Πες μου τ’ όνομά σου…

Σεπτέμβριος 2020

Μετά από το χρονικό διάστημα προσαρμογής, ξεκινάμε την επεξεργασία των θεματικών ενοτήτων στο νηπιαγωγείο. Η επεξεργασία θεματικών ενοτήτων, αφορά θέματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά, που τα μεταφέρουν στην τάξη, τις προσλαμβάνουσες τους, τις αναπαραστάσεις τους, θέματα οικεία που υπάρχουν στο περιβάλλον τους, θέματα που τα προβληματίζουν. Η επιλογή γίνεται είτε από τα παιδιά, είτε από τη νηπιαγωγό και στη συνέχεια επεξεργάζονται ανάλογα. Οι μαθησιακοί τομείς που καλύπτονται (όλοι ή όσο το δυνατό περισσότεροι) όπως ορίζονται από το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα για το νηπιαγωγείο αφορούν τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, το Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον, τις Φυσικές επιστήμες, τις Τέχνες, την Πληροφορική.

Ξεκινάμε λοιπόν…

Η πρώτη μας θεματική ενότητα αφορά το πιο οικείο πράγμα που έχουν τα παιδιά όταν έρχονται στο σχολείο:

Το όνομά τους.

Το όνομα κάθε παιδιού, είναι μια λέξη με νόημα για το ίδιο το παιδι,γιατί αποτελεί το αναγνωριστικό του σημείο, είναι η υπογραφή του. Είναι η πρώτη λέξη που θέλει να διαβάσει και να γράψει ένα παιδί, αφού νιώθει μια συναισθηματική προσκόλληση με το όνομά του” (Delhaxhe, 1989).

  • Παιχνίδια γνωριμίας και αναγνώρισης ονόματος:

-Τα παιδιά βρίσκουν και αναγνωρίζουν το καρτελάκι του ονόματος τους και το κολλάνε στο συρτάρι που έχουν επιλέξει. Το ίδιο γίνεται και με το καρτελάκι του σούπερ ήρωα τους.

Μικροί Αρχαιολόγοι: Τα παιδιά γίνονται αρχαιολόγοι που ψάχνουν το βότσαλο με το όνομά τους. Τα βότσαλα τοποθετούνται, στη συνέχεια, σε κουτί και αυτό αποτελεί το φετινό μας παρουσιολόγιο. Κάπου εδώ, εμφανίζεται και ο φίλος μας ο Κροκόδειλος που του αρέσει να τρώει τους περισσότερους. Μετράμε καθημερινά, πόσοι είναι παρόντες, απόντες, πόσα είναι τα κορίτσια, τα αγόρια, ποια είναι τα περισσότερα και ποια τα λιγότερα. Ανάλογα τοποθετούμε το στόμα του κροκόδειλου (ανιμιστική εισαγωγή των συμβόλων < > =).

Παιχνίδια με τη μπάλα: τα παιδιά σε κύκλο. Η νηπιαγωγός στη μέση, φωνάζει το όνομα ενός παιδιού και πετάει ψηλά την μπάλα. Το παιδί που άκουσε το όνομά του τρέχει να πίασει την μπάλα και είτε επιστρέφει στη θέση του, είτε πηγαίνει στη μέση και φωνάζει το όνομα κάποιου συμμαθητή του.

Μικροί ψαράδες: Πάνω σε χάρτινα ψαράκια είναι γραμμένα τα ονόματα των παιδιών και όλα είναι τοποθετημένα σε μπλε πανί- θάλασσα. Οι μικροί ψαράδες με το καλάμι τους προσπαθούν να πιάσουν το ψάρι με το όνομά τους. (Το κάθε ψάρι έχει έναν μικρό συνδετήρα και το καλάμι έχει ένα μαγνητάκι)

Η μάγισσα των ονομάτων : Η νηπιαγωγός είναι μάγισσα που με το μαγικό της ραβδί φωνάζει ένα όνομα και το παιδί στο οποίο ανήκει, μεταμορφώνεται σε άγαλμα. Για να ξαναγίνει παιδί, πρέπει να το αγγίξει ένας συμμαθητής του και να πει το όνομά του (του αγάλματος).

Ένα νησί με το όνομά μου: Στην αίθουσα έχουμε σκορπίσει τόσα στεφάνια όσα τα παιδιά. Μέσα σε κάθε στεφάνι υπάρχει το καρτελάκι με το όνομα κάθε παιδιού. Τα παιδιά είναι εξερευνητές που, όσο παίζει η μουσική, ψάχνουν το νησί- στεφάνι τους. Μόλις σταματήσει η μουσική, μπαίνουν μέσα. Στη συνέχεια, μερικά νησάκια εξαφανίζονται, και αυτά που μένουν τώρα έχουν περισσότερες πόλεις- ονόματα. Τα παιδιά λοιπόν, αρχικά εκπλήσσονται που λείπουν τα στεφάνια, μετά όμως πρέπει να βρουν που είναι οι θέσεις τους. «Όλοι οι καλοί χωράνε» και έτσι μπαίνουν ανα 4 σε κάθε στεφάνι. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οι πρώτες υπο- ομάδες, σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει η εγκύλιος του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου για φέτος.

  • Πόσα γράμματα έχει τό όνομά μου;

Φτιάχνουμε τον πίνακα με τα ονόματά μας και κάθε παιδί μετράει πόσα γράμματα έχει το δικό του όνομα. Στο τέλος συζητάμε ποιοι είχαν τον ίδιο αριθμό, περισσότερα ή λιγότερα γράμματα.

  • Πόσες συλλαβες έχει το όνομά μου;

Κάθε παιδί λέει το όνομά του και για κάθε φωνούλα- συλλαβή χτυπαέι παλαμάκια. Μετράει πόσα παλαμάκια έχει το όνομά του. Απλώνουμε στην αίθουσα στεφάκια- νούφαρα και κάθε παιδί γίνεται βατραχάκι που πηδάει σε τόσα νούφαρα, όσα οι φωνούλες- συλλαβές του ονόματός του.

  • Σχηματισμός αρχικού γράμματος

Με τα τουβλάκια ψυχοκινητικής αγωγής σχηματίζουμε το αρχικό μας γράμμα και περπατάμε ισορροπώντας πάνω του. Επίσης, χρησιμοποιούμε πηλό, πλαστελίνη, legos, ξυλάκια και σχηματίζουμε το αρχικό μας γράμμα, το ζωγραφίζουμε, το πλάθουμε, το κατασκευάζουμε….

  • Κατασκευή κάδρου

Τα παιδιά γράφουν σε έγγραφο word στον υπολογιστή της τάξης, με τη βοήθεια της νηπιαγωγού, το όνομά τους και το εκτυπώνουν. Σε άλλο φύλλο α4 ζωγραφίζουν τον εαυτό τους, κόβουν το ανθρωπάκι όπως μπορούν και το κολλάνε στο χαρτί με το όνομα. Στολίζουν το κάδρο όπως θέλουν.

Σημαντικό είναι να αφήνουμε τα παιδιά να δημιουργούν μόνα τους, χωρίς να παρεμβαίνουμε στις δημιουργίες τους. Φροντίζουμε ώστε να τους εξασφαλίσουμε τα κατάλληλα υλικά και αίσθημα ασφάλειας με την παρουσία και την βοήθεια μας – αν την χρειαστούν- και τα αφήνουμε να εκφραστούν. Μας ενδιαφέρει να δούμε τι μπορεί να κάνει ένα παιδί, όχι τι μπορεί να κάνει ένας ενήλικας! Την φαντασία και την δημιουργικότητα του παιδιού, όχι του ενήλικα! Το επίπεδο λεπτής κινητικότητας του παιδιού κι αν χρειάζεται βοήθεια ή εξάσκηση. Φροντίζουμε ώστε πάντα να εκδηλώνουμε τον θαυμασμό μας για το έργο του παιδιού μας.  Η δημιουργία του είναι το επίτευγμά του!

  • Παραμύθι:

Ο ένας και μοναδικός εαυτός σου

  • Τραγούδι:

πες μου το όνομά σου

*Σε όλες τις δραστηριότητες λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως αυτά καθορίζονται από την έγκυκλιο του ΕΟΔΥ. Στις ατομικές δραστηριότητες τα παιδιά χρησιμοποίησαν τα δικά τους προσωπικά υλικά.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.pi-schools.gr/preschool_education/odigos/nipi.pdf

http://natalinaeton5.blogspot.com/2015/10/blog-post_5.html

https://www.meleniro.gr/el/

http://locazil.eklablog.com/

Αφήστε μια απάντηση