Σε μια ματιά από το παράθυρο της τάξης μας ένα χειμωνιάτικο πρωινό είδαμε να τριγυρίζουν σπουργίτια στην αυλή μας. Αλήθεια τι κάνουν τα σπουργίτια τον χειμώνα;; τα άλλα πουλιά;;Τι τρώνε;; που κοιμούνται;;
Το διαδίκτυο και η ορνιθολογική εταιρία μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες.
Ανακαλύψαμε ένα τραγουδάκι για το σπουργίτι και το ζωγραφίσαμε.
Κάναμε και μια κατασκευή που ανακαλύψαμε στον δικτυακό χώρο του krokotak.
Πως θα τα βοηθήσουμε;;;Ταΐστρες κάθε λογής από μικρά χεράκια για τα σπουργίτια της αυλή μας. Ταΐστρες από γάλατα, από πορτοκάλια και από ρολά χαρτιού υγείας με φυστικοβούτυρο και σπόρους.
Κι ένα μικρό σπουργίτι μαράκα από ανακυκλωμένο ρολό χαρτιού υγείας για να παίζουμε μουσική και να τραγουδάμε το τραγούδι του!!
Ο φετινός χειμώνας με τις βροχές και τα κρύα του, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την μαγεία του και τον τρόπο που όλη η πλάση τον υποδέχεται.
Το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου για τον χειμώνα, μας προκάλεσε την περιέργεια να μάθουμε γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου.
Ο Πίκου Πίκου βοήθησε την αναζήτησή μας
Γίναμε Ντετέκτιβ του χειμώνα! Βγήκαμε στην αυλή για να βρούμε που κρύβεται ο Χειμώνας με τις αισθήσεις μας. Παρατηρήσαμε τη φύση γύρω μας. Βρήκαμε τον χειμώνα στα παγωμένα νερά της αυλής μας, στα γυμνά κλαδιά, στα ζεστά μπουφάν και σκουφάκια μας. Ακούσαμε τους ήχους του στον αέρα, στα ξερά κλαδιά που πατήσαμε. Μυρίσαμε τη μυρωδιά του στο βρεγμένο χώμα, στον καπνό από τα τζάκια, στη ζεστή σοκολάτα… Τον αισθανθήκαμε στο σώμα και τα χέρια μας, στα μάγουλα που κοκκίνισαν, στα παγωμένα χέρια μας.
Αναζητήσαμε πληροφορίες σε εποπτικό και ψηφιακό υλικό. Μιλήσαμε για τις αλλαγές στη φύση, τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και των ζώων. Πως αντιμετωπίζουν το κρύο του χειμώνα οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά; Συζητήσαμε, είδαμε χειμωνιάτικες εικόνες, μάθαμε καινούρια τραγούδια!
Γνωρίσαμε το Χ το χειμώνα, βρήκαμε λέξεις, το γράψαμε.
Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» και ταξιδέψαμε μαζί του στον υπέροχο κύκλο της ζωής του. Αλήθεια τι είναι το χιόνι; από που έρχεται;; γιατί εξαφανίζεται;; Είναι νερό!!
Φτιάξαμε κι εμείς τους δικούς μας χιονάνθρωπους και παίξαμε μαζί τους!
Μάθαμε για τον κύκλο του νερού και τη σημασία του νερού στην ζωή όλων των πλασμάτων στην γη!
Ανακαλύψαμε τον πάγο .Που είναι ο πάγος; Τι ξέρουμε για τον πάγο; Που τον χρησιμοποιούμε; Τι θέλουμε να μάθουμε για το νερό που παγώνει; Πως λιώνει ο πάγος;
Βάλαμε νερό στην κατάψυξη να δούμε τι θα συμβεί. Μάλιστα βάλαμε κι από ένα μικρό αντικείμενο μέσα στο κάθε ποτήρι για να δούμε τι θα γίνει.
Ποιος πάγος θα λιώσει γρηγορότερα; Αυτός στο παράθυρο η στο καλοριφέρ;; Τα παιδιά λένε την άποψη τους Την εφαρμόσαμε και παρατηρήσαμε τα αποτελέσματα. Ο πάγος που είναι κοντά στο καλοριφέρ λιώνει γρηγορότερα από τον πάγο στο παράθυρο που και αυτός λιώνει αλλά πιο αργά!!
Ταξιδέψαμε μέχρι την Αρκτική και την Ανταρκτική και συναντήσαμε τα ζώα των πάγων
Διαβάσαμε παραμύθια και παρακολουθήσαμε μια μικρή ταινιούλα που μας ευαισθητοποίησε σχετικά με την ζωή των ζώων στους πάγους και μας μύησε στα προβλήματα τους από την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων.
https://www.youtube.com/watch?v=ugPJi8kMK8Q&t=5s
Στην χώρα μας πως αντιμετωπίζουν τα ζώα το κρύο; Μάθαμε ότι κάποια ζώα, κοιμούνται. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη ή αλλιώς χειμέριο λήθαργο.
Το ουκρανικό παραμύθι ” το μαγικό γάντι “, μας διασκέδασε και τροφοδότησε την φαντασία μας με ατομικές κι ομαδική εργασία.
Φτιάξαμε μια σπηλιά για τα αρκουδάκια μας και κάναμε ησυχία για να κοιμηθούν, όσο εμείς περιηγηθήκαμε στον Αρκτούρο και αγαπήσαμε το τραγούδι της ορεινής αρκούδας.
Άραγε εμείς οι άνθρωποι πως αντιμετωπίζουμε το κρύο;;; μα με ζεστά ρούχα και μια ζεστή καρδιά!
Τα φορητά εκπαιδευτικά πακέτα, οι Μουσειοβαλίτσες (Μ/Β) ή Μουσειοσκευές (Μ/Σ) είναι μικρές βαλίτσες που περιέχουν εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το Μουσείο από το οποίο προέρχονται. Οι Μ/Β είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μεταφέρονται εύκολα και να παρουσιάζονται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.
η μουσειοσκευή που δανειστήκαμε είναι τα Ελληνικά Δάση
Η επιλογή του θέματος έγινε επειδή το Δάσος είναι το χερσαίο οικοσύστημα με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα, επειδή –αν και η συναισθηματική προσέγγισή μας για το δάσος είναι μεγάλη- η ουσιαστική γνώση μας γι’ αυτό είναι πολύ μικρή. Επίσης πολύ λίγα είναι γνωστά για την πανευρωπαϊκή αξία των ελληνικών παρθένων δασών. Στόχος αυτής της Μουσειοσκευής είναι η προστασία που θα στηρίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση.
Ξεκινήσαμε συζητώντας τί είναι το δάσος για τον καθένα μας και ζωγράφισαν
παρακολουθήσαμε οπτικοακουστικό υλικό της μουσειοβαλίτσας και βιντεάκια από το youtube για το δάσος
στη συνέχεια αρχίσαμε να εξερευνούμε το περιεχόμενο της μουσειοβαλίτσας και να μελετάμε διάφορα είδη που έφερε η κυρία μας από το δάσος της πόλης μας
ξεφύλλισαν βιβλία σχετικά με το δάσος
παρατήρησαν φωλιά πουλιών
σημειώσαμε τί γνωρίζουν τα παιδιά για το δάσος και η κυρία έδωσε μία αποστολή να εξερευνήσουν το δάσος και να μας φέρουν μικρούς θησαυρούς παίρνοντας ερέθισμα από τη μουσειοσκευή
τα παρουσίασαν στην ομάδα και είδαμε και φωτογραφίες από την περιήγηση τους στο δάσος
πήραν μεγεθυντικούς φακούς και εξερεύνησαν τα ευρήματα τους
συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας για το τί ανακάλυψαν στο δάσος
και στη συνέχεια “αιχμαλωτήσαμε” το δάσος σε καδράκια
διαβάσαμε το ποίημα “συμφωνία με ένα δένδρο ” Γ. Κρόκος
παρατηρήσαμε το υλικό της μουσειοβαλίτσας για τα δένδρα του δάσους , είδαμε τα μέρη του δένδρου, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας και διαβάσαμε το βιβλίο το “το δένδρο που έδινε του Σιλβερσταιν
παρατηρήσαμε έναν κορμό δένδρου και μετρήσαμε την ηλικία του και έπειτα ζωγραφίσαμε τους δικούς μας κορμούς
στη συνέχεια παρατηρήσαμε το υλικό της μουσειοβαλίτσας για τα ζωάκια του δάσους και παρακολουθήσαμε βιντεάκι από το youtube
ζωγράφισαν τί μπορεί να ονειρεύεται μία αρκούδα σε χειμερία νάρκη
και φωτογραφήθηκαν με την αρκούδα -αφίσα σε φυσικό μέγεθος
ζωγράφισαν τα ζωάκια του δάσους
φτιάξαμε μάσκες με ζωάκια
και για να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας στο δάσος φτιάξαμε μία μακέτα
ευχαριστούμε πάρα πολύ το Φίλοι Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για την αφορμή που μας έδωσε για το ταξίδι μας στο δάσος στέλνοντας παραδοσιακά λουκούμια “Γεράνεια”
Το Νηπιαγωγείο μας έλαβε μέρος στις 5 Φεβρουαρίου στην δράση: GLOBAL SCHOOL PLAY DAY2025 !
Πρόκειται για μια παγκόσμια δράση που ξεκίνησε από μια ομάδα εκπαιδευτικών το 2015, με σκοπό να προωθηθεί η αξία του αυθεντικού, αδόμητου παιχνιδιού και γιορτάζεται κάθε χρόνο κάθε πρώτη Τετάρτη του Φεβρουαρίου.
Ενθαρρύνει τους μαθητές να παίζουν ελεύθερα – μη κατευθυνόμενα. Με αυτόν το τρόπο το παιδί αυτενεργεί, ζει σε ένα κόσμο φανταστικό που μπορεί να εξουσιάσει, εκφράζει τα συναισθήματα του, μαθαίνει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρω του, εξερευνεί το περιβάλλον του.
Η χαρά στο παιχνίδι συνοδεύεται πάντα από γνωστική και κοινωνική εξέλιξη, που είναι και το ζητούμενο.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση, θα βρείτε εδώ.
Την φετινή χρονιά συμμετείχαν σε αυτήν τη δράση 2.000.000 παιδιά από 81 χώρες.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε για 5η συνεχόμενη χρονιά. Την ημέρα αυτή τα παιδιά έπαιξαν ελεύθερα, κατασκεύασαν, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων. Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.
Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά και νέους, γονείς και φροντιστές, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους πολιτικούς, για να ενθαρρύνει όλους να παίξουν τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στη διαδικτυακή ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου για μαθητές ΝηπιαγωγείουκαιΑ’ τάξης Δημοτικού σχολείου.
Θίχτηκαν θέματα όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η υπερβολική ενασχόληση, το ασφαλές online gaming, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η θετική αλληλεπίδραση με φίλους στο διαδίκτυο κ.α.
Το νηπιαγωγείο μας συμμετείχε στον 4ο διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωσε το περιοδικό “Σχεδία”
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η παιδική φαντασία έντυσε με χρώματα την αλληλεγγύη, εξερευνώντας την πρώτη μας οικία, το ίδιο μας το σώμα.
Η φετινή θεματική του ετήσιου διαγωνισμού προσεγγίζει το σώμα ως την πρώτη μας κατοικία, τον χώρο που φιλοξενεί τη σκέψη και τα συναισθήματά μας και μας συνδέει με τον κόσμο γύρω μας. Το σπίτι μας είμαστε εμείς και εμείς είμαστε το σπίτι μας
Πολλά από τα παιχνίδια που αρέσουν και σήμερα στα παιδιά, όπως οι σβούρες, το γιο-γιο, η μπάλα, αλλά και ομαδικά παιχνίδια, όπως η τυφλόμυγα, το κουτσό, το κρυφτό και άλλα πολλά, είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια.
Με τη μουσειοσκευή αυτή τα παιδιά μπορούν να μάθουν την προέλευση και την εξέλιξη διαφόρων παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα παιχνιδιών, όπως αστραγάλους, σβούρα, κούκλα και γιο-γιο, έντυπο υλικό και υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν, παίζοντας.
Η μουσειοσκευή έφτασε στην τάξη μας
ζωγραφίσαμε τις πρώτες εντυπώσεις μας
παρακολουθήσαμε βιντεάκια με τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
συζητήσαμε για το παιχνίδι και τι μας προσφέρει ,είδαμε οπτικό υλικό από παιδιά που παίζουν, παλιά και καινούργια παιχνίδια
έφεραν και μας παρουσίασαν ένα μικρό παιχνιδάκι τους
παίξαμε ομαδικά παιχνίδια που έπαιζαν παλιά αλλά και σήμερα
“αγαλματάκια”
“μπιζ”
“μουσικές καρέκλες”
“αλογάκια”
“τυφλόμυγα”
φτιάξαμε από πηλό τα δικά μας παιχνίδια
παίξαμε επιδαπέδια παιχνίδια
φτιάξαμε κουδουνίστρες και σβούρες και μπάλες χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά (καπάκια από μαρκαδόρους, χαρτόκουτες, κουτάκια από γιαουρτάκια, από παλιά υφάσματα)
και παίξαμε μαζί τους
συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας με θέμα τα παιχνίδια
ζωγράφισαν τα παιχνίδια της μουσειοσκευής
και ήρθε η στιγμή που αποχαιρετούμε τη μουσειοσκευή του μουσείου κυκλαδικής τέχνης
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή