιθουανίαLithuania / LietuvaLT

    Εθνόσημο Λιθουανίας
    • Πρωτεύουσα: Βίλνιους
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 2 795 680
    • Έκταση: 65 286 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Λιθουανικά
  • Σημαία Λουξεμβούργου

    ΛουξεμβούργοLuxembourg / LëtzebuergLU

    Εθνόσημο Λουξεμβούργου
    • Πρωτεύουσα: Λουξεμβούργο (πόλη)
    • Ένταξη: Ιδρυτής (1958)
    • Πληθυσμός: 634 730
    • Έκταση: 2 586 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά
  • Σημαία Μάλτας

    ΜάλταMaltaMT

    Εθνόσημο Μάλτας
    • Πρωτεύουσα: Βαλέτα
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 516 100
    • Έκταση: 315,4 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσες: Μαλτεζικά, Αγγλικά
  • Σημαία Ουγγαρίας

    ΟυγγαρίαHungary / MagyarországHU

    Εθνόσημο Ουγγαρίας
    • Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 9 730 772
    • Έκταση: 93 011 km2
    • Νόμισμα: Φιορίνι (HUF)
    • Γλώσσα: Ουγγρικά
  • Σημαία Πολωνίας

    ΠολωνίαPoland / PolskaPL

    Εθνόσημο Πολωνίας
    • Πρωτεύουσα: Βαρσοβία
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 37 840 001
    • Έκταση: 312 679 km2
    • Νόμισμα: Ζλότι (PLN)
    • Γλώσσα: Πολωνικά
  • Σημαία Πορτογαλίας

    ΠορτογαλίαPortugalPT

    Εθνόσημο Πορτογαλίας
    • Πρωτεύουσα: Λισαβόνα
    • Ένταξη: 1986
    • Πληθυσμός: 10 298 252
    • Έκταση: 92 226 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Πορτογαλικά
  • Σημαία Ρουμανίας

    ΡουμανίαRomania / RomâniaRO

    Εθνόσημο Ρουμανίας
    • Πρωτεύουσα: Βουκουρέστι
    • Ένταξη: 2007
    • Πληθυσμός: 19 186 201
    • Έκταση: 238 390,7 km2
    • Νόμισμα: Λέου (RON)
    • Γλώσσα: Ρουμανικά
  • Σημαία Σλοβακίας

    ΣλοβακίαSlovakia / SlovenskoSK

    Εθνόσημο Σλοβακίας
    • Πρωτεύουσα: Μπρατισλάβα
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 5 459 781
    • Έκταση: 49 035 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Σλοβακικά
  • Σημαία Σλοβενίας

    ΣλοβενίαSlovenia / SlovenijaSI

    Εθνόσημο Σλοβενίας
    • Πρωτεύουσα: Λιουμπλιάνα
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 2 108 977
    • Έκταση: 20 273 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσα: Σλοβενικά
  • Σημαία Σουηδίας

    ΣουηδίαSweden / SverigeSE

    Εθνόσημο Σουηδίας
    • Πρωτεύουσα: Στοκχόλμη
    • Ένταξη: 1995
    • Πληθυσμός: 10 379 295
    • Έκταση: 438 574 km2
    • Νόμισμα: Κορόνα (SEK)
    • Γλώσσα: Σουηδικά
  • Σημαία Τσεχίας

    ΤσεχίαCzech Republic / ČeskoCZ

    Εθνόσημο Τσεχίας
    • Πρωτεύουσα: Πράγα
    • Ένταξη: 2004
    • Πληθυσμός: 10 701 777
    • Έκταση: 78 868 km2
    • Νόμισμα: Κορόνα (CZK)
    • Γλώσσα: Τσεχικά
  • Σημαία Φινλανδίας

    ΦινλανδίαFinland / SuomiFI

    Εθνόσημο Φινλανδίας
    • Πρωτεύουσα: Ελσίνκι
    • Ένταξη: 1995
    • Πληθυσμός: 5 533 793
    • Έκταση: 338 440 km2
    • Νόμισμα: Ευρώ
    • Γλώσσες: Φινλανδικά, Σουηδικά

Πληθυσμός – Έκταση: Eurostat

Πληθυσμός – Έκταση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ΕΕ έχει έκταση 4 εκατομμύρια τ.χλμ. και πληθυσμό 447,7 εκατομμύρια κατοίκους. Από πλευράς έκτασης, μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ είναι η Γαλλία και μικρότερη η Μάλτα.

Πηγή: Eurostat

Πληθυσμός Χωρών ΕΕ
Χώρα Πληθυσμός
Γερμανία 83 155 031,00
Γαλλία 67 439 599,00
Ιταλία 59 257 566,00
Ισπανία 47 394 223,00
Πολωνία 37 840 001,00
Ρουμανία 19 186 201,00
Κάτω Χώρες 17 475 415,00
Βέλγιο 11 566 041,00
Τσεχία 10 701 777,00
Ελλάδα 10 682 547,00
Σουηδία 10 379 295,00
Πορτογαλία 10 298 252,00
Ουγγαρία 9 730 772,00
Αυστρία 8 932 664,00
Βουλγαρία 6 916 548,00
Δανία 5 840 045,00
Φινλανδία 5 533 793,00
Σλοβακία 5 459 781,00
Ιρλανδία 5 006 907,00
Κροατία 4 036 355,00
Λιθουανία 2 795 680,00
Σλοβενία 2 108 977,00
Λετονία 1 893 223,00
Εσθονία 1 330 068,00
Κύπρος 896 005,00
Λουξεμβούργο 634 730,00
Μάλτα 516 100,00
Πληθυσμός Χωρών ΕΕ
Πληθυσμός Χωρών ΕΕ

Έκταση Χωρών ΕΕ
Χώρα Έκταση Km2
Γαλλία 633 186,60
Ισπανία 505 944,00
Σουηδία 438 574,00
Γερμανία 357 376,00
Φινλανδία 338.440,00
Πολωνία 312 679,00
Ιταλία 302 073,00
Ρουμανία 238 390,70
Ελλάδα 132 049,00
Βουλγαρία 110 370,00
Ουγγαρία 93 011,00
Πορτογαλία 92 226,00
Αυστρία 83 879,00
Τσεχία 78 868,00
Ιρλανδία 69 797,00
Λιθουανία 65 286,00
Λετονία 64 573,00
Κροατία 56 594,00
Σλοβακία 49 035,00
Εσθονία 45 227,00
Δανία 42 924,00
Κάτω Χώρες 41 540,00
Βέλγιο 30 528,00
Σλοβενία 20 273,00
Κύπρος 9 251,00
Λουξεμβούργο 2 586,00
Μάλτα 315,40
Έκταση Χωρών ΕΕ
Έκταση Χωρών ΕΕ

Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ;

Καθιερώνει στη νομοθεσία της ΕΕ μία σειρά προσωπικών, αστικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και μόνιμων κατοίκων της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Περιεχόμενο

Ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ο χάρτης) επιβεβαιώνει, λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες και τις δράσεις της ΕΕ, καθώς και την αρχή της επικουρικότητας, τα δικαιώματα που προκύπτουν ιδίως από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις και τις κοινές διεθνείς υποχρεώσεις των χωρών της ΕΕ, τη σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, τους κοινωνικούς χάρτες που έχουν ψηφιστεί από την ΕΕ και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο χάρτης, παρέχοντας διαφάνεια και σαφήνεια στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, δημιουργεί νομική ασφάλεια στην ΕΕ.

Ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων περιλαμβάνει ένα εισαγωγικό προοίμιο και 54 άρθρα που κατανέμονται σε 7 κεφάλαια:

  • κεφάλαιο I: Αξιοπρέπεια (ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαίωμα στη ζωή, δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου, απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης, απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας).
  • κεφάλαιο II: Ελευθερίες (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια, σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, δικαίωμα γάμου και δικαίωμα ίδρυσης οικογένειας, ελευθερία σκέψης συνείδησης και θρησκείας, ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης, ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, ελευθερία των τεχνών και των επιστημών, δικαίωμα εκπαίδευσης, επαγγελματική ελευθερία και δικαίωμα στην εργασία, ελευθερία ίδρυσης επιχείρησης δικαίωμα ιδιοκτησίας, δικαίωμα ασύλου, προστασία σε περίπτωση απομάκρυνσης, επαναπροώθησης και απέλασης).
  • κεφάλαιο III: Ισότητα (ισότητα έναντι του νόμου, μη διάκριση, πολιτισμική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία, ισότητα ανδρών και γυναικών, δικαιώματα του παιδιού, δικαιώματα των ηλικιωμένων, ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες).
  • κεφάλαιο IV: Αλληλεγγύη (δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη διαβούλευση με τους εργαζομένους στο πλαίσιο της επιχείρησης, δικαίωμα διαπραγματεύσεων και συλλογικών ενεργειών, δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας, προστασία έναντι αδικαιολόγητης απόλυσης, δίκαιοι και ισότιμοι όροι εργασίας, απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των εργαζόμενων νέων, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, κοινωνική ασφάλεια και κοινωνική αρωγή, προστασία της υγείας, πρόσβαση σε υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία των καταναλωτών).
  • κεφάλαιο V: Δικαιώματα των πολιτών (δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις δημοτικές εκλογές, δικαίωμα χρηστής διαχείρισης, δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, δικαίωμα αναφοράς, ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή, διπλωματική και προξενική προστασία).
  • κεφάλαιο VI: Δικαιοσύνη (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου, τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα υπεράσπισης, αρχές νομιμότητας και αναλογικότητας αξιόποινων πράξεων και ποινών, δικαίωμα του προσώπου να μην δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη).
  • κεφάλαιο VII: Γενικές διατάξεις.

