Επιστροφή σε Linux-ΕΛ/ΛΑΚ

Τελικά τα Windows είναι πολύ δύσκολα…

Όλοι έχουμε γνωστούς που έκαναν απόπειρα ( λόγω μόδας ?? ) να δοκιμάσουν το Linux… και απέτυχαν παταγωδώς να προσαρμοστούν, προφασίζοντας διαφορα ελλείμματα σε σχέση με το Windows….

Ενα απο αυτά είναι το MP3 … Δέν μπορούν να καταλάβουν οτι το MP3 είναι πατενταρισμένο φορμάτ και απαγορεύεται να έρχεται μαζί με ένα δωρεάν λειτουργικό… (είναι νομικό το ζήτημα) οπότε το codec το κάνεις εγκατάσταση με το Synaptic ή με το apt… αντίθετα, στην έκδοση 8.04 όταν κάνεις κλικ σε ένα αρχείο ήχου (mp3, ogg,aac, flaac κλπ), ή σε ένα αρχείο video (avi,divx, 3gp, mov, dvd ,flv κλ.π) τότε το σύστημα σε περίπτωση πού λείπει το Codec σου προτείνει ποιό λείπει και στο κάνει εγκατάσταση αυτόματα… Άρα με αυτόν το τρόπο λύνεται αυτόματα το πρόβλημα οποιουδήποτε format ήχου και βίντεο.

Το κορυφαίο που έχω ακούσει και ακούω :

“Για να μπορείς να χειριστείς τα Linux πρέπει να ξέρεις και λίγα πράγματα από γλώσσα προγραμματισμού” Τι εννοείς ρε μεγάλε !!! εγώ δεν ξέρω γλώσσα προγραμματισμού και χρησιμοποιώ το Linux αρκετά χρόνια…. μήπως κάτι δεν πάει καλά με μένα ?

Που εντοπίζεται λοιπον το πρόβλημα;

Πολύ, ερχόμενοι στο Linux πιστεύουν ότι θα βρουν μία ανοικτού κώδικα και ελεύθερη έκδοση των Windows… Οι λόγοι που οι άνθρωποι θέλουν να δοκιμάσουν το Linux ποικίλουν. Στην ουσία όμως υπάρχει ένας θεμελιώδεις λόγος: Ελπίζουν ότι το Linux θα είναι καλύτερο από τα Windows. Είναι λογικά αδύνατον για οπουδήποτε πράγμα να είναι καλύτερο από κάποιο άλλο και συνάμα να είναι ολόιδιο με αυτό. Ένα τέλειο αντίγραφο θα είναι ισάξιο αλλά ποτέ καλύτερο. Έτσι όταν δοκιμάζουν το Linux αναπόφευκτα πιστεύουν ότι θα είναι διαφορετικό. Πολύ όμως αγνοούν αυτό το γεγονός και θεωρούν ότι κάθε διαφορά μεταξύ των δύο λειτουργικών αποτελεί κάποια αποτυχία του Linux. Σαν παράδειγμα δείτε τον Firefox που αποτελεί ίσως την ποιο πετυχημένη εφαρμογή ανοικτού κώδικα. Ένας φυλλομετρητής που “κέρδισε” όλο τον κόσμο. Κατάφερε να επιτύχει επειδή ήταν μία τέλεια αντιγραφή του Internet Explorer; Του ποιο δημοφιλή browser; Όχι! Πέτυχε επειδή ήταν καλύτερος από τον Internet Explorer. Και ήταν καλύτερος γιατί ήταν διαφορετικός! Συμπεριλάμβανε περιήγηση με την βοήθεια καρτελών (tabbed browsing), δυναμικούς σελιδοδείκτες (live bookmarks), ενσωματωμένη μπάρα αναζήτησης, υποστήριξη για εικόνες τύπου png και άλλα υπέροχα πράγματα.

Θα αντιστρέψω λιγο την κουβέντα και θα την πάρω απο την δική μου πλευρά ως χρήστης Ubuntu Linux που κάνει τα πρώτα του βήματα με το Windows…. ναι μη γελάτε … πείτε οτι κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο Windows μετα απο καιρό χρήσης Linux… Θα προκύψουν τα εξής προβλήματα:

  • Δεν βρίσκω λόγο να πληρώνω ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο δεν είναι ποιοτικό….
  • Φοβάμαι στην ιδέα και μονο που αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ το Windows ως χρήστης “admin”
    εξαρχής… μια χαζομάρα να κάνω…. θα τρέχω και δεν θα φτάνω ! Ενώ με τo Linux ειμαι ένας απλός χρήστης χωρίς “δικαιώματα” σε κρήσιμα σημεία του λειτουργικού. Οταν θα χρειαστει, και μόνο τοτε, θα μου ζητηθεί ο κωδικός του admin για προχωρημένες ενέργειες (εγκατάσταση προγραμμάτων, αναβάθμηση λειτουργικού κλπ ).
  • Στο Windows η εγκατάσταση των προγραμματων των driver και οι αναβαθμήσεις αυτών, είναι πονοκέφαλος… Θα δυσκολευτώ πραγματικά να κρατάω ενήμερο το συστημά μου με τους τελευταίους drivers, τα προγράμματα και τις αναβαθμήσεις. Στο Ubuntu Linux τα κάνω όλα μαζί ταυτόχρονα με το Synaptic
  • Γιατί να χρησιμοποιήσω ένα λειτουργικό που θα πρέπει να το πληρώσω κάμποσα χρήματα, να το εξοπλίσω με κάθε είδους antivirus, antispam, antispyware, adware κτλ και στο τέλος να του κάνω φορμάτ επειδή κόλλησα κάποιον ιό? Αυτα στο
    Linux απλά δεν υπάρχουν. Υπολογιστές που κλείνουν μόνοι τους, παράθυρα με διαφημίσεις που ανοίγουν χωρίς να το θέλω, ιοί που διαδίδονται σε όλες μου τις επαφές εν αγνοία μου, Trojans, Adware, Spyware είναι πράγματα που δεν υπάρχουν στο Linux. Άρα, δεν υπάρχει και ανάγκη για Antivirus που κάνουν το σύστημά μου πιο βαρύ και αντι-παραγωγικό.
  • Οταν κάνω εγκατάσταση το Windows, τι μπορεί να κάνει ; Ελάχιστα πράγματα, τα προγράμματα που υπάρχουν προεγκατεστημένα είναι περιορισμένα… Wordpad ?.  Στο Linux όμως, όλες οι διανομές έχουν πληθώρα προγραμμάτων, και δεν χρειάζεται να έχω μια στοίβα CD/DVD με προγράμματα, γιατί όλα βρίσκονται στα αποθετήρια και στις τελευταίες τους εκδόσεις. Σε όλα
    αυτά εχω πρόσβαση με το Synaptic
  • Ένα καλαίσθητο desktop κάνει την καθημερινότητά μας ομορφότερη. Το Compiz Fusion που υπάρχει προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο στο Ubuntu Linux, δεν ομορφαίνει απλά το desktop, αλλά το ανεβάζει σε ένα άλλο επίπεδο και αφήνει τα desktop των “άλλων” χρόνια πίσω. Τα λόγια όμως είναι περιττά, ένα βίντεο που παρουσιάζει Vista/Linux/Mac λέει πολλά περισσότερα : http://www.abadiadigital.com/noticia1778.html
  • Ανασυγκρότηση δίσκου; Τι είναι αυτό; Στο Linux δεν υπάρχει, γιατί πολύ απλά δεν χρειάζεται http://geekblog.oneandoneis2.org/index.php/2006/08/17/why_doesn_t_linux_…
  • Πόσες φορές πρέπει να κάνω επανεκκίνηση; Πόσες φορές ένα πρόγραμμα που
    μόλις εγκαταστήσα στο Windows θα μου ζητάει επανεκκίνηση του υπολογιστή; Στο Linux, οι φορές που θα μου ζητηθεί επανεκκίνηση, μετά από κάποιο update, είναι ελάχιστες και πάντα μετά από κάποια σοβαρή αναβάθμιση, όπως αναβάθμιση του kernel. Υπάρχουν Linux servers που λειτουργούν για χρόνια χωρίς να επανεκκινηθούν ποτέ.
  • Τα Windows σε κάθε καινούρια έκδοση χρειάζονται καλύτερο hardware,περισσότερη μνήμη RAM, καλύτερο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών. Με τις απαιτήσεις να φτάνουν πραγματικά πολύ ψηλά με την κυκλοφορία των Vista.Οι απαιτήσεις του Linux είναι σαφώς χαμηλότερες, κάτι που τα κάνει ικανά να τρέξουν χωρίς προβλήματα σε υπολογιστές 6, 7 ή και 8 χρόνων. Η διανομή του Ubuntu με τις μικρότερες απαιτήσεις είναι το Xubuntu,το οποίο χρειάζεται μόλις 192mb RAM.

Οποιός ειναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί τα προγράμματα που βγαίνουν για Windows λόγο συγκεκριμένων αναγκών (π.χ. επαγκελματικοί ) θα πρέπει απλά να παραμείνει στο Windows… δεν εχει νόημα να τα απαιτεί απο το Linux…. Όπως και ένας χρήστης Linux και Μac δεν μπορεί να απαιτεί απο το Windows να έχει τα προγράμματά τους…

Τελικά και εγώ νομίζω ότι το Linux με έχει εγκλωβίσει και θα δυσκολευτω να βγώ μέσα από αυτά…

Αναδημοσίευση απο το περιοδικό Linux Format.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση