Στις 17 Μαρτίου 2017 τα τμήματα Α1, Α2 με συνοδούς την κ. Ρομποτή Σταμάτα και την κ. Καρούζου Παναγιώτα επισκεφτήκαμε την έκθεση που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τίτλο «Γλωσσόπολις: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική» στο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, στην οδό Λένορμαν 218. Η έκθεση αποτελεί πράγματι ένα πρωτότυπο εγχείρημα για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.
Τον τίτλο της εμπνεύστηκε από τον Λ. Βιτγκενστάιν:
«Η γλώσσα μας μπορεί να ιδωθεί ως αρχαία πόλη: ένας λαβύρινθος από μικρά στενά και πλατείες, από παλιά και καινούργια σπίτια, και από κατοικίες με προσθήκες από διαφορετικές περιόδους· και όλα αυτά περικυκλωμένα από ένα πλήθος από νέα προάστια με ευθείες κανονικές οδούς και ομοιόμορφα σπίτια».
(Λ. Βιτγκενστάιν, Φιλοσοφικές έρευνες, 1953)
Η Γλωσσόπολις είναι μια σύνθεση του Ελληνικού και Λατινικού αλφαβήτου, ακριβώς για να καταδειχτούν τα περάσματα των γλωσσών.
Είναι πολυμεσική έκθεση και δομείται σε 14 ενότητες. Καθεμία αναφέρεται σε ένα γλωσσικό φαινόμενο. Συμβατικά κείμενα, εικόνες και ψηφιακές δραστηριότητες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μαθητών μας, οι οποίοι στο τέλος έπαιξαν ανά ομάδες ένα παιχνίδι ερωτήσεων βαθμού δυσκολίας που οι ίδιοι επέλεξαν και συγκέντρωναν πόντους με στόχο τη διάκριση, ενώ ταυτόχρονα μάθαιναν για τη γλώσσα μας, τους εξηγούνταν πολλές λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν οι ίδιοι καθώς και η προέλευσή τους, τα διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα στα οποία χρησιμοποιούνται οι λέξεις ανάλογα με την κοινωνική ομάδα ή το φύλο που τις χρησιμοποιεί στο πέρασμα των χρόνων από την αρχαία εποχή έως σήμερα.
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης είναι οι ακόλουθες:
-
H γλώσσα των νέων…«τους τη σπάει» και «τα σπάει!»
2. Άντρακλες και γύναια: Ο γλωσσικός σεξισμός
3. Μόρτηδες και παπατζήδες: Τα περιθωριακά ιδιώματα
4. «Klm! Ti kns?»: Greeklish, η αργκό του διαδικτύου
5. «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»: Η γλωσσική ορθότητα
6. Από την πολιτική της γλώσσας…στη γλώσσα της πολιτικής
7. «‘Ποιείται την νήσσαν’ ή κοινώς ‘κάνει την πάπια’!»: Τα λόγια στοιχεία
8. «Εν κατέω πράμα»: Διάλεκτοι και ιδιώματα
9. «Θα πάρετε ένα απεριτίφ;»: Ο γλωσσικός δανεισμός
10. Από το χάος στο…Γκάζι!: Η διεθνής απήχηση της νέας ελληνικής
11. It’s all Greek to me!: Η νέα ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα
12. «Ήταν ένας Πέρσης κι ένας πρόπερσις»: Το γλωσσικό χιούμορ
13. «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου…»: Η νέα ελληνική στη λογοτεχνία
14. Γλώσσα…χωρίς εξαιρέσεις!: Η διδασκαλία της νέας ελληνικής σε άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες.
Σε παραπλήσιους χώρους είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε και στο Αρχείο Αντώνη Σαμαράκη. Πρόκειται για μια επίσκεψη επιμορφωτική, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη στο χώρο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης.
Επιμέλεια: Ρομποτή Σταματία