Καλώς Ήλθατε

 

 

 

   Αγαπητοί γονείς και μαθητές,
σας καλωσορίζουμε στο ιστολόγιο του 3oυ Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.

Από εδώ θα μπορείτε να ενημερώνεστε για κάθε δραστηριότητα του σχολείου μας και για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα.

 

 


 

 

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου                                                                                   Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Βιβλιοθήκη και το Εργαστήριο Πληροφορικής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου ανοίγουν τις πόρτες τους σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς.

Ελάτε στις 6.00 μμ στον χώρο της βιβλιοθήκης στον πρώτο όροφο του κτηρίου να δείτε τους νέους τίτλους, να ξεφυλλίσετε βιβλία, να διαβάσετε και να δανειστείτε.

Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την αίθουσα πληροφορικής, να παίξετε ηλεκτρονικά παιχνίδια και να πλοηγηθείτε στο χώρο της ηλεκτρονικής γνώσης.

Στις 7.00 μμ θα κατέβουμε όλοι στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την εκπαιδευτικό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Μαρίζα  Ντεκάστρο στην παρουσίασή της με θέμα:    «Οι Αναγνώστες και τα Βιβλία έχουν Δικαιώματα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση με μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς για τη χαρά της ανάγνωσης και τη σημασία της σχολικής βιβλιοθήκης.

                                                                                                                                                               Με εκτίμηση                                                                 Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων                                                                                                               του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου

 

 


 

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου                                             Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

 

Προς τους Κ.Κ. Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών της Α΄ Τάξης του σχολείου μας

 

Αγαπητοί Γονείς,

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων που προγραμματίστηκαν από το 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής (Πράξη 17η/12.09.2019 της Ολομέλειας), διοργανώνεται την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στην Α΄ Τάξη των Δημοτικών Σχολείων.

 

Για το λόγο αυτό η Α΄ Τάξη του σχολείου μας δεν θα λειτουργήσει τη συγκεκριμένη ημέρα.

 

Από τη Διεύθυνση

 


 

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου                                                                         Πέμπτη  3 Οκτωβρίου 2019

 

Προς τους Κ. Κ. Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας

Αγαπητοί Γονείς,

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 142540/Δ5/13-09-2019 Υ.Α., το Υ.ΠΑΙ.Θ. ορίζεται η Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 ως 6η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού η οποία εορτάζεται με αθλητικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Το σχολείο μας έχει σχεδιάσει να εορτάσει την ημέρα αυτή την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 με επίσκεψη στο Ολυμπιακό Στάδιο και συμμετοχή όλων των μαθητών σε αθλητικό πρόγραμμα. Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο κανονικά το πρωί με αθλητική φόρμα και τσάντα που θα περιέχει τα ελάχιστα που θα προτείνουν οι εκπαιδευτικοί των τάξεών τους την προηγούμενη ημέρα. Το σχολείο θα σχολάσει κανονικά και θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα.

Παρακαλούμε οι μαθητές να έχουν μαζί τους κολατσιό και νερό.

Σε περίπτωση βροχής, η δράση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στους στεγασμένους χώρους του σταδίου.

 

Από τη Διεύθυνση

 


 

 EΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, «ο σχολικός κανονισμός αποτελείται από το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου».

O εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας, αποτελεί συνεπώς ένα έργο συλλογικό.  Αποτελεί μέρος της εφαρμογής του εκπαιδευτικού μας σχεδίου για ένα σύγχρονο σχολείο.  Δεν έχει σκοπό να περιορίσει την ελευθερία των μελών της εκπαιδευτικής μας κοινότητας αλλά να τα βοηθήσει να διαμορφώσουν υγιείς προσωπικότητες, να καλλιεργήσει το σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων αλλά και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται και να εδραιώσει δημοκρατικές αρχές.

Ο σχολικός κανονισμός δεν έχει στατικό χαρακτήρα και τη μορφή ενός καθηκοντολογίου αλλά συνδέεται δυναμικά με το περιβάλλον, το χρόνο, την παιδαγωγική και  τις ιδιαίτερες συνθήκες.  Όσο οι παράγοντες αυτοί θα αλλάζουν, ο κανονισμός θα προσαρμόζεται, θα εμπλουτίζεται και θα τροποποιείται.

Η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, δάσκαλοι και γονείς, να αποδεχτούν ανεπιφύλακτα και να εφαρμόσουν όλα όσα αναφέρονται στον κανονισμό.

 

ΑΡΘΡΟ 1  – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στο Σχολείο μας είμαστε όλοι ίσοι, έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα όλων.  Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε όλοι μαζί για να συμβιώνουμε ευχάριστα και να βελτιωνόμαστε, μαθαίνοντας, παίζοντας και δημιουργώντας.

Η άφιξη το πρωί στο σχολείο πραγματοποιείται από τις 8:00πμ έως στις 8:15πμ που χτυπά το κουδούνι.  Η έγκαιρη προσέλευσή μας βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.  Σε περίπτωση που καθυστερήσουμε δικαιολογημένα, ερχόμαστε στο σχολείο συνοδευόμενοι κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του πρώτου διδακτικού δίωρου, ώστε να μη διαταράσσεται η διεξαγωγή του μαθήματος στην τάξη και η λειτουργία του σχολείου.

Σε καμία περίπτωση δεν αποχωρούμε από το σχολείο πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντα με συνεννόηση με έναν εκ των δύο γονέων του μαθητή-μαθήτριας ή στην περίπτωση μονογονεϊκής  οικογένειας με τον έχοντα ή την έχουσα την επιμέλεια. Ενημερώνεται  ο εκπαιδευτικός και ο Διευθυντής και υπογράφεται η σχετική άδεια αποχώρησης.

Όλοι συγκεντρωνόμαστε στην αυλή του σχολείου και συντασσόμαστε στη θέση που έχει οριστεί για το τμήμα μας για την πρωινή προσευχή. Ακούμε τις ανακοινώσεις του Διευθυντή και στη συνέχεια ανά τμήμα προσεκτικά και με τη συνοδεία εκπαιδευτικού πηγαίνουμε στις τάξεις μας.

Οι σχολικές γιορτές καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής.  Απουσιάζουμε από αυτές μόνο αν έχουμε σοβαρό λόγο.  Η συμμετοχή σε αυτές πέρα από υποχρεωτική είναι και απαραίτητη τόσο για την ολόπλευρη εκπαίδευσή μας όσο και για την εικόνα και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Γενικά δεν απουσιάζουμε από το σχολείο χωρίς σοβαρό λόγο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος βγαίνουμε στο προαύλιο με προσοχή, χωρίς βιασύνη, στο χώρο που έχει καθοριστεί.  Οι αίθουσες κλειδώνουν και για κανένα λόγο δε μένουμε σε αυτές.  Σε περίπτωση βροχής παραμένουμε κάτω από τα υπόστεγα.

Παίζουμε χωρίς να τσακωνόμαστε ή να ασκούμε οποιουδήποτε είδους βία. Δεν προσβάλλουμε τους συμμαθητές μας για κανένα λόγο.  Κάθε βίαιη συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει τις ανάλογες συνέπειες. Σεβόμαστε τους κανόνες, λύνουμε τις όποιες διαφορές μας με συζήτηση και για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα απευθυνόμαστε μόνο στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς.

Φροντίζουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας στους ειδικούς κάδους και να διατηρούμε το κτίριο του σχολείου καθαρό.

Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε όλη την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου.  Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου και ειδικά τις ηλεκτρονικές συσκευές (φωτοτυπικά μηχανήματα, ραδιοκασετόφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά.) χωρίς άδεια.  Αν θέλουμε να ειδοποιήσουμε τους γονείς μας και μόνο για σοβαρό λόγο (π.χ. ασθένεια), ενημερώνουμε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, ο οποίος αναλαμβάνει να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τους γονείς μας.

Χρησιμοποιούμε τις τουαλέτες σύμφωνα με το φύλο μας και τηρούμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας των χώρων.

Στο κυλικείο ψωνίζουμε ακολουθώντας τη σειρά με ηρεμία και υπομονή.

Με το χτύπημα του κουδουνιού για μάθημα, επιστρέφουμε άμεσα στις γραμμές χωρίς να σπρωχνόμαστε ή να τρέχουμε.

Αποφεύγουμε να φέρνουμε στο σχολείο πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα, παιχνίδια, μεγάλα χρηματικά ποσά.  Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και οι συσκευές αποθήκευσης και επεξεργασίας εικόνας και ήχου.  Σε περίπτωση απώλειάς τους το σχολείο δεν φέρει καμία ευθύνη.

Δεν επιτρέπεται η επικοινωνία και η συναλλαγή με άτομα που είναι εκτός σχολικού χώρου στη διάρκεια του διαλείμματος ακόμη κι αν αυτά τα πρόσωπα είναι συγγενικά μας.  Το διάλειμμα είναι ο δικός μας χρόνος που αφιερώνεται για την ικανοποίηση των αναγκών μας, την ξεκούραση, το παιχνίδι και την κοινωνικοποίησή μας.

Φροντίζουμε ώστε η εμφάνισή μας να είναι καθαρή και ευπρεπής.

Γνωρίζουμε ότι κάθε πράξη μας που παραβαίνει τον κανονισμό έχει κάποιες επιπτώσεις ανάλογα με τη σοβαρότητά της.  Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι συνέπειες που μπορεί να επιβληθούν είναι οι:

 1. Παρατήρηση
 2. Επίπληξη
 3. Παραπομπή στον Διευθυντή
 4. Ενημέρωση γονέων – κηδεμόνων
 5. Ενημέρωση Συλλόγου Διδασκόντων
 6. Ενημέρωση Σχολικού Συμβούλου
 7. Αλλαγή τμήματος
 8. Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

 

ΑΡΘΡΟ 2 – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Μέσα στην τάξη έχουμε όλοι μας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.  Σεβόμαστε την προσωπικότητα του άλλου και δεν προβαίνουμε σε διακρίσεις. Λειτουργούμε ως ομάδα, τα μέλη της οποίας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλεπιδρούν.

Μιλάμε ελεύθερα, διατυπώνουμε τη γνώμη μας χωρίς φόβο και εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας, σεβόμενοι πάντα τις απόψεις και τις πεποιθήσεις των άλλων.  Συμπεριφερόμαστε με ευγένεια αποφεύγοντας την εριστική συμπεριφορά, τη βιαιοπραγία και την επιθετικότητα.  Αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου και φροντίζουμε να μην καταπατούμε τα δικαιώματα των συμμαθητών μας.

Ζητάμε τη βοήθεια του δασκάλου μας και μοιραζόμαστε μαζί του τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Κοινωνικοποιούμαστε, αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις και συμμετέχουμε σε ομαδικές εργασίες, σε σχολικές εκδηλώσεις και εκδρομές.

Φροντίζουμε για τη σωματική μας υγιεινή και την ευπρεπή μας εμφάνιση.

Διατηρούμε την τάξη μας καθαρή και τακτοποιημένη. Χρησιμοποιούμε με προσοχή τα διάφορα υλικά της και αφού τελειώσουμε την εργασία μας τα ξαναβάζουμε στη θέση τους.

Συμμετέχουμε στο μάθημα και είμαστε επιμελείς στις μαθητικές μας υποχρεώσεις κάθε μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του δασκάλου μας και τις απαιτήσεις του μαθήματος.

Είμαστε υπεύθυνοι για τον εφοδιασμό της σχολικής μας τσάντας και τη διατήρηση του μαθητικού υλικού σε καλή κατάσταση.

Βγαίνουμε από την τάξη την ώρα του μαθήματος μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος και μόνο με την άδεια του δασκάλου.

Σε περίπτωση απουσίας μας από τα μαθήματα φροντίζουμε να πάρουμε τη διδακτέα ύλη και τις εργασίες από κάποιον συμμαθητή μας.

 

ΑΡΘΡΟ 3 – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούμε έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η εκπαίδευση, η διαπαιδαγώγηση, η εμψύχωση και η κοινωνικοποίηση των μαθητών.  Η πρόοδος, ο πολιτισμός και η συνοχή της κοινωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση από τη δική μας συμβολή και προσπάθεια.  Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές μας σε συνδυασμό με την άρτια επιστημονική μας κατάρτιση οφείλουν να εναρμονίζονται με τους στόχους αυτούς.

Συνεργαζόμαστε με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς κάνουμε απολογισμό του διδακτικού και παιδαγωγικού μας έργου και συζητάμε για το βαθμό επίτευξης των στόχων μας.

Προωθούμε και ενθαρρύνουμε την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε ποικίλες δραστηριότητες και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Υποστηρίζουμε ότι όλα τα μαθήματα είναι εξίσου σημαντικά, σύμφωνα άλλωστε με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές που υποστηρίζουν την ύπαρξη πολλαπλών μορφών νοημοσύνης.

Οργανώνουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκδρομές, εθελοντικές δράσεις και άλλες δραστηριότητες και τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν όλοι ως σημαντικά και αναπόσπαστα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλουμε κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών από το σχολείο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.  Ως υπεύθυνοι εφημεριών στο προαύλιο, βοηθάμε ώστε τα διαλείμματα να είναι χρόνος χαράς και ξεκούρασης και όχι συγκρούσεων, ζημιών και παραπόνων.

Καλλιεργούμε συνειδητά το αίσθημα της αυτοπειθαρχίας και της κοινωνικής συνείδησης στους μαθητές.

Για μας, κάθε μαθητής αποτελεί μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με ξεχωριστή ψυχοσύνθεση, ανάγκες και προβλήματα.

Συζητάμε όλα τα κρίσιμα θέματα του σχολείου στο Σύλλογο Διδασκόντων, παίρνοντας συλλογικές αποφάσεις με γνώμονα το καλό όλης της σχολικής μονάδας.

Ενημερώνουμε τους γονείς και τους κηδεμόνες για το ήθος και την επίδοση των μαθητών, τόσο ιδιαιτέρως, όσο και ομαδικά σε τακτική βάση και σε μέρες και ώρες που καθορίζονται και κοινοποιούνται από την αρχή του σχολικού έτους.

Η γνώση της οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης των μαθητών καθώς και της κατάστασης της υγείας τους κρίνεται χρήσιμη και αναγκαία για μας τους εκπαιδευτικούς.  Αντιμετωπίζεται με εχεμύθεια για να μπορούμε να χειριστούμε με ευαισθησία τα ιδιαίτερα προβλήματα των μαθητών.

Αντιλαμβανόμαστε την καθημερινή αγωνία των γονιών να προσφέρουν σε ό,τι πολυτιμότερο έχουν στη ζωή, στα παιδιά τους, οτιδήποτε θα τα κάνει καλύτερους ανθρώπους.  Ο στόχος γονέων – εκπαιδευτικών είναι κοινός και γι’ αυτό επιθυμούμε εμπιστοσύνη από μέρους τους στην επιστημονική μας ιδιότητα και υπόσταση, πάντα βέβαια στα πλαίσια του διαλόγου, της ειλικρινούς συνεργασίας, του αλληλοσεβασμού καθώς και της επίγνωσης του ρόλου που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά.

 

ΑΡΘΡΟ 4 – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ- ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Οι γονείς, σύμφωνα με το νόμο, είμαστε υπεύθυνοι για τα παιδιά μας όπως και για την εν γένει συμπεριφορά τους και την πρόοδο τους.

Σεβόμαστε την προσωπικότητα των παιδιών μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, ακούμε με προσοχή τη γνώμη τους και τις εμπειρίες τους από τη σχολική ζωή, τα υποστηρίζουμε στην προετοιμασία και στη μελέτη των μαθημάτων.  Επιδιώκουμε να χτίσουμε μια ουσιαστική σχέση, επικοινωνία και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών μας ώστε αυτά να νιώθουν με θετικό τρόπο τη συμμετοχή τους στις σχολικές δραστηριότητες και στη μάθηση, να αισθάνονται ότι οι γονείς και το σχολείο τους στηρίζουν και ικανοποιούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Επίσης, τα βοηθάμε να εμπεδώσουν τη σημασία που έχουν οι κανόνες για τη λειτουργία του σχολείου και ότι είναι ανάγκη και καθήκον τους να τους τηρούν, για δικό τους όφελος και για την πρόοδό τους.

Είμαστε υπεύθυνοι και οφείλουμε να έρχεται το παιδί μας το πρωί στο σχολείο εγκαίρως  (8.00πμ έως 8.15πμ) και να αποχωρεί με το τέλος του πρωινού  προγράμματος (13.15) ή του ολοήμερου (15.00 ή 16.00). Η πρωινή προσέλευση γίνεται από την μπροστινή κεντρική είσοδο για όλους τους μαθητές.  Η αποχώρηση 13.15 γίνεται για  τους μαθητές των Α και Β τάξεων και τα αδέλφια τους από την πίσω είσοδο του σχολείου ενώ η αποχώρηση των υπόλοιπων τάξεων  γίνεται από την μπροστινή κεντρική είσοδο. Επίσης η αποχώρηση του Ολοήμερου γίνεται από την μπροστινή κεντρική είσοδο.

Μετά τη λήξη της προσευχής, η πόρτα κλείνει μέχρι το πρώτο διάλειμμα. Πιθανή καθυστέρηση προσέλευσης για οποιοδήποτε λόγο σημαίνει ότι η είσοδος του μαθητή στο σχολείο θα επιτρέπεται την ώρα του 1ου διαλείμματος.

Οι γονείς επισκεπτόμαστε το χώρο του σχολείου οποιαδήποτε εργάσιμη ώρα, εκτός από την ώρα των διαλειμμάτων. Αν το σχολείο έχει διάλειμμα, περιμένουμε να τελειώσει, οι μαθητές να μπουν στις τάξεις τους και μετά εισερχόμαστε στους χώρους του σχολείου για να επισκεφθούμε τους εκπαιδευτικούς ή το διευθυντή.

Γενικότερα κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια.

Οι γονείς-κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές στο σπίτι ή αναρτώνται στην κεντρική είσοδο του σχολικού κτιρίου ή στην ενημερωμένη ιστοσελίδα του σχολείου.

Οι γονείς οφείλουμε ακόμη να γνωστοποιούμε στο δάσκαλο της τάξης και στο διευθυντή κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.

Όταν το παιδί πρέπει να απουσιάσει λόγω ασθένειας ή για άλλο σοβαρό λόγο, ενημερώνουμε πάντοτε το σχολείο.

Ως γονείς-κηδεμόνες οφείλουμε να ενημερωνόμαστε τακτικά από τους δασκάλους για την επίδοση, την πρόοδο και την εν γένει συμπεριφορά του παιδιού μας στο σχολείο, σε ημέρες και ώρες που μας γνωστοποιούνται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώνουμε το δάσκαλο της τάξης ή το διευθυντή οι οποίοι και θα το διευθετήσουν.

Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε ουσιαστικά και εποικοδομητικά στις δραστηριότητες και στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, με ιδέες, δημιουργικές πρωτοβουλίες, συνεργατικό πνεύμα.  Έτσι βοηθάμε τη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων του σχολείου μας.

Αν διαπιστώσουμε οποιοδήποτε γεγονός ή πράξη στη λειτουργία του σχολείου που παρεκκλίνει του φυσιολογικού, τηρούμε στάση ψύχραιμη και απόσταση από τα πράγματα, ώστε να έχουμε αποτελεσματική, ορθή και υπεύθυνη συμπεριφορά και αντίδραση.  Πριν από οποιαδήποτε αντίδραση ή διαμαρτυρία μας, επιδιώκουμε άμεσα την ουσιαστική επικοινωνία με τους υπεύθυνους του σχολείου, ακούμε την άποψη των εκπαιδευτικών των παιδιών μας, συνεργαζόμαστε με διάθεση ειλικρίνειας, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης και αναγνώρισης του έργου και της προσπάθειάς τους.

Μόνο μέσα από τη συνεργασία , την καλή προαίρεση και την αυτοκριτική θα πετύχουμε την εύρυθμη λειτουργία και το θετικό παιδαγωγικό κλίμα στο σχολείο μας προς το συμφέρον των παιδιών μας.

 

                                                                Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων

 

 

 


 

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

                                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

0 Αγιασμός του Σχολείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 στις 08.30πμ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει σύντομος χαιρετισμός από τη Διεύθυνση του σχολείου και θα ανακοινωθεί το προσωρινό πρόγραμμα των επόμενων ημερών. Οι μαθητές θα αποχωρήσουν από το σχολείο στις 9.00πμ περίπου με ευθύνη των γονιών τους.

Καλή σχολική χρονιά!

Από τη Διεύθυνση

 

 


 

 

 


 

 

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου                                                   Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

 

Προς τους Κ.Κ. Γονείς και Κηδεμόνες των Μαθητών του Σχολείου μας

 

Αγαπητοί Γονείς,

Σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα του σχολείου μας μέχρι τη λήξη των μαθημάτων:

 1. Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 το σχολείο δε θα λειτουργήσει με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, λόγω της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Περικλής».

 

 1. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 θα γίνει η ετήσια ψυχαγωγική εκδρομή όλων των μαθητών του σχολείου, σύμφωνα με την ενημέρωση που σας έχει σταλεί.

 

 1. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί σχολική γιορτή για τη λήξη του σχολικού έτους και την αποφοίτηση των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης, με συμμετοχή όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 3 μμ. Λόγω και άλλων εκδηλώσεων την ίδια ημέρα, οι πόρτες για γονείς και μαθητές θα ανοίξουν στις 7.15 μμ. Τη μέρα αυτή δεν θα λειτουργήσουν το πρωινό και το ολοήμερο πρόγραμμα.

 

 1. Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, τελευταία ημέρα λειτουργίας του σχολείου για το τρέχον σχολικό έτος, δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε στο πρωινό ούτε στο ολοήμερο πρόγραμμα. Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο από τις 8.30 πμ μέχρι τις 10.30 πμ συνοδεία των γονιών τους, για να παραλάβουν τους τίτλους προόδου και σπουδών και να αποχαιρετήσουν τους εκπαιδευτικούς τους. Η προσέλευση και η αποχώρηση τη μέρα αυτή θα γίνει με ευθύνη των γονιών.

Καλό καλοκαίρι και χαρούμενες διακοπές σε όλους!

 

Από τη Διεύθυνση

 

 


 

 

14ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Το σχολείο μας συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης της Παιδικής Βιβλιοθήκης. Φέτος είχαμε την μεγαλύτερη συμμετοχή απ΄όλα τα σχολεία του Δήμου μας. Επίσης μαθητές του Α2  με τη δασκάλα τους παρουσίασαν ένα δρώμενο.

 

 

 


 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

Σχ.έτος 2018-19

 • Υλοποίηση του προγράμματος Αγωγής Υγείας <<ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ>> από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Β1.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ: Η κατανόηση της άμεσης σχέσης της διατροφής με την υγεία. Η γνωριμία με  τη μεσογειακή διατροφή και η αναγνώριση της αξίας της. Η  ελιά και το ελαιόλαδο  πηγή ζωής.

Η διαμόρφωση θετικών στάσεων και αξιών στους μαθητές σχετικά με τη διατροφή.

Η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, υπευθυνότητας και η δημιουργία θετικού κλίματος στην ομάδα.

 Η ελιά

       

 

Επισκεφθήκαμε το Ινστιτούτο Γεωπονικών επιστημών Άλσους Συγγρού και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα <<  Ελιά, το δώρο της θεάς Αθηνάς>>. Ενημερωθήκαμε για την ελιά, μαζέψαμε τον καρπό της  και βγάλαμε το δικό μας λάδι.

  

 

          

  

 

Το υγρό χρυσάφι ως βάση της μεσογειακής διατροφής.

    

 

Συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κιβωτού <<Το θαύμα της μεσογειακής διατροφής>>. Εκεί μάθαμε  πώς μπορούμε να χτίσουμε έναν γερό οργανισμό.

         

   

 

Αξιοποιήσαμε αρκετά βιβλία από την  Παιδική Βιβλιοθήκη του δήμου Χαλανδρίου. Επίσης  η συγγραφέας  Γιολάντα  Τσιαμπόκαλου μας  παρουσίασε του βιβλίο της<< Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο>>. Μας μίλησε για τη σωστή διατροφή και την ανεκτίμητη για την υγεία μας  αξία  των φρούτων και των λαχανικών.

   

    

 

 • Μιλήσαμε για τη σωστή διατροφή σε άλλες τάξεις.

     

 

 • Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 παρουσιάσαμε το πρόγραμμα στους γονείς.

 

        

  

    

 

 


 

ΤΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 2ο ΣΤΟΝ 21ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

Μαθητές του σχολείου μας από την Γ,Δ, Ε και ΣΤ τάξη  κατέκτησαν την 2η θέση στον 21ο  Σκακιστικό Διαγωνισμό  του Δήμου Χαλανδρίου.

        

           

 


 

Κοινωνικές δράσεις του σχολείου ενόψει της εορτής του Πάσχα

 

Η σχολική μας κοινότητα ενόψει του Πάσχα, εορτή αγάπης και αλληλεγγύης, οργάνωσε δύο δράσεις.

Η πρώτη αφορούσε στην ανταπόκριση στο αίτημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χαλανδρίου για τη συγκέντρωση πασχαλινών λαμπάδων για τα παιδιά των ωφελούμενων του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας προμηθεύτηκαν λαμπάδες και υλικά στολισμού και κατασκεύασαν, σε χρόνο εκτός του εργασιακού τους ωραρίου, όμορφες παιδικές λαμπάδες σε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Η δεύτερη δράση αφορούσε στη συγκέντρωση τροφίμων, ειδών καθαριότητας και ρουχισμού για τα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Οι μαθητές με τη συμπαράσταση των οικογενειών τους συγκέντρωσαν και πάλι πολλά είδη και παραδόθηκαν στον Σύλλογο.

 

Οι δύο αυτές δράσεις τείνουν να γίνουν παράδοση στο σχολείο μας και αναδεικνύουν την κοινωνική ευαισθησία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

 

Με την ελπίδα το Φως της Ανάστασης να γλυκάνει τις καρδιές όλων των ανθρώπων!

 

Ο Διευθυντής του Σχολείου                                                                                                            Λεωνίδας Τσούρμας

 

           

 

 


 

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020

Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 58167/Δ2/13-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» (Β΄ 1371)

Διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ Β’ 1574 / 08-05-2018

 

Λαμβάνοντας υπόψη την με αρ. πρωτ. 58167/Δ2/13-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» (Β΄ 1371), Διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ Β’ 1574 / 08-05-2018, σας ενημερώνουμε ότι στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι Δημοτικών Σχολείων, εφόσον επιτύχουν σε εξετάσεις που διενεργούνται για την επιλογή μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων.

Για την εισαγωγή μαθητών στα Μουσικά Σχολεία (Γυμνάσια) για το σχολικό έτος 2019-2020, οι γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής μόνο στο Μουσικό Γυμνάσιο της περιοχής τους (σύμφωνα με τα συνημμένα) από τις 6 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2019. Οι γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών των Μουσικών Σχολείων Αττικής μαζί με την αίτηση στο Μουσικό Σχολείο οφείλουν να προσκομίσουν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή άλλο αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η διεύθυνση μονίμου κατοικίας τους.

Η διαδικασία επιλογής θα πραγματοποιηθεί τις εργάσιμες ημέρες από 19 έως 24 Ιουνίου

2019 και θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 και ώρα 10.00 π. μ. με τη γραπτή εξέταση των υποψηφίων [ακρόαση ηχητικού δίσκου (cd)]. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες ή η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου για την ταυτόχρονη διενέργεια της γραπτής εξέτασης όλων των υποψηφίων, η εξέταση πραγματοποιείται διαδοχικά ανά ομάδες υποψηφίων με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, έτσι ώστε οι ομάδες να μην έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους μέχρι το πέρας της γραπτής εξέτασης όλων των υποψηφίων. Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής εξέτασης η διαδικασία εισαγωγής θα συνεχιστεί την ίδια ημέρα με την εξέταση των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή. Αναλόγως του αριθμού των αιτήσεων η διαδικασία της εξέτασης των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή δύναται να διαρκέσει έως τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019.

Για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τα θέματα των εξετάσεων, τη βαθμολόγηση και τις εγγραφές των μαθητών ισχύει η με αρ. πρωτ. 58167/Δ2/13-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» (Β΄ 1371), Διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ Β’ 1574 / 08-05-2018.

Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρακαλούνται να ενημερώσουν όλους τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα

Μουσικά Σχολεία της περιοχής τους.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

 

 


 

ΘΕΜΑ: Διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Καλλιτεχνικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020

Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. 61178/Δ2/18-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γυμνασίων» (Β΄

1375)

Λαμβάνοντας υπόψη την με αρ. πρωτ. 61178/Δ2/18-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γυμνασίων» (Β΄ 1375) σας ενημερώνουμε ότι στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές απόφοιτοι Δημοτικών Σχολείων, εφόσον επιτύχουν σε εξετάσεις που διενεργούνται για την επιλογή μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων.

Στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια λειτουργούν τρεις κατευθύνσεις: α) Εικαστικών Τεχνών β) Θεάτρου-Κινηματογράφου γ) Χορού. Για την εισαγωγή μαθητών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία (Γυμνάσια) για το σχολικό έτος 2019-2020, οι γονείς-κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών από τις 6 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 2019 υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο της περιοχής τους (σύμφωνα με τα συνημμένα), με εξαίρεση το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών για το οποίο οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο πρωτόκολλο της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας (Χίου 16-18, Μεταξουργείο, στον 4ο όροφο). Σε περίπτωση που μαθητής επιθυμεί να είναι υποψήφιος σε δύο (2) κατευθύνσεις ο γονέας-κηδεμόνας του υποβάλλει διαφορετική αίτηση για κάθε κατεύθυνση. Οι γονείς-κηδεμόνες μαζί με την αίτηση στο Καλλιτεχνικό Σχολείο οφείλουν να προσκομίσουν λογαριασμό ΔΕΚΟ ή άλλο αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η διεύθυνση μονίμου κατοικίας τους. Όσον αφορά την κατεύθυνση Χορού, οι γονείς/κηδεμόνες μαζί με την αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής πρέπει να προσκομίσουν Ιατρικές Βεβαιώσεις υγείας και καλής φυσικής/ορθοπεδικής κατάστασης από Παθολόγο/Παιδίατρο και από Ορθοπεδικό γιατρό, στις οποίες θα βεβαιώνεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών στην κατεύθυνση Χορού των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων.

Για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τα θέματα των εξετάσεων, τη βαθμολόγηση και τις εγγραφές των μαθητών ισχύει η με πρωτ. 61178/Δ2/18-04-2018 Υ.Α. «Λειτουργία Καλλιτεχνικών Γυμνασίων» (Β΄ 1375).

Παρακαλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν ώστε οι εξετάσεις που θα διενεργηθούν για την επιλογή μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων να μην πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, ημέρα διενέργειας της γραπτής εξέτασης των μαθητών/τριών για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Γέρακα, τηλ. 210-6616130 στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ηρακλείου Κρήτης, τηλ.2810-762610

στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310-727341 στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τηλ. 210-4613060 στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Περιστερίου, τηλ. 210-5743178

στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κοζάνης, τηλ. 24610-99875

στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Α’ Αθήνας, τηλ. 210-5226549 (για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αθηνών)

 


 

ΑΙΤΗΣΗ (γονέα ή κηδεμόνα)

 

../.. /2019

 

Αρ. Πρωτ. :…………..

 

Προς τη Διεύθυνση

 

του Καλλιτεχνικού Σχολείου

 

 

 

ΕΠΩΝΥΜΟ:……………………………………….. ΟΝΟΜΑ:…………………………………………….

Συγγενική σχέση με τον/τη μαθητή/τρια:

…………………………………………………………..

 

Τηλέφωνο:…………………………………………

 

………………………………………………………….. E-mail:………………………………………………..

 

 

Παρακαλώ όπως δεχθείτε στη διαδικασία επιλογής μαθητών/μαθητριών για την Α΄ Τάξη του Κ.Σ. για το σχολικό έτος 2019-2020 τον/την

……………………….. ……………………………………..

 

(όνομα)              (επώνυμο)

 

που φοιτά στην ΣΤ΄ Τάξη και πρόκειται να απολυθεί από το ………………………………….

-δημόσιο/ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο

 

 

Ο/ Η Αιτών/ούσα ……………………………….

 

(υπογραφή)

 

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩN
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Α΄- ΣΠΟΥΔΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄- ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α’ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕ & ΔΕ

Αθήνα, 12-4-2019
Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.6/58025/Δ1

ΘΕΜΑ: «Εγγραφές μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020 – Λήξη διδασκαλίας
μαθημάτων σχολικού έτους 2018-2019»
Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Δ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Ε. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΤ. ΛΗΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019
Ζ. ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
2
Λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 4 (α) του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) , όπως τροποποιήθηκε με
το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α), οι αιτήσεις εγγραφών στα δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος
2019-2020 θα πραγματοποιηθούν από 6 έως 20 Μαΐου 2019. Για τις εκπρόθεσμες εγγραφές ή την
καθυστέρηση εγγραφής ισχύουν όσα προβλέπονται παρ. 7 και 8 του άρθρου 7 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ
109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2019-2020 στην Α’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι
μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2013 έως και 31-12-2013.
Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης Τριμελής Επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των εγγραφών των μαθητών στα
δημοτικά σχολεία. Η Επιτροπή αποτελείται από τον Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων ως πρόεδρο, και
δύο (2) Διευθυντές ή Προϊσταμένους Δημοτικών Σχολείων ως μέλη παρ. 3 του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017
(ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
1. Πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου αναρτά σε εμφανές σημείο
της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες
σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τις ώρες υποβολής των αιτήσεων και τα
δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής σύμφωνα με την παρ. 4α, του άρθρου 7, του
ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
2. Αν ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή στην Α΄ τάξη υπερβαίνει τους 22 μαθητές ανά τμήμα
εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παρ. 4δ του άρθρου7 του ΠΔ 79/2017, όπως τροποποιήθηκε
από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α). Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, ύστερα από την τήρηση
της διαδικασίας κλήρωσης, οι γονείς ενημερώνονται από τη Δ/νση του σχολείου για το σχολείο
φοίτησης των τέκνων τους. Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, σε δημοτικά σχολεία με
λειτουργικότητα από επταθέσιο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι
μικρότερος από δώδεκα (12) ανά τμήμα, παρ. 7 άρθρο 74 ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
3. Οι εγγραφές μαθητών στα συστεγαζόμενα σχολεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη παράγραφο 16
του άρθρου 7 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α). Κατά τις εγγραφές των μαθητών τα συστεγαζόμενα σχολεία
θεωρούνται ως ένα σχολείο.
4. Οι προερχόμενοι από ιδιωτικά ή ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα εγγράφονται στην
αντίστοιχη τάξη του δημόσιου σχολείου με βάση το Αποδεικτικό Μετεγγραφής που εκδίδεται από τον
Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου σύμφωνα με την παρ. 12 άρθρο 7 ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α).
5. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019 συγκροτούνται τα τμήματα της Α΄ τάξης του σχολείου για το σχολικό έτος
2019-2020.
6. Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, οι μαθητές καταχωρούνται στο Βιβλίο Μητρώου και στο
πληροφοριακό σύστημα «myschool» από 14 Ιουνίου έως την 21η Ιουνίου 2019.
Β. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 (α) του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε
με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄
τάξη του δημοτικού σχολείου είναι τα εξής:
α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών στα
Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς,
3
αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ.
(Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016).
«Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο
εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4.
όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο
ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία
που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία
τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για
οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα
της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον
οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο
ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας
σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από
το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».
β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο
αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο
του ΥΠΠΕΘ (Α.Δ.Υ.Μ.)
δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.
Συνιστάται, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω
αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο
σχολείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας (άρθρο 5, ΠΔ
79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο
Δημοτικό.
1. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση
Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του μαθητή για την εγγραφή του
στο δημοτικό.
2. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων
(14 Ιουνίου 2019) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο
εγγραφής του μαθητή.
3. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτησή του σε σχολείο του εξωτερικού και η
αποστολή του Πιστοποιητικού Φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό
παραδίδεται στον γονέα ή στον κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.
4. Σε περιπτώσεις μη φοίτησης σε Νηπιαγωγείο, ο γονέας/κηδεμόνας του νηπίου υποβάλλει σχετική
αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία θα
αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση,
εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή και σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι διατάξεις της περιπτ. 26, της
παρ.4, του άρθρου 94 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87Α).
5. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές εγγράφονται σε δημοτικό σχολείο εκτός της σχολικής περιφέρειας
του Νηπιαγωγείου ή σε ιδιωτικό σχολείο, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας εγγραφής οφείλει να
4
αναζητά το Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπίων από το Νηπιαγωγείο αποφοίτησης με βάση τη
βεβαίωση φοίτησης.
Γ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Σύμφωνα με τις παρ.9 ,10 και 11, του αρ.7, του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) οι προερχόμενοι από σχολεία του
εξωτερικού, Έλληνες ή αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στην αριθμητικά αντίστοιχη τάξη, εφόσον έχουν
τη νόμιμη ηλικία που ισχύει στην Ελλάδα ή σε μικρότερη, αν οι γονείς/κηδεμόνες το ζητήσουν με σχετική
δήλωση. Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στην Α’ τάξη με ληξιαρχική πράξη γέννησης ή ομοειδές
πιστοποιητικό επίσημα μεταφρασμένο. Στις υπόλοιπες τάξεις εγγράφονται καταθέτοντας τον Τίτλο ή το
Αποδεικτικό Μετεγγραφής ή τη Βεβαίωση Φοίτησης.
Σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 120323/Γ2/27-9-2010 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ για την εγγραφή αλλοδαπών
μαθητών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 3, του Π.Δ 182/1984 (ΦΕΚ 60Α), όπου ορίζεται ότι εγγράφονται
οποτεδήποτε κατά την διάρκεια του διδακτικού έτους.
Δ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
1. Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες
κοινωνικές ομάδες, ισχύουν: οι παρ.4, 13 & 14, του άρθρ. 7 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως
τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α), και η με αρ. 180644/Γ1/26-11-2013
εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Επισημαίνεται ότι:
1. Οι Διευθυντές/-ντριες των Δημοτικών Σχολείων ενθαρρύνουν την προσέλευση των μαθητών που
ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο σχολείο, αναζητούν τα παιδιά που μένουν στην
περιοχή τους και φροντίζουν για την εγγραφή και τη φοίτησή τους, όπως προβλέπουν οι σχετικές
διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση.
2. Στο Δημοτικό Σχολείο, τα παιδιά γίνονται δεκτά ανεξάρτητα από το εάν είναι γραμμένα σε μητρώα ή
δημοτολόγια και για την εγγραφή τους σε αυτά μεριμνούν οι Διευθυντές/-ντριες των Δημοτικών
Σχολείων, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 13 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α).
3. Οι Διευθυντές/-ντριες των Δημοτικών Σχολείων δεν παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών λόγω
έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας και αποδέχονται οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο,
κατά την κρίση τους, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή παρ. 4 και 14, άρθρο 7 του Π.Δ.
79/2017 (ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α)
εφαρμόζοντας την αρχή της επιείκειας.
4. Όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με
τοπικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων, Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας
Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΔΥ, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα,
Φορείς Κοινωνικής Στήριξης καθώς και με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Κατ’ αντιστοιχία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και για τη διενέργεια των
απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων σχετικά με την έκδοση Α.Δ.Υ.Μ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να
προηγείται επικοινωνία του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της σχολικής μονάδας με το φορέα που θα
προβεί στον εμβολιασμό.
2. Όσον αφορά στις εγγραφές μαθητών αιτούντων διεθνούς προστασίας τόσο στις ΔΥΕΠ όσο και στις
τάξεις των σχολικών μονάδων, προβλέπονται:
α. Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής.
1) το Δελτίο Αιτούντος Διεθνή Προστασία της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλο επίσημο έγγραφο, μέσω του
οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών,
5
2) το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ), προκειμένου να μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν
στο μάθημα της γυμναστικής, και
3) το Διεθνές Πιστοποιητικό Εμβολιασμών ή Προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσιας
υγείας.
β. Σε περίπτωση που τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν προσκομισθούν αμέσως, ο γονέας/κηδεμόνας του
μαθητή ή ο Συντονιστής του κέντρου υποδοχής από το οποίο προέρχεται ο μαθητής, αναλαμβάνει με
δήλωσή του να τα προσκομίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις μη προσκόμισής τους σε
εύλογο χρονικό διάστημα, ο Διευθυντής/ντρια του δημοτικού σχολείου ενημερώνει την οικεία
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (παρ.4β, του άρθρου 77, του ν.4547/2018 (ΦΕΚ102Α) όπως
τροποποιήθηκε με το άρθρο 66 του ν.4559/2018 ( ΦΕΚ 142A) & κεφ. Στ’, παρ.7,8,9,10 του άρθρου 21,
του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ 80A).
γ. Σύμφωνα με το άρθρο 72, του ν. 3386/2005 (ΦΕΚ 212Α), ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών
μπορούν να εγγραφούν έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, (κεφ.Στ’,
παρ.7,8,9,10 του άρθρου 21, του ν.4251/2014 ( ΦΕΚ 80A).
δ. Οι εγγραφές των μαθητών στο Βιβλίο Μητρώου γίνονται με ελληνικούς χαρακτήρες. Τα
δικαιολογητικά εγγραφής πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του
Υπουργείου Εξωτερικών είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό. Προσωρινά, και μέχρι να
μεταφραστούν επίσημα τα δικαιολογητικά εγγραφής, η εγγραφή στο Βιβλίο Μητρώου μπορεί να
πραγματοποιείται σύμφωνα με τη φωνητική απόδοση των στοιχείων των μαθητών στην ελληνική
γλώσσα.
Ε. ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 579/1982 (ΦΕΚ 105Α) ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών
στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία και οι
μαθητές εγγράφονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του κεφαλαίου Α΄ της παρούσης εγκυκλίου.
2. Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανάλογος με τις αίθουσες διδασκαλίας και τη
χωρητικότητα αυτών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
3. Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία είναι 24 μαθητές,
συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης του ποσοστού 10%, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 3
του άρθρου 14 του Ν. 682/1977(ΦΕΚ 244Α), σε συνδυασμό με τη διάταξη της παραγράφου 2 του
άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017(ΦΕΚ 109Α), όπως αντικαταστάθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 5
του άρθρου 74 του Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας
Εκπαίδευσης και εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα της αίθουσας, ο μέγιστος αριθμός των
μαθητών μπορεί να ανέρχεται στους είκοσι πέντε (25).
4. Η ισχύς των ανωτέρω (της παραγράφου 3 της παρούσης) άρχεται:
α) για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2019 – 2020,
β) για την εγγραφή στη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2020 – 2021,
γ) για την εγγραφή στη Γ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2021 – 2022,
δ) για την εγγραφή στη Δ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2022 – 2023,
ε) για την εγγραφή στην Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2023 – 2024, και
στ) για την εγγραφή στη ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού σχολείου από το σχολικό έτος 2024 – 2025.
5. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό
λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του
θέματα, οι όροι με τους οποίους γίνονται δεκτοί οι μαθητές, καθώς και οι οικονομικές και άλλες
υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων. Ο εσωτερικός κανονισμός των ιδιωτικών σχολείων
6
θεωρείται από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίγραφο αυτού
παραλαμβάνουν ενυπόγραφα οι κηδεμόνες των μαθητών κατά την εγγραφή τους στο σχολείο
(άρθρο 11 του ν. 682/1977 ΦΕΚ 244Α).
ΣΤ. ΛΗΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019
Tην Παρασκευή 14-6-2019, ημέρα λήξης των μαθημάτων, θα χορηγηθούν οι Τίτλοι Προόδου και αντίγραφα
Τίτλων Σπουδών όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 παρ 5 και στο άρθρο 20 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α). Την
ίδια ημέρα θα αποσταλούν οι Τίτλοι Σπουδών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια.
Ζ. ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προκειμένου οι Διευθυντές/ντριες των Δημοτικών Σχολείων να διευκολυνθούν στην έκδοση των
απαραίτητων Τίτλων Προόδου για την προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη και Τίτλων Σπουδών για
την εγγραφή των μαθητών στο Γυμνάσιο, σας γνωρίζουμε ότι στο πληροφοριακό σύστημα myschool έχουν
αναρτηθεί οι Τίτλοι Προόδου για τις τάξεις Α΄ έως και Ε’ και οι Τίτλοι Σπουδών για την τάξη ΣΤ’. Οι διαδρομές
που πρέπει να ακολουθήσουν οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι για να εκτυπώσουν τους εν λόγω τίτλους, είναι
οι ακόλουθες: Αναφορές -> Αναφορές Μαθητών -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Τίτλος Προόδου (για Τάξεις
Α-Ε) (Υπόδειγμα 5ο παράρτημα ΙΙ, του Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ 109Α)
Αναφορές -> Αναφορές Μαθητών -> Έντυπα, Βεβαιώσεις, Τίτλοι -> Τίτλος Σπουδών (για Τάξη ΣΤ’)
(Υπόδειγμα 6ο παράρτημα ΙΙ, του Π.Δ. 79/2017 ΦΕΚ 109Α)
Επισημαίνονται τα εξής:
Α) Οι τριμελείς επιτροπές της παρ. 3 του άρθρου 7 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το
άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α) οφείλουν να εφαρμόζουν ορθά και με προσοχή τη νομοθεσία
έχοντας υπόψη τους και τις διατάξεις του άρθρου 11 του νόμου 4452/2017 (ΦΕΚ 17Α) καθώς και το
άρθρο 5 του ΠΔ79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
Β) Η εισήγηση της τριμελούς επιτροπής προς τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για λειτουργία
περισσότερων τμημάτων πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να λαμβάνει υπόψη της τις αιτήσεις εγγραφών
των όμορων δημοτικών σχολείων έτσι ώστε σε όμορα σχολεία να μην παρατηρούνται τμήματα της Α΄ τάξης
με μεγάλες αποκλίσεις στον αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών παρ. 4δ, του άρθρου7, του ΠΔ 79/2017
(ΦΕΚ 109Α), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13Α).
Γ) Τα όρια της σχολικής περιφέρειας των δημοτικών σχολείων ορίζονται με απόφαση του οικείου Διευθυντή
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α).
Ως εγγραφή νοείται η πρώτη και μοναδική καταχώρηση των στοιχείων του μαθητή/-τριας στο Βιβλίο
Μητρώου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «myschool», το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί από 14 έως 21
Ιουνίου 2019.
7
Παρακαλούνται οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ενημερώσουν τα Δημοτικά Σχολεία
περιοχής ευθύνης τους και οι Προϊσταμένες/-οι και Διευθυντές/-ντριες των Δημοτικών Σχολείων τα μέλη
των Συλλόγων Διδασκόντων αποστέλλοντας την παρούσα εγκύκλιο στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου τους (e-mail).
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

 


 

 

                          <<  ΜΙΛΑ  ΤΩΡΑ  >>

Τα  παιδιά  της  ΣΤ΄ τάξης  του  Σχολείου  μας  συμμετείχαν  στην   Πανελλαδική  Κινητοποίηση  ενάντια  στον  Σχολικό   Εκφοβισμό   << ΜΙΛΑ  ΤΩΡΑ >>   που   οργανώθηκε  από    << Το   Χαμόγελο  του  Παιδιού  >> . Οι  μαθητές   με  τη  βοήθεια  των  εκπαιδευτικών δημιούργησαν  ένα  βίντεο   ενάντια  στην  ενδοσχολική  βία  και  τον εκφοβισμό,  που  αποτελεί  μια  μικρή   προσπάθεια  για  την  καταπολέμηση  αυτού  του  φαινομένου.

 

                 

 

 


 

                                                    «   25η  Μαρτίου  1821   »

Την  Παρασκευή  22  Μαρτίου   2019 ,  πραγματοποιήθηκε  στο  σχολείο  μας  η  εορτή  για  την  Eπέτειο  της  25ης   Μαρτίου.

Η  ΣΤ΄ τάξη  ανέβασε   τη   μουσικοθεατρική   παράσταση  « Ξύπνα  Ραγιά»  ,  η  οποία  αποτελεί  μεταφορά  του  γνωστού   θεατρικού   έργου   του   Ιάκωβου  Καμπανέλη «  Το  Μεγάλο  μας  Τσίρκο ».  Οι  μαθητές  της  τελευταίας  τάξης  του  σχολείου  μας   με  τους   εκπαιδευτικούς  , αφιέρωσαν   αρκετό  χρόνο  στην  προετοιμασία  της  γιορτής  και  παρουσίασαν   ένα  αποτέλεσμα  που  εντυπωσίασε.

Τα  παιδιά  αξίζουν  ένα  μεγάλο   μπράβο , καθώς  ερμήνευσαν  με   επιτυχία ,  δύσκολα  για  την  ηλικία  τους  κείμενα  και  τραγούδια.

 

 

 

 


 

 

                 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον STEM Education: « Micro-Ηλεκτρισμός και                                                                     Ηλεκτρομαγνητισμός», στις 28/3/2019.

Τα παιδιά της Ε ΄χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν πειράματα, αποκτώντας έτσι εργαστηριακή εμπειρία.

 

 

 


 

Την Τετάρτη 20/3/2019 το Γ2 του σχολείουμας και την Παρασκευή 4/4/2019 το Γ1 παρακολούθησαν το πρόγραμμα Kαλλιτεχνικής Bιβλιοδεσίας που προσφέρει ο Δήμος Χαλανδρίου στα σχολεία. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της βιβλιοδέτριας  κας  Στέλλας Γεωργίου γνώρισαν τα εργαλεία της βιβλιοδεσίας, τα χρησιμοποίησαν,  φτιάξανε το δικό τους βιβλίο καιράψανε ένα πανόδετο βιβλίο με την παραδοσιακή τεχνική.

Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ το πρόγραμμα και ανακάλυψαν πόσο κόπο απαιτεί το να φτιαχτεί ένα βιβλίο, εκτιμώντας με αυτόν τον τρόπο την αξία του. Στο παράλληλο πρόγραμμα για τις αξίες της ζωής τα παιδιά μέσα απ’ την ανταλλαγή της κονκάρδας γίνονταν πρεσβευτές αυτών των αξιών στην τάξη τους.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Γεωργίου και τον Δήμο Χαλανδρίου για αυτήν την εμπειρία.

Εκ μέρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου

Τέτη Θωμά

Δασκάλα

ΜόιραΡαπανάκη

Εικαστικός

 

 

 


 

 

Θεατρικό παιχνίδι και αυτοσχεδιασμός στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας, με προσκεκλημένο του Ε2, τον συγγραφέα  Φώτη Δούσο. 

 

       

 

Δράσεις των μαθητών της Ε2 τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαραθώνιος Ανάγνωσης» της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου.

 

 

 

 

 

 


 

Στις 18/3/2019 οι μαθητές της Ε ΄τάξης  (Ε1 και Ε2) συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα : «Εξερευνώντας το Βυζάντιο: Μια βόλτα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

 

                                

 

 


 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία 5 Ιουνίου 2015 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Αρχείο

Τάξεις

Μεταστοιχεία