Πεδίο εφαρμογής

Ο χάρτης εφαρμόζεται στα ευρωπαϊκά όργανα τηρούμενης της αρχής της επικουρικότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επεκτείνει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που τους αναθέτουν οι Συνθήκες. Ο χάρτης εφαρμόζεται επίσης στις χώρες της ΕΕ όταν εφαρμόζουν την νομοθεσία της ΕΕ.

Εάν κάποιο από τα δικαιώματα αντιστοιχεί σε δικαιώματα που διαφυλάσσονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 1950, η έννοια και το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω δικαιώματος πρέπει να συμπίπτει με αυτό που ορίζει η σύμβαση, μολονότι η νομοθεσία της ΕΕ μπορεί να παρέχει πιο εκτεταμένη προστασία.

Ετήσιες εκθέσεις

Κάθε χρόνο από το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει μια ετήσια έκθεση. Επιβλέπει έτσι την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του χάρτη.

ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Τον Ιούνιο του 1999 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκρινε σκόπιμο να συγκεντρώσει τα θεμελιώδη δικαιώματα που ίσχυαν σε επίπεδο ΕΕ σε έναν χάρτη ώστε να τα καταστήσει περισσότερο εμφανή στους πολίτες.
  • Ο χάρτης ανακηρύχθηκε επίσημα στη Νίκαια τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.
  • Ο χάρτης έγινε νομικά δεσμευτικός όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας τον Δεκέμβριο του 2009 και τώρα διαθέτει την ίδια νομική ισχύ με τις συνθήκες της ΕΕ.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 389-405)

Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τίτλοι & άρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή διακηρύσσουν πανηγυρικά ως Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ακόλουθο κείμενο:

Προοίμιο

Οι λαοί της Ευρώπης, εγκαθιδρύοντας μεταξύ τους μία διαρκώς στενότερη ένωση, αποφάσισαν να μοιραστούν ένα ειρηνικό μέλλον θεμελιωμένο σε κοινές αξίες.

Η Ένωση, έχοντας επίγνωση της πνευματικής και ηθικής κληρονομιάς της, εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης· ερείδεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η Ένωση τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της, καθιερώνοντας την ιθαγένεια της Ένωσης και δημιουργώντας ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Η Ένωση συμβάλλει στη διαφύλαξη και την ανάπτυξη αυτών των κοινών αξιών, σεβόμενη την πολυμορφία των πολιτισμών και των παραδόσεων των λαών της Ευρώπης καθώς και την εθνική ταυτότητα των κρατών μελών της και την οργάνωση της δημόσιας εξουσίας τους σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επιδιώκει να προαγάγει ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη και εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων καθώς και την ελευθερία εγκατάστασης.

Προς τον σκοπό αυτόν, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπό το πρίσμα της εξέλιξης της κοινωνίας, της κοινωνικής προόδου και των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων, καθιστώντας τα πιο αντιληπτά σε ένα Χάρτη.

Ο παρών Χάρτης επιβεβαιώνει, σεβόμενος τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ένωσης, καθώς και την αρχή της επικουρικότητας, τα δικαιώματα που απορρέουν ιδίως από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών μελών, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, τους Κοινωνικούς Χάρτες που έχουν υιοθετηθεί από την Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εν προκειμένω, ο Χάρτης θα ερμηνεύεται από τα δικαστήρια της Ένωσης και των κρατών μελών, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των επεξηγήσεων που καταρτίσθηκαν υπό την εποπτεία του Προεδρείου της Συνέλευσης που συνέταξε τον Χάρτη και αναπροσαρμόστηκαν υπ’ ευθύνη του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης.

Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας και των μελλοντικών γενεών.

Κατά συνέπεια, η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που ορίζονται κατωτέρω.

Τίτλος I: Αξιοπρέπεια

Άρθρο 1

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.

Άρθρο 2

Δικαίωμα στη ζωή
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη ζωή.
  2. Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί στην ποινή του θανάτου ούτε να εκτελεσθεί.

Άρθρο 3

Δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη σωματική και διανοητική του ακεραιότητα.
  2. Στο πεδίο της ιατρικής και της βιολογίας, πρέπει να τηρούνται ιδίως τα εξής:
    • η ελεύθερη και εν επιγνώσει συναίνεση του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τις λεπτομερέστερες διατάξεις που ορίζονται από το νόμο,
    • η απαγόρευση των ευγονικών πρακτικών, ιδίως όσων αποσκοπούν στην επιλογή των προσώπων,
    • η απαγόρευση της μετατροπής του ανθρωπίνου σώματος και αυτών των ιδίων των μερών του σε πηγή κέρδους,
    • η απαγόρευση της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης των ανθρωπίνων όντων.

Άρθρο 4

Απαγόρευση των βασανιστηρίων και των απάνθρωπων ή εξευτελιστικών ποινών ή μεταχείρισης

Κανείς δεν μπορεί να υποβληθεί σε βασανιστήρια ούτε σε απάνθρωπες ή εξευτελιστικές ποινές ή μεταχείριση.

Άρθρο 5

Απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας
  1. Κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί σε δουλεία ούτε σε ειλωτεία.
  2. Κανείς δεν μπορεί να υποβληθεί σε αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία.
  3. Απαγορεύεται η εμπορία των ανθρωπίνων όντων.
Τίτλος II: Ελευθερίες

Άρθρο 6

Δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Άρθρο 7

Σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, της κατοικίας του και των επικοινωνιών του.

Άρθρο 8

Προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν.
  2. Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στα συλλεγέντα δεδομένα που το αφορούν και να επιτυγχάνει τη διόρθωσή τους.
  3. Ο σεβασμός των κανόνων αυτών υπόκειται στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.

Άρθρο 9

Δικαίωμα γάμου και δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας

Το δικαίωμα γάμου και το δικαίωμα δημιουργίας οικογένειας διασφαλίζονται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους.

Άρθρο 10

Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές.
  2. Το δικαίωμα αντίρρησης συνειδήσεως αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή του.

Άρθρο 11

Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων.
  2. Η ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και η πολυφωνία τους είναι σεβαστές.

Άρθρο 12

Ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό τομέα καθώς και στους τομείς που αναφέρονται στον πολίτη, πράγμα που συνεπάγεται το δικαίωμα κάθε προσώπου να ιδρύει με άλλους συνδικαλιστικές ενώσεις και να προσχωρεί σε αυτές για την υπεράσπιση των συμφερόντων του.
  2. Τα πολιτικά κόμματα, στο επίπεδο της Ένωσης, συμβάλλουν στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης.

Άρθρο 13

Ελευθερία της τέχνης και της επιστήμης

Η τέχνη και η επιστημονική έρευνα είναι ελεύθερες. Η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι σεβαστή.

Άρθρο 14

Δικαίωμα εκπαίδευσης
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση.
  2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  3. Η ελευθερία ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με σεβασμό των δημοκρατικών αρχών καθώς και το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν την εκπαίδευση και τη μόρφωση των τέκνων τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές, φιλοσοφικές και παιδαγωγικές πεποιθήσεις τους, γίνονται σεβαστά σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες που διέπουν την άσκησή τους.

Άρθρο 15

Ελευθερία του επαγγέλματος και δικαίωμα προς εργασία
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα, το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα.
  2. Κάθε πολίτης της Ένωσης είναι ελεύθερος να αναζητά απασχόληση, να εργάζεται, να εγκαθίσταται ή να παρέχει υπηρεσίες σε κάθε κράτος μέλος.
  3. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν άδεια να εργάζονται στο έδαφος των κρατών μελών δικαιούνται συνθηκών εργασίας αντίστοιχων με εκείνες που απολαύουν οι πολίτες της Ένωσης.

Άρθρο 16

Επιχειρηματική ελευθερία

Η επιχειρηματική ελευθερία αναγνωρίζεται σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

Άρθρο 17

Δικαίωμα ιδιοκτησίας
  1. Κάθε πρόσωπο δικαιούται να είναι κύριος των νομίμως κτηθέντων αγαθών του, να τα χρησιμοποιεί, να τα διαθέτει και να τα κληροδοτεί. Κανείς δεν μπορεί να στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνον για λόγους δημόσιας ωφέλειας, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο και έναντι δίκαιης και έγκαιρης αποζημίωσης για την απώλειά της. Η χρήση των αγαθών μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς από το νόμο, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο προς το γενικό συμφέρον.
  2. Η διανοητική ιδιοκτησία προστατεύεται.

Άρθρο 18

Δικαίωμα ασύλου

Το δικαίωμα ασύλου διασφαλίζεται τηρουμένων των κανόνων της Σύμβασης της Γενεύης της 28ης Ιουλίου 1951 και του Πρωτοκόλλου της 31ης Ιανουαρίου 1967 περί του καθεστώτος των προσφύγων και σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής οριζόμενες ως «οι Συνθήκες»).

Άρθρο 19

Προστασία σε περίπτωση απομάκρυνσης, απέλασης και έκδοσης
  1. Απαγορεύονται οι ομαδικές απελάσεις.
  2. Κανείς δεν μπορεί να απομακρυνθεί, να απελαθεί ή να εκδοθεί προς κράτος όπου διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου ή να υποβληθεί σε βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη ή εξευτελιστική ποινή ή μεταχείριση.
Τίτλος III: Ισότητα

Άρθρο 20

Ισότητα έναντι του νόμου

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι έναντι του νόμου.

Άρθρο 21

Απαγόρευση διακρίσεων
  1. Απαγορεύεται κάθε διάκριση ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.
  2. Εντός του πεδίου εφαρμογής των Συνθηκών και με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεών τους, απαγορεύεται κάθε διάκριση λόγω ιθαγενείας.

Άρθρο 22

Πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία

Η Ένωση σέβεται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία.

Άρθρο 23

Ισότητα γυναικών και ανδρών

Η ισότητα γυναικών και ανδρών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων στην απασχόληση, την εργασία και τις αποδοχές.

Η αρχή της ισότητας δεν αποκλείει τη διατήρηση ή τη θέσπιση μέτρων που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου.

Άρθρο 24

Δικαιώματα του παιδιού
  1. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Τα παιδιά μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Η γνώμη τους σχετικά με ζητήματα που τα αφορούν λαμβάνεται υπόψη σε συνάρτηση με την ηλικία και την ωριμότητά τους.
  2. Σε όλες τις πράξεις που αφορούν τα παιδιά, είτε επιχειρούνται από δημόσιες αρχές είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς, πρωταρχική σημασία πρέπει να δίνεται στο υπέρτατο συμφέρον του παιδιού.
  3. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί τακτικά προσωπικές σχέσεις και απ’ ευθείας επαφές με τους δύο γονείς του, εκτός εάν τούτο είναι αντίθετο προς το συμφέρον του.

Άρθρο 25

Δικαιώματα των ηλικιωμένων

Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ηλικιωμένων προσώπων να διάγουν αξιοπρεπή και ανεξάρτητη ζωή και να συμμετέχουν στον κοινωνικό και πολιτιστικό βίο.

Άρθρο 26

Ένταξη των ατόμων με αναπηρίες

Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να επωφελούνται μέτρων που θα τους εξασφαλίζουν την αυτονομία, την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή στον κοινοτικό βίο.

Τίτλος IV: Αλληλεγγύη

Άρθρο 27

Δικαίωμα των εργαζομένων στην ενημέρωση και τη διαβούλευση στο πλαίσιο της επιχείρησης

Εξασφαλίζεται στους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ενδεδειγμένα επίπεδα, εγκαίρως ενημέρωση και διαβούλευση, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

Άρθρο 28

Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων

Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα καθώς και να προσφεύγουν, σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, σε συλλογικές δράσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας.

Άρθρο 29

Δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας.

Άρθρο 30

Προστασία σε περίπτωση αδικαιολόγητης απόλυσης

Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα προστασίας έναντι κάθε αδικαιολόγητης απόλυσης, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

Άρθρο 31

Δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας
  1. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα σε συνθήκες εργασίας οι οποίες σέβονται την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά του.
  2. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα σε ένα όριο μέγιστης διάρκειας εργασίας, σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες περιόδους ανάπαυσης καθώς και σε ετήσια περίοδο αμειβόμενων διακοπών.

Άρθρο 32

Απαγόρευση της εργασίας των παιδιών και προστασία των νέων στην εργασία

Η εργασία των παιδιών απαγορεύεται. Η ελάχιστη ηλικία για την ανάληψη εργασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την ηλικία κατά την οποία λήγει η υποχρεωτική σχολική φοίτηση, υπό την επιφύλαξη ευνοϊκότερων κανόνων για τους νέους και πλην περιορισμένων παρεκκλίσεων.

Οι νέοι που εργάζονται πρέπει να απολαύουν συνθηκών εργασίας προσαρμοσμένων στην ηλικία τους και να προστατεύονται από την οικονομική εκμετάλλευση ή από οποιαδήποτε εργασία που θα μπορούσε να βλάψει την ασφάλειά τους, την υγεία τους, τη σωματική, πνευματική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή τους ή να θέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή τους.

Άρθρο 33

Οικογενειακή ζωή και επαγγελματική ζωή
  1. Εξασφαλίζεται η νομική, οικονομική και κοινωνική προστασία της οικογένειας.
  2. Κάθε πρόσωπο, προκειμένου να μπορεί να συνδυάζει την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή του, έχει δικαίωμα προστασίας από την απόλυση για λόγους που συνδέονται με τη μητρότητα, καθώς και δικαίωμα αμειβόμενης άδειας μητρότητας και γονικής άδειας μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία παιδιού.

Άρθρο 34

Κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική αρωγή
  1. Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα πρόσβασης στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και στις κοινωνικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν προστασία σε περιπτώσεις όπως η μητρότητα, η ασθένεια, το εργατικό ατύχημα, η εξάρτηση ή το γήρας καθώς και σε περίπτωση απώλειας της απασχόλησης, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.
  2. Κάθε πρόσωπο που διαμένει και διακινείται νομίμως εντός της Ένωσης έχει δικαίωμα στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης και στα κοινωνικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.
  3. Η Ένωση, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια, αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κοινωνικής αρωγής και στεγαστικής βοήθειας προς εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

Άρθρο 35

Προστασία της υγείας

Κάθε πρόσωπο δικαιούται να έχει πρόσβαση στην πρόληψη σε θέματα υγείας και να απολαύει ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές. Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Ένωσης, εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Άρθρο 36

Πρόσβαση στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος

Η Ένωση αναγνωρίζει και σέβεται την πρόσβαση στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προβλέπεται στις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, σύμφωνα με τις Συνθήκες, προκειμένου να προαχθεί η κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης.

Άρθρο 37

Προστασία του περιβάλλοντος

Το υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητάς του πρέπει να ενσωματώνονται στις πολιτικές της Ένωσης και να διασφαλίζονται σύμφωνα με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.

Άρθρο 38

Προστασία του καταναλωτή

Οι πολιτικές της Ένωσης διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή.

Τίτλος V: Δικαιώματα των πολιτών

Άρθρο 39

Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  1. Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κράτος μέλος κατοικίας του, υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους.
  2. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται με άμεση και καθολική, ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία.

Άρθρο 40

Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές

Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στο κράτος μέλος κατοικίας του, υπό τους ίδιους όρους με τους υπηκόους του εν λόγω κράτους.

Άρθρο 41

Δικαίωμα χρηστής διοίκησης
  1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αμερόληπτη, δίκαιη και εντός ευλόγου προθεσμίας εξέταση των υποθέσεών του από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης.
  2. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει ιδίως:
    • το δικαίωμα κάθε προσώπου σε προηγούμενη ακρόαση πριν να ληφθεί ατομικό μέτρο εις βάρος του,
    • το δικαίωμα κάθε προσώπου να έχει πρόσβαση στον φάκελό του, τηρουμένων των νομίμων συμφερόντων της εμπιστευτικότητας και του επαγγελματικού και επιχειρηματικού απορρήτου,
    • την υποχρέωση της διοίκησης να αιτιολογεί τις αποφάσεις της.
  3. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αποκατάσταση εκ μέρους της Ένωσης της ζημίας που του προξένησαν τα θεσμικά όργανα ή οι υπάλληλοί της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών.
  4. Κάθε πρόσωπο μπορεί να απευθύνεται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης σε μία από τις γλώσσες των Συνθηκών και πρέπει να λαμβάνει απάντηση στην ίδια γλώσσα.

Άρθρο 42

Δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα

Κάθε πολίτης της Ένωσης καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε ένα κράτος μέλος έχει δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, ανεξαρτήτως υποθέματος.

Άρθρο 43

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Κάθε πολίτης της Ένωσης καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε ένα κράτος μέλος, έχει δικαίωμα να προσφεύγει στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης στο πλαίσιο της δράσης των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης, με εξαίρεση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών καθηκόντων του.

Άρθρο 44

Δικαίωμα αναφοράς

Κάθε πολίτης της Ένωσης καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε ένα κράτος μέλος, έχει δικαίωμα αναφοράς προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Άρθρο 45

Ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής
  1. Κάθε πολίτης της Ένωσης έχει δικαίωμα να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στο έδαφος των κρατών μελών.
  2. Η ελευθερία κυκλοφορίας και διαμονής μπορεί να χορηγείται, σύμφωνα με τις Συνθήκες, στους υπηκόους των τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως στο έδαφος κράτους μέλους.

Άρθρο 46

Διπλωματική και προξενική προστασία

Κάθε πολίτης της Ένωσης απολαύει, στο έδαφος τρίτων χωρών στις οποίες δεν αντιπροσωπεύεται το κράτος μέλος του οποίου είναι υπήκοος, της διπλωματικής και προξενικής προστασίας κάθε κράτους μέλους, υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν και έναντι των υπηκόων του κράτους αυτού.

Τίτλος VI: Δικαιοσύνη

Άρθρο 47

Δικαίωμα πραγματικής προσφυγής και αμερόληπτου δικαστηρίου

Κάθε πρόσωπο του οποίου παραβιάστηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που διασφαλίζονται από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, τηρουμένων των προϋποθέσεων που προβλέπονται στο παρόν άρθρο.

Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να δικασθεί η υπόθεσή του δίκαια, δημόσια και εντός εύλογης προθεσμίας, από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει προηγουμένως συσταθεί νομίμως. Κάθε πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύεται δικηγόρο και να του αναθέτει την υπεράσπιση και εκπροσώπησή του.

Σε όσους δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, παρέχεται δικαστική αρωγή, εφόσον η αρωγή αυτή είναι αναγκαία για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Άρθρο 48

Τεκμήριο αθωότητας και δικαιώματα της υπεράσπισης
  1. Κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του σύμφωνα με τον νόμο.
  2. Διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων της υπεράσπισης σε κάθε κατηγορούμενο.

Άρθρο 49

Αρχές της νομιμότητας και της αναλογικότητας αξιοποίνων πράξεων και ποινών
  1. Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί για πράξη ή παράλειψη, η οποία δεν αποτελούσε, κατά τη στιγμή της τέλεσής της, αδίκημα κατά το εθνικό ή το διεθνές δίκαιο. Ούτε επιβάλλεται βαρύτερη ποινή από εκείνη η οποία ίσχυε κατά τη στιγμή της τέλεσης του αδικήματος. Εάν, μετά την τέλεση του αδικήματος, προβλεφθεί με νόμο ελαφρύτερη ποινή, επιβάλλεται αυτή η ποινή.
  2. Το παρόν άρθρο δεν επηρεάζει τη δίκη και την τιμωρία ατόμου ενόχου για πράξη ή παράλειψη η οποία, κατά τη στιγμή της τέλεσής της, ήταν εγκληματική σύμφωνα με τις γενικές αρχές που αναγνωρίζονται από όλα τα έθνη.
  3. Η αυστηρότητα της ποινής δεν πρέπει να είναι δυσανάλογη προς το αδίκημα.

Άρθρο 50

Δικαίωμα του προσώπου να μη δικάζεται ή να μην τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια αξιόποινη πράξη

Κανείς δεν διώκεται ούτε τιμωρείται ποινικά για αδίκημα για το οποίο έχει ήδη αθωωθεί ή καταδικασθεί εντός της Ένωσης με οριστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σύμφωνα με το νόμο.

Τίτλος VII: Γενικές διατάξεις που διέπουν την ερμηνεία και την εφαρμογή του Χάρτη

Άρθρο 51

Πεδίο εφαρμογής
  1. Οι διατάξεις του παρόντος Χάρτη απευθύνονται στα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας, καθώς και στα κράτη μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης. Κατά συνέπεια, οι ανωτέρω σέβονται τα δικαιώματα, τηρούν τις αρχές και προάγουν την εφαρμογή τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, όπως της απονέμονται από τις Συνθήκες.
  2. Ο παρών Χάρτης δεν διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης πέραν των αρμοδιοτήτων της Ένωσης και δεν θεσπίζει νέες αρμοδιότητες και καθήκοντα για την Ένωση, ούτε τροποποιεί τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα όπως ορίζονται στις Συνθήκες.

Άρθρο 52

Εμβέλεια και ερμηνεία των δικαιωμάτων και των αρχών
  1. Κάθε περιορισμός στην άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται στον παρόντα Χάρτη πρέπει να προβλέπεται από το νόμο και να σέβεται το βασικό περιεχόμενο των εν λόγω δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, περιορισμοί επιτρέπεται να επιβάλλονται μόνον εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων.
  2. Τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τον παρόντα Χάρτη και τα οποία αποτελούν αντικείμενο διατάξεων των Συνθηκών ασκούνται υπό τους όρους και εντός των ορίων που καθορίζονται σε αυτές.
  3. Στο βαθμό που ο παρών Χάρτης περιλαμβάνει δικαιώματα που αντιστοιχούν σε δικαιώματα τα οποία διασφαλίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, η έννοια και η εμβέλειά τους είναι ίδιες με εκείνες που τους αποδίδει η εν λόγω Σύμβαση. Η διάταξη αυτή δεν εμποδίζει το δίκαιο της Ένωσης να παρέχει ευρύτερη προστασία.
  4. Στο βαθμό που ο παρών Χάρτης αναγνωρίζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως απορρέουν από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών, τα εν λόγω δικαιώματα πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τις παραδόσεις αυτές.
  5. Οι διατάξεις του παρόντος Χάρτη που περιέχουν αρχές μπορούν να εφαρμόζονται με νομοθετικές και εκτελεστικές πράξεις των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης και με πράξεις των κρατών μελών όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, κατά την άσκηση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους. Η επίκληση των διατάξεων αυτών ενώπιον δικαστηρίου είναι παραδεκτή μόνον για την ερμηνεία των εν λόγω πράξεων και τον έλεγχο της νομιμότητάς τους.
  6. Οι εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές πρέπει να λαμβάνονται πλήρως υπόψη όπως καθορίζεται στον παρόντα Χάρτη.
  7. Τα δικαστήρια της Ένωσης και των κρατών μελών λαμβάνουν δεόντως υπόψη τους τις επεξηγήσεις οι οποίες έχουν εκπονηθεί με σκοπό την παροχή κατευθύνσεων για την ερμηνεία του παρόντος Χάρτη.

Άρθρο 53

Επίπεδο προστασίας

Καμία διάταξη του παρόντος Χάρτη δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιορίζουσα ή θίγουσα τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αναγνωρίζονται στα αντίστοιχα πεδία εφαρμογής από το δίκαιο της Ένωσης, το διεθνές δίκαιο καθώς και από τις διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες είναι μέρη η Ένωση, ή όλα τα κράτη μέλη, και ιδίως από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, καθώς και από τα Συντάγματα των κρατών μελών.

Άρθρο 54

Απαγόρευση της κατάχρησης δικαιώματος

Καμία από τις διατάξεις του παρόντος Χάρτη δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως συνεπαγόμενη δικαίωμα επίδοσης σε δραστηριότητα ή εκτέλεσης πράξης που αποσκοπεί στην κατάλυση των δικαιωμάτων ή ελευθεριών που αναγνωρίζονται στον παρόντα Χάρτη ή σε περιορισμούς των δικαιωμάτων και ελευθεριών ευρύτερους από τους προβλεπόμενους σε αυτόν.


Το ανωτέρω κείμενο αναπαράγει, προσαρμόζοντάς τον, τον Χάρτη κατά τη διακήρυξή του στις 7 Δεκεμβρίου 2000 και θα τον αντικαταστήσει από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Έντυπο υλικό

  • Ευρωπαϊκή Ένωση – Στοιχεία και αριθμοί | Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2020 82σελ | 37.2MB

    Πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ιταλία; Ποιο είναι το πολιτικό σύστημα της Λιθουανίας; Και πώς λέγεται η πρωτεύουσα της Κύπρου; Βρείτε τις απαντήσεις αυτών των ερωτήσεων και πολλά άλλα στην επικαιροποιημένη έκδοση του ενημερωτικού εγχειριδίου «Η Ευρωπαϊκή Ένωση – Στοιχεία και αριθμοί». Το εν λόγω ενημερωτικό εγχειρίδιο διατίθεται σε εύχρηστο μικρό μορφότυπο και παρέχει βασικές πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά της όργανα, τα κράτη μέλη και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Περιλαμβάνει στοιχεία για τις επίσημες γλώσσες, τους ιστοτόπους των κυβερνήσεων και άλλα χρήσιμα δεδομένα σχετικά με κάθε χώρα.

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση – Τι είναι και τι κάνει | Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2020 A4/64σελ | 8.5MB

    Η παρούσα έκδοση είναι ένας οδηγός για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις δραστηριότητές της.
    Στο πρώτο µέρος εξηγείται εν συντοµία τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Στο δεύτερο µέρος, µε τίτλο «Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», περιγράφεται η δράση της ΕΕ σε 35 διαφορετικούς τοµείς µε στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.
    Στο τρίτο µέρος, µε τίτλο «Πώς λαµβάνει αποφάσεις και πώς ενεργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», περιγράφονται τα θεσµικά όργανα που έχουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και ο τρόπος µε τον οποίο οι αποφάσεις των οργάνων αυτών µετουσιώνονται σε πράξη.

  • Η ΕΕ: τι ακριβώς είναι; | Ευρωπαϊκή Επιτροπή A4/28σελ | 12.6MB

    Βοηθήστε τους μαθητές σας να ανακαλύψουν περισσότερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αυτόν το διασκεδαστικό, διαδραστικό χάρτη. Ταξιδέψτε στην κάθε χώρα και δείτε τι τους αρέσει να τρώνε στην Τσεχική Δημοκρατία, πιο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη Σλοβακία, μάθετε τα ονόματα μερικών φημισμένων Ολλανδών ζωγράφων και ακόμα πολλά περισσότερα!

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαφάνειες | Ευρωπαϊκή Ένωση 45σελ | 5MB

    Αυτή η σελίδα περιέχει οπτικό υλικό – παρουσιάσεις διαφανειών – όπου εικονογραφούνται διάφορες πτυχές της ΕΕ.

  • Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη | Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021 64σελ | 35.1MB

    Το ξέρεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 χώρες και ότι έχει περίπου 447 εκατομμύρια κατοίκους; Ξεκίνα να γνωρίσεις αυτές τις 27 χώρες, χρωμάτισε τη σημαία τους και μάντεψε την πρωτεύουσά τους, που τα γράμματά της είναι ανακατεμένα.

  • Η Ευρώπη κι εσύ | Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2020 36σελ | 51.9MB

    Το ξέρεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από 27 χώρες και ότι έχει περίπου 447 εκατομμύρια κατοίκους;Ξεκίνα να γνωρίσεις αυτές τις 27 χώρες, χρωμάτισε τη σημαία τους και βρες την πρωτεύουσά τους, που τα γράμματά της είναι ανακατεμένα. Θα δεις τι διασκεδαστικό που είναι!

  • Χάρτης Θεμελιωδών δικαιωμάτων ΕΕ | Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης A4/17σελ | 837.5KB
  • Ευρωπαϊκός Χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ηλικιωμένων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και βοήθεια 28σελ | 660.4KB
  • Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ΙΙ | Ευρωπαϊκή Ένωση 2σελ | 772.1KB
  • Ευρωπαϊκός χάρτης με γραμμές – λευκός HQ | 2.2MB
  • Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Συμβούλιο της ΕΕ HQ | 10.4MB
  • Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο EN HQ | 3MB
  • Κράτη μέλη της ΕΕ – Ευρώπη + μαζί | Ευρωπαϊκή Ένωση HQ | 9.4MB
  • Κράτη ΕΕ ανά έτος προσχώρησης | Ευρωπαϊκή Ένωση HQ | 1.3MB
  • Χάρτης χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – χωρίς ονόματα HQ | 1.5MB
  • Η Ευρωζώνη | Ευρωπαϊκή Επιτροπή HQ | 3.3MB
  • Χάρτης της Ευρωζώνης | Ευρωπαϊκή Ένωση HQ | 1.2MB
  • Πληθυσμός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Ευρωπαϊκή Ένωση – Eurostat HQ | 530.1KB
  • Έκταση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Ευρωπαϊκή Ένωση – Eurostat HQ | 394.9KB

Πηγές – Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Αφήστε μια απάντηση