Feed
Άρθρα
Σχόλια
Διοργανώθηκε την Τρίτη  28 Μαρτίου 2017 στο Αμφιθέατρο του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Β/θμιας Εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας, κ. Γ. Παυλικάκη και κ. Παρασκευά Γιαλούρη, το 1ο και 2ο  ΕΚΦΕ Δ΄ Δ/νσης, τους εκπαιδευτικούς Πέτρο Καλογεράκο, Αλέξανδρο Γιώτη, Ανδρέα Δαζέα και τη Διευθύντρια του σχολείου μας Σταμάτα Ρομποτή.
Η Επιστημονική Ημερίδα απευθυνόταν σε καθηγητές  Θετικών Επιστημών και μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου.
Εισηγητής: Μιχάλης Κόκκορης, Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Πυρηνική φυσική είναι ο τομέας της φυσικής που ασχολείται με τη μελέτη των φαινομένων που συσχετίζονται με τον πυρήνα του ατόμου, τα στοιχειώδη σωματίδια που τον αποτελούν καθώς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους (δομή, χαρακτηριστικά, συμπεριφορά κλπ.). Ως επιστημονικός κλάδος αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα, μετά την ανακάλυψη της ραδιενέργειας από το ζεύγος Κιουρί και του πυρήνα του ατόμου από τον Ράδερφορντ.

Πέρα από τη μελέτη της πυρηνικής δομής, η Πυρηνική φυσική αποτελεί κύριο αρωγό της Αστροφυσικής για τη μελέτη φαινομένων που σχετίζονται με τα αστέρια, κυρίως φαινομένων που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας και ακτινοβολίας των άστρων, αλλά και την ύπαρξη των γνωστών ισοτόπων που απαντώνται στη φύση. Το πεδίο που προέκυψε από το συνδυασμό της Πυρηνικής Φυσικής και της Αστροφυσικής είναι σήμερα γνωστό ως Πυρηνική Αστροφυσική.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, α) για τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), τη κοσμολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια., β) για την εξέλιξη των άστρων και η μάζα τους γ) για την κύρια Ακολουθία των άστρων, δ) τη διάρκεια ζωής των άστρων, ε) για τους υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα στ) για τις μαύρες τρύπες οι οποίες θεωρούνται από τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος.
Π. Καλογεράκος, Φυσικός

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων