Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Σεπ 202115

Τι είναι τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων; Από τον Σεπτέμβριο του 2021 εντάσσεται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού, η διδακτική ενότητα με τίτλο: Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αντικαθιστούν τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης για τις τάξεις Α΄- Δ΄, ενώ στο πρόγραμμα της Ε΄και Στ΄ τάξης η Γεωγραφία θα διδάσκεται πλέον μία (1) ώρα και η δεύτερη διδακτική ώρα θα προστεθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

 

Ποια είναι η θεματική τους; Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εμπλουτίζουν τη θεματολογία της «Ευέλικτης Ζώνης» με συγκεκριμένες θεματικές Ενότητες:

  • Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
  • Φροντίζω το Περιβάλλον
  • Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
  • Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία

 

Ποιοι είναι οι στόχοι του μαθήματος; Η στοχοθεσία των προγραμμάτων έχει προσδιοριστεί βάσει των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Ενδεικτικά, οι σύγχρονες δεξιότητες περιλαμβάνουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό.

 

Πώς αξιολογούνται οι μαθητές; Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, δεν αξιολογούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά δίνεται έμφαση στην περιγραφική αξιολόγηση και τη σύνταξη φακέλου επιτευγμάτων (portfolio) από την μαθήτρια και τον μαθητή.

Αφήστε μια απάντηση

Σαν σήμερα

  1. 16/10/: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
    Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σκακιστική άσκηση

TranslateTop
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων