Folking through Europe (Δ τάξη)

eTwinning 2023-2024 Folking through Europe

Το «Γρήγορο Χασάπικο» χορεύεται στις μέρες μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με διαφορετικές μελωδίες αλλά, κυρίως, βρίσκεται στις περιοχές των μικρασιατικών οικισμών μετά το 1922, με την άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα.

Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη «κασάπ» (χασάπης) ενώ το αντίστοιχο ελληνικό όνομα ήταν μακελάρικος και οι ρίζες του ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο. Ακολουθεί τον Χασάπικο χορό που είναι πιο αργός. Ορισμένες μορφές του χορού ήταν ήδη γνωστές σε αρκετές περιοχές του ελληνικού χώρου, αλλά ήταν πιο διάσημος στην Κωνσταντινούπολη και στη Μικρά Ασία. Χορευόταν από Έλληνες κρεοπώλες στην Κωνσταντινούπολη και ο θρύλος λέει ότι το Χασάπικο και το Γρήγορο Χασάπικο συνδέονται με τη μέθοδο τακτικής κίνησης του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το μουσικό μέτρο είναι 2/4 και έχει δύο μοτίβα χορού. Χορεύεται σε έξι (6) βήματα με λαβή από τους ώμους. Πολλά είναι τα τραγούδια που συνοδεύουν τον χορό (παραδοσιακά και νεότερα λαϊκά τραγούδια). Βασίζεται στο πιο διάσημο ελληνικό χορευτικό μοτίβο που είναι γνωστό ως Συρτό στα 3.

Το Χασάπικο και το Γρήγορο Χασάπικο έχουν εμπνεύσει πολλούς συνθέτες να δημιουργήσουν πολλά διάσημα τραγούδια, όπως ο Ζορμπάς ο Έλληνας και ο Συρτάκι χορός.

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας με την εκπαιδευτικό Φ.Α. Λουκά Αικατερίνη ετοίμασαν την παρακάτω παρουσίαση για το πρόγραμμα eΤwinning στο οποίο συμμετέχουν.

https://www.canva.com/design/DAF_YrwdVqo/Qn-rRNlDtzZ3aFC7y2M6-g/view?utm_content=DAF_YrwdVqo&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor