Πάμε Μουσείο;

IMD2020-affiche-GRE-page-001-683×1024

Στις 18 Μαΐου 2020 γιορτάζουν τα Μουσεία. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων! Τι είναι όμως το Μουσείο; τι λέτε, πάμε να μάθουμε;

 

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το Μουσείο, αν πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο. Η συνάδελφος Σοφία Καλπάκη έχει φτιάξει μια απλή, κατανοητή και…kids friendly παρουσιάση του μουσείου.

τι είναι Μουσείο;

Επίσκεψη στα Μουσεία

Σε ποια μουσεία θα θέλατε να πάτε; εγώ θα ήθελα πολύ να δω το Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Βερολίνου, που έχει μέσα πολλά αεροπλάνα, αυτοκίνητα, μηχανές, ρομπότ. Επίσης, το Λούβρο για να δω τη Μονα Λίζα και το Μαντάμ Τισό με τα κέρινα ομοιώματα διάσημων ανθρώπων.

Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά και εντυπωσιακά μουσεία. Το Μουσείο Συναισθημάτων για παιδιά και εφήβους που μιλάει για τα συναισθήματα μέσα από παιχνίδια, το Παιδικό Μουσείο που έχει τα πάντα για τα παιδιά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που έχει μέσα όλη την αρχαία Ελλάδα. Αν βρεθέιτε στην Αθήνα, μπορείτε να συμβουλευθείτε το οδηγό μουσείων για οικογενείες που ακολουθεί:

ο απόλυτος οδηγός μουσείων για παιδιά

Η Κεφαλονιά έχει μουσεία; Φυσικά! όχι πολλά βέβαια, αλλά έχει: Ναυτικό μουσείο Σάμης , Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου , Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

Φτιάχνουμε ένα μουσείο;

Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας μουσείο στο σπίτι σας; Μπορείτε να διαλέξετε μερικά πράγματα με κοινά στοιχεία μεταξύ τους, πχ κούκλες, αυτοκίνητα, δεινόσαυρους, φτιάξτε δικά σας με πλαστελίνη ή ζυμάρι ή ακόμη και λουλούδια από τόν κήπο σας, ζωγραφισμένες πέτρες, lego κλπ

Γραψτε ετικέτες με τα ονόματα τους, όπως κάνουν στα μουσεία.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε έναν κατάλογο με τα εκθέματά σας.

Ζωγραφίστε το εξώφυλλο και μέσα μπορείτε να γράψετε  τα εκθέματα του μουσείου σας με αριθμούς μπροστά.

Καλέστε επισκέπτες και ξεναγείστε τους στο μουσείο σας.

Σίγουρα όλοι θα ενθουσιαστούν!

Μαθαίνουμε ποια επαγγέλματα σχετίζονται με το μουσείο;
  • Γινόμαστε αρχαιολόγοι. Βγαίνουμε στον κήπο ή στην άμμο, όταν πάμε στη θάλασσα, και σκάβουμε ψάχνοντας μικρούς θυσαυρούς. όλο και κάτι ενδιαφέρον θα ανακαλύψουμε. Δεν ξεχνάμε να φοράμε καπέλο, γιατί έχει ζέστη!
  • Γινόμαστε γλύπτες και φτιάχνουμε αγάλματα με πηλό ή πλαστελίνη
  • Γινόμαστε ζωγράφοι και φτιάχνουμε πίνακες με πινέλα και νερομπογιές, κηρομπογιές, ξυλομπογιές

Μαθαίνουμε τους κανόνες του μουσείου;

Για να περάσουμε όλοι όμορφα στο μουσείο, χρειάζεται να ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Δειτε τους εδώ:

Κανόνες του μουσείου

 

Κατασκευάζουμε;

αρχαία παιδικά παιχνίδια

Επίσης, αν θέλετε, μπορείτε να κόψετε μικρά πολύχρωμα χαρτάκια και να τα κολλήσετε ανά χρώμα φτιάχνοντας ένα μωσαϊκό σαν αυτή:

τεχνική μωσαϊκού

 

Διαβάζουμε παραμύθι;

Η σβουρίτσα κι ο ζαρούλης πάνε στο νηπιαγωγείο   

ένα όμορφο παραμύθι από το μουσείο Ηγουμενίτσας

Τραγουδάμε;

 

Αφήστε μια απάντηση