Παρουσίαση – απολογισμός του προγράμματος “Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ”/ Υπ. Καθ.: Ουρ. Φραγκουλίδου & Ελ. Κελεσίδου

Εικαστικό & λογοτεχνικό εργαστήριο

«Να  αλλάξουμε τη ζωή»                «Να  αλλάξουμε τον κόσμο»

Οι φράσεις αυτές αποτέλεσαν τα δύο βασικά συνθήματα του υπερρεαλιστικού (αλλιώς σουρεαλιστικού) κινήματος, ενός κινήματος όχι απλώς καλλιτεχνικού αλλά κοινωνικού και πολιτικού. Οι υπερρεαλιστές πιστεύουν πως ο καλλιτέχνης -αλλά και ο άνθρωπος γενικότερα- θα πρέπει χρησιμοποιώντας τη φαντασία, το όνειρο, το χιούμορ και το ασυνείδητο να σπάει τα δεσμά της καθημερινότητας και να απαλλάσσεται από προκαταλήψεις και περιορισμούς, από κάθε κομφορμισμό και συμβιβασμό. Η θεμελιώδης αυτή αρχή, η ανάγκη για νέες αντισυμβατικές συλλήψεις της ζωής και της πραγματικότητας, όλα όσα ζούμε καθημερινά -εμείς και οι μαθητές-τριές μας- καθώς και η ρήση του Σιμωνίδη του Κείου (6ος αι. π.Χ.) πως «η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ζωγραφική με το χάρισμα του λόγου» μας έδωσαν την ιδέα της δημιουργίας ενός εικαστικού και ταυτόχρονα λογοτεχνικού εργαστηρίου, όπου η μελέτη και πραγματοποίηση εικαστικών εργασιών καθώς και η μελέτη λογοτεχνικών κειμένων αλλά και οι απόπειρες δημιουργικής γραφής θα είχαν ως στόχους την αναζήτηση-αναγνώριση κοινών στοιχείων υπερρεαλιστικής αισθητικής, τεχνοτροπίας & θεματολογίας και τη δημιουργία μιας αμφίδρομης σχέσης και οπτικής: από τον υπερρεαλιστικό λόγο οι μαθητές-τριες θα οδηγούνταν στην εικαστική δημιουργία & από τα εικαστικά έργα στο δημιουργικό λόγο.

Η διαθεματική και βιωματική προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων της Λογοτεχνίας και των Εικαστικών, η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργατικότητας, η ενίσχυση της φαντασίας, του πειραματισμού και της δημιουργικής έκφρασης, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, η γνωριμία και εκτίμηση μεγάλων έργων ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης στις εικαστικές τέχνες και τη λογοτεχνία και τέλος η εξοικείωση με κώδικες, σύμβολα και ορολογία και χρήση αυτών για την παραγωγή προσωπικού λόγου και  εικόνας υπήρξαν μερικοί ακόμη φιλόδοξοι παιδαγωγικοί και γνωστικοί στόχοι του προγράμματος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ άρθρο-παρουσίαση προγράμματος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